Maďarsko

Pro mnoho lidí je Maďarsko zemí lázní, vína a ostrých jídel. Maďarsko tak získalo svou tvář vlivem jižních kultur, ale i z poznatků z cesty do Evropy a původnímu domovu Maďarů na Uralu. Asi nejtypičtějším znakem jejich nemístního původu je jazyk. Maďarština, která je z Ugrofinské jazykové skupiny, je podobná několika jazykům, kterými se ještě dnes mluví. Nejpodobnější jazyky jsou v dnes ruském Chantymansijském autonomním okruhu. Maďaři, vedení Arpádem přišli do Evropy koncem 9. století. Novodobé dějiny Maďarska jsou například těsně spjaty s českými, slovenskými i balkánskými dějinami.

Rychlá navigace:

Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Clo, dovoz, vývoz
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Internet
Jazyky, dohovoření
Kriminalita
Kuchyně - jídlo a nápoje
Místní doprava a taxi
Nákupy a suvenýry
Oblečení, zavazadla
Opalování
Pláže a koupání
Pošta
Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy
Restaurace, ceny, doporučení
Různé
Spropitné
Svátky
Telefonování + roaming
Tísňová volání
Víza, vstupní formality
Zajímavá místa
Zábava, kultura, sport
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena
Zvyklosti a obyčeje

Geografické údaje

Poloha: střední Evropa
Oficiální název:Maďarská republika
Hlavní město:Budapešť - 2 017 000 obyvatel
Jazyk:maďarština (98%), romština, němčina
Náboženství:katolíci (68%), kalvinisté (20%), luteráni (5%)

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna:HUF - forint = 100 fillérů
Aktuální kurz:1 HUF = 10,20 Kč

Měnou je maďarský forint (HUF, FT). V oběhu jsou bankovky v hodnotě 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 a 20 000 HUF, mince jsou v hodnotách 5, 10, 20, 50 a 100 HUF. Běžně jsou v oběhu také pamětní mince.
Zahraniční měnu vyměníte v bance, směnárně nebo hotelové recepci; potvrzení ze směnárny je třeba uschovat po dobu pobytu v zemi. Výměna peněz na černém trhu je zakázána a navíc se vystavujete riziku okradení. Směnárny jsou obvykle otevřeny od 9 do 18 hodin, v turistických letoviscích fungují i nonstop. Banky bývají otevřeny jen ve všední dny, od 9 do 15 hodin, v pátek jen do 13 hodin.
Většina bank a směnáren přijímá cestovní šeky s pevnou nominální hodnotou, vystavené na částku v konvertibilních devizách. Šeky lze směňovat na hotovost pouze osobně a vyžaduje se průkaz totožnosti. Eurošeky vystavené na částku ve forintech lze směňovat na poštách. Potřebujete šekovou knížku, najednou lze směnit nejvýše tři šeky s maximální částkou 35 tisíc forintů na jeden šek.
Kreditní karty, např. AMEX, Diners Club, EnRoute, Euro/Mastercard, JCB, VISA, lze využít k výběru peněz v bankách i bankomatech (ATM) a lze jimi běžně platit v obchodech i restauracích.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

V Maďarsku panuje mírné kontinentální klima: zimy jsou spíše chladné a vlhké, často se zataženou oblohou, léta jsou teplá a slunečná. Maďarsko má více než 2000 hodin slunečního svitu ročně. Průměrná roční teplota je 9,7 °C. Nejchladnějším měsícem je leden, kdy bývá kolem nuly, nejteplejší jsou červenec a srpen, kdy teploty vystoupí nad 25°C a voda v Balatonu se vyhřeje na 22 - 27 °C. Roční průměrné srážky jsou 500 až 700 mm, v zimě ve vyšších polohách sněží. Nejvíce srážek (90 %) spadne v březnu, dubnu a listopadu, nejméně v lednu.

Zpět na navigaci

Ceny

Ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit místně, sezónně i v konkrétních podnicích. Nejlevněji se nakupuje na tržištích a v supermarketech, kde jsou ceny srovnatelné s cenami v ČR, někdy i nižší.

V obchodě 
chléb bílý 1 kg = HUF 200
pečivo (rohlík) 1 kus = od HUF 25
máslo 250 g = HUF 250
jogurt = od HUF 70
sýr 1 kg = od HUF 1600
maso vepřové 1 kg = HUF 900
ovoce (jablka) 1 kg = od HUF 200
okurky, rajčata 1 kg = od HUF 100
balená voda 1,5 l = od HUF 100
nealko (cola, fanta, sprite) 2 l = od HUF 200
víno 1 l =  od HUF
pivo láhev = od HUF 100
víno stolní 1 l = od HUF 350
mléko 1 l = HUF 150
zmrzlina (točená) =  od HUF 150

V restauraci
polévka běžná / polévka halászlé = od HUF 200 / 500
hlavní jídlo = od HUF 900
salát = od HUF 250
pivo = od HUF 300
dezertem = od HUF 300
minerálka = HUF 300
víno stolní 1 l = od HUF 850

Další ceny:
benzín natural 98 / diesel = HUF 280 / 260

Zpět na navigaci

Clo, dovoz, vývoz

Při cestování do Maďarska z členské země EU není omezen dovoz ani vývoz zboží pro osobní potřebu a dárky. Co se týče tabákových výrobků, osoby starší 17 let mohou dovézt nebo vyvézt 800 ks cigaret nebo 400 ks cigár nebo 200 ks doutníků nebo 1000 g tabáku. Limit pro dovoz a vývoz alkoholických nápojů představuje 110 litrů piva nebo 20 litrů běžných alkoholických výrobků (likéry apod.) nebo 10 litrů tvrdého alkoholu nebo 90 litrů vína (z toho šampaňského nanejvýš 60 l). Dovoz nad výše uvedené množství se považuje za komerční a podléhá doplacení spotřební daně. Z potravin se zásadně nesmí dovážet syrové maso, uzeniny a mléčné výrobky, případně mohou být vyhlášeny další dočasná omezení. Je zakázán dovoz květin v květináčích a rostlin se zemním balem.
Platí zákaz dovozu a vývozu omamných a psychotropních látek, zbraní a střeliva. Předměty kulturní povahy starší 50 let, umělecká díla a starožitnosti se z Maďarska smějí vyvážet pouze s povolením příslušných institucí (Národního úřadu kulturního dědictví nebo Maďarské národní galerie). Pokud pocestujete s kočkou či psem, musí mít svůj pas (Pet passport), který vystavuje veterinář. Další podmínkou je trvalé označení zvířete tetováním nebo mikročipem.

Zpět na navigaci

Časový posun

Čas je v Maďarsku celoročně shodný jako v České republice. Letní čas se zavádí od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

Elektrické napětí 220/240 V, 50 Hz je stejné jako v České republice, shodné jsou i zásuvky.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

Nápis „fényképezni tilos“ (fotografování zakázáno) je možná nesrozumitelný, ale piktogramům rozumí každý a proto zákaz respektujte; na jeho nedodržování jsou Maďaři obzvláště citliví. Pokud chcete pořídit snímky místních obyvatel, řiďte se citem a nikdy je nefotografujte bez jejich předchozího svolení. Nezapomeňte dostatek filmů nebo paměťovou kapacitu karet, náhradní baterie a nabíječku do videokamery či digitálního fotoaparátu.

Zpět na navigaci

Internet

Přístup na internet nabízí většina hotelů a běžné jsou i internetové kavárny; v nich počítejte s cenou 200 - 400 HUF za hodinu.

Zpět na navigaci

Jazyky, dohovoření

Úředním jazykem je maďarština, mateřský jazyk pro 92 % populace: jazykové menšiny jsou Romové (5 %), Němci (1,2 %), Rumuni (0,8 %) a Slováci (0,4 %). Maďarština patří do skupiny ugrofinských jazyků, nezná rody ani rozdíl mezi podstatnými a přídavnými jmény, zato má množství přípon a určitě je odlišná od čehokoliv, co jste se kdy učili. Z cizích jazyků se domluvíte nejspíš anglicky či německy, ani to však nelze očekávat mimo hotely a turistická centra. Doporučujeme proto získat si přízeň místních obyvatel tím, že se naučíte alespoň několik slov.
Hodit by se mohlo: dobrý den/krásný dobrý den = jó napot/ jó napot kivánok, nashledanou = viszontlátásra, ahoj = szia, ano/ne = igen/nem, děkuji pěkně = köszönöm szépen, prosím (o něco) = kérem szépen, prosím (nerozuměl jsem) = tessék, promiňte = bocsánat, nevím/nerozumím = nem tudom/nem értem, vchod/východ = bejárat/kijárat, kde je toaleta = hol van a vécé, muži/ženy = fértiok/nök, vpravo/vlevo = jobbra/balra, pomozte mi prosím = tegítsen kérem, dobře/špatně = jól/rosszul, velký/malý = nagy/kis, jídelna/jídelní lístek = eterun/étlap, pivo/víno = sör/bor, pitná voda/minerálka = ivovíz/ asványvíz, tvrdý alkohol = pálinka, čaj/káva = tea/kávé, mléko = tej, džus = gyumölcslé, dobrou chuť= jó etvágyat, na zdraví= egészsegére, účet = számlamat, kolik to stojí = mennyibe kerül, příliš drahé/levné = nagyon drága/olcsó, kouření zakázáno = dohányozni tilos, pozor/pomoc = figyelem/segítség, lékař/zubař = orvos/fogorvos, nemocnice = kórház, policie = rendörséget, informace = tájékoztatás, vár/város = hrad/město, kde = hol, mapa (plánek města) = térkép, koupaliště = strandfürdö, šťastnou cestu = jó utat.
Základní pravidla výslovnosti psaného textu jsou: zs = ž, sz = s, cs = č, sz = s, s = š, gy = ď, ly = j, ny = ň, ty = ť, ny = ň, di, ti, ni = dy, ty, ny. Samohlásky ö, ü se čtou jako temné e, y.

Zpět na navigaci

Kriminalita

Bezpečnostní situace je obdobná jako v České republice, Budapešť je srovnatelná s Prahou. Dávejte si pozor na osobní věci, neukazujte na veřejnosti větší hotovost a nenoste nápadné drahé šperky, řetízky, prsteny a hodinky. Kapesní krádeže v přeplněných autobusech jsou běžné ve všech letoviscích, v Budapešti navíc i v tramvajích a metru. Noste u sebe jen nezbytné množství peněz, nejlépe ve vnitřních kapsách nebo pod oblečením. Pozor dávejte také na fotoaparát a videokameru: bezpečnější než v ruce jsou v tašce přes rameno, kterou máte posunutu na břicho. Na pláži nenechávejte věci bez dozoru.
Zvýšenou pozornost věnujte výběrům z bankomatu, vyhledejte bankomat v bance, a pokud  z něj vybíráte peníze „na ulici„, je lépe, pokud vás někdo doprovází. Chraňte svůj PIN a zkontrolujte vydanou částku. Bankovní kartu nedávejte nikdy z ruky (aby nemohla být „naklonována“) a dbejte, aby ji prodavač nikdy opakovaně neprotahoval čtecím zařízením.
Při pobytu patří peníze společně s doklady, letenkami a dalšími cennostmi do hotelového sejfu. I když do Maďarska cestujeme s občanským průkazem, doporučujeme přibalit kopii stránky tohoto dokladu nebo pasu, kde je fotografie a osobní údaje; optimální je pořídit si úředně ověřenou kopii pasu ještě v ČR.  Hodí se zejména v případě, kdy dojde ke ztrátě, odcizení nebo znehodnocení pasu a je třeba získat náhradní cestovní doklad na českém zastupitelském úřadu. Pořiďte si rovněž kopie dokladů o pojištění, kopie či aspoň čísla kreditních karet a telefonní číslo banky pro jejich případné zablokování; to vše vám může pomoci, kdybyste o pas či karty přišli. Pro případ ztráty mobilního telefonu si poznamenejte důležitá osobní telefonní čísla.
Ztrátu pasu nebo občanského průkazu je nutno nejdřív ohlásit na policii, která vystaví protokol. Na jeho základě pak může konzulární oddělení zastupitelského úřadu vystavit náhradní cestovní doklad.
Pokud pocestujete vlastním autem, za nebezpečný je z hlediska krádeží považován úsek Győr - Tatabánya na dálnici M1; na odpočívadlech, ale i jinde se zloději snaží vylákat řidiče pod jakoukoliv záminkou z auta a poté mu ukradnou cennosti nebo rovnou celé auto. Proto mějte pas, peněženku a mobilní telefon vždy při sobě a cennější věci v uzamčeném prostoru pro zavazadla. Při vystoupení z auta v něm nikdy nic cenného nenechávejte, vyndejte klíček ze zapalování a vozidlo uzamkněte. Parkujte výhradně na hlídaných parkovištích nebo vůz nechte u hotelu. Pokud budete přesto okradeni, bezodkladně informujte policii na bezplatném čísle 107.
Co se týče drog, má Maďarsko přísné zákony a trestný čin páchá každý, kdo omamnou látku pěstuje, vyrábí, dává do oběhu, získá, přechovává, nabízí, předává, doveze nebo vyveze, nebo jen převáží přes území Maďarska.

Zpět na navigaci

Kuchyně - jídlo a nápoje

Maďarská kuchyně je svérázná, velmi chutná a pikantní. Základem je kvalitní maso (skopové, hovězí i vepřové, často mleté), škvařené sádlo, cibule, kyselá smetana a mletá červená paprika, bez níž si neumíme představit maďarský guláš, paprikáš, perkelt, tokáň, čabajku ani uherák. Pochoutkou je krocan, kuře (csirke), kachna (kacsa), husa a zvěřina. Řeky a jezera poskytují ryby, z nichž je nejznámější candát (süllo), stříbrný candát (fogoš, fogas), kapr (ponty), sumec, jeseter (kecsege), štika (csuka), dále tloušť, okoun a plotice. Ryby se podávají grilované, vařené, dušené, na paprice, jako ragú i perkelt. Zejména u Balatonu jsou v nabídce jídla ze zvěřiny (srnčí, jelení, divočák, muflon, daněk, zajíc, bažant i koroptev), přílohou bývá chléb nebo halušky, rýže (rizs), nudle (metélt), noky (galuska), brambory (krumpli), bramborové krokety či „tarhoňa", hrubě nastrouhané usušené tuhé nudlové těsto, specialita z asijských stepí. Oblíbené jsou omáčky (mártás) a nádivky (töltelek). Mezi více než dvaceti druhy zeleniny vede dušené zelí, čerstvé zelené papriky, okurky a rajčata. Na venkově se jídlo často připravuje na otevřeném ohništi, což mu dává nezaměnitelné aroma. Královnou koření je mletá szegedínská paprika, sladká nebo v různém stupni pálivá. Vynikající je maďarská zmrzlina (fagylalt), často v neobvyklých kombinacích (švestková s rumem, třešňová, hrušková, medová, kokosovo-banánová, ale i mrkvová nebo okurková).
Jídlo má obvykle tři chody, polévku nebo předkrm, hlavní jídlo a moučník. Jako předkrm se podávají dušená husí játra (libamell), palačinky (hortobágy) plněné masem. Vydatné polévky mohou někdy nahradit i hlavní chod. Oblíbené jsou gulášová (gulyásleves), hrachová (borsóleves), fazolová (bableleves), rajská (paradicsomleves), rybí (halászlé), kuřecí vývar (ujházy), nebo v létě pro nás exotické studené polévky ze sezónního ovoce (hideg gyümölesleves), nejčastěji meruňková nebo višňová. Typické hlavní jídlo je perkelt (pörkölt, hustý guláš), nebo paprikáš (obdoba guláše, ale s větším množstvím mleté papriky a často připravovaný ze slepice) nebo nadívané kuře či krocan. Výborný salát je hlávkový se smetanou, nebo míchané saláty ze zelí, paprik, rajčat, zelených fazolových lusků, případně sýr (sajt). Moučníky jsou ovocný koláč (kalács), palačinky (palacsinta), koláče (například sedmihradský „vargabéles„), masopustní koblihy, česnekové langoše se sýrem nebo nasladko, specialitou je gesztenyepüré (kaštanové pyré se šlehačkou) nebo tažený závin (rétes) s náplní z jablek, ořechů, máku, tvarohu nebo ovoce. K zákusku se podává černá káva (fekete kávé): „szimpla kávé“ je pidikáva velikosti náprstku, „dupla kávé" asi 1 dcl, kapučino asi 3 dcl.
Jako aperitiv je oblíbená barack pálinka (meruňkovice), cseresnye pálinka (třešňovice) a körte pálinka (hruškovice). „Puszta„ je směs tokajského, meruňkovice a místního koňaku, unicum je tmavý likér podobný fernetu. K jídlu se pijí minerálky (ásványvíz), ovocné šťávy, světlé/tmavé pivo (világos/barna sör, místní značky Bak, Dreher, Aranyászok, Kőbányai a Soproni), ale především výborná vína, pocházející ze sklípků z 22 historických vinařských oblastí. K nejznámějším patří tokajské, sladké těžké víno výrazné chuti, které se pije jako digestiv. Z bílých jsou výborná vína z oblasti Badacsony na severním Balatonu, např. Hárslevelü („Lipový list“), Kéknyelű („Modrá stopka„), Szürkebarát („Šedý mnich“) a Badacsony ryzlink, a také Chardonnay, suché bílé víno k drůbeži a rybám. Nejlepší červené víno je z oblastí Eger, Pécs a Szekszárd, odkud pocházejí Merlot nebo Býčí krev (Egri Bikavér, jakostní suché víno trpčí chuti). Červený Abásárský ryzlink pochází z pohoří Mátra; další výborná červená jsou Cabernet, Medoc Noir a Kéfrankos. Törley patří mezi sekty.

Vybrané speciality:
babgulyás: guláš s fazolemi
bakonje szelet: vepřové kotlety po bakoňsku na žampionech
bográcsgulyás: guláš s těstovinami a zeleninou
borsos tokány: dušené hovězí maso na víně s rajskými jablíčky
csirke-paprikás: kuře na paprice, se smetanou, cibulí, rajčaty a zeleným pepřem
čabajka: tepelně neopracovaná fermentovaná uzenina s výrazně paprikovou pikantní chutí 
dobos torta: „Dobošův dort", několik vrstev tenkých piškotů slepených čokoládovým máslovým krémem, s karamelovou polevou
gombaleves: smetanová houbová polévka okořeněná paprikou, s těstovinami a zeleninou
gundel palacsinta: palačinka s vlašskými ořechy, kandovanou pomerančovou kůrou, rozinkami a přelitá čokoládou
gyümölcsleves: studená sladká mléčná polévka s ovocem, zdobená šlehačkou
halászlé: kořeněná rybí polévka s paprikou (nejlépe z více druhů ryb)
hideg libamáj szírjábán: studená husí játra ve vlastním sádle
hideg meggyleves: studená smetanová třešňová polévka, podávaná ozdobená šlehačkou
hortobágy palacsinta: slané palačinky plněné např. drobnými kousky masa
jókai bableves: fazolová polévka
kolozsvári töltött káposzta: zapečené vrstvy zelí s perkeltem, klobásou a rýží
krémes: řezy z listového těsta s vysokou vrstvou vanilkového krému
kürtöskalács: sladké pečivo o průměru asi 10 cm, posypané cukrem se skořicí nebo oříšky
marhagulyás: hovězí guláš z dušeného masa a zeleniny, se sladkou i pálivou paprikou
pagáče: typ pečiva z kvasnicového těsta, sypaného sýrem nebo škvarky
perkelt: směs několika druhů masa, připravená s nasládlým vínem a paprikou
székelygulyas: segedínský guláš (někdy nazývaný „segedínské zelí")
töltött káposzta: plněný zelný list
tordai lacipecsenye: vepřové obalené v mouce s pálivou paprikou, prudce opečené
túrós csusza: nudle s tvarohem polité smetanou a škvarky
újházy tyúkhúsleves: slepičí polévka s nudlemi
zöldbab: vařené zelené paprikové lusky a tykve zalité kyselou smetanou a okořeněné

Zpět na navigaci

Místní doprava a taxi

Letecká
Mezinárodní letiště Ferihegy leží asi 20 km jihovýchodně od Budapešti a má tři terminály: Ferihegy 1 (v rekonstrukci), Ferihegy 2A (lety národního dopravce Malév) a Ferihegy 2B (většina ostatních aerolinií). Ročně odbaví téměř 5 milionů cestujících. Terminály jsou mezi sebou a také s centrem města (hlavním autobusovým nádražím na náměstí Erzsébet tér) spojeny expresní autobusovou linkou, jezdící od 6.00 do 22.00 hodin ve třicetiminutových intervalech (ve směru z města od 5.30 do 21.00 hodin), jízdenka se kupuje v autobuse. Do města rovněž jezdí autobus MHD č. 93 (dvě linky, číslo je červené nebo černé) ke stanici metra Kőbánya-Kispest na modré trase M3 a platí na nich běžná jízdenka. Letištní minibusy fungují  podobně jako taxíky, ale cena je na osobu, zatímco u taxíku je cena za jízdu. Jízdenka na minibus  se prodává u pultu LRI Airport Passanger Service ve vestibulu letiště.

Železniční
Maďarská železnice (MÁV) ročně přepraví  asi 150 milionů cestujících, jízdenky se prodávají na nádražích a v dopravních kancelářích po celé zemi, v létě funguje i centrální předprodej. Mezinárodní vlaky spojují Budapešť s hlavními městy Evropy a platí na nich zvýhodněné jízdenky Inter Rail, Euro Domino, Junior a další.
Hlavní nádraží jsou tři, podle polohy Budapest Déli (Jižní), Budapest Keleti (Východní) a Budapest Nyugati (Západní). Jezdí mezi nimi minibusy Maďarských státních drah („Rail-bus"). Nádraží Keleti a Déli spojuje rovněž červená trasa metra M2, sedm stanic bez přestupu. Při cestě z Keleti nebo z Déli na Nyugati se musí v obou případech přestupovat na stanici Deák tér z červené M2 na modrou M3.
Vnitrostátní železniční síť se rozbíhá z Budapešti a vlaky Express a Intercity jezdí do všech župních měst. Doporučuje se předem v jízdním řádu nebo na informacích ověřit, ze kterého nádraží jede váš spoj. Stanice u Balatonu jsou Balatonfüred a Tapolca na severním pobřeží a Siófok a Fonyód na jižním pobřeží. Pro turisty jsou cenově výhodné jízdenky na jméno, např. turistická předplatní železniční jízdenka na 7 nebo 10 dní, denní jízdenka pro okolí Balatonu (pro neomezený počet cest po železnici kolem jezera v libovolný den) nebo výletní železniční jízdenka (denní jízdenka do kterékoli části země dle přání).
Oblíbené je cestování po maďarských úzkokolejkách, které protínají nejkrásnější části země. Jejich celková délka činí 380 kilometrů a většina je v provozu celoročně. Konkrétní informace dostanete v kterékoliv turistické kanceláři.

Lodní
Vodní cesty měří 1622 kilometrů, většinou po Dunaji. Jachetní přístavy na Dunaji jsou Almásneszmély, Esztergom, Nagymaros, Szentendre, Budapest a Budafok-Háros. Obchodní přístavy a terminály jsou Budapest, Dunaujvaros, Gyor-Gonyu, Csepel, Baja a Mohacs.
V Budapešti kotví osobní lodě v centru. „Rakety" spojující Budapešť s Vídní u Bělehradského nábřeží (Belgrád rakpart), lodě do Vyšehradu (Visegrád) a Ostřihomi (Esztergom) na nábřeží u Reduty (Vigadó). Mezinárodní lodní linka do Vídně (s mezipřistáním v Bratislavě na vyžádání předem) pluje v sezóně jednou denně, cesta trvá 5,5 hodiny a jednoduchá jízdenka stojí 90 €.
Oblíbené jsou vyhlídkové plavby po Dunaji, např. na trase Budapest Vigadó tér - Visegrád - Esztergom (letní víkendy, 90 minut), plavba do Dunajského meandru na trase Vigadó tér - Sentendre - Leányfalu - Nagymaros - Vác -Visegrád - Esztergom (v létě denně), plavba v rámci metropole (90 min, v létě až dvakrát denně, mimo sezónu o víkendech) nebo večerní plavba s hudbou a tancem. V nabídce jsou i plavby kombinované s prohlídkou města (2 x 60 min) nebo večerní prohlídka osvětleného města z lodi (60 min, s občerstvením). Některé plavby mají výklad přes sluchátka i v češtině. Vyhlídkové plavby se konají i po Tise na trase Sárospatak - Tokaj - Szolnok - Csongrád - Szeged, v létě a při dostatečném počtu zájemců. Po Balatonu se vyhlídkové lodě a trajekty plaví od 25. května do 8. září, pravidelné spojení mezi Szántódrév a Tihanyrév vyplouvá v sezóně každých 40 minut od 6 do 22 - 23 hodin.

Autobusová
Pravidelné autobusové linky do všech významných měst a turistických středisek zajišťuje společnost Volánbusz. Hlavní autobusová nádraží jsou Népliget, Népstadion, Árpádův most (Árpád-híd) a náměstí Etele tér: z každého z nich jezdí autobusy do konkrétní části Maďarska, což je uvedeno v jízdních řádech. Potřebnou informaci poskytne i místní informační kancelář nebo hotelová recepce. Jízda autobusem z Prahy do Budapešti trvá asi 8 hodin.

Taxi
Taxíky jsou městské i soukromé. Mají žlutou státní poznávací značku a jejich povinnou výbavou je taxametr vydávající účtenku. V Budapešti jsou významnějšími společnostmi Budataxi 233-3333, City Taxi 211-1111, Főtaxi 222-2222, Rádiótaxi 377-7777, Tele5 taxi 355-5555 a 6x6 Taxi 266-6666. Základní taxa je 200 HUF, cena za 1 kilometr při telefonické objednávce 140 - 160 HUF, při zastavení na ulici 160 - 230 HUF, čekání 30 - 40 HUF/min. V noci se platí přirážka. Cena se zaokrouhluje nahoru.

Městská doprava v Budapešti
Síť budapešťské MHD je kvalitní. Po celém městě a v kopcovitých částech zajišťuje dopravu 125 autobusových linek, ke kterým se v centru přidává 29 linek tramvají a 14 linek trolejbusů. Rychlodráha (HÉV) o čtyřech trasách spojuje Budapešť se Szentendre, Gödöllő, Csepel a Ráckeve. MHD včetně metra jezdí zpravidla od 4.30 do 23.00 hodin, v noci jezdí na 17 linkách autobusy označené „É". Metro má celkem 42 stanic na třech barevně odlišených trasách, žluté M1, červené M2 a modré M3. Všechny tři trasy se křižují v centru na náměstí Deák tér. Trasa M1 (Milénijní podzemní dráha) je technicko-průmyslovou památkou jako první metro na evropském kontinentě. Přes Dunaj jezdí od května do září přívozy mezi přístavišti Boráros tér a Pünkösdfürdő. Jízdenek MHD je několik druhů (linkové přestupní i nepřestupní, jednorázové i platné pro všechny druhy dopravních prostředků, celodenní i turistické třídenní, týdenní) a prodávají se v automatech, pokladnách metra a v novinových stáncích.
Zajímavými dopravními prostředky jsou pozemní lanovka na Budínský hrad (z náměstí Clark Ádám tér, 7.30 - 22.00), zubačka (Fogaskerekű vasút) z Városmajor na Széchenyi hegy (5.17 - 23.30) sedačková lanovka (Libegő) na trase Zugliget - János hegy (nejvyšší bod Budapešti, 9.00 - 17.00). Na kopci Széchenyi hegy jezdí „Dětská železnice“ (Gyermekvasút, 9.00 - 16.00), obsluhovaná dětmi, měří 12 km a jízda trvá 45 minut. Po Markétině ostrově jezdí autobus č. 26 a na hradě Bringó-vár se půjčují cyklokočáry, šlapací vozítka pro 2 až 6 osob. Dopravu po Budínské hradní čtvrti zajišťuje „hradní autobus“.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Typickým suvenýrem jsou předměty lidové tvořivosti, především ruční bílé i barevné výšivky z města Kalocsa, vyšívané halenky z Matyó, tkaniny ze Sárköz, modrotisk, dřevořezby, značkový porcelán z manufaktur Herend a Zsolnay, glazované nádoby a keramika (např. černá keramika z Nádudvar), předměty z olovnatého křišťálu a kožené zboží - pásky, kabelky, peněženky, ale i oblečení - sukně či bundy. Z potravin a pochutin se vozí zejména uherský salám, červená mletá paprika, koňakové višně v čokoládě, maďarská značková vína a tokajské, třešňovice a meruňkovice, případně žaludeční likér Zwack unicum.
Obchody s potravinami a nákupní střediska jsou otevřeny ve všední dny obvykle od 7 do 19 hodin, v sobotu od 7 do 14 hodin. Prodejny „ABC„ („Smíšené zboží“), jsou prakticky v každé obci, s otevírací dobou zpravidla od 6.00 do 20.00 hodin. Soukromé obchody v turistických letoviscích a nákupní centra bývají otevřeny i o víkendech, některé nepřetržitě. Nejlevněji se nakupuje na tržišti.

Zpět na navigaci

Oblečení, zavazadla

Cestujte nalehko, budete svobodnější! Jedete si užívat, nestěhujete se. Pevný středně velký uzamykatelný kufr opatřete visačkou se svým jménem. Lístek se jménem, adresou a telefonním číslem vložte také dovnitř. Do odbavovaného zavazadla uložte všechny ostré předměty jako kapesní nůž, nůžtičky, pilníček na nehty apod., které nesmíte vzít s sebou do kabiny letadla. Jako příruční se nejlépe osvědčil pevný turistický batůžek na věci, které chcete či potřebujete mít stále u sebe (například léky, které užíváte pravidelně). Neberte si tašky do ruky nebo dokonce kabelky, překážejí a snadno je někde zapomenete.
Oblečení by mělo být příjemné a praktické, nejlépe směsové nebo bavlněné. Kalhoty dlouhé i krátké (případně stačí jedny, s nohavicemi „na zip"), košile s dlouhým rukávem, několik triček, sandály sportovní s profilovanou podrážkou, pokud plánujete výlety.
Nezapomeňte opalovací krém, pokrývku hlavy, brýle proti slunci, plavky a koupací čepici (je povinná ve většině bazénů) a náhradní dioptrické brýle, pokud je nosíte. Přes den využijete láhev na pití, večer a na výletech do přírody se mohou zejména u vody hodit repelenty. Přibalte deštník.

Zpět na navigaci

Opalování

Vybavte se opalovacími krémy s ochranným faktorem minimálně 15, dle typu vaší pokožky. Ochranu krémem pravidelně obnovujte, zejména po koupání. Buďte opatrní zejména v prvních dnech pobytu u vody či v horách a přes poledne se vyhýbejte přímému slunci. Doporučujeme kvalitní sluneční brýle s UV filtrem a pokrývku hlavy. Nezapomeňte přes den dostatečně pít, například vynikající místní minerálky.

Zpět na navigaci

Pláže a koupání

Severní a jižní pobřeží Balatonu se od sebe liší přístupem do vody. Na severu je pobřeží strmější a již 20 až 50 metrů od břehu nedosáhnete na dno. Vyhledávané pláže jsou  např. Szigetfürdő v Keszthely, v Zánka, na poloostrově Tihany a v Balatonfüred. Na jihu se pláže svažují do vody velmi zvolna a voda je mělká ještě ve vzdálenosti až půl kilometru od břehu: tato část je proto ideální pro rekreaci rodin s malými dětmi. Nejvíce slunečního svitu je ve východní části Balatonu, a tak kdo se chce především opalovat, měl by si vybrat pláže v Kenese, Akarattyi nebo Aliga.
Voda v Balatonu je čistá a její kvalita je pravidelně kontrolována. Během tří letních měsíců bývá teplota vody okolo 22 °C, ale za příznivých podmínek i 27 - 28 °C. Relativní nebezpečí občas představuje silný vítr, který je předzvěstí bouřky, která může na jezeře vyvolat nepříjemné a nebezpečné strmé vlny: proto je zde zřízena světelná signalizace, která na nebezpečí upozorňuje a je třeba ji respektovat.

Zpět na navigaci

Pošta

Pošty (posta, postahitaval) jsou otevřeny zpravidla ve všední dny od 8.00 do 18.00, hlavní pošty někdy do 20.00 hodin, u budapešťských nádraží Nyugati a Keleti mají otevřeno až do 21.00.
Známky (postabélyeg) se prodávají na poštách a v prodejnách tabáku, na pohlednici do zemí EU stojí 170 HUF („priority"), resp. 150 HUF (obyčejně). Poštovní schránky jsou červené; pohodlně a spolehlivě však můžete pohlednice odeslat prostřednictvím hotelové recepce.

Zpět na navigaci

Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy

V Budapešti nabízejí zapůjčení vozu například společnosti Air Luck, AGO/AVIS, Americana Rent a car, Alfa International, Budapest Dollar, Budget Hungary, Denzel-Europcar, Eurent, Fox, Főtaxi, Inka Rent a Car, LRI Airport Rent a Car, Mercur/Hertz Rent a car a Walltrade. Konkrétní podmínky zapůjčení se liší, ale obecně potřebujete identifikační průkaz, věk minimálně 21 let, kreditní kartu a národní nebo mezinárodní řidičský průkaz. Vždy pečlivě prostudujte podmínky smlouvy a podepisujte jen to, čemu rozumíte. Ověřte si rozsah pojištění, zda je v ceně neomezený počet najetých kilometrů, kolik je v nádrži paliva (a co máte tankovat), při převzetí vyzkoušejte, zda vše funguje, zkontrolujte základní výbavu (trojúhelník, náhradní žárovky, nářadí a lékárničku) a stav pneumatik. Povinná je bezpečnostní vesta na každého cestujícího ve voze. Nezapomeňte na kontaktní telefon pro případ potíží. Při silniční kontrole je třeba předložit doklady od vozidla (technický průkaz), doklad o zaplacení povinného ručení, respektive doklady, kterými vás vybavila autopůjčovna.
V Maďarsku je celkem téměř 160 tisíc km silnic (z toho 70 tis. se zpevněným povrchem a 630 km dálnic), pravidla silničního provozu jsou prakticky stejná jako v ČR: pro řidiče platí absolutní zákaz alkoholu, mimo města se i ve dne jezdí s rozsvícenými světly, maximální povolená rychlost na dálnici je 130 km/hod, mimo obce 90 km/hod, v obci 50 km/hod a na železničním přejezdu 30 km/hod. Pro jízdu po dálnici a vybraných úsecích silnic první třídy je třeba zakoupit elektronickou dálniční známku (buď na prodejním místě či čerpací stanici, nebo elektronicky); potvrzení o zaplacení (buď písemné od prodejce, nebo elektronické) je řidič povinen mít u sebe minimálně po celou dobu platnosti známky a doporučuje se uchovat je ještě jeden rok.
Za nedodržení zákazu parkování hrozí pokuty. K nehodě, kdy došlo ke zranění osob, se musí volat policie. Pokud nehodu způsobilo zahraniční vozidlo, je nutné kontaktovat mezinárodní pojišťovnu Hungária Biztosító. „Žlutí andělé" (maďarský automobilový klub) mají číslo 188. V Budapešti je pro automobily uzavřena hradní čtvrť Buda a Margaretin ostrov.
Pro cestu do Maďarska osobním vozem nebo na motocyklu potřebujete řidičský průkaz minimálně 1 rok starý, technický průkaz, zelenou kartu (nebo musíte uzavřít pojištění na hranicích) a označení CZ. Pokud nejste vlastníkem vozidla, musíte mít notářsky osvědčené povolení od jeho majitele, v maďarštině nebo angličtině.

Zpět na navigaci

Restaurace, ceny, doporučení

V Maďarsku je nepřeberné množství různých typů restaurací (étterem, vendéglö), od jednoduchých jídelen a bufetů (büfé, bisztró) s rychlým občerstvením po luxusní podniky: vybrat si můžete posezení v typické lidové hospůdce čárdě (csárda), nebo cheesburger do ruky v Macdonaldu.
Většina restaurací v letoviscích nabízí maďarské speciality i klasická jídla mezinárodní kuchyně; pokud má podnik jídelní lístek, bývá i v angličtině a němčině. Turisté většinou vyhledávají stylové čárdy, kdysi zájezdní hostince a krčmy, vyzdobené girlandami cibulí, česneku a červených sušených paprik. Maso se většinou rožní nebo bublá v kotlíku nad otevřeným ohništěm, atmosféra je nesdělitelná. U vody narazíte obvykle na „halászcsardu", s rybími specialitami. Sörözó je pivnice, borozó vinárna, kávéház kavárna a cukrászda cukrárna.
Maďaři snídají buchty či jiné pečivo s bílou kávou (ve městě), nebo husté polévky s chlebem (na venkově). Hlavním denním jídlem je oběd, podávaný kolem 14. - 15. hodiny. Je vydatný a porce obrovské. Večeře okolo 19 hodiny je lehčí a ve srovnání s polednem restaurace už ani nemají takový výběr jako ve dne. Cikánské hudebníky nabízející živou hudbu neodmítejte, někteří jsou skutečnými virtuosy a jejich ohnivá i tesklivá hudba k zážitkům z Maďarska patří. Neobvyklý zážitek stojí i za malé spropitné.

V restauraci
polévka běžná / polévka halászlé = od HUF 200 / 500
hlavní jídlo = od HUF 900
salát = od HUF 250
pivo = od HUF 300
dezertem = od HUF 300
minerálka = HUF 300
víno stolní 1 l = od HUF 850

Zpět na navigaci

Různé

Demografie
Maďarské kmeny původem z Uralu v 10. století vytlačily původní obyvatele Panonské nížiny a  usadily se na území dnešního Maďarska. Dnes má země 9,9 milionu obyvatel (červenec 2008) a maďarské menšiny najdeme i v několika dalších státech: na Podkarpatské Rusi na Ukrajině, na Slovensku, v rumunské Transylvánii, srbské Vojvodině, v Burgerlandu v Rakousku, také v Chorvatsku a Slovinsku. Průměrný věk dožití je 73 let (muži/ženy 69/77 let), rodina má obvykle jedno až dvě děti.
Významný je podíl romského etnika. Oficiálně se k němu hlásí 190 tisíc osob, ale ve skutečnosti je tento počet mnohem vyšší, odhaduje se na 5 - 10 % veškerého obyvatelstva. Podle statistik je každé páté nově narozené dítě romské, takže v roce 2050 by Romové mohli tvořit až pětinu celkové populace v Maďarsku.

Lázně, léčivé prameny
Maďarsko je extrémně bohaté na termální prameny i ve světovém měřítku, ale v rámci Evropy jde o území skutečně unikátní, s mnoha „nej". Jediné evropské jeskynní lázně jsou v Tapolce, jediné evropské jezero s léčivou vodou je Hévíz, Budapešť je jediná metropole, jež je zároveň lázeňským centrem s více než stovkou vřídel. Na území Maďarska napočítáme přes 1000 pramenů teplejších než 30 °C, na nichž bylo vybudováno přes stovku lázní. V nich se minerální, většinou uhličité vody obsahující zpravidla též síru, bróm, fluor a jód a mnohé dokonce mírně radioaktivní používají ke koupelím, k pitným kúrám, nebo k obojímu. Termální koupaliště, někdy s celoročním provozem, má téměř každé maďarské město. Klasickým koupalištím konkurují komplexní zážitkové areály, nabízející mořské vlnobití, různé druhy sauny, solária a solné jeskyně, pohybové terapie, masáže včetně thajských. Samozřejmostí jsou atrakce jako skluzavky, tobogany, minigolf a další sportovní příležitosti.
Vybrané maďarské lázně, pokud nejsou uvedeny jako střediska nebo popsány v části „Zajímavá místa a tipy na výlety":
Berekfürdö: Asi 70 km západně od Debrecenu, kyselá hydrogenuhličitanová voda o teplotě 56 °C obsahuje rovněž jodidy, bromidy, fluoridy, sodík a vápník, léčí gynekologické a revmatické potíže, poúrazové stavy, bolesti páteře.
Budapešť: v metropoli se nachází více než 130 léčivých pramenů, z nichž 80 je komerčně využívaných. Nejznámější budapešťské lázně jsou:
Budapest - Hotel Gellért. Nejstarší maďarský lázeňský hotel, na pramenech známých téměř dva tisíce let. Kdysi tu byly „Sáros Fürdö" (Slatinné lázně), později nazývané Panenská lázeň, za Turků vylepšené a roku 1918 přestavěné do současné podoby. Zahrnují krytý i otevřený bazén s vápenitou, slabě kyselou, hydrogenuhličitanovou, radioaktivní vodou s četnými minerály, účinnou při léčbě reumatických a kloubových onemocnění, neuralgie, neurózy, dny, gynekologických potíží, poruch metabolismu a nemocí krevního oběhu. 
Budapest - Rudas. Lázně u Eliščina mostu na úpatí kopce Gellért, jejich tři hlavní prameny (Juventus, Attila a Hungaria) jsou známy již tisíc let. Současná hala bazénu s kopulí, slavné turecké  lázně se zelenými sloupy, byly postaveny Ali Pašou z Budy. Voda obsahuje zvýšené množství fluoridů a je účinná při léčbě chorob pohybového aparátu, revmatismu, poúrazových stavů, ale také chronických gynekologických zánětů, ledvinových kamenů a zažívacích potíží.
Budapest - Rácz. Leží poblíž kopce Gellért u Eliščina mostu a jsou napájeny  hydrogenuhličitanovým pramenem o teplotě 42 °C, obsahujícím alkalické soli, chloridy, sírany a také vápník a hořčík. V 15. století byly oblíbenými lázněmi panovníka Matyáše Korvína, který sem chodil z hradu podzemní chodbou. Roku 1865 byly přestavěny dle návrhů slavného maďarského architekta Miklóse Ybla. Dnešní komplex, včetně termálního bazénu a fitness centra, je zcela moderní.
Budapest - Császár. Lázně napájené dvanácti prameny o teplotě 15 až 63 °C, o nichž se zmiňuje nejstarší písemnost v maďarštině, Gesta Hungarorum. Byly využívány především v turecké době; dnešní vzhled získaly v polovině 19. století. Slabě radioaktivní, hydrogenuhličitanová voda obsahuje síru, vápník a hořčík. Koupele jsou účinné při léčení poruch pohybového ústrojí, chronické artritidě a pooperačních rehabilitacích; pitná kúra je účinná na nemoci dásní a inhalace pro léčbu katarů dýchacího ústrojí. Lázně využívá Státní ústav pro léčení revmatismu a fyzioterapii (ORFI).
Budapest - Lukács. Lázně sv. Lukáše byly zřízeny na několika pramenech o teplotě vody 21 až 49 °C, budovy pocházejí z 20. století. Prameny mají různé složení a mají široké spektrum využití: jsou účinné při léčbě bolestí kloubů, pro léčení deformací páteře, osteoporózy a  nemocí zažívacího traktu, zejména chronických střevních potíží.
Budapest - Király. Tyto turecké lázně byly postaveny doslova na bývalé římské silnici: současné budovy přikázal zřídit paša Arslan v 16. století, a turecké kopule a klenby je dodnes charakterizují. Dříve se jmenovaly Deszka (Prkenné), ale dle rodiny Königů, jež je zakoupila v 19. století, byly přejmenovány. Kromě termálního bazénu jsou zde vanové slané koupele, masáže a sauna.
Budapest - Markétin ostrov. Tři místní prameny byly analyzovány, podchyceny a slavný architekt Miklós Ybl nad nimi postavil novorenesanční palác. Hydrogenuhličitanové vody, obsahující ještě vápník, hořčík, chloridy a sírany úspěšně léčí nemoci pohybového ústrojí, bolesti páteře a neurózy. Rozlehlé veřejné termální koupaliště se jmenuje „Palatinus".
Budapest - Széchenyi. Pramen o teplotě 76 °C, obsahující síru, vápník a hydrogenuhličitan hořečnatý, vyvěrající z hloubky 1256 metrů, byl objeven v roce 1876, uprostřed Městského parku v centru města. V novobarokním slohu nad ním bylo vystavěno jedno z největších lázeňských zařízení v Evropě. Jsou zde termální koupele, vanové lázně, bublinkové a slané koupele a tři velké bazény pod širým nebem. Voda je účinná při léčbě reumatických chorob, nemocí pohybového ústrojí, při léčení artritidy, neuritidy a poúrazových stavů. Mimořádné úspěchy má rovněž v léčbě menstruačních poruch a jako pitná kúra při léčbě katarů dýchacího a zažívacího ústrojí.
Debrecen: Druhé největší maďarské město ležící ve východní části země, v době reformace nazývané „kalvínským Římem", má řadu historických památek. Zdejší lázně nabízejí přes 40 různých terapií, alkalické prameny obsahují zejména chlór a vápník, léčí se zde chronická artritida, nemoci páteře a kostní deformace, poúrazové stavy a nemoci srdce a oběhového systému, nervové a gynekologické potíže.
Dombóvár-Gunaras: Lázně 70 km jižně od Balatonu, jejichž 55 °C teplé hydrogenuhličitanové prameny mají vysoký obsah fluoru, léčí nemoci pohybového ústrojí, urologické potíže, zejména močového měchýře, nemoci žlučníku, gynekologické problémy a ústní infekce, rovněž některé nemoci srdce, plic a kožní nemoci.
Gyula: Lázně ležící na jihovýchodní státní hranici mají 76 °C horké alkalicko-hydrogenuhličitanové prameny ze šesti hlubokých vrtů, vyvedené do 18 bazénů. Léčí nemoci pohybového aparátu, nervové potíže, poúrazové stavy, chronické gynekologické problémy a bolesti žaludku. Místní zajímavostí je zámek rodu Almássy, jediná cihlová pevnost v zemi, jež v létě hostí divadelní festivaly.
Igal: Romantické lázeňské městečko ve vzdálenosti 40 km od přístavu trajektů v Szántód na jižním břehu Balatonu směrem na Kaposvár. Jeho 71°C teplé prameny jódové vody s vysokou koncentrací solí prýští na povrch z hloubky 650 metrů a napájí několik bazénů vybudovaných v přírodním prostředí. Voda se používá k léčbě revmatismu, zánětlivých onemocnění pohybového ústrojí, nemocí oběhového systému a chronických gynekologických potíží, jako pitná kúra k léčení nemocí žaludku a střev.
Kiskunmajsa: Městečko a lázně 120 km jihovýchodně od Budapešti leží na pramenech o teplotě 72 °C, které obsahují sodík a hydrogenuhličitany. Je zde několik moderních bazénů pro léčbu  gynekologických potíží a pro rehabilitaci po operacích.
Orosháza-Gyopárosfürdö: Lázně od roku 1869 v jihovýchodní části Maďarska leží na pramenech ze dvou hlubokých vrtů o teplotě 40 - 50 °C. Alkalická hydrogenuhličitanová voda léčí nemoci pohybového aparátu, artritidu, revma a gynekologické potíže.
Parádfürdő: Tyto po staletí využívané lázničky leží v jednom z nejkrásnějších míst Maďarska, v lesnatém údolí pohoří Mátra na břehu lesního potoka, 250 m nad hladinou moře a 110 km severovýchodně od Budapešti. Vyvěrají zde tři typy minerálních pramenů -  sirný s arsenitou vodou, hlinitanový a uhličitý s vysokým obsahem minerálů. Hlinitanová voda se využívá k léčení chronických gynekologických zánětů a při neplodnosti. Ve formě pitné kúry se dá parádská voda (proslulé minerálky Csevice a Klarissza) účinně používat při léčení onemocnění dělohy a při poruchách zažívacího ústrojí. Lázeňská budova postavená v roce 1830 je chráněna jako historická památka. Další místní pozoruhodností je sklárna a muzeum kočárů. Výlety se nabízí do historického města Eger, vycházky do pohoří Mátra.
Túrkeve: Lázně 140 km východně od Budapešti, jejichž 72 °C horké prameny léčí chronický revmatismus, artritidu, kožní nemoci, gynekologické potíže a poúrazové stavy.

Tokajské
Tokajské představuje již po staletí nejproslulejší značku mezi maďarskými víny. Jeho tajemství je dáno mikroklimatem oblasti, kde se pěstuje a kde jsou ideální podmínky pro vznik ušlechtilé plísně, která hrozny vysušuje a způsobuje tak vysokou koncentraci cukrů a aromatických látek. Seschlé hrozny se sbírají ručně a zpracovávají se zvláštní šetrnou technologií. Kromě výběrů (aszú) se vyrábí tokajské „szamorodni", a to jako sladké (édes) a suché (száraz), a  dále odrůdová tokajská vína Furmin, Lipovina a Muskotályos, suchá i sladká.

Uherský salám
Pravý „uherák„ je pouze jeden, salám firmy Pick ve městě Szeged, kde v obřích věžích dozrávají miliony „štanglí“. Firma organizuje exkurze a je zde i muzeum, ale detaily výroby zůstávají tajemstvím. Základem jsou po generace předávané zkušenosti, přírodní podmínky pusty, na níž se vepři určení do salámu pasou, přidávané koření, zejména paprika, kombinace vlhkosti vzduchu a teploty během zrání salámové směsi nasekané na velikost rýžového zrna, a délka výroby přesně 100 dní. Základ pro salám se udí na vybraném bukovém dřevě, poté se nechává zrát a „štangle" získává typický bílý povlak, který je tvořen sedmnácti druhy ušlechtilých plísní.

Zeměpis, geografické poměry
Maďarsko (Magyarország) je vnitrozemský stát ve střední Evropě: hraničí s Rakouskem (366 km), Slovinskem (102 km), Chorvatskem (329 km), Srbskem (151 km), Rumunskem (443 km), Ukrajinou (103 km) a Slovenskem (677 km).
Maďarsko je rovinaté, 80 % území nepřevyšuje 200 metrů nad mořem, ale jsou zde i menší pohoří: Zemplínské vrchy a Tokajské vrchy (jejichž součástí je krasové území Aggtelek), Bukové vrchy (Bükk), Börzsöny, Novohradské vrchy a Visegrádsko-Esztergomské vrchy, Sopronsko-Köszegské hory a pohoří Mecsek. Nejvyšší hora Kékes (1014 m n.m.) leží v pohoří Mátra u města Eger, nejnižší bod je na řece Tisa (78 m n.m.). Na jihu se rozkládá Alföld, Velká uherská nížina, jejíž součástí je zbytek původní středoevropské stepi („puszta", chráněná v národním parku Hortobágy). Menší pohoří jsou rovněž v okolí Balatonu, nejznámější z nich Bakoňský les. Největší vodní plochou je Balaton (Blatenské jezero, 590 km2) a část Neziderského jezera (Fertö, 315 km2), nejdůležitější řekou Dunaj (na území Maďarska splavný po celé délce 417 km), který tvoří zčásti hranici se Slovenskem a leží na něm města Komárom (Komárno), Esztergom (Ostřihom),  Budapest, Dunaújváros, Paks a Mohács. Odtéká do Černého moře, stejně jako další řeky Tisa (572 km), Dráva, Rába a Körös.

Fauna a flora, ochrana přírody, národní parky
Maďarská krajina byla značně pozměněna lidskou činností a lesy zaujímají pouhou šestinu území: přesto se zde zachovaly krajinné celky a ekosystémy, jejichž zákonná ochrana má celoevropský význam (zejména stepi, doubravy, bučiny a lužní lesy). Najdeme zde desítku národních parků a asi tři sta chráněných území, z nichž nejznámější jsou Bükki Nemzeti Park u Miškolce (vápencové bučiny), Hortobágyi Nemzeti Park v Hortobáďské pustě (step) a Kiskunsági Nemzeti Park (step). Ze živočichů jsou bohatě zastoupeni ptáci, z rostlinstva je zajímavá především vegetace slanisek, stepí a písčin. Nejvýznamnější chráněná území jsou:

Budapešť a okolí
Národní park Dunaj-Ipoly, zahrnující Piliské vrchy (25,4 tis. ha, krasové jeskyně Ördöglyuk, Leány, Legény a zřícenina Vaskap, rozhledna na Prédikálószéku ve Visegrádských vrších), Börzsönyské vrchy (18 tis. ha, hrady, četné prameny, rozhledna na kopci Csóványos), údolí Dunaje mezi Visegrádem a Budapeští (6,7 tis. ha, naučná stezka ve Váci, botanická zahrada ve Vácrátót, hnízdiště ptactva na ostrově Szentendre) a údolí Ipoly (1,4 tis. ha., ohyb řeky u szobského viaduktu, mokřady Hideg a Ipolydamásd, mokré louky Parassapuszty, olšiny u Drégelypalánku).
Chráněná krajinná oblast Buda o rozloze 10,5 tis. ha, chránící vápencové a dolomitové skály se vzácnou květenou, 150 jeskyní a arboretum Piliský lesopark.
Jeskynní systém Pálvögy, dvě veřejně přístupné jeskyně vedle sebe.
Jeskynní systém Szemlögy, s význačnými aragonitovými a sádrovcovými krystaly, využívaný též ke speleoterapii.
Chráněná krajinná oblast Ócsa, vlhké louky a močály, kostel Ócsa ze 13. stol., návštěvnické centrum.
Chráněná krajinná oblast Vértes, 15 tis. ha, naučná stezka, step a suché louky, prehistorie.

Balaton a okolí
Chráněná krajinná oblast Tihány, 1700 ha, poloostrov s kopcem Kiserdő, vyhlídka na jezera Belső a Külső, hnízdiště ptactva, gejzírové krátery, hornina gejzírit.
Chráněná krajinná oblast Káliské pánve, 9 tis. ha, Királyské skály, Kecskeské a Kopaszké vrchy, sedm starobylých vesnic, Hegyes-tű s čedičovými sloupci, kamenné pole 2 km od Szentbékkálla.
Chráněná krajinná oblast Magas-Bakony, 8,7 tis. ha, náhorní plošina, krasové lesy, bučiny a step, hrad Csesznek, několik přísně chráněných rezervací, 1100 jeskyní.
Chráněná krajinná oblast Badacsony, 7 tis. ha, pohoří sopečného původu, čedičové varhany na kopci Szent György, arboretum Dr. Gyula Folly na vrchu Örsi, vyhlídka na jezero z kopce Gulács, park u sídla rodu Esterházy.
Chráněná krajinná oblast Keszthely, 2700 ha, chráněný přírodní park u sídla Keszthelyů 8 ha, dolomity s roklemi a jeskyněmi, rozhledny na kopcích Pap, Kápolna, Gargaské vrchy a Pető, arboretum u Büdöskútpuszty, zámecké muzeum Helikon v Keszthely.
Chráněná krajinná oblast Kis-Balaton, 14,7 tis. ha, stádo zubrů v rezervaci u Magyaródu, dvě pozorovatelny ptáků, kteří zde hnízdí i odpočívají na tahu v obrovských hejnech.
Chráněná krajinná oblast Örség, 37,9 ha, bažiny, rašeliniště a mokré louky, vesnice Apátistvánfalva, Őriszentpéter a Szalafő s příklady tradiční architektury.

Národní park Aggtelek
Území o rozloze 19,7 tis. ha, od roku 1995 zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, zahrnuje kras v Szalonna, vrch Esztramos a jeskyni Baradla, přístupnou veřejnosti (skupiny s průvodcem, vstupné): má pět vchodů a v podzemí pokračuje na Slovensku jako jeskyně Domica. Dalších 19 jeskyní je přístupno výhradně se zvláštním průvodcem a speciálním vybavením. Jsou zde dvě naučné stezky: 7,5 km dlouhá vede k jeskyni Baradla, druhá 9 km dlouhá má na trase Tohonya - Kuriszlán má 26 informačních zastávek.

Národní park Hortobágy
Národní park Hortobágy o rozloze 82 tis. ha zahrnuje stejnojmennou oblast a část oblasti Nagykunság, s pastvinami, zbytky stepi, ale i rybníky a bažinami, kde hnízdí desítky druhů ptáků. Je zde několik návštěvnických center: Szálkahalom s mohylami a naučnou stezkou, vesnice Hortobágy s muzeem a devítiobloukovým kamenným mostem, rybníkářské centrum na 67. kilometru silnice 33, infocentrum Nagyván a stanice pro záchranu ptáků v Egyek-Pusztakós.

Hospodářství, přírodní rizika a ekonomika
Hlavní průmyslová odvětví jsou strojírenství, elektrotechnika, hutnictví (hliník) a potravinářství, rozvíjí se jemná mechanika, průmysl chemický a farmaceutický. Významné je zemědělství; orná půda zabírá polovinu plochy státu, pěstuje se hlavně pšenice, kukuřice, slunečnice, vinná réva (zejména v oblastech Tokaj, Eger, Sopron, Gyüngyö, Pécs, Badacsony), tabák, ovoce a zelenina (především melouny, hrách, fazole, paprika, rajčata, cibule, česnek, okurky), také brambory a cukrová řepa. Chovají se prasata, ovce, méně hovězí dobytek a drůbež. Chloubou je tradiční chov a šlechtění koní (asi 100 tisíc kusů).
Nerostné bohatství představují zdroje bauxitu, uhlí a zemního plynu. Elektrickou energii získává země z tepelných elektráren a jedné jaderné elektrárny ve městě Paks (1987, 40% spotřeby). Exportují se zemědělské produkty, bauxit, umělá hnojiva a léky, dovážejí suroviny, ropa a zemní plyn.
Výše HDP na hlavu v paritě kupní síly je 19 tis. USD, na čemž se podílí zemědělství 3,3 %, průmysl 32,4 % a služby 64,2 %. Pracovní sílu představuje 4,2 milionu lidí, z nichž 5,5 % pracuje v zemědělství, 33 % v průmyslu a 61 % ve službách. Oficiální nezaměstnanost je 6 % (2007).

Historie v datech
paleolit: Kosterní pozůstatky pračlověka u Tatabánye.
550 př.n.l.: Na území se usazují Skytové a po nich Keltové.
přelom letopočtu: Pravý břeh Dunaje dobyli Římané, hlavním městem nové provincie Pannonia je Aquincum (Starý Budín).
4. stol.: Na území Pannonie postupně přicházejí kmeny Sarmatů, Hunů a Langobardů.
5. stol.: Vůdce Hunů Attila podniká nájezdy do západní Evropy.
6. stol.: Usazují se zde Slované, poté však střední Podunají ovládne Avarská říše.
8. stol.: Panství Avarů vyvrátil francký král a pozdější římský císař Karel Veliký.
895: Mezi Tisu a Dunaj přicházejí kočovné maďarské kmeny.
907: Umírá vojevůdce Arpád, zakladatel dynastie.
955: Maďaři poraženi v bitvě u Lechu, konec jejich loupeživých výprav směrem na západ.
997 - 1038: Vládne kníže Štěpán (István), zakladatel uherského státu, později svatořečený.
1001: Štěpán korunován papežem Silvestrem II. na uherského krále.
1241 - 1243: Území je pleněno při vpádu Mongolů (Tatarů).
1260: V bitvě u Kressenbrunnu porazil český král Přemysl Otakar II. uherského Bélu IV.
1301: Smrtí Ondřeje III. vymírá dynastie Arpádovců.
1308 - 1342: Vládne Róbert Károly z rodu Anjou z Neapole.
1387 - 1437: Vládne císař Zikmund Lucemburský.
1456: Jan Hunyady zastavuje postup Turků jejich porážkou u Bělehradu.
1458 - 1490: Vláda Hunyadyho syna Matyáše Korvína.
1490 - 1516: Králem Vladislav Jagellonský, od roku 1471 též král český.
1526: Smrtí Ludvíka II. Jagellonského v bitvě s Turky u Moháče ztrácejí Uhry samostatnost.
1547 - 17. stol.: Uhry rozděleny na Budínský pašalík (součást Osmanské říše), Sedmihradské knížectví (závislé na Turcích) a Uherské království (ovládané Habsburky).
1683: Turecké obléhání Vídně.
1686: Turci ztrácejí Budín, hlavní město Uher.
1699: Mezi Turky a habsburskou monarchií byl uzavřen mír.
18. stol.: V Uhrách se zdvihá odpor proti Habsburkům, stavovská povstání.
19. stol.: Uherské národní obrození, snahy o obnovu uherské státnosti.
1867: Rakousko-uherské vyrovnání, kdy Maďaři získali vlastní vládu, sněm, samosprávu a maďarštinu jako úřední jazyk; rakouský císař korunován na uherského krále.
1918: Rozpad Rakouska-Uherska, které je po světové válce mezi poraženými. Dne 16. listopadu byla vyhlášena Maďarská republika.
1919: Byla vyhlášena komunistická Maďarská republika rad, následně potlačena vojensky.
1920: Trianonská smlouva stanovila poválečné hranice Maďarska: z původních 325 tis. km2 území zůstalo v novém státě 93 tis. km2.
1938 - 1939: Maďarsko se podílí na likvidaci Československa na straně Německa.
1945: Osvobození Rudou armádou, následuje budování socialismu.
1956: Pokus svrhnout režim - 23. října vypuká povstání, bylo potlačeno sovětskou armádou.
1956 - 1988: Vláda Jánose Kádára, „gulášový socialismus".
1989: Dne 23. října byla vyhlášena Maďarská republika.
1999: Maďarsko vstupuje do NATO.
2004: Vstup Maďarska do EU.

Státní zřízení, administrativní uspořádání
Prezident republiky je volen parlamentem na funkční období 5 let, na osobě předsedy vlády a ministrech se musí shodnout s parlamentem. Prezidentem je od roku 2005 Laszlo Solyom. Nejvyšším zákonodárným orgánem je jednokomorový parlament (národní shromáždění, Országgyűlés), jehož 386 členů je voleno na 4 roky.
Maďarsko je administrativně rozděleno na 19 žup (krajů, megye), 23 velkých měst se župními pravomocemi a hlavní město (fovaros). Župy jsou Bacs-Kiskun, Baranya, Bekes, Borsod-Abauj-Zemplen, Csongrad, Fejer, Gyor-Moson-Sopron, Hajdu-Bihar, Heves, Jasz-Nagykun-Szolnok, Komarom-Esztergom, Nograd, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmar-Bereg, Tolna, Vas, Veszprem a Zala; města se župními pravomocemi Bekescsaba, Debrecen, Dunaujvaros, Eger, Erd, Gyor, Hodmezovasarhely, Kaposvar, Kecskemet, Miskolc, Nagykanizsa, Nyiregyhaza, Pecs, Salgotarjan, Sopron, Szeged, Szekesfehervar, Szekszard, Szolnok, Szombathely, Tatabanya, Veszprem a Zalaegerszeg: hlavním městem je Budapest.

Zpět na navigaci

Spropitné

Pracovníci ve službách očekávají spropitné: určitě byste neměli zapomenout ani  na hotelové nosiče a pokojské. V restauracích je zvykem dát jako spropitné zhruba 10 - 20 % z účtované částky, totéž se očekává například v kadeřnictví nebo při jízdě taxíkem.

Zpět na navigaci

Svátky

Státními svátky jsou:
1. leden: Nový rok
15. březen: Počátek revoluce a boje za svobodu v letech 1848-49
březen - duben (pohyblivý): Velikonoční pondělí
1. květen: Svátek práce
květen - červen (pohyblivý): Svatodušní pondělí (letnice)
20. srpen: Svátek sv. Štěpána, zakladatele státu, a Den maďarské ústavy
23. říjen: Počátek revoluce a boje za svobodu 1956, vyhlášení Maďarské republiky 1989
1. listopad: Svátek Všech svatých
25. a 26. prosinec: vánoce
O státních svátcích je prakticky všude zavřeno a doprava omezena. Nepracuje se rovněž 2. května, 24. října a 24. prosince. Nejvýznamnějším celonárodním svátkem jsou vánoce, protože druhý vánoční den je slaven svatý Štěpán, jmenovec zakladatele maďarského státu.

Zpět na navigaci

Telefonování + roaming

Všichni čeští operátoři mají v Maďarsku roaming a po celé zemi je kvalitní pokrytí signálem. Na aktuální ceny hovorů a SMS se informujte u svého operátora.
Veřejné telefonní automaty jsou na mince 20, 50 a 100 forintů nebo na telefonní kartu, jež se prodává v novinových stáncích a na poštách za 800/1800 HUF (50/120 jednotek).
Na všech pobočkách Čedoku lze zakoupit předplacenou mezinárodní telefonní kartu „X".
Předvolba do ČR je +420 (00420), předvolba do Maďarska +36, předvolba pro Budapešť +361.

Zpět na navigaci

Tísňová volání

integrovaný záchranný systém: 112
rychlá záchranná služba (mentök): 104
hasiči (tüzoltók): 105
policie (rendörség): 107 nebo 112
pomoc pro motoristy: 188
pohotovostní služba Čedoku: +420 724 626 775

Zpět na navigaci

Víza, vstupní formality

Pro turistickou cestu do Maďarska potřebuje občan České republiky občanský průkaz se strojově čitelnou zónou nebo pas. Bez vlastního dokladu může cestovat pouze dítě s rodičem, v jehož pasu je zapsáno. Pozor - Maďaři pečlivě porovnávají váš aktuální vzhled s úřední fotografií. Pro cestu nepřesahující 90 dnů není potřeba povolení k pobytu.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Budapešť
Maďarská metropole (2 mil, obyv., 526 km2) vznikla roku 1873 spojením měst Pešť, Budín a Starý Budín a do konce 19. století byla budována podle jednotné urbanistické koncepce okružních a radiálních tříd. Leží na Dunaji, jehož šířka ve městě činí až 500 metrů a břehy spojují dva železniční a osm silničních mostů, z nichž nejstarší je Széchényiho řetězový most z roku 1849. V přilehlém parku se nachází symbolický „nultý kilometr" maďarské silniční sítě. Důležitý je rovněž visutý Alžbětin most (Erszébet híd). V Dunaji je několik ostrovů: na Szent Endreisziget (sv. Ondřeje), na Palotaisziget a Népsziget jsou loděnice a doky, na ostrově Csepel většina průmyslových podniků. K rekreaci a zábavě slouží Markétin ostrov (Margitsziget) mezi mosty Arpádhíd a Margithíd, kde se nachází park se sochami slavných maďarských osobností, termální koupaliště Palatinus, lázně, Růžová zahrada, tenisové kurty, kavárny, restaurace a lunapark. Dalším centrem zábavy je Vidámpark s ruským kolem a horskou dráhou. Na vrchu Gellért (235 m n.m.) je pevnost s panoramatickým pohledem na město a pomníkem Osvobození. Nejvyšším bodem metropole je vrch János-hegy (527 m n.m.), nejnižším hladina Dunaje (98 m n.m.).
Budapešť je rovněž světoznámým lázeňským centrem: vyvěrá zde 123 minerálních pramenů o celkové vydatnosti 70 milionů litrů vody denně, Liší se teplotou (26 - 76 °C) a obsahem solí, 80 z nich je aktivně využívaných. Lázně s termálními koupališti pro veřejnost jsou např. Gellért (ve stejnojmenném hotelu), Lukács, Király a Rudas (oboje v tureckém stylu), Széchenyi (v řecko-římském stylu), nebo na Markétině ostrově Hajos, Palatinus a Thermal.
Hlavními památkami v centru jsou bulvár Andrássy o šíři 34 - 45 metrů z roku 1886, novogotická budova Parlamentu (Országház, 1885-1905, 700 místností, 10 nádvoří, kupole o výšce 96 metrů, na průčelí 88 plastik maďarských kmenových náčelníků, vojvodů a králů), novorenesanční trojlodní bazilika sv. Štěpána (1851-1905, pro 8500 věřících, kupole o výšce 96 metrů) a římská pevnost Contra-Aquincum (podzemní muzeum Földalatti). Hradní čtvrť je historické jádro Budína na Hradním vrchu (Várhegy, 167 m n.m.) obehnané středověkými a zčásti ještě tureckými hradbami s baštami, podél nichž vede promenáda s výhledem na město: památky jsou korunovační chrám sv. Matěje, jezdecký pomník krále Štěpána I., Rybářská bašta (Halászbástya, 1903, v historizujícím slohu) a novobarokní hradní palác (Budavári palota) s rekonstruovaným opevněním (rondel a dvě věže, dnes knihovna, muzeum a národní galerie). Na území Starého Budína (Óbuda) jsou římské památky (dva amfiteátry, lázně, vila s mozaikami a zříceniny města Aquincum). Historické části města jsou zapsány v seznamu světového dědictví UNESCO.
Kromě divadel, koncertních síní a muzeí má maďarská metropole také parky, z nichž největší je Népliget (Lidový lesík, 117 ha) s planetáriem. Uprostřed jezera v parku Városliget stojí tzv. hrad Vajdahunyad, s prvky stavebních slohů „okopírovaných" z dvaceti různých staveb v zemi. Zajímavá muzea jsou Maďarské národní (korunovační klenoty, knihovna) a Hradní (historie Budapešti), Muzeum výtvarných umění, Muzeum krásných umění  a Maďarská národní galerie. Nejpopulárnější nákupní zóna je pěší zóna Váci utca, s exkluzivními obchody a kavárnami. Náměstí Hrdinů (Hösök tér) dominuje památník Milénia, tisícího výročí příchodu maďarských kmenů do Panonské nížiny roku 896: 36 metrů vysoký sloup s andělem nad 21 sochami významných osobností maďarských dějin včetně jezdecké sochy knížete Arpáda. Zajímavý je Orlí vrch (přírodní rezervace přímo ve městě, vápencová skála se vzácnou květenou i zvířenou) a Tropicárium-Oceanárium (3000 m2) v nákupním středisku Campona, rozsáhlý komplex s dřevěnými lávkami nad jezírky s krokodýly. Oceanárium má několik objemných nádrží, podvodní tunel, bazén s rejnoky a observatoř přímo v bazénu.

Aggtelecký kras
Bezvodá náhorní planina ve výšce 400 - 500 m n.m. je nejrozsáhlejší krasovou oblastí Maďarska, s četnými jeskyněmi, škrapy, propastmi a závrty. Navazuje na Slovenský kras a na jeskyni Domica, s níž maďarská jeskyně Baradla (UNESCO) tvoří pod zemí jeden systém o délce 22 km, hlavní vchod je z obce Aggtelek. Součástí prohlídky jeskyně je plavba na člunech, v létě se uvnitř konají koncerty.

Bukové hory
Členité pohoří (Bükk-hegység) se rozkládá na ploše 50 x 60 km a jeho střed tvoří krasová vápencová plošina o výšce 800 - 900 m n.m. s četnými škrapy, propastmi a závrty. Pod svahy vyvěrají mohutné krasové i minerální prameny. V oblasti je přes 300 nepřístupných jeskyní. Pohoří, zarostlé převážně bučinami, je vyhledáváno turisty, na něž čekají značené stezky.

Esztergom (Ostřihom)
V hlavním městě (30 tis. obyv.) ostřihomské župy na soutoku Hronu a Dunaje, jež bývalo metropolí Arpádovců, se roku 970 narodil patron Maďarska, sv. Štěpán. Roku 1000 tu byl korunován a roku 1001 založil arcibiskupství. Dominantou města je zdaleka viditelná klasicistní bazilika sv. Štěpána (1822, 118 x 48 m) na vrchu Várhegy, vysvěcená roku 1856. Střední kupole vysoká 100 metrů a průměru 35 metrů má sloupovitý ochoz a dvanáct oken, velkolepé průčelí nese 24 pilířů, oltářní obraz o ploše 80 m2 (jeden z největších na světě), v kryptě je řada náhrobků významných osobností a v klenotnici cenné monstrance a misály. V renesančním paláci sídlí arcibiskupské muzeum s obrazárnou, unikátní knihovnou a archívem rukopisů. Dalšími památkami jsou župní dům, radnice, arcibiskupský seminář s románskou kaplí a několik klášterů. Čtyři sta osmdesát metrů dlouhý most přes Dunaj, znovu postavený v roce 2001, spojuje Ostřihom se slovenským Štúrovem. Další zajímavosti jsou mj. několik minerálních pramenů a lomy na červený mramor v nedalekých horách Gerecse.

Hortobáďská pusta (Hortobágy puszta)
Na první pohled jednotvárná suchá rovina leží mezi jezerem Tisza a městem Debrecen. Více než polovina z celkové rozlohy 1400 km2 je chráněna jako Hortobágský národní park (UNESCO). Krajinu, která je v Evropě unikátním zbytkem původní středoevropské stepi, oživují stáda ovcí, krav a koní, pro něž je životně důležitá voda v typických vahadlových studních. Centrem oblasti je obec Hortobágy (2 tis. obyv.), se 167 metrů dlouhým devítiobloukovým kamenným mostem z roku 1827 a staletou hospodou (čárdou), naproti níž stojí etnografické muzeum a skansen. V obci je horký sirný pramen.

Keszthely
Univerzitní město na severozápadním pobřeží Balatonu má historické památky a pěší zónu. Turistickým magnetem je zrenovovaný barokní zámek rodiny Festetics, nazývaný „muzeum Helikon„. V 18. století se bohatá hraběcí rodina zasloužila o zlatý věk města, mimo jiné založila nemocnici, lékárnu, střední školu, první vysokou zemědělskou školu v Evropě (Georgikon) a zaplatila první parník, jež po jezeře dopravoval cestující. V interiérech je umístěna sbírka zbraní Maďarského národního muzea, cenná knihovna (sto tisíc svazků, jediná originální dochovaná aristokratická soukromá knihovna v Maďarsku) a muzeum Balatonu (vznik jezera, jeho živočišná říše, archeologické vykopávky, folklór). Fresky v kostele jsou skvosty maďarské gotiky. Každoroční kulturní událostí jsou letní „Balaton Fesztivál“ a podzimní „Balatoni Ősz" festival. V části zámku je luxusní ubytování, jehož zázemím je anglický park a francouzská zahrada (40 ha) s jízdárnou a s expozicí afrických loveckých trofejí. Keszthely je východiskem pro výlety kolem Bal
atonu (pohoří Keszthely, hrad Rézi), jsou tu tenisové kurty, minigolf, možnost projížděk na koni, nabídka rybaření a 160 km cyklostezek.

Sümeg
Základy hradu Sümeg na kopci uprostřed  roviny vybudovali zřejmě kolem roku 1200 templáři, první písemná zmínka je z roku 1292. Roku 1544 jej dobyli Turci, ale už roku 1552 se stal sídlem veszprémského biskupa. Na začátku 18. století byl vypálen císařskými vojsky a od té doby je zříceninou.

Szigliget
Zřícenina hradu nad stejnojmenným maďarským městem na břehu Balatonu: hrad byl postaven jako obranný proti Tatarům, kolem roku 1262. Roku 1702 byl na příkaz Vídeňské válečné rady vyhozen do povětří.
Szentendré
Městečko (Sv. Ondřej, 20 tis. obyv.) na Dunajském ramenu při úpatí Piliských vrchů leží asi 25 km od centra Budapešti. Na místě keltského oppida vznikl v 2. stol. n.l. římský tábor Ulcisia castra, později místo obsadili Avaři, ve 14. a 17. století Srbové a Dalmatinci. Od začátku 20. stol. je zde umělecká kolonie výtvarníků s řadou galerií. Odehrává se tu několik folklorních festivalů. Turisty přitahují zajímavé kostely včetně pravoslavných, ostrov Pap s termálním koupalištěm a největší skansen v zemi (z roku 1980, mj. s řeckokatolickým chrámem). Historické jádro je pěší zónou.

Visegrád
Starobylé městečko (1700 obyv.) na Dunaji, 35 km severně od Budapešti naproti městu Nagymaros se pyšní hradem ze 4. století, kde první opevnění na severní hranici svého  impéria postavili Římané. Ve středověku byl Visegrád župním sídlem a ve 13. století tu dal král Béla IV. zbudovat mohutný hrad, který v 15. století přestavěl v renesančním stylu Matyáš Korvín. Letní rezidenci uherských panovníků zničili v polovině 16. století po opakovaném obléhání Turci. Roku 1991 se zde zástupci tehdejší ČSFR, Maďarska a Polska dohodli na spolupráci při vstupu do EU a vznikla tak tzv. Visegrádská skupina. Na nedalekém svahu hory Lepence-völgy jsou vyhledávané lázně a termální koupaliště Lepence-fürdö.

Zpět na navigaci

Zábava, kultura, sport

Ze zábavních podniků lákají návštěvníky bary, diskotéky, noční kluby i kasina, ale Maďarsko  je vyhledáváno především pro lázně a termální koupaliště, bazény s tobogány a skluzavkami a překrásnou přírodu. Na konci února se slaví masopust a v říjnu vinobraní, zejména v oblasti Tokaje. Významnou společenskou událostí je „Slavnost rozvinutí plachet„, oficiální zahájení letní sezóny na Balatonu, vždy první květnovou neděli v Keszthely. Zde také od června do září probíhá Letní festival Helikon, série koncertů pod širým nebem. Na hradě Sümeg u Balatonu se odehrávají ukázky rytířských turnajů, spojené s hodováním. Ve vinařském centru Balatonfüred se v srpnu konají „Týdny vína“, spojené s ochutnávkou. Celostátní  veselicí je 20. srpna svátek sv. Štěpána Uherského, patrona země.
Nabídka rozptýlení pro návštěvníky je pestrá: ochutnávky jídel a vín, návštěvy muzeí, výstav, galerií, účast na folklorních slavnostech, koncertní i divadelní představení pod širým nebem, vyjížďky kočárem i na koních (pro děti na poníku), výlety turistické i cyklistické, rybaření a lukostřelba, lety balónem i na rogalu, golf, tenis, squash a další sportovní aktivity: pokud některý ze sportů neovládáte, jsou tu školy windsurfingu, tenisu, golfu, bezmotorového létání i jezdectví. U vody se obvykle půjčují šlapadla, kánoe či kajaky, případně vodní lyže a motorové čluny, v nabídce je i sportovní rybolov, let balónem (v přepočtu asi 4500 Kč), bungeejumping (asi 1000 Kč) či bobová dráha. Na Balatonu se nabízejí vyhlídkové lety hydroplánem, rogalem, malým motorovým letadlem, vrtulníkem i balónem, většinou z malých letišť v Balatonkiliti nedaleko Siófoku a Sármelléku u Keszthely.
Hotely obvykle nabízejí dětská hřiště a pro dospělé živou hudbu k tanci, také bowling, biliár, stolní tenis, volejbal, kulečník a hrací automaty. Pokud nějakou aktivitu upřednostňujete, porovnávejte pozorně nabídku konkrétních hotelů.

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Velvyslanectví České republiky v Maďarsku
Czeh Köztársaság Nagykövetsége
Rósza utca 61
1064 Budapest VI.
tel.: +361/462510-13
fax: +361/3519189
konzulární oddělení +361/4625039
stálá služba pro velmi vážné osobní situace mimo pracovní dobu +36 30 9247081 (z území Maďarska 06 30 9247081)
e-mail: budapest@embassy.mzv.cz
Konzulární oddělení
Szegfü utca 4
1064 Budapest VI.
tel.: +36 1 462 50 25-27
fax: +36 1 462 50 54
e-mail: czech.embassy@axelero.hu,
úřední hodiny po - pá  09.00 - 11.00
Velvyslanectví Maďarska v Česku
Pod hradbami 17, 160 00 Praha 6
tel: 233 324 454, 220 317 200
fax: 233 322 104
e-mail: huembprg@vol.cz
web: www.mfa.gov.hu/emb/prague
provozní hodiny: po - čt 8.00 - 16.30, pá 8.00 - 14.00
konzulát tel.: 220 317 231, fax: 233 322 103
e-mail: huembprg-consul@volny.cz
provozní hodiny: po - st, pá 9.00 - 12.00

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

V Maďarsku platí Evropský průkaz zdravotního pojištění, který předložíte lékaři nebo nemocnici při požadavku na ošetření. Poté máte nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči za stejných podmínek, jako místní pojištěnci, včetně spoluúčasti, jež činí při ošetření u praktického lékaře 600 HUF, na pohotovosti 1000 HUF. Platit ošetření v hotovosti budete rovněž, pokud půjdete k lékaři, který nemá smlouvu s maďarským Národním fondem zdravotního pojištění. U zubaře se platí podle druhu ošetření.
V případě ošetření je nezbytné nechat si vystavit lékařskou zprávu s diagnózou a uschovat veškeré originály účtů, receptů a dalších případných dokladů (např. rtg snímků) pro pozdější jednání s pojišťovnou. Následná refundace (a to do výše nákladů, které by uhradila maďarská strana) je možná jen v případě, že k ošetření dojde ve smluvním zdravotnickém zařízení mezinárodní pojišťovny.
Přestože oficiálně poskytují první pomoc v případě úrazu státní nemocnice zdarma, počítejte raději s platbou hotovosti na místě, ať máte zdravotní pojištění či ne. Lékaři předložte veškeré doklady o pojištění, která máte. Před cestou vždy uzavřete kvalitní cestovní pojištění a v případě potřeby se nejprve spojte se zástupcem konkrétní pojišťovny. Klienti Čedoku jsou pojištěni u České pojišťovny.
Očkování není třeba, ale doporučuje se očkování proti žloutence typu A a B a proti tetanu. Nehlaďte zvířata, mohla by mít vzteklinu. Klíšťata mohou být přenašečem klíšťové encefalitidy a boreliózy, věnujte proto pozornost zarudnutí místa, z něhož jste klíště odstranili, nebo zvýšené teplotě.
Úpal a úžeh. Příčinou je nerozumný pobyt na slunci bez dostatečné ochrany: nevystavujte se slunci nepřiměřeně dlouho a používejte krémy s vysokým ochranným faktorem. Pijte, i když nemáte pocit žízně, noste kvalitní sluneční brýle a pokrývku hlavy.
Zažívací problémy. Příčinou bývá změna prostředí, nedostatečná hygiena či zvýšená námaha. Vždy se snažte dodržovat hygienická pravidla: nejezte pokrmy nedostatečně tepelně upravené, myjte si ruce mýdlem a před konzumací pečlivě omyjte veškeré ovoce i zeleninu. Odřekněte si pokrmy s majonézou a dejte přednost balené vodě před vodou z vodovodu. Už z domova se vybavte protiprůjmovými léky.
Lékárna (gyógyszertár). Léky jsou k dostání v lékárně po předložení receptu vystaveného lékařem, úhrada může být až do plné ceny podle konkrétního typu léku. Proto si nezapomeňte vzít v dostatečném množství léky, které pravidelně užíváte, nejlépe v originálním balení.
Příruční lékárnička by měla obsahovat léky proti horečce (Anopyrin, Paralen, Acylpyrin), analgetika (Brufen, Korylan), léky na zastavení průjmu (Ercefuryl, Imodium, Reasec, Carbosorb), na střevní dezinfekci (Endiaron, Endiform, Mexaform), případně antibiotika předepsaná lékařem, antihistaminika na zklidnění při poštípání (Dithiaden, Fenistil), oční kapky (Ophtalmoseptonex), mast proti kožním mykózám (Canesten), mast na hnisající rány (Framykoin), mast na otoky (Ketazon, Yellon), obyčejné i pružné obinadlo, několik náplastí s polštářkem i bez, vodě odolnou náplast, Panthenol na spáleniny, malý dezinfekční sprej (Septonex, Jodisol), nerozbitný teploměr, nůžtičky, jehlu, pinzetu, jelení lůj a šátek.

Zpět na navigaci

Zvyklosti a obyčeje

Maďaři jsou houževnatí, temperamentní, hrdí a sebevědomí. Mají silné národní cítění a také neradi mluví jinak než maďarsky. Cení si vzdělání, avšak tituly příliš nepoužívají. Rodiny i známí se často a rádi navštěvují. Jsou temperamentní, živí a otevření, v osobních vztazích je pro ně důležitý blízký a srdečný kontakt. Všechno se prožívá naplno a svátky jsou příležitosti se skutečně s druhým člověkem setkat a pobavit. Uznávanou tradicí jsou řemesla, zejména řezbářství, tkalcovství, hrnčířství a ruční výšivky. V mnoha oblastech je dosud živý folklór, kdy se dodržují dávné obyčeje, např. masopust, malování kraslic, stavění májí, svatojánské ohně, dožínky a vinobraní: nechybí spousta jídla, pití a živá cikánská hudba (cimbál, klarinet, housle a basa). Živé tradice má zejména jižní Maďarsko, Podunají a pohoří Bükk; nejznámější skansen je v Szentendre na předměstí Budapešti.

Zpět na navigaci

Autor: Čedok