Narozeniny za všechny prachy: Oslavenkyně omylem pozvala 30 tisíc lidí

Haren - Začalo to nevinně a malým omylem. 16letá dívka z Nizozemska pozvala na svou narozeninovou party místo jen pár svých dobrých známých 30 tisíc lidí. Pozvánku posílanou přes Facebook totiž zapomněla označit jako soukroumou. Výsledek? Šest zraněných a dvacet zatčených.

Haren se na „párty“ připravoval skoro celý týden. Několik internetových serverů, které upřesnily přesnou adresu mladé oslavenkyně, pojmenovalo večírek Project X Haren v narážce na americký film Projekt X. Ten pojednává o party, kterou uspořádali tři mladíci a která se zcela vymkla jejich kontrole. Film se stal inspirací pro pořádání po Facebooku řady velkých divokých večírků. Například v Německu přerušilo v srpnu jednu vlakovou trať 250 osob, které pozvala na oslavu 15letá dvojčata.

Oproti Harenu šlo ale co do počtu účastníků o malou akci. Do 18tisícového nizozemského městečka dorazilo nakonec zhruba tři tisíce „gratulantů“. A chovali se jako doma: Ničili obchody, zapálili auto a poškozovali pouliční lampy a cedule, než je pořádková policie rozehnala. Šest lidí prý bylo zraněno, z toho tři vážně. Asi dvacet lidí údajně policie zadržela.

Oslavenkyně ale chyběla. Dívka, která „party“ nechtěně svolala, odjela ještě před začátkem ze svého domu.

Podobný omyl, který skončil také hromadnou bitkou, se stal i v Česku. Před necelým měsícem na stejnou chybu doplatila žena z Orlové na Karvinsku. Na párty se sjely stovky bojovně naladěných hostů, které zklidnili až těžkooděnci.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)