Hrad zvažuje bezpečnostní rámy. Jak se chrání hlavy jiných států?

Po víkendové akci umělecké skupiny Ztohoven na Pražském hradě, která pověsila místo prezidentské standarty rudé trenýrky, se uvažuje o zavedení bezpečnostních rámů pro turisty. V zahraničí je většinou situace jiná – veřejnost se zkrátka tak blízko hlavy státu nedostane.

Jedno z mála sídel prezidenta, kde se dá celkem volně pohybovat je Hofburg v centru Vídně. Prezidentské paláce přístupné veřejnosti alespoň zvenku jsou i v Římě, Madridu nebo v Budapešti. Naopak u sousedů v Polsku, Německu a na Slovensku sídla hlav států chrání plot a ochranka.

S nevítanými hosty má zkušenost i britská královna

I tam, kam veřejnost nemůže, se ale ochranka někdy zapotí. Před třemi roky způsobili bezpečnostní skandál zloději v Elysejském paláci, když ukradli plány budovy při opravě kabelů v sídle francouzského prezidenta.

Zloděj se přes čtyřmetrový plot dostal v roce 2013 i do Buckinghamského paláce v Londýně. Slavný byl případ z roku 1982, kdy se přímo do královniny ložnice dostal Michael Fagan.

Alžběta II. sleduje koncert před Buckinghamským palácem
Zdroj: Dave Thompson/ČTK/AP

Neomylnou ochranku nemá ani Bílý dům

Vážnější případy řešili v Bílém domě ve Washingtonu. Loni v dubnu několikrát vystřelil na dům amerického prezidenta mladík z poloautomatické pušky. Soud ho za to poslal do vězení na 25 let.

Obamova ochranka pak řešila ještě několik bezpečnostních selhání, kvůli kterým rezignovala tehdejší šéfka tajných služeb. Na konci loňského září honili agenti po zahradách Bílého domu muže ozbrojeného nožem a za dalších pár týdnů nastoupil s Obamou do výtahu bývalý trestanec ozbrojený pistolí.

Ochranka Bílého domu má přitom na starosti asi osmkrát menší budovu, než je Pražský hrad. Buckinghamský palác je pak zhruba pětkrát menší než dominanta Prahy. Pražský hrad je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů jako největší starobylý hrad na světě.

  • Pražský hrad – 6,7 hektarů
  • Buckinghamský palác – 1,3 hektarů
  • Bílý dům – 0,8 hektarů

Ochranka Hradu doplatila na „kominíky“

Bezpečnostní aféra se nevyhnula ani Pražskému hradu. Umělecká skupina Ztohoven tam v přestrojení za kominíky vyvěsila v sobotu namísto prezidentské standarty rudé trenýrky. Protestovala tak proti prezidentu Miloši Zemanovi. Šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres už požádal o přeložení k jinému policejnímu útvaru. Podle Zemana ale nese odpovědnost i šéf Hradní stráže.