Je tu karneval: Rio se vlní v rytmu samby, Benátkami se brodí krásné masky

Rio de Janeiro – Rio de Janeiro naplno žije karnevalem. Na počest 450. výročí založení města budou letos oslavy dokonce delší než obvykle, i když oficiální část „velkého šílenství“ potrvá pět dní. Vrcholem oslav bude jako každý rok barvitá soutěž škol samby na proslulém sambadromu.

V rytmu samby se má v ulicích Ria vlnit až 900 tisíc návštěvníků. Letošní karneval navíc ozdobí narozeninový dort pro Rio de Janeiro dlouhý 450 metrů.

Karneval v Riu (zdroj: ČT24)

Tradičně karnevalovým dnem žen začalo ve čtvrtek pozdvižení i v německém Kolíně nad Rýnem. Několik století stará tradice pravidelně do města naláká tisíce lidí, kteří si užívají v průvodech masek i na karnevalových večírcích.

Karneval v Kolíně nad Rýnem (zdroj: ČT24)

Začátkem února se rozpoutalo karnevalové veselí v italských Benátkách. I když je letos město zaplaveno víc, než je obvyklé, bujaré veselí v ulicích to nekazí. Karvenal trvá do 17. února.

Karneval v Itálii (zdroj: ČT24)

Karneval (masopust) je v původním smyslu „opuštění masa“ (slovo karneval pochází z italského „carne levare“ či dát pryč maso), tedy začátek postního období před Velikonocemi. Začíná 6. ledna a končí na Popeleční středu.

Rio se bude pět dní vlnit v rytmu samby (zdroj: ČT24)