Zajímá vás zdravý životní styl? Zapojte se do soutěže

Praha - Zkontrolovat si své znalosti o výživě, energetickém příjmu a výdeji a o pohybové aktivitě mohou zájemci o zdravý životní styl od tohoto týdne až do 15. listopadu v Kvízu pro zdraví na webu Státního zdravotního ústavu. Podle garantky soutěže Ludmily Skálové je smyslem prohloubit znalosti lidí o tom, co může ovlivnit jejich zdraví.

Nemoci srdce a cév patří s rakovinou k hlavním zabijákům Čechů. Zásadním problémem také jsou cukrovka a obezita. Všechny tyto nemoci souvisejí s nezdravým životním stylem, který zahrnuje nesprávnou výživu, nedostatek pohybu, kouření a nadměrné pití alkoholu. Přispívají k vysokému tlaku, zvýšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi i k nadváze. „Ovlivněním těchto rizik lze až o 60 procent snížit počet roků ztracených nemocemi,“ uvedla Skálová.

Zájemci si mohou vybírat z nabídnutých odpovědí. Například na dotaz, co je pro člověka významným a nejlépe využitelným zdrojem vápníku, mohou odpovědět buď mák, mandle a jiné ořechy, nebo tmavě zelená zelenina, zejména brokolice, případně mléčné výrobky. Dozvědí se, že vápník je ve všech těchto potravinách, ale nejlépe využitelný je z mléčných výrobků. Poučí se například i o tom, kolik soli mohou mít ve stravě za jeden den. V nabídce soutěže je pět, osm či deset gramů. Správně je pět gramů, což odpovídá jedné čajové lžičce.

Kdo zodpoví všechny otázky Kvízu pro zdraví, bude zařazen do slosování o ceny. Rozhodující přitom podle Skálové není bezchybnost odpovědí, ale zájem se poučit a přesvědčit se o kvalitě svého životního stylu. 

Skálová připomněla, že svůj způsob života může ovlivnit nejlépe každý sám. Měl by začít se zlepšením dřív, než onemocní. Důležité je dodržovat zásady správného stravování, tedy jíst pětkrát denně pestrou stravu. Důležité také je věnovat se každý den nejméně 30 minut pohybu, sledovat svůj energetický příjem a výdej, aby byly v rovnováze. Tak se člověku může podařit udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost. „Delší a zdravější život nám bude odměnou,“ shrnula odbornice.