Kubánec bloumal 6 týdnů mezi Helsinkami a Petrohradem

Moskva – Šest týdnů pendloval na palubě trajektu mezi Petrohradem a Helsinkami Kubánec Luis Vladimir Vega Céspedes, kterého kvůli potížím s doklady úřady v obou přístavech odmítaly pustit na břeh. Nakonec se nad ním slitovali ruští pohraničníci. Muž na palubě strávil více než 40 dnů a uskutečnil dvacítku plaveb. Jeho strasti ale nekončí. Kvůli dlouhé nepřítomnosti ve vlasti mu hrozí ještě opletačky s kubánskými úřady.

Kubánec původně přicestoval do Petrohradu studovat architekturu a design, ale zakrátko se tu oženil s Ruskou a zůstal. Protože zde ještě nezískal trvalý pobyt, musel podle zákona každých 30 dnů vycestovat za ruské hranice a zase se vrátit. Každý měsíc proto sedal na trajekt do Finska.

Luis Vladimir Vega Céspedes
Zdroj: ČT24/www.tourdeforce.travel

V únoru přišla komplikace: Začala bouře a odjezd zpozdila, takže hranici překročil o dva dny později, než měl. Věc šla k soudu. Tři dny před prvním stáním ale musel Cespedes znovu vyjet, aby lhůtu zase neporušil. Jelikož zanedbal svou povinnost (byť ne vlastní vinou), úřady mu automaticky další vstup do Ruska zakázaly, čehož si prý měl být vědom. Z druhého břehu zase zní, že si návštěvník měl povšimnout, že mu současně vypršelo schengenské vízum opravňující ke vstupu do Evropské unie. To může dostat jen na Kubě.

Luís Vladimir Vega Céspedes:

„Sám jsem podepsal, že nevystoupím ve Finsku, protože nemám schengenské vízum. Ale nikdy mě nenapadlo, že nebudu moct z lodi ani v Petrohradu.“

Kubáncova situace natolik připomínala hollywoodský trhák Terminál s Tomem Hanksem v hlavní roli či starou sovětskou komedii Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku, že vzbudil zájem ruských filmařů a ti se za svým hrdinou vydali na poslední plavbu. Přítomnost kamer asi pomohla k obměkčení úřadů více než rozhodnutí soudu, který ještě dříve pozastavil platnost zákazu vstupu do Ruska. Ale to pohraničníci odmítali uznat s tím, že v počítačové databázi zákaz stále platí a „zákon je zákon“.

Alexej Zlobin, filmový režisér a Céspedesův přítel:

„Na palubě se k němu chovali moc hezky, dávali mu jídlo zdarma a taky kajutu.“

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)