Severokorejci stimulují růst rýže vojenskou muzikou

Pchjongjang – Britský princ Charles už před čtvrt stoletím přiznal, že pomáhá květinám růst tím, že si s nimi povídá. Severní Korejci si zřejmě vzali královskou radu k srdci a rozhodli se svým rostlinkám pro zlepšení růstu rovnou zafidlat. Minimálně by to měly dokazovat snímky, na nichž vojenská kapela vyhrává rýžovým polím. Koneckonců – už slavný ruský šlechtitel Ivan Mičurin říkával, že neúspěch není hanbou – hanbou je pouze strach to zkusit.

Severní Korea zřejmě dělá všechno možné i nemožné, aby podpořila úrodu na svých polích v době, kdy miliony obyvatel země trpí nedostatkem potravin. Fotografie severokorejských muzikantů, kteří svým vystoupením uprostřed rýžového pole povzbuzují tuto plodinu k rychlejšímu růstu, pocházejí z okresu Sinuidžu na severozápadě země. Součástí hudebního tělesa jsou kromě pěveckého sboru i hráč na tahací harmoniku a bubeník. Produkci pobaveně přihlížejí místní rolníci. Zda mezi zahranými hity bylo i Rozvíjej se, poupátko, není známo.

„Myšlenkou je inspirovat rýži a inspirovat dělníky tak, aby úroda dozrávala rychleji a byla bohatší,“ vysvětluje obrázky jeden z komentátorů z Jižní Koreje, kde se objevily snímky, které na svých webových stránkách zveřejnil britský Daily Mail. „Nyní pokračuje rozsáhlé vyšetřování, kdo tyto fotografie pořídil a jak je možné, že byly zveřejněny,“ dodal komentátor.

Snímky vyvolávají vzpomínky na komunistickou Čínu v době kulturní revoluce, kdy kapely vyhrávaly uprostřed polí budovatelské písně a povzbuzovaly dělníky k lepším pracovním výkonům.