Pražská klisna porodila v Mongolsku první hříbě, další jsou březí

Praha - Pražští koně Převalského mají v Mongolsku první hříbě. Porodila ho klisna Cassovia, podle mluvčí pražské zoo Terezy Palečkové proběhl porod bez komplikací. Další dvě české klisny jsou navíc březí. Pražská zoologická zahrada přepravila čtyři koně Převalského do rezervace Khomiin Tal loni v červnu, aby posílila tamní populaci.

„Blíží se první výročí samostatného českého transportu koní Převalského do Mongolska a my jsme k němu dostali ten nejhezčí dárek. Cassovia porodila a Lima s Kordulou jsou březí. Porod Korduly očekávají naši mongolští kolegové každým dnem,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Poslední divoký kůň byl ve volné přírodě vyhuben před 40 lety

Pražská zoo sehrála v záchraně koně Převalského klíčovou roli. Organizací samostatného českého transportu se zapojila do návratu tohoto posledního divokého koně do volné přírody. Loňský transport byl první z Evropy po šestileté odmlce.

Zoo navíc plánuje posílat koně do jejich domoviny častěji, v posledních měsících proto rozšiřuje jejich chov. V polovině února se ale musela smířit s úmrtím týden starého mláděte. Zvířata vhodná pro chov a případný transport zoo sváží i z Evropy, tři klisny přivezla z maďarského národního parku Hortobágy. Další koně zahrada získá v Německu a Švýcarsku, chovného hřebce zřejmě přiveze z Ruska.