Hříchy při novoročním přípitku – Zmrzlá lahev a rána jak z kanónu

Praha – Sommeliér Aleš Pokorný v rozhovoru pro ČT24 poradil, jak si správě o půlnoci připít k novému roku. Varoval před přechlazením lahve se šumivým vínem a dodal také, že rozhodně není žádoucí otevírat sekt tak, aby špunt udělal díru do stropu.

Jak vychladit? 

Aleš Pokorný tvrdí, že většina Čechů lahve se šampaňským či sektem zbytečně přechlazuje. Podle něj se má k tomuto vínu přistupovat stejně, jako k jakémukoli jinému bílému vínu. Radí proto zbavit se zlozvyku strčit lahev do ledu, až je celá omrzlá. Šumivé víno by se podle něj mělo zchladit na 8 až 9 stupňů Celsia. 

Jak lahev otevřít? 

Nejprve podle znalců odstraníme krycí folii z hrdla lahve, uchopíme kovový košíček, takzvanou agrafu, za kolečko, které drží korek, a poté sedmkrát otočíme. Po celou dobu držíme druhou ruku na korku a stlačujeme jej směrem dolů, aby nedošlo k předčasnému vystřelení. Pak je možné odstranit agrafu. Následně uchopíme pevně korek a otáčíme lahví, ne jako mnoho lidí nesprávně korkem. 

Otvírání sektu nebo šampusu skýtá i tradiční nebezpečí v podobě vylétající zátky. Tým německých vědců před časem fyzikálními pokusy došel k závěru, že nebrzděná korková zátka může vyrazit z láhve rychlostí až 40 kilometrů za hodinu.

Pokorný říká, že příliš prudké vystřelení špuntu vínu vůbec nesvědčí. „Je to jako by vás někdo ráno mírně pohladil po vlasech a jemně vás probudil, nebo vás kopnul do hlavy.“ Zkrátka rychlé otevření je pro víno šok. Je tak potřeba dát vínu prostor a nechat vyrovnat tlaky v lahvi. Vínu prospěje minimálně pár minut, aby se vyrovnalo. 

Jak víno nalít? 

Šumivé víno naléváme do sklenice, kterou nakloníme do úhlu 45 stupňů, po jejím skle. Díky tomu nevypění. Sami odborníci se přitom přou, do čeho by se mělo šampaňské nalévat. Zatímco jedni jsou zastánci klasické úzké flétny, druzí spíš doporučují sklenku ve tvaru tulipánu. Kritici flétny tvrdí, že víno je v ní zavřené a nemá prostor se otevřít a rozvonět. Kritici baňatější sklenky zase tvrdí, že z ní rychleji vyprchají bublinky.  

Šampaňské, nebo sekt?

Obecným omezením sekt se dá označit jakékoli šumivé víno, vyrobené klasickou metodou druhotného kvašení v lahvích nebo ve velkých tancích. Šumivé víno musí mít v lahvi tlak nad 3,5 atmosféry. Označení sekt je převzato z Německa a občas se zaměňuje s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne.

Sekty jsou oproti pravému šampaňskému podstatně levnější. Zatímco lahev sektu se dá pořídit přibližně za 150 korun, cena šampaňského se pohybuje od 1000 korun výš. Cena je mimo jiné dána také tím, že oproti sektům, které se vyrábějí ve velkých tancích, šampaňské kvasí přímo v jednotlivých lahvích a v průběhu výrobního procesu víno neopustí konkrétní lahev, i proto je každá z nich naprostý originál.

Rozhovor se sommeliérem Alešem Pokorným (zdroj: ČT24)