Jak proti hackerům na dovolené? Silná hesla a opatrně s wi-fi

Když se chystáte odjet na dovolenou, musíte myslet na milion věcí – letenky, dopravu na letiště, ponožky… Na seznamu toho, co s sebou budete balit, určitě nechybí i nějaké to elektronické zařízení s poznámkou „nezapomenout nabíječku!“. Ale stejně důležité je myslet i na to, jak se během dovolené postarat o bezpečnost svého telefonu, tabletu či laptopu. A to především platí v neznámém prostředí a místech s veřejným wi-fi, kde byste měli mít neustále na paměti svou digitální bezpečnost.

„Nemůžete vědět, kdo s vámi sdílí stejnou síť a jaké jsou jeho úmysly, takže opatrnost je rozhodně na místě,“ radí odbornice na bezpečnost společnosti ESET Lysa Myersová, kterou cituje list The Christian Science Monitor.

Tato rada je obzvlášť důležitá pro ty, kdo zamíří na olympijské hry do Brazílie, která se podle odborníků na kybernetickou bezpečnost stala něčím jako ohniskem internetových podvodů. Představitelé americké rozvědky už vyzvali Američany cestující do Ria, aby s sebou nebrali žádná zařízení obsahující osobní informace.

Národní středisko pro kontrašpionáž a bezpečnost (NCSC) spustilo měsíc před olympiádou kampaň s cílem zvýšit povědomí o digitálních rizicích. Podle střediska jsou letošní olympijské hry skvělým hřištěm pro útočníky, už jen kvůli čistému počtu elektronických zařízení, která se tam sejdou. Ovšem nejde jen o olympiádu. Ať už cestujete kamkoli, zajistit svá digitální data není špatný nápad. Pro zvýšení jejich bezpečnosti stačí několik jednoduchých kroků.

Snažte se brát s sebou telefon bez jakýchkoli osobních informací. Pokud jedete do Číny nebo jiné země náchylné k nějakému tomu obchodnímu špehování, vymažte z telefonu služební e-mail. Vymažte tolik textů, fotografií a poznámek, kolik je jen možné. A pokud to není příliš složité, zvažte nákup levného telefonu s předplacenou kartou.

Neberte s sebou zbytečně navíc techniku nebo informace. Do této kategorie spadají zbytné USB paměti, záložní harddisky a dokonce i zbytečné vizitky svých kolegů a přátel, které můžete mít v peněžence.

Používejte silná hesla. To tedy v první řadě znamená, že si svá zařízení potřebujete chránit heslem, aby se do nich někdo jen tak nedostal, pokud je zkusí zapnout. Samozřejmě ještě bezpečnější jsou biometrická přihlašovací zařízení, jako je otisk prstu. A pokud při použití klasického hesla chcete zajít ještě o krok dál, doporučuje Myersová znovu změnit hesla po návratu z dovolené.

Aktualizujte si software. Díky tomu zabráníte potenciálním hackerům zneužít už známá slabá místa starších verzí softwaru, anebo do nich dostat škodlivé programy s pomocí falešných aktualizací, které jim nabídnou například po připojení k hotelové internetové síti.

Noste svá zařízení u sebe tak často, jak je to jen možné. Díky tomu se můžete vyvarovat tomu, co je známo jako „útok zlotřilé pokojské“. Nemusí jít samozřejmě jen o pokojskou, ale o kohokoli, kdo v době vaší nepřítomnosti získá přístup k vašemu přístroji bez vašeho vědomí, a může do něj nahrát například software sledující hesla.

Vyhýbejte se veřejným wi-fi sítím. Ty jsou snadným prostředím, kde vás někdo může napadnout, anebo „odposlouchávat“ to, co právě děláte. Pokud se použití veřejné sítě nemůžete vyhnout, pak se ujistěte, že se připojujete na skutečnou síť a ne na falešnou síť někoho, kdo toho chce jen zneužít. Nastavte své zařízení tak, aby se před připojením k síti vždy zeptalo. A ověřte si, jak se jmenuje oficiální otevřená síť na místě, kde se připojujete.

Vydáno pod