Kupte si americké městečko. Leží u Little Bighornu

Helena – V americkém státě Montana se bude dražit město Garryowen. Má sice pouhé dva obyvatele, ale zato z něj dýchá národní historie – leží na hranici historického bojiště u Little Bighornu. Jeho vyvolávací cena byla stanovena na čtvrt milionu dolarů. Město bylo na prodej už jednou, ale žádný zájemce se nenašel.

V 19. století bylo městečko svědkem neúspěšného tažení generála Custera a jeho sedmé kavalérie proti americkým indiánům. Dnes žije město nejen legendární bitvou, kterou připomíná místní muzeum, ale i vlastním životem. Má obchod, rychlé občerstvení, soukromou rezidenci, poštu a všehovšudy dva obyvatele. Jeden z nich, Chris Koltrander, je přitom jeho majitelem.

„V okruhu pětasedmdesáti mil mezi městy Sheridan a Garryowen není žádná další firma. Žádná další čerpací stanice,“ říká. V těsné blízkosti Garryowenu je nicméně mezistátní dálnice Interstate 90, která vede ze Seattlu až do Bostonu.

Koltrander se město pokoušel prodat u dřív – na inzerát za 7 milionů dolarů. Zájemce se tehdy ale nenašel. Tentokrát se spoléhá na aukční síň Williams & Williams. Ta stanovila vyvolávací cenu na 250 tisíc dolarů. Například město Buford ve Wyomingu se jí v dubnu podařilo prodat za 900 tisíc dolarů.