Thassos: ostrov vytříbených pláží i olivového oleje

Objektiv: Krásy ostrova Thassos (zdroj: ČT24)

Nejseverněji položený řecký ostrov bývá pro svoji zeleň nazýván „smaragdovou perlou Egejského moře.“ Charakterizují ho rozsáhlé porosty borovic a zejména olivovníků. Mimo antických památek a jehněčích specialit tak ostrov nabízí hlavně unikátní možnost vidět tradiční přípravu oleje. Pro svoji zeleň je Thasos také nazýván „smaragdovou perlou Egejského moře.

Hlavním městem ostrova je Limenas, ležící v hluboké zátoce, chráněné hřbetem vysokých hor. Město bývá někdy nazýváno stejně jako celý ostrov, tedy Thassos. Stojí na základech antického sídla, které v 7. století př. Kr. založili kolonisté z ostrova Paros.

Třítisícové Limenas je moderním městem, které je nejen správním, ale také obchodním a kulturním centrem ostrova. Přístaviště rybářských bárek, které bývalo kdysi antickým válečným přístavem, lemují desítky taveren, kde je možné si pochutnat na rybách či jiných místních specialitách.

Voda z nedalekých pramenů sehrála v minulosti důležitou roli při zpracování oliv. Místní rodina na dochovaném zařízení předvádí zájemcům, jak se kdysi z oliv získával olej. Přiváděná voda roztáčela vodní kolo a pohyb, který vznikal, se předával dalšímu zařízení. Olivy se postupně dostávaly pod otáčející se mlýnské kameny - tím se rozmačkaly a vznikla pasta, která se poté vložila do hadrových vaků, které fungovaly jako filtry. Po slisování pevné látky zůstaly uvnitř naskládaných vaků, tekuté v podobě oleje vytékaly ven.

Vydáno pod