Soutěž krásy mezi stromy vyhrála „tisíciletá“ lípa z Tatobit

Tisíciletá lípa z Tatobit na Liberecku se stala Stromem roku 2015. Celostátní anketu již počtrnácté uspořádala brněnská Nadace Partnerství. Vyhlášením výsledků tak oslavila Den stromů, jenž každoročně připadá na 20. října. Lípa díky prvenství dostala jedinečnou příležitost reprezentovat Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku 2016, která proběhne v únoru.

Památná lípa velkolistá ze severu Čech vyhrála s více než 11 tisíci hlasy z celkových téměř 37 tisíc hlasů. Přestože se o lípě říká, že je tisíciletá, odborníci její stáří odhadují na přibližně 650 let. Objevuje se v mnoha povídkách, básních, písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, což dokazuje i její vyobrazení na obecním znaku a vlajce. Každoročně zde na počest tohoto památného stromu pořádají Slavnost lípy.

Místní kronikář vzpomíná, že již v době jeho mládí byla lípa obezděná a do prostorné dutiny ukrývající lavičku se dalo vcházet schodištěm. V 50. letech se však při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník Josef Jaček zpevnil obručemi. Odlomené zbytky stromu ležely několik let u jednoho z místních domů, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je totiž neodvážil spálit.

Na druhém místě s téměř polovičním odstupem skončil dub rostoucí v zámeckém parku v Šilheřovicích na Opavsku, který podpořilo přes 6 tisíc fanoušků. Třetí místo patří dubu z Bílé Lhoty v Olomouckém kraji, jehož místní obyvatelé přejmenovali na baobab. Získal přes 4 tisíce hlasů a jen těsně předběhl vrbu z pražského Suchdola. Celkový počet hlasů v anketě letos dosáhl téměř 37 tisíc.

Ani ostatní finálové stromy nepřišly v den svého svátku zkrátka. „Díky tomu, že je hlasování v anketě zpoplatněné, získali jednotliví navrhovatelé finance na péči o finálové stromy nebo jejich propagaci. Celkový výtěžek ankety letos přesáhl 126 tisíc korun,“ uvedla koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. V Tatobitech už například plánují získaných 34 tisíc korun využít k výsadbě lipové aleje, která by obec spojovala s nedalekou osadou Žlábek.

Nadace Partnerství pořádá anketu Strom roku již čtrnáct let. V průběhu této doby obdržela 1 214 návrhů na Strom roku a do hlasování se zapojilo více než 568 tisíc lidí. Hlasující v anketě přispěli na péči o stromy v naší zemi částkou téměř 2,3 miliony korun. Úspěšný model ankety se nadaci podařilo zavést také do dalších evropských zemí. Vítězové národních kol v těchto zemích pak postupují do mezinárodní ankety Evropský strom roku.