Keňa

Skutečný rovníkový ráj leží na pobřeží východní Afriky omývaném Indickým oceánem. Nekonečné savany plné exotické zvěře a sněhem pokryté Kilimandžáro, bílé písčité pláže a tyrkysové moře, kouzelná tropická vegetace a neopakovatelné krajinné obrazy dojemné krásy - to jsou jen některé atributy dovolené v této tropické zemi.

Rychlá navigace:

Mombasa
Zvláštnosti pobytu u moře v Keni
Severní pobřeží – pláž Nyali
Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Clo, dovoz, vývoz
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Internet
Jazyky, dohovoření
Kriminalita
Kuchyně - jídlo a nápoje
Místní doprava a taxi
Nákupy a suvenýry
Oblečení, zavazadla
Opalování
Pláže a koupání
Pošta
Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy
Restaurace, ceny, doporučení
Různé
Významné osobnosti spjaté s Keňou
Sportovní a plážové služby
Spropitné
Svátky
Telefonování + roaming
Tísňová volání
Víza, vstupní formality
Zajímavá místa
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena
Zvyklosti a obyčeje

Keňa je jednou z nejvyspělejších zemí rovníkové Afriky s překvapivě kvalitní infrastrukturou hotelových, přepravních a dalších služeb určených pro zahraniční turisty. V porovnání s jinými exotickými cíli má pobyt v Keni dvě velké výhody. Jednak je to kratší letová vzdálenost z Evropy bez nutnosti adaptace na jiné časové pásmo, protože časový posun nepřesahuje dvě hodiny. I proto není cestování do této země extrémně únavné.

Druhou výhodou je možnost jedinečné kombinace pobytu na plážích a koupání v moři s hodnotným safari, během něhož můžete z bezprostřední blízkosti pozorovat defilé stád zeber, slonů, žiraf a buvolů, po lovu odpočívající leopardy a lvy či švitoření pestrobarevných ptáků. Poloha země jen několik stupňů pod rovníkem je navíc zárukou slunce i příjemně vyhřátého moře po celý rok.

Mombasa

Jen čtyři sta kilometrů jižně od rovníku leží druhé největší město v Keni. Přímořská metropole dnes čítá na jeden milion obyvatel a podobně jako Benátky leží na ostrově uprostřed mořské laguny. Má bohatou historii, která se datuje hluboko do středověku. Zakotvil zde i slavný mořeplavec Vasco da Gama při své objevné cestě kolem Afriky a položil základ ke koloniálnímu panství Portugalců, jehož němým svědkem je dodnes mohutná pevnost. Portugalská kolonizace byla vystřídána panstvím Arabů i Angličanů. Ve městě i na přilehlém pobřeží se mísí původní africké obyvatelstvo s přistěhovalci z Arábie, Indie i Evropy. Dnes město láká svými svéráznými tržišti, labyrintem křivolakých uliček, nebo přístavem s nezaměnitelným koloritem.

Zpět na navigaci

Zvláštnosti pobytu u moře v Keni

Pobřeží Keni je lemováno vodami Indického oceánu s nabídkou oceánského typu koupání. Život na plážích určuje rytmus přílivu a odlivu, který denně nabízí neopakovatelné přírodní divadlo. Každých šest hodin při odlivu moře ustoupí ke korálovému útesu, jenž lemuje celé pobřeží. Začátek odlivu je příležitostí ke koupání v klidné ustupující vodě se slabým příbojem, vrcholící odliv pak láká k expedici až ke korálovému útesu s možností poznat bohatý podmořský život. Se začínajícím přílivem moře ožívá. Na své si přijdou milovníci surfingu, živého příboje a koupání v mořských vlnách.

Zpět na navigaci

Severní pobřeží – pláž Nyali

Písčité pláže s mírně svažitým dnem přibližně 10 km severně od Mombasy. Severní pobřeží prakticky navazuje na předměstí Mombasy, s níž je spojeno mostem přes mořskou úžinu. Má civilizovanější charakter pláží lemovaných jednotlivými hotelovými resorty. Za nimi probíhá silnice, která tvoří hranici území s místními osadami. Výhodou lokality je blízkost Mombasy a tím i dostupnější příležitosti večerní a noční zábavy či nákupních příležitostí.

Zpět na navigaci

Geografické údaje

Poloha: východní Afrika
Oficiální název: Keňská republika
Hlavní město: Nairobi - 2 100 000 obyvatel
Jazyk: svahilština, angličtina, kikuju, luhja, kamba
Náboženství: katolíci (26%), protestanti (7%), animisté (60%), muslimové (6%)

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna: 1 keňský šilink (KES) = 100 centů
Aktuální kurz: 1 KES = 0,31 Kč

Národní měnou je keňský šilink (KES), který se dělí na 100 centů. V oběhu jsou bankovky o hodnotě 1000, 500, 200, 100, 50 a 20 KES. Mince jsou dvojího typu: měděné mince o hodnotě 20, 10, 5 a 1 KES nebo dvě staré stříbrné mince, mnohem větší a těžší, v hodnotě 5 a 1 KES.

V zemi existuje rozsáhlá síť směnáren, na letišti s nepřetržitým provozem. Banky si za směnu peněz na rozdíl od nich účtují poplatky. Cestovní šeky jsou přijímány pouze v bankách. Keňský šilink je volně směnitelný při příjezdu a odjezdu při kursu cca 68 KES za 1 USD (únor 2006). Vyměníte samozřejmě i britské libry, euro a další hlavní světové měny, ale nejvýhodnější je mít u sebe americké dolary (nejlépe v drobných). Vývoz keňské měny v hotovosti je trestný. Neměňte peníze na ulici, riskujete tak okradení. Většina bank je vybavena bankomaty (většinou Barclays Bank). Fungují na EuroCard/MasterCard, American Express, Visa, Plus a Cirrus. Problémem je nespolehlivé spojení Keni s ostatním světem, může se stát, že karta nebude fungovat a také často bankomaty nevydají požadovanou hotovost (protože jsou prázdné). Kartou nelze platit všude, nespoléhejte se jenom na ni.
Nejlépe je vyměnit si konkrétní částku rovnou na letišti. Kurzy v hotelích a lodžích jsou horší. Počítejte s finanční rezervou (drobné výdaje, fakultativní výlety v místě, případné lékařské ošetření, nákup léků). Doporučená částka na osobu a pobyt je 100-150 USD.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Klima v Keni je typicky rovníkové. Roční období mírného pásma neexistují, střídají se období dešťů a období sucha v závislosti na monzunových větrech. Období dešťů jsou dvě: silnější a delší deště v dubnu a květnu, kratší a slabší v říjnu a listopadu. V pobřežní oblasti naprší až 1000 mm srážek. Srážek přibývá se stoupající nadmořskou výškou, nad 1500 m n.m. až 2000 mm ročně. Průměrné denní i noční teploty naopak s vyšší výškou klesají. Teploty nad 32 °C jsou vzácné, s výjimkou pobřeží a pouští. Vzhledem ke geografické a výškové rozmanitosti země jsou v konkrétních územích podmínky odlišné, což se odráží též v počasí. Hlavní turistická sezóna je od prosince do března, „druhou sezónu” představuje červenec až listopad. V obdobích sucha se totiž zvířata stahují k napajedlům, a návštěvníci tak mají ideální podmínky pro jejich pozorování.

Zpět na navigaci

Ceny

v obchodě:
balená voda 0,5 l = 50 KES
balená voda 1l = 100 KES
balená voda 1,5l = 140 KES (v supermarketu 45 KES)
tonik 0,5l = 150 KES
Coca cola plechovka = 80 KES
plechovka piva = 150 KES
pohled = 45 - 85 KES podle velikosti
safari klobouk = 750 KES
masajská látka = 1000 KES
CD s africkou hudbou = 5 USD
Známka na pohled do zemí EU = 40 nebo 75 KES podle velikosti pohlednice.

Zpět na navigaci

Clo, dovoz, vývoz

Do Keni je bezcelně možno dovézt pouze jednu láhev alkoholu (včetně vína) a jeden kartón (200 ks) cigaret. Je zakázáno vyvážet i dovážet zboží, které podléhá zvláštním předpisům (cizokrajné rostliny, zvířata, zbraně, starožitnosti). Vývoz předmětů pocházejících nebo vyrobených z volně žijících zvířat (tedy ze slonoviny, želvoviny, rohoviny, kůže, srsti chráněných druhů) a veškerých živých zvířat bez zvláštního povolení je přísně zakázán. Keňa podepsala CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, vejce, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům” se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání. Nekupujte tyto předměty ani na tržišti, protože nebude-li o ně zájem, nebudou se sbírat. Pro získání pěkné lastury je třeba mlže zabít.
Při nákupech suvenýrů – pokud si nejste jisti – žádejte certifikát a pokladní účtenku.
Peníze, které jste přes mnohá pokušení neutratili, lze před odletem zpětně vyměnit.

Zpět na navigaci

Časový posun

SEČ +2 oproti zimnímu času v ČR
SEČ +1 oproti letnímu času v ČR

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

Elektrická soustava v Keni je 230V/ 50 Hz. Zásuvky jsou typu D, dva ploché kontakty se zemnicím kolíkem. Pokud si s sebou berete spotřebiče s českým připojením, potřebujete adaptér. Většinou ho lze zakoupit na místě nebo zapůjčit v recepci.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

Pokud budete chtít fotografovat místní obyvatele, vždy se předem zeptejte na svolení, mimika je dosti srozumitelná i přes jazykovou bariéru. Setkáte se i s nápisy, které fotografování například Masajů a Samburů výslovně zakazují. Někteří domorodci si naopak pózováním pro turisty vydělávají na živobytí. Chcete-li kvalitní snímek a nejenom „momentku”, zaplaťte. Nemusí to být peníze. Zkuste nabídnout propisovačku, zapalovač, pohled z ČR - cokoliv dostatečně lákavého či exotického. Lidé z izolovanějších kmenů ale fotografování odmítají zcela, protože věří, že fotografie jim krade duši. Zásadně dodržujte veškeré zákazy (vstupu, fotografování apod.).

Zpět na navigaci

Internet

Přístup na internet nabízí většina hotelů a lodge vyšší kategorie: buď přímo v lobby, v internetovém koutku nebo v tzv. business centru. Některé hotely poskytují tuto službu svým hostům zdarma, v jiných jsou naopak ceny vyšší než v internetové kavárně. Některé luxusní hotely umožňují připojení na internet on-line přímo z hotelového pokoje. Je třeba se informovat na recepci konkrétního hotelu. Ceny jsou obdobné, jako v ČR, minimální částka činí 50 KES (1 min = 10 KES).

Zpět na navigaci

Jazyky, dohovoření

Běžná je angličtina, svahilština, případně němčina či francouzština. V hotelích se dorozumíte anglicky a anglicky mluví i Váš místní řidič/průvodce. Nicméně doporučujeme osvojit si alespoň několik místních výrazů, jejichž znalostí potěšíte místní (a stoupnete v ceně):
jambo (džambo) = ahoj
pole pole = pomalu, nespěchat, „klídek”
kwaheri = nashledanou
hakuna matata = žádný problém, nevadí
hapana = ne
asante sana = děkuji mnohokrát
sitaki = nechci
ghali sana = je to moc drahé (všude, s výjimkou supermarketů, se smlouvá)
bei gani = kolik to stojí?
karibu = vítejte

Snažte se poznat místní zvyky a respektujte je. Řiďte se radami průvodce a nepodceňujte detaily. Nejpřísnější je islám, rozšířený hlavně na pobřeží. Dejte pozor na urážku státu, nemluvte špatně o prezidentovi a postavte se při hymně. Při setkání se podává ruka, objímání nebo dokonce líbání na veřejnosti je nevhodné.

Zpět na navigaci

Kriminalita

Věnujte pozornost ochraně cestovních dokladů. Cenné věci (pas, letenku, hotovost) noste nejlépe přímo na těle, při pobytu je uložte do zamčeného hlavního zavazadla nebo do hotelového sejfu. V případě ztráty, odcizení nebo znehodnocení pasu je třeba získat náhradní cestovní doklad na českém zastupitelském úřadu. Doporučujeme mít s sebou dvě pasové fotografie a fotokopii zadní dvoustrany pasu, což podstatně usnadní situaci, kdybyste o dokumenty přece jen přišli. Kopii pasu samozřejmě uložte odděleně od originálu.
Bezpečnostním pravidlem číslo jedna je neopouštět skupinu a vždy se řídit pokyny průvodců. Ve městech dávejte pozor na kapsáře. Nechoďte nikam sami, zejména večer a v noci. Pokud byste byli okradeni, i v případě, že se obrátíte na policii, není prakticky žádná naděje zloděje chytit. Kromě Nairobi je rizikovou oblastí také pobřeží a některé národní parky. Nikdy neukazujte, že máte při sobě větší obnos. Peníze mějte rozděleny na menší částky a ty uloženy odděleně. Malou částku mějte připravenu jako pohotovostní v kapse, můžete ji i ukázat, „že více nemáte”.
Hotel neručí za věci ponechané volně v hotelovém pokoji. Pokud si kamery a fotoaparáty neberete s sebou ven, patří do trezoru. Na vycházce či na pláži nenechávejte své věci bez dozoru. Také příruční zavazadlo můžete opatřit malým zámkem. Kameru nebo fotoaparát – pokud zrovna nefotografujete - mějte uloženy v příručním zavazadle, nikoli volně na krku nebo dokonce přes rameno. Nedávejte peníze ani dětským bezdomovcům, mějte v kapse po ruce třeba bonbóny nebo tužku.

Zpět na navigaci

Kuchyně - jídlo a nápoje

Keňská kuchyně je rozmanitá. Ke snídani čaj a mandaazi (sladké koláče). Hlavním jídlem je maso, k němuž se podávají brambory, rýže, nekvašená chlebová placka (čapati), rozmačkané banány (matoke) nebo kukuřičná kaše (ugali), která je národním jídlem. Oblíbené je opečené maso (nyama choma), převážně skopové nebo hovězí, často ale kozí. Podává se se zeleninovou směsí, případně s kukuřičnou kaší. Dále pečená kuřata (kuku choma) a grilované steaky se směsí fazolí a kukuřice (githeri). Časté jsou mořské i sladkovodní ryby, mořské plody a především exotická zvěřina (velbloudi, antilopy, opice, zebry, krokodýli, pštrosi), která by ovšem neměla pocházet ze zákonem chráněných druhů. Běžný je kebab, vařený kukuřičný klas a sambusas (smažené těstové trojúhelníčky plněné pikantním sekaným masem nebo zeleninou). Mkate mayai jsou placky plněné sekaným masem a vajíčky. Irio je kikujské jídlo z rozmačkané zeleniny, fazolí a brambor. Do některých jídel se přidává kokos a prakticky do všech spousta koření.

Z tropického ovoce jsou v nabídce banány, avokádo, ananas, mango, citrusy, papája, guava, melouny, mochyně, mučenka, granátové jablko, kokosové ořechy a kešu.

Národním nápojem je čaj (chai), z čajových lístků, mléka, vody a cukru. Kořeněný čaj se nazývá chai masala. Místní pivo (pombe) se kvasí z banánů, prosa, cukru a bylinek. Vaří se také zázvorové pivo. Místní ovocné víno se připravuje například z papáji nebo z manga, ale existuje i keňské víno z hroznů. Ochutnejte bílý rum Kenya Cane a kávový likér Kenya Gold. Z nealkoholických nápojů vede Cola, Fanta, Sprite, z místních limonáda Krest, mučenkový džus a mrkvová šťáva.

Hotely a lodge nabízejí samozřejmě turistům jídla místní i mezinárodní kuchyně, většinou formou bufetu. Jídla jsou opatřena názvy v angličtině.

Odřekněte si zmrzlinu, syrové ústřice a mušle, právě tak jako nabídku podomácku pálených destilátů. Nepijte vodu z vodovodu a odmítněte led do nápojů. Také ovocný džus může být naředěn vodou pochybného původu. Vyhněte se mléku. Kromě oloupaného ovoce či zeleniny nejezte nic syrového a před každým jídlem si omyjte ruce mýdlem.

Zpět na navigaci

Místní doprava a taxi

Mezinárodní letiště - Jomo Kenyatta International Airport – se nachází asi 30 minut jízdy z centra Nairobi. Druhé letiště Wilson Airport, 6 km jižně od Nairobi, je využíváno především menšími leteckými společnostmi. Pravidelné letecké linky provozují v Keni tři letecké společnosti: Kenya Airways, Air Kenya a Regional Air, létající do pobřežních letovisek a do turisticky atraktivních národních parků.
„Matatu” jsou místní sběrné minibusy. Pro jejich malou bezpečnost a jisté nepohodlí (až pětadvacet pasažérů místo dvanácti) jejich používání nedoporučujeme. Jízdné je ovšem lidové, cca 20 KES za jednu průměrně dlouhou cestu. Cenu je třeba ověřit předem.
„Bicycle taxi” se pohybují na pobřeží (například mezi hotely nebo hotelem a obchodním domem). Sedí se na sedačce která je umístěna na nosiči, pod sedátkem řidiče jsou držadla a dole stupačky jako u motorky.
Železnice v Keni existuje, ale probíhá její privatizace, takže funguje jen v některých úsecích. Ze spojů jezdí například noční vlak z Nairobi do Mombasy (v 19 hodin z hlavního města, v 9 ráno příjezd do přístavu). Další možnosti je třeba zjišťovat přímo v místě.
„Safari auta” - jsou několika typů. Až na výjimky mají otevírací střechu, takže se lze postavit a bez omezení fotografovat krajinu či zvěř. Partner CK Čedok využívá v rámci možností nejvíce komfortního typu terénních aut, viz fotografie v katalogu.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Větší nákupní centra se nacházejí ve městech (Mombasa, Nairobi). Nabízejí širokou škálu zboží od elektroniky, spotřebního zboží až po oblečení, ovoce a zeleninu, mají pevné ceny a lze v nich platit i kreditními kartami. Obvyklá otvírací doba je od pondělí do pátku od 8:00 do 17:00 a v sobotu od 8:00 do 13:00.
Keňa je rájem pro nákup exotických suvenýrů. Na tržištích i v obchodech se suvenýry se obvykle smlouvá až na třetinu původní ceny.

Typické suvenýry:
Typickými suvenýry jsou dřevěné mísy ozdobené africkými zvířaty, africká zvířata všech velikostí ručně vyřezaná ze dřeva, nejrůznější předměty a figurky vypracované z růžovobílého nerostu steatitu (mastku), jehož světově nejvýznamnější ložisko je právě v Keni, batika na hedvábí s africkými motivy, předměty z kůže (například stojánek na tužky), ale i pásky či kabelky, africké bubny, červené masajské látky, oštěpy, štíty a precizně vypracované korálkové ozdoby a šperky, vyřezávané tykve a zdobené nádoby z dýně, sisalové košíky všech velikostí, barev a tvarů, někdy zdobené vlákny z kůry baobabu nebo barevnými korálky, zavinovací sukně a kanga (čtverce látky potištěné příslovími). Nikdy nekupujte cokoliv z divoce žijících zvířat, včetně korálů či mušlí, vždy se u průvodce ujistěte, zda se nejedná o druh, na nějž se vztahují přísné předpisy o ochraně a jehož vývoz z Keni je zákonem zakázán.

Zpět na navigaci

Oblečení, zavazadla

Cestujte nalehko, budete svobodnější! Vhodný je pevný středně velký uzamykatelný kufr opatřený visačkou s Vaším jménem. Lístek se jménem, adresou a telefonním číslem vložte také dovnitř. Jako příruční zavazadlo se nejlépe osvědčil pevný turistický batůžek na věci, které chcete či potřebujete mít stále u sebe (například láhev s vodou). Neberte tašky do ruky nebo dokonce kabelky, překážejí a snadno je někde zapomenete. Naopak přibalte několik igelitových tašek, hodí se skoro vždycky a pomohou Vám zabránit všudypřítomnému prachu. Oblečení nejlépe z přírodních materiálů (bavlna), pohodlné a prodyšné, kalhoty dlouhé i krátké, košile s dlouhým i krátkým rukávem. Na safari jsou „khaki” a „maskáče” osvědčeným zbarvením, které zvířata neznervózňuje. K moři si vezměte oblečení co nejpohodlnější a vzdušné, je tam horko a vlhko.
V islámských oblastech (zejména pobřeží) je třeba respektovat místní zvyklosti. Turistům jsou tolerovány krátké kalhoty a trička, ale odhalování nepřehánějte. Žena v kratičkých šortkách a tílkem na ramínka zbytečně provokuje. Koupání bez plavek a „nahoře bez” je zakázáno.

Boty:
Na safari stačí botasky a sandály s páskem přes patu. Ponožky takové, co vám nebude líto je po dvou dnech nošení vyhodit. K moři nezapomeňte na boty do vody. Stačí cvičky nebo staré tenisky. Rozhodně přibalte klobouk na hlavu, sluneční brýle a náhradní brýle, pokud je nosíte. Z dalších věcí jsou nezbytné repelent, láhev na vodu, šitíčko, adaptér britského typu, malá baterka a náhradní baterie, hygienické potřeby, papírové kapesníčky (nejlépe vlhké), anglicko-český slovníček a lékárnička (viz „zdravotní příprava”).
Nezapomeňte kvalitní dalekohled - vaše zážitky na safari se znásobí!
Nezapomeňte, že odbavované zavazadlo do letadla (kufr nebo kabela) má limit do 20 kg váhy, příruční zavazadlo (většinou batůžek na záda nebo kabela přes rameno) do 5 kg váhy. Příruční zavazadlo nesmí obsahovat potenciálně nebezpečné předměty vyloučené z přepravy (nože, vývrtky, pilníčky, nůžtičky, pinzeta).

Zpět na navigaci

Opalování

Používejte opalovací mléka a krémy s dostatečně vysokým faktorem odpovídajícím citlivosti Vaší pleti. Neopalujte se v pravé poledne, stálý vítr u moře skutečnou teplotu vzduchu snižuje a vede k podcenění vlivu záření. Ve stínu a při plavání se opálíte také. Pokud se přesto spálíte, použijte pantenol gel. Před sluněním nepoužívejte deodoranty a voňavky, mohly by se vám na pleti udělat nepříjemné skvrny. Pijte i když nemáte žízeň.

Zpět na navigaci

Pláže a koupání

Pláže jsou s jemným bílým pískem a s pozvolným vstupem do moře. Protože jsme však u Indického oceánu, limituje naše koupání režim přílivu a odlivu. Nejlepší koupání se nabízí ráno před odlivem a odpoledne, když nastává příliv. To je výhodné i z hlediska teplot a intenzity UV záření, protože tehdy jsou teploty vzduchu příjemné a sluníčko vás určitě nespálí. Pokud se budete chtít procházet v ustupujícím moři, případně se jít „projít” až ke korálovému útesu, lemujícímu pobřeží, vezměte si určitě boty do vody.

Zpět na navigaci

Pošta

Známky lze koupit na poště nebo ve velkých hotelích a obchodech se suvenýry. Pošta do ČR jde přibližně 14 dní.

Zpět na navigaci

Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy

Největší společnosti jsou Avis, Hertz a Europcar. Podmínkou pro pronájem vozu je mezinárodní nebo český řidičský průkaz, věk 23 – 25 let, minimálně 2 roky řidičské praxe (liší se podle konkrétní půjčovny) a cestovní pas. Při platbě kreditní kartou se připočítávají 4%, při platbě v hotovosti je vyžadována záloha 20 000,- KES. Ceny se liší také podle sezóny (mimo sezonu až 40% sleva), nabídky a poptávky, značky vozu, kvality vozu a jeho vybavení (například automatická převodovka). Záleží také na rozsahu poskytnutého servisu a délce pronájmu (od několika hodin po více dnů). Celková cena za pronájem auta se skládá z ceny za pronájem (základní sazba obvykle 100 km), pojištění, příplatku za další ujeté km a DPH 16%), a zahrnuje plnou nádrž. Pojištění pro případ poškození vozu (CDW = Collision Damage Waiver) činí cca 600,- až 1100,- KES/den a nezahrnuje rozbití předního skla a výměnu pneumatiky. Další důležité pojištění je proti stále častějším krádežím auta (TPW = Theft Protection Waiver), někdy už bývá zahrnuto do CDW. Některé společnosti nabízejí výhodnou kombinaci obojího, tzv. „Excess Waiver” (EW = CDW + TPW). Cenu je třeba ověřit přímo v místě.

V národních parcích nutně potřebujete terénní automobil (nejčastěji Suzuki 4x4 WD). Rizik na silnici je hodně. Podle zákona se jezdí vlevo, ale jen teoreticky. Většina silnic je v naprosto katastrofálním stavu. Dopravní předpisy existují, ale místní je nedodržují. Povolenou rychlost ignorují, řídí agresívně, auta nejezdí osvětlená ani v noci a na silnici jsou běžně kameny, chodci i zvířata. Nejvyšší povolená rychlost je 100 km/hod, ve městě 50 km/hod, na safari 40 km/hod. Alkohol v krvi nebo žvýkání stonků rostliny miraa, v jiných zemích nelegální, se v Keni toleruje. Nehod je mnoho. Z bezpečnostních důvodů je nutné mít při cestování autem uzamčené všechny dveře a vytažená okna. Některá území lze projet pouze s ozbrojeným doprovodem. Nezapomeňte kanystr, protože od pumpy k pumpě je daleko. Aktuální informace o bezpečnosti (například kam nejezdit) najdete na internetových stránkách MZV ČR. Důležitá telefonní čísla najdete níže.

Zpět na navigaci

Restaurace, ceny, doporučení

V hotelových restauracích se setkáte jak s místními pokrmy, tak i s jídlem, které byste našli kdekoli v Evropě. Nabídka bývá bohatá. Základem tradičních regionálních jídel je maso, na pobřeží jsou samozřejmostí dary moře. V hotelové restauraci se dobře najíte za cenu nepřevyšující 1000 KES pro jednu osobu. Samozřejmě lze navštívit i luxusnější stylový podnik s cenami více než dvojnásobnými, zejména v hlavním městě, v Mombase nebo na Diani Beach. Naopak v jednoduché místní restauraci mimo turistická centra je možné najít slušné jídlo za méně než 100 KES.

Regionální specialitou je místní zvěřina. Na jídelníčku některých restaurací se pravidelně objevuje maso z antilop, zeber či žiraf. Mezinárodně proslulým místem nabízejícím zvěřinu je nairobská restaurace Carnivore.

Ve větších centrech najdete i restaurace založené na jiných národních kuchyních, zejména indické, ostatně indický vliv je zřetelný v celé keňské kuchyni. V poslední době se lze setkat s italskými pizzeriemi, s čínskou kuchyní různých typů i s nabídkou jídel francouzských nebo thajských.

1l balené vody 100 - 200 KES
2 dcl vína od 150 KES
nealkoholické nápoje od 150 KES

Zpět na navigaci

Různé

Keňskou vlajku tvoří tři větší, stejně široké pruhy černé, červené a zelené barvy, oddělené od sebe užšími bílými proužky. Uprostřed je válečný štít a dvě bílá překřížená kopí. Černá barva symbolizuje lid, červená krev prolitou v bojích za nezávislost a zelená vyjadřuje úrodnost země. Bílé proužky jsou symbolem míru. Štít připomíná keňskou hrdost a tradice.

Keňa se potýká s nedostatkem pitné vody a vody vůbec. Rozsáhlé oblasti, kdysi nerozvážně odlesněné, jsou dnes postiženy půdní erozí a desertifikací. Viktoriino jezero zarůstá „vodním hyacintem” (Eichhornia crassipes). Problémem národních parků je pytláctví. Zvířata jsou také ohrožena nadměrným turistickým ruchem, a proto mají safari pravidla, která se musí respektovat (zákaz nočních safari, přísný zákaz krmení zvířat, záměrné poutání jejich pozornosti, vystupování z auta a další).

V Keni (33 miliónů obyvatel, 2005) je téměř polovina populace mladší 14 let. Průměrný věk je pouhých 18 let a máte zde šanci dožít se 47 – 49 let. Vir HIV údajně zasáhl již 7 % obyvatel. Pouze 45 % lidí má přístup k čisté pitné vodě a necelých 25 % k základní zdravotní péči. Dětská úmrtnost je vysoká. Gramotnost je celkově asi 78 %. Celkem 99 % obyvatel Keni tvoří Afričané. Z „ne-afričanů” zejména Asiaté, Arabové a Evropané.

Kmeny:
V Keni žije mnoho rasově a kulturně odlišných skupin, běžně označovaných jako kmeny. Nejsou to uzavřené skupiny. Jejich územní prostor, vzhled, jazyk i tradice se vždy překrývaly a lidé se vzájemně mísili. V posledních letech se etnická identita rozpadá a tradice jsou opouštěny. Oficiálně jsou všechna etnika rovnocenná, žádný kmen není nadřazený jinému. „Ke kterému kmeni patříš?” bývá ale první otázka při prvním setkání. Nejpočetnějším kmenem jsou Kikujové (22 %), Luové (14 %), Luhjové (13 %), Kalenjinové (12 %,), Akambové (12 %), dále Kisiiové (Gusiiové 6 %), Meruové (6 %).
Pro zajímavost - populární Masajové tvoří pouhé 1,4 %. Dalšími kmeny jsou například Elmolové, Gabrové, Turkanové, Mijikendové, Pokotové, Rendilleové a Samburové.

Masajové
Pocházejí ze Súdánu a vždy se živili výhradně pastevectvím. Štíhlí, vysocí a hrdí válečníci pijící krev smíchanou s mlékem jsou stále velmi konzervativní a civilizaci odmítají. Ještě i dnes částečně kočovníci se považují za nadřazené jiným kmenům. Už na první pohled se liší typickým červeným oblečením, dlouhými červeně nabarvenými vlasy, kovovými šperky a neodmyslitelným oštěpem (případně holí) v ruce. Někteří z nich se dnes živí prodejem suvenýrů (mimochodem jsou to překrásné věci z vydlabaných dýní, náhrdelníky z přírodních materiálů a českých rokailových korálků), nebo dokonce pózováním fotografům. Před stisknutím spouště nejdříve zásadně požádejte o svolení a zaplaťte.

Svahilská pobřežní kultura
Již během 5. – 7. století n.l. se v přístavech na pobřeží dnešní Keni mísili lidé mnoha kultur. Zrodila se specifická společnost s typickou architekturou (směsice prvků arabských, indických, íránských a dalších), islámem jako hlavním náboženstvím a s vlastním jazykem. Obchodníci se mezi sebou museli dorozumět, a tak vznikla postupně svahilština jako směs arabských, hindských, portugalských a anglických slov. Slovo swahili je odvozeno z arabského „sahel” (pobřeží) a svahilštinou, která je dnes vedle angličtiny druhým oficiálním jazykem v Keni, se hovoří na většině území Afriky jižně od rovníku. Svahily nelze považovat za kmen ve smyslu jediného společného původu (jako třeba Maďary), ale spíše za národ spojený jednou kulturou (jako třeba Američany).

Zpět na navigaci

Významné osobnosti spjaté s regionem

Joy Adamsonová (1910 – 1980), narozená v Opavě, strávila přes 40 let života v Keni a věnovala se malířství, studiu domorodých kmenů a ochraně přírody. Kromě vlastní umělecké a vědecké práce působila jako významný sponzor chráněných území a konkrétních akcí, například leteckých kurzů pro ochránce zvěře. Její dílo i zásluhy na poli ochrany přírody jsou v Keni velmi uznávány. Zemřela rukou vraha, svého bývalého sluhy. „Příběh lvice Elsy”, který je autentickým vyprávěním z jejího života, ji proslavil po celém světě.

Karen Blixenová (1885 – 1962), dánská spisovatelka, prožila v Keni 18 let života a je po ní pojmenována čtvrť Karen v hlavním městě Nairobi. Proslavila se autobiografickou knihou „Měla jsem farmu v Africe”, která zaujala čtenáře především pohledem na místní obyvatele, vymykajícím se z tehdy běžných koloniálních schémat. Podle knihy byl natočen film „Vzpomínky na Afriku”.

Zpět na navigaci

Sportovní a plážové služby

Plážové slunečníky a lehátka jsou většinou zahrnuta ve službách našich smluvních hotelů. V případě pochybností se informujte na recepci konkrétného hotelu nebo přímo u delegáta Čedoku v místě. Možný je výlet na moře na plachetnici dhau nebo na člunu s proskleným dnem, cena je smluvní a záleží i na tom, kolik vás popluje a na jak dlouho. Obvykle za dvě hodiny zaplatíte cca 1100 KES na osobu.

Zpět na navigaci

Spropitné

Není samozřejmě „povinné”, ale v Keni je hluboce zavedeným a zakořeněným zvykem (nosiči zavazadel, pokojské, ale zejména řidiči či průvodci safari). Výše sice záleží na Vašem uvážení, nicméně, zúčastníte-li se safari, spropitné se zákonitě očekává. Pro průvodce a zároveň řidiče činí obvykle 2 USD na osobu a den, pokud jde o safari z hotelu na pobřeží. Pokud jde o vícedenní safari na poznávacím zájezdu, jedná se o částku 5 USD/os/den. Rozhodně se vyplatí.

Zpět na navigaci

Svátky

Veřejnými svátky jsou 1. leden (Nový rok)
1. květen (Svátek práce)
1. červen (Madaraka den, výročí získání samosprávy v roce 1963)
10. říjen (Den Moi, výročí inaugurace prezidenta Moi)
20. říjen (Den Jomo Kenyatty, výročí jeho uvěznění)
12. prosinec (Den Uhuru nebo Jamhury, získání samostatnosti v roce 1963)
25. – 26. prosinec (vánoce)
Pohyblivé svátky jsou křesťanské velikonoce a islámský Id-al-Fitr (konec Ramadánu). O těchto svátcích mají úřady, banky i obchody zavřeno.

Zpět na navigaci

Telefonování + roaming

Volání do Keni: mezinárodní předvolba +254, volání do ČR: +420.
Telefonování z hotelů je spolehlivé, ale drahé.
Z pošty lze volat za pomoci spojovatelky nebo použijte telefonní kartu. Karty o hodnotě 300, 500 a 1000 KES se koupí ve stáncích nebo na poště.
Telefonní budky jsou červené a fungují výhradně na měděné mince v hodnotě 1, 5 a 10 KES
Keňa má roaming pro mobilní telefony sítě Eurotel, Paegas a Vodafone. Ujistěte se u svého operátora, zda jej máte aktivován. Keňští operátoři jsou Kencell, Celtel a Safaricom. Cena odeslané SMS je cca 7 – 8 Kč, cena odchozího hovoru cca 120 – 160 Kč, cena příchozího hovoru o málo nižší. Vnitrozemí nemá 100% pokrytí signálem.

Zpět na navigaci

Tísňová volání

Všeobecná pohotovostní služba („emergency service”): 911
Při akutním ohrožení života „létající doktoři” 24 hod/denně: 0733 639088 nebo 0722 314239.
Většina hotelů a lodží má svého lékaře nebo zdravotní sestru, případně kontakt na ně po 24 hodin denně.
Policie a ambulance obecně: 999
Nairobi policie: 717777
Mombasa policie: 222121
Letecká záchranná služba AAR: (02) 717 374 nebo Afrika Air Rescue: 312405 – 24 hodin denně.

Zpět na navigaci

Víza, vstupní formality

Pro cestu do Keni potřebujete pas a vízum. Platnost pasu musí minimálně o 6 měsíců přesahovat plánovaný pobyt. Vízum pro české občany lze získat na Velvyslanectví Velké Británie v Praze. V případě cesty s Čedokem Vám vízum po dohodě zajistí cestovní kancelář. Víza lze také získat na místě po příletu přímo na letišti ještě před pasovou a celní kontrolou.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Centrální vysočina
Převážně kikujská zemědělská oblast je Východoafrickým příkopem rozdělena na dvě části. Patří do ní nejvyšší hora Afriky sopka Kilimandžáro (5895 m n.m.) už na území Tanzánie, sopka Mt Elgon (4 321 m n.m.) na hranici s Ugandou a druhá nejvyšší hora Afriky, třívrcholová Mount Kenya (Batian 5 199 m n.m., Nelion 5 188 m n.m. a Lenana 4 985 m n.m.). Nachází se tu metropole Nairobi.

Nairobi
Masajsky Ewaso Nai´beri („místo studených vod“), 1680 m n.m., vzniklé na místě tábora při stavbě železnice z Mombasy do Ugandy (1899). Území patřilo původně Kikujům a Masajům. Od roku 1905 hlavní město Britské východní Afriky. Na ploše 689 km2 (z toho 120 km2 národní park Nairobi) žije 2,5 mil. obyvatel. Mezinárodní letiště Jomo Kenyatta je nejvýznamnějším v Africe. Zajímavosti v Nairobi: národní muzeum, hadí park, národní divadlo, římskokatolická katedrála, mešita Jamia, koloniální budova parlamentu s hodinovou věží ve stylu londýnského Big Benu, válec Konferenčního centra Jomo Kenyatty, železniční muzeum, kulturní centra Bomas of Kenya a Mzizi, Žirafí centrum AFEW a masajské trhy (např. Kariokor). Dále muzeum Karen Blixenové, dánské spisovatelky na její bývalé farmě, národní park Nairobi, u jehož brány druhý keňský prezident Daniel Arap Moi přikázal spálit zabavenou slonovinu v hodnotě 3 miliony USD, aby demonstroval odhodlání keňské vlády vypořádat se s pytláky a zastavit vybíjení slonů pro jejich kly.

Národní park Mount Kenya (715 km2)
Masiv vyhaslé sopky Mt Kenya, druhé nejvyšší hory Afriky a nejvyšší hory Keni (podle níž má země jméno) je pro Kikuje totéž, co byl pro Řeky Olymp: sídlo bohů. Nazývají ji Kirinyaga („Místo světla”) a jejich příbytky jsou obráceny vchodem k ní. Kaldera bývalé sopky leží na rovníku a vytváří řetěz zasněžených štítů. Na vrchol vedou trekingové trasy. Na úpatí se pěstuje káva, čaj a pšenice. Národní park zahrnuje horský les, bambusovou džungli, alpinskou zónu a skály se sněhem i ledovci. Žijí tu lvi, leopardi, buvoli, sloni, nosorožci a lesní antilopa bongo.

Východní Keňa
Velmi řídce osídlená a turisty méně navštěvovaná oblast (150 – 1200 m n.m) se táhne východně od Centrální vysočiny. Převládá polopoušť a křovinatá savana s lesíky akácií. V pohořích Taita Hills a Chyulu Range jsou některé vrcholy vyhaslými sopkami (Mt Kulal, Mt Nyiro, Mt Marsabit). Krajinu oživují řeky Galana a Tana, vlévající se do Indického oceánu.

Východoafrický příkop
Součást kontinentálního tektonického zlomu táhnoucího se v délce 6000 km od Sýrie až k Mosambiku. V Keni představuje hluboké údolí o šířce 45 – 50 kilometrů, které se stále rozestupuje. Příkré srázy příkopu lemuje řada sopek (Menengai, Longonot). Na dně příkopu se nachází osm bezodtokých jezer (Turkana, Logipe, Baringo, Bogoria, Nakuru, Elementaita, Naivasha, Magadi), z nichž dvě jsou sladkovodní a ostatní alkalická. Jezera jsou světově významnými ornitologickými lokalitami. Na dně příkopu jsou světově významná naleziště uhličitanu sodného, fluoritu a diatomitu. Četné jsou horké a minerální prameny, na nichž byly zřízeny první geotermální elektrárny. Pocházejí odtud unikátní nálezy prehistorického lidského osídlení (Hyrax Hill, Olorgasailie).

Jezero Nakuru
Asi 160 km severně od Nairobi se nachází malé (5 km2 - 30 km2) a mělké alkalické jezero Nakuru se zelenomodrou vodou. V současné době vysychá a hrozí jeho zánik. Je světově proslulé množstvím růžových plameňáků menších, bylo zde zaznamenáno i přes milión jedinců. Ptáci se živí řasami bujícími v teplé alkalické vodě. Napočítáno bylo na 400 ptačích druhů. Národní park Nakuru (1968, 188 km2) zahrnuje břehy jezera, kde žijí hroši, buvoli, lvi, leopardi, žirafy Rothschildovy a nosorožci.

Jezero Naivasha
Nejvýše položené jezero Východoafrického příkopu (1880 m n.m.), jehož hladina průběžně klesá, za posledních osmdesát let celkem o šest metrů. Je sladkovodní, což je u bezodtokových jezer neobvyklé. Leží pouze 100 km od Nairobi, pro něž představuje významnou rekreační oblast. Jezero je biotopem přes 450 ptačích druhů.

Národní park Hell´s Gate („Pekelná Brána”)
Park 98 km od Nairobi (1984, 68 km2), s červenými skalami a roklemi, hemžící se lvy, leopardy, gepardy, buvoly a žirafami. Jsou tu horké prameny, vyhlídkové věže, obsidiánové výchozy a kulturní centrum Masajů. Geotermální aktivita na zlomu Východoafrického příkopu umožnila stavbu geotermální elektrárny Olkaria (1985, 2003). Projekt je postupně rozšiřován s cílem snížit závislost Keni na dovozech ropy.

Národní park Mt. Longonot
Chráněné území (1983, 52 km2) 90 km severozápadně od Nairobi na svazích vyhaslé sopky Longonot, nejvyšší ve Východoafrickém příkopu (2776 m n.m.). Kruhový kráter o průměru 1 km nabízí úžasný rozhled.

Viktoriino jezero (v jazyce Luů Ukerewe)
Vodní plochou 70 000 km2 je největším sladkovodním jezerem v Africe a druhým největším na světě. Pramení v něm Nil, což objevil anglický dobrodruh John Speke v roce 1858, který jezero pojmenoval po britské panovnici. Na jeho břehu leží třetí největší město v Keni, Kisumu. Jezero vyplňuje mělkou příkopovou propadlinu (maximální hloubka 80 metrů) a je zejména u keňských břehů znečištěné a zamořené schistosomázou (bilharziózou). Žijí zde hroši a vydry. Jezero zarůstá „vodním hyacintem”. Na ostrově Rusinga byly objeveny fosilie předků člověka staré tři milióny let. Probíhá tu těžba steatitu (mastku), jehož je Keňa světově nejvýznamnějším dodavatelem, a sošky a předměty z něj najdete na všech tržištích.

Národní rezervace Maasai Mara
Nejznámější a nejnavštěvovanější (1510 km2), 275 km od Nairobi, navazuje na známý národní park Serengeti v Tanzanii. Unikátní je vysoká koncentrace i zastoupení druhů: všichni členové Velké pětky, největší populace lvů v Keni, nejlepší příležitost vidět gepardy, zebry, žirafy, antilopy, oryxe, hrochy, buvolce, šakaly, pštrosy, hyeny a některé ze 452 druhů ptáků. Jediný park, kde mohou návštěvníci vidět zvířata ve stejném počtu, jako tomu bylo před sto lety. Jenom tady lze sledovat migrace až milionových stád pakoňů hřívnatých a zeber, přesunujících se na nové pastviny. Atrakcí jsou masajské vesnice (enkangu), které je možné navštívit: turisté se pro domorodce stali zdrojem příjmů. Mají komu „pózovat” a prodávat své rukodělné výrobky, a pracují také jako průvodci a strážci rezervací. Maasai Mara je spravována místními orgány, což je důležité pro ochranu přírody a zachování alespoň základních tradic a způsobu života Masajů.

Národní park Tsavo
S rozlohou 21 000 km2 je jedním z největších chráněných území světa. Obrovská rozloha je však i jeho slabinou: nedá se dokonale uhlídat před pytláky, kteří zde střílejí zejména nosorožce a slony. Dálnice mezi Mombasou a Nairobi dělí park na dvě části, Východní Tsavo a Západní Tsavo.

NP Východní Tsavo (11 747 km2, 1948):
Relativně blízko pobřeží, takže mnoho návštěvníků spojí pobyt u moře s výletem právě sem. Zajímavé Lugardovy vodopády na řece Galana a lávové pole planiny Yatta. Nosorožci bohužel zdecimováni pytláky. Z přibližně 8000 kusů (1970) jich v roce 1990 zbývalo méně než 50. Počty slonů se snížily z 50 000 (1960) na 5 000 v roce 1980. Dnes spatříte stádo 50 i více robustních slonů často v blízkosti ubytovacích zařízení, protože se k nim instinktivně stahují z důvodů své ochrany. Stále běžná jsou tisícihlavá stáda buvolů.

NP Západní Tsavo (9 065 km2, 1948)
Leží 240 km od Nairobi, přímo navazuje na jižní část planin Serengeti za tanzanskou hranicí. Travnaté savaně s výrazně červenou půdou dominují obrovské baobaby. Krajina modelovaná dávnou sopečnou aktivitou, bohatá flóra a množství zvířat činí Tsavo jedinečným. Na „červené” slony narazíte zcela jistě dříve či později, a na většinu dalších zvířat především u napajedel. Četní jsou zde leopardi, kteří jsou také „znakem” tohoto parku.

Národní park Chyulu Hills
Sousedí s NP Západní Tsavo. Pohoří Chyulu je považováno za nejmladší vulkanické pohoří světa, vzniklé asi před pěti sty lety. Tvoří je mohutné černé lávové proudy, z nichž nejznámější je Shetani (v místním jazyce „satani”). Pohoří je rájem sloních stád a dalších býložravců, z šelem je hojný gepard.

Taita Hills
V těsném sousedství parku Západní Tsavo se nachází pohoří Taita (2228 m n.m.), kde kromě „běžných” zvířat žije mimořádně vzácný taitský sokol, pták zachycený na egyptských hieroglyfech. Odlehlá a málo navštěvovaná oblast.

Národní rezervace Amboseli
Název znamená v masajštině „Místo vody”. Chráněné území 135 km od Nairobi, proslulé zastoupením rozmanitých biotopů, včetně slané polopouště a bujně zelených bažin. Součást mezinárodní sítě biosférických rezervací. Jedinečnost území rozpoznala už britská koloniální správa (první ochrana vyhlášena 1899). Rozlohou malé území, ale velmi fotogenické. Pýchou rezervace jsou sloní stáda na pozadí zasněženého Kilimandžára. Je zde největší šance vidět nosorožce, slony, zebry, žirafy či impaly, ale málo je tu velkých šelem. 400 ptačích druhů. Možnost seznámit se zblízka s kulturou hrdých Masajů. V roce 2005 rozhodlo ministerstvo pro turistiku a ochranu přírody, že statut národního parku se změní na národní rezervaci, což v praxi znamená, že administrace parku včetně příjmů přejde z celostátní Kenya Wildlife Service (KWS) na radu okresu Olkejuado, která sdružuje místní masajská společenství.

Pobřeží
Podle statistik zůstává 60% návštěvníků Keni na pobřeží a do vnitrozemí podniknou 2 – 3 výlety (někteří ani to ne, což je skutečně škoda). Pláže Indického oceánu představují 480 kilometrů bílých písků, panenských korálových útesů, průzračné a teplé moře. Vynikající podmínky pro šnorchlování a potápění a vyjížďky na plachetnici dhau. Možnost prohlídky Mombasy s pevností Fort Jesus nebo výlet do delty řeky Tana. Co je pro Čechy novinkou, je velký odliv a příliv, jemuž je třeba představy o koupání v moři přizpůsobit. Pokud trváte na slané vodě po 24 hodin denně, vyberte si letovisko, které má vybrané bazény se slanou vodou.

Mombasa
Druhé největší město Keni (0,5 mil. obyv.), nejdůležitější přístav pro Keňu, Ugandu, Rwandu a Burundi, brána spojující Keňu se světem. Město původně postavené na ostrově (15 km2), spojené s pevninou mosty a přívozy. Roku 1498 zde přistál Portugalec Vasco da Gama. Převládá svérázná pobřežní svahilská kultura (typické oblečení žen) s poněkud orientálním nádechem. Hlavním náboženstvím je islám. Brána ve tvaru zkřížených sloních klů připomíná korunovaci královny Alžběty II. (1953). Prvořadou atrakcí je pevnost Fort Jesus, založená Portugalci 1593 na ochranu přístavu, s krvavou historií. Nedalekou přírodní zajímavostí je les mohutných baobabů.

Mořský národní park Mombasa
Keňa se pyšní prvenstvím ve zřizování mořských přírodních parků při březích oceánu. Národní park Mombasa (10 km2, ochranné pásmo 200 km2) chrání ekosystém korálových útesů. Doporučujeme navštívit korálové útesy a mořský park na tradiční plachetnici dhau nebo na člunu s proskleným dnem, během výletu lze šnorchlovat, potápět se nebo surfovat.

Národní rezervace Shimba Hills
Chráněné území (321 km2) zahrnuje tropický prales. Patří mezi nejméně navštěvované, přitom však nejmalebnější. Možnost pozorování velkých šelem se nedá srovnat s Maasai Mara, ale jsou tu početná stáda zablácených buvolů a vzácná antilopa vraná. S buvoly, slony, žirafami, lvy a lepardy se potkáte určitě u Sheldrikových vodopádů. V pobřežních lesích je velké množství ptáků.

Mořský národní park Malindi
Přístav Malindi vstoupil do historie objevitelských plaveb, protože právě tady najal kapitán Vasco da Gama v roce 1498 arabské lodivody, s jejichž pomocí pak dokončil první plavbu Evropanů kolem Afriky do Indie. Stejnojmenný mořský národní park, 120 km severně od Mombasy (6 km2, ochranné pásmo 213 km2) společně s parkem Watamu představuje jedinečnou příležitost pro potápění a pozorování života v tropickém moři.

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Velvyslanectví České republiky v Keni
Embassy of the Czech Republic
Jumuia Place, Lenana road, Nairobi
P.O.Box 48785
tel.: 0025420/2731010-2
fax: 0025420/2731013
e-mail: nairobi@embassy.mzv.cz
mailto:zamini.cz@africaonline.co.ke
Vedoucí úřadu: Ing. Petr Kopřiva, velvyslanec
Působnost úřadu: diplomatická a konzulární pro Keňskou republiku, Burundskou republiku, Komorskou federativní islámskou republiku, Rwandskou republiku, Seychelskou republiku, Sjednocenou republiku Tanzánii, Somálskou republiku a Ugandskou republiku.
Provozní hodiny úřadu: pondělí – pátek 08.00 - 16.30
Úřední hodiny pro veřejnost: pondělí – pátek 09.00 - 12.00

Zastoupení Keni v ČR
Keňská republika nemá zastoupení na území ČR. Nejbližší zastupitelské úřady jsou v Haagu, ve Vídni a v Berlíně.
Víza lze získat prostřednictvím britského velvyslanectví v Praze nebo na místě po příletu přímo na letišti ještě před pasovou a celní kontrolou.

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

V dostatečné době před odjezdem kontaktujte hygienicko-epidemiologickou stanici a informujte se na potřebná očkování. Mezinárodní očkovací průkaz se nevyžaduje, ale měli byste vědět, že v některých oblastech Keni se vyskytuje žlutá zimnice a malárie. Doporučená jsou očkování proti žloutence a tetanu. O užívání vhodných antimalarik se poraďte s odborným lékařem a nezapomeňte repelenty! V některých oblastech se vyskytuje schistosomiáza (dřívější název: bilharzióza), proto nedoporučujeme koupání ve sladkých vodách.

Samozřejmostí je kvalitní zdravotní pojištění, pokrývající náklady na ošetření, hospitalizaci, léčení, výlohy na léky, nezbytné převozy apod. Ověřte si před cestou rozsah Vašeho pojištění a jeho platnost pro konkrétní zemi. Počítejte s požadavkem zaplatit v hotovosti, veškeré doklady o placení pečlivě uschovejte pro následné jednání s pojišťovnou po návratu domů.

Nezapomeňte osobní léky, nejlépe v originálním balení. Pokud obsahují látky považované za narkotika, tak samozřejmě i s lékařským předpisem. Pravidelně užívané léky zabalte do příručního zavazadla (pro případ zpoždění odbavovaných zavazadel).

Lékárnička by měla obsahovat léky proti horečce (Anopyrin, Paralen, Acylpyrin), analgetika (Brufen, Korylan), léky na zastavení průjmu (Imodium, Reasec, Carbosorb), na střevní dezinfekci (Endiaron, Endiform, Mexaform), případně antibiotika (Ampicilin, Augmentin, Deoxymykoin), antihistaminika na zklidnění při poštípání (Dithiaden, Fenistil), oční kapky (Opthalmoseptonex), mast proti kožním mykózám (Canesten, Mykoseptin), mast na hnisající rány (Framykoin), mast na otoky (Ketazon, Yellon), obyčejné i pružné obinadlo, několik náplastí s polštářkem i bez, vodě odolnou náplast, Panthenol gel na spáleniny, malý dezinfekční sprej (Septonex, Jodisol), nerozbitný teploměr, nůžtičky, jehlu, pinzetu, jelení lůj a šátek.

Zpět na navigaci

Zvyklosti a obyčeje

„Pole pole” a „Hakuna matata” jsou nejčastější výrazy (hned po pozdravu jambo), s nimiž se setkáte. Znamenají „pomalu” a „žádný problém”. V Africe se nikam nespěchá a pokud Vám někdo slíbí, že něco udělá nebo přinese, rozhodně to neznamená hned teď.
Toalety jsou povinnou součástí každého většího obchodu se suvenýry (tzv. „curio shop”), a tak zdravotní zastávka při přejezdech je prakticky vždy doprovázena nakupováním.

Zpět na navigaci

Autor: Čedok