Přijel patriarcha, feministky šly do půl těla

Kyjev - Nečekané přivítání připravily v Kyjevě patriarchovi ruské pravoslavné církve feministky z hnutí Femen. Jedna z nich obnažená do půli těla proti Kirillovi vyběhla přímo na letišti se slovy „vymítej zlé duchy sám ze sebe“. Dívku s obnaženými ňadry zadržela ochranka. Aktivistky chtěly vyjádřit podporu členkám ruské punkové skupiny Pussy Riot, které čelí obžalobě z výtržnictví za protest v moskevském pravoslavném chrámu. Organizace na svém blogu také obvinila Kirilla z toho, že chce posilovat ruský vliv na Ukrajině.

Polonahá aktivistka měla na zádech černou barvou napsáno „Zabijte Kirilla“ a vykřikovala „Kirille, jdi do pekla“. Patriarcha ji ignoroval a dál před skupinou novinářů mluvil o své třídenní návštěvě Ukrajiny. Členka Femen byla na krátkou dobu zadržena, ale pak byla propuštěna.

Femen protestují proti Kirillově návštěvě na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Feministky z Femen na sebe už dříve upoutaly pozornost svými protesty proti prostituci a sexuální turistice, jejichž rozkvět očekávaly v době nedávného mistrovství Evropy ve fotbale. Pořádala ho Ukrajina společně s Polskem. Jedna z dívek tradičně s odhaleným poprsím a nápisem „Fuck Euro 2012“ narušila i akci, při níž prase Funtik „věštilo“ výsledek zápasu Česka s Portugalskem.

Patriarcha Kirill na návštěvě Kyjeva
Zdroj: ČT24