Dominikánská republika

Dominikánská republika je oblíbeným a v poslední době čím dál více vyhledávaným prázdninovým cílem turistů z celé Evropy i Severní Ameriky. Není divu, vždyť je to pravý tropický ráj v Karibiku. Na své si zde přijdou lidé toužící po odpočinku, romantice i dobrodružství. Dominikánská republika nabízí sluncem zalité pláže s jemným bílým pískem, lemované vysokými palmami a průzračné tyrkysové moře, to ale zdaleka není vše. Nalezneme zde i historické památky, nádhernou přírodu v horách ve vnitrozemí a malebnou lidovou architekturu.

Rychlá navigace:

Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Clo, dovoz, vývoz
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Internet
Jazyky, dohovoření
Kriminalita
Kuchyně - jídlo a nápoje
Místní doprava a taxi
Nákupy a suvenýry
Oblečení, zavazadla
Opalování
Pláže a koupání
Pošta
Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy
Restaurace, ceny, doporučení
Různé
Spropitné
Svátky
Telefonování + roaming
Tísňová volání
Víza, vstupní formality
Zajímavá místa
Zábava, kultura, sport
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena
Zvyklosti a obyčeje

Geografické údaje

Poloha:severní Karibské moře
Oficiální název: Dominikánská republika
Hlavní město:Santo Domingo (Santo Domingo de Guzmán) - 2 138 262 obyvatel
Jazyk:španělština (úřední jazyk), angličtina
Náboženství:katolíci (90%) menšiny protestantů, židů, baháismus, voodoo

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna:1 Peso (DOP) = 100 centavů
Aktuální kurz: 100 DOP = 57,60 Kč

Dominikánskou měnou je peso (RD$, DOP), které se dělí na 100 centavů. Papírové bankovky jsou v hodnotách 2000, 1000, 500, 100, 50, 20 a 10 peso, mince v hodnotách 25, 10, 5 a 1 peso a 50, 25, 10, 5 a 1 centavo; mince pod 1 peso jsou však vzácné vzhledem k jejich malé hodnotě.
Dominikánské peso je volně směnitelné. Peníze se směňují v bankách, směnárnách (cambios) a certifikovaných směnárnách v hotelech, směna na ulici je nelegální. Doporučuje se měnit americké dolary, směnit euro může být problém, nicméně v turistických centrech je obojí měna akceptována běžně. Dolary jsou výhodnější také pro nákup výletů v místě a mají výhodnější směnný kurs. Cestovní šeky (výhradně American Express) mění banky a je třeba předložit pas. Pro zpětnou výměnu (maximálně do 30 % původně vyměněné částky) je třeba předložit doklad o původní směně.
Banky mají otevřeno ve všední dny od 8.30 do 15.00, případně do 16.00 hodin, pouze některé i v sobotu dopoledne. Mívají výhodnější kurz než směnárny, ty jsou však otevřeny déle než banky, navíc i o víkendech. Mimo velká města je výměna peněz prakticky nemožná. Bankomaty najdete pouze ve velkých městech a turistických oblastech, na výběr z nich se nespoléhejte, zejména o víkendu už nemusí vydávat peníze.
V některých obchodech a restauracích lze platit dolary nebo běžnými mezinárodními kreditními kartami (VISA, MasterCard, American Express), ale v malých obchodech se platí hotově. Mimo turistické oblasti se doporučuje mít drobné.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Klima je tropické přímořské s vyrovnanými průměrnými denními teplotami po celý rok; nejteplejší měsíce jsou srpen a září. Během dne teplota kolísá zpravidla mezi 20 °C a 30 °C, v noci je okolo 18 °C. Teplota vody v zimě 26 °C - 27 °C, v létě 28 °C - 31 °C. Od května do prosince mohou být denní teploty až 35 °C, od prosince do května bývá okolo 25 °C. V horách teploty klesají se stoupající nadmořskou výškou. Průměrné roční srážky jsou 1500 mm, v rozsahu od 400 do 4 000 mm, v závislosti na vzdálenosti od pobřeží a nadmořské výšce. Krátké, ale vydatné srážky přinášejí pasáty vanoucí od Atlantiku: na severním pobřeží se vyskytují od října do května, na jižním od května do října. V době dešťů je zpravidla dopoledne slunečno a odpoledne a večer pak přicházejí silné srážky. Oblasti na jihu a zejména jihozápadě jsou sušší. Od června do listopadu se mohou vyskytnout hurikány.

Zpět na navigaci

Ceny

Uvedené ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit místně, sezónně i v konkrétních podnicích. Vodu a základní potraviny je výhodné kupovat v supermarketech, ovoce a zeleninu na tržištích, kde je navíc možné smlouvat.

V obchodě:
mléko 1 l = DOP 0,60
jogurt 150 g = DOP 25
mozzarella 1 lb (libra, 0,45 kg) = DOP 162
tvrdý sýr (čedar / gouda) 1 lb = DOP 130 / 160
šunka 1 lb = DOP 100
kuře 1 lb = DOP 25
kotlety 1 lb = DOP 55
voda galon (3,8 l) = DOP 30
coca-cola 2 l = DOP 45
fanta, pepsi 2 l = DOP 45
červené víno stolní 1 l = DOP 125
víno značkové 0,7 l = od DOP 250
pivo 0,3 l = DOP 25 - 60 (dle druhu)
mletá káva 1 lb = DOP 80
vejce 1 ks = DOP 3
rýže 1 lb = DOP 25
brambory 1 lb = DOP 20
rajčata 1 lb = DOP 20
paprika 1 lb = DOP 60
mrkev 1 lb = DOP 20
cibule 1 lb = DOP 28
vinné hrozny 1 lb = DOP 80

Další ceny:
1 ponor včetně zapůjčení potápěčské výstroje = od 40 USD
zapůjčení auta = od 20 USD/den

Zpět na navigaci

Clo, dovoz, vývoz

Do Dominikánské republiky lze bezcelně dovézt 200 cigaret nebo 100 cigár nebo 50 doutníků: dále 1 litr alkoholického nápoje nad 22 % alkoholu, nebo dva litry s obsahem alkoholu 22 % nebo méně, nebo dva litry šumivého a dva litry běžného vína do 22 % alkoholu. Dále 500 gramů kávy nebo 200 gramů rozpustné kávy, 50 ml parfému, 250 ml toaletní vody, věci pro osobní potřebu v přiměřené míře a dárky do hodnoty 1000,- USD.
Z ostrova se nesmí odvážet v hotovosti více než 10 tisíc USD či ekvivalent v jiné měně, vývoz a dovoz dominikánského peso je zakázán úplně. Striktně zakázán je dovoz zbraní, výbušnin a nedeklarované měny.
Za pašování drog hrozí vysoká pokuta a vězení. Nikdy od nikoho nepřebírejte k doručení „dárky" pro příbuzné či známé v Evropě, protože by vám mohly být podstrčeny drogy. Zakázán je rovněž vývoz nezpracovaného zlata a minerálů, včetně larimaru a jantaru, korálů či jiných přírodnin, a předmětů vylovených z moře. Clo se neplatí za suvenýry v hodnotě do 100 USD.

Zpět na navigaci

Časový posun

Časový rozdíl vůči České republice je mínus 5 hodin, v době letního času v ČR minus 6 hodin.

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

Elektrické rozvody jsou shodné, jako v Severní Americe, tedy 110 V/60 Hz, zástrčky mají dva ploché hroty, případně kulatý zemnicí kolík. Adaptér je nutný, většinou jej lze koupit nebo zapůjčit v hotelové recepci. V hotelech vyšší třídy bývá zavedeno i napětí 220 V, případně zásuvky evropského typu. Výpadky proudu jsou běžné, hotely však mívají vlastní náhradní zdroj.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

Zakázáno je fotografování vojenských, strategických a průmyslových objektů (letiště, přístavy, mosty ap.). Při fotografování místních obyvatel se řiďte citem; máte-li pochybnosti, výslovně se dovolte nebo nefotografujte. Nezapomeňte vzít dostatek filmů, případně nabíječku do videokamery či digitálního fotoaparátu, náhradní baterie a přiměřenou paměťovou kapacitu karet.

Zpět na navigaci

Internet

Internetové kavárny jsou běžné ve větších městech, s otvírací dobou obvykle od 08.00 do 22.00 hodin. Některé umožňují i skenování, kopírování, vypalování CD/DVD, případně mají webkameru. Ceny začínají od 40 DOP/2 USD za hodinu. Internet nabízejí i hotely, některé za cenu až 2 USD/15 min, jiné naopak zdarma; některé umožňují přímé připojení vašeho notebooku.

Zpět na navigaci

Jazyky, dohovoření

Úředním jazykem je španělština, jejíž výslovnost je odlišná od kastilské a pravopis občas rovněž překvapí. Na hotelech se obvykle dorozumíte anglicky, případně též francouzsky, německy či italsky, ale mimo hotel se vám bude alespoň několik základních španělských slovíček rozhodně hodit, protože mimo hotely se jinak nedomluvíte. V závorce uvádíme výslovnost: bienvenido (vítejte), buenos días (dobrý den), buenas tardes (dobré odpoledne, dobrý večer), hola (ola, ahoj - při příchodu), hasta luego (asta luego, uvidíme se později), adios (ahoj - při odchodu), por favor / gracias (prosím / grásias, děkuji), sí / no (ano / ne), dónde (kde), cuándo (kvándo, kdy), cómo (kómo, jak), izquierda (vlevo), derecha (dereča, vpravo), el médico (médiko, lékař), un robo (krádež), bueno / malo (dobře / špatně), buen provecho (buen provečo, dobrou chuť), quanto es? (kvánto es, kolik to stojí?), caro / barato (drahé / levné), grande / pequeňo (velký / malý), no entiendo (nerozumím), agua con gas / sin gas (voda perlivá / neperlivá), con hielo / sin hielo (s ledem / bez ledu), cerveza (servesa, pivo), cafe solo / cafe con leche (káva černá / leče, s mlékem), pan (chleba), cámara (kámara, fotoaparát), caja fuerte (kacha fuerte, trezor). Určitě nic nezkazíte, když si s sebou vezmete slovníček.
Pokud jde o měrné jednotky, zákonným standardem je metrická soustava, ale v obchodě jsou ještě běžně používány tradiční americké jednotky (libra, galon).

Zpět na navigaci

Kriminalita

Bezpečnost v Dominikánské republice odpovídá standardu v regionu. Rozumné je dodržovat základní bezpečnostní opatření pro cestování. Zejména ve městech a v místech vyšší koncentrace lidí (letiště, tržiště, místní doprava) dávejte pozor na kapesní zloděje, neukazujte obsah peněženky a na plážích zásadně nenechávejte bez dozoru osobní věci. Pokud si půjčíte auto, nic v něm nenechávejte, zejména na sedačkách. Zvýšenou pozornost věnujte videokamerám a drahým fotoaparátům. Přestože turistická letoviska jsou považována za bezpečná, patří cennosti, doklady a hotovost do hotelového trezoru. Přepadení nelze nikdy zcela vyloučit: hlavně po setmění nechoďte po ulicích a zavolejte si raději taxi. Za bezpečné nelze považovat chudinské čtvrti a zvláště pak oblasti s nabídkou prostituce. V Santo Domingu se v noci vyhněte místům mimo turisty navštěvované části města, zejména čtvrti východně od Rio Ozama. V případě potíží kontaktujte turistickou policii (Politur), jejíž příslušníci by měli umět anglicky.
Kreditní kartu nedávejte z ruky. Dávejte přednost taxíku zavolanému přes dispečink než zastavenému na ulici. Držení drog je postihováno vysokými tresty. Přibližně jedno procento dospělých obyvatel je HIV pozitivní.
Pokud dojde ke ztrátě nebo odcizení pasu, je nutné sepsat protokol na policii a následně získat náhradní cestovní doklad na českém zastupitelském úřadu. Pro tento případ se doporučuje mít s sebou kvalitní fotokopii cestovního pasu (stránky, kde je fotografie a osobní údaje) pro urychlení vydání náhradních dokladů. Tuto kopii uložte vždy odděleně od originálu. Pořiďte si rovněž kopie dokladů o pojištění, kopie či aspoň čísla kreditních karet a telefonní číslo banky pro jejich případné zablokování; to vše vám může pomoci, kdybyste o pas či karty přišli. Pro případ ztráty mobilního telefonu si poznamenejte důležitá osobní telefonní čísla.

Zpět na navigaci

Kuchyně - jídlo a nápoje

Místní vzhledově barevná, kořeněná a sytá kuchyně vznikla ze španělské, africké a indiánské tradice. Podobně jako jinde ve Střední a Jižní Americe v ní mají významné místo fazole, rýže a smažené banány, ryby a mořské plody, maso a zelenina. Maso je zejména drůbeží, vepřové, skopové nebo kůzlečí; hovězí je drahé. V horách se nabízí králík a perlička, na pobřeží ryby (tresky, makrely a sledi) a mořské plody, zejména humři, garnáti či ústřice. Ryby (pescado) se podávají grilované (a la plancha), smažené (frito), s omáčkou (a la criolla) nebo v kokosovém mléce (a la coco). Jídla se dochucují chilli, kari, hřebíčkem, koriandrem, cibulí a česnekem, limetkami a kokosovým mlékem, používá se i maniok a celer.
Národním jídlem je „La Bandera Dominicana„ (Dominikánská vlajka), dušené hovězí maso s rýží a červenými fazolemi, nazvané dle shody barev se státní vlajkou, na které má každá žena vlastní recept. Bez masa se tomu říká „moro de habichuelas“. Comida criolla (kreolské jídlo) je také směs masa s rýží, ale s jiným druhem fazolí. Přílohou jsou smažené bataty nebo banány, předem obalené v těstíčku z mouky, rumu a vajec. Typickým oblíbeným jídlem je „mangú", lehké pyré ze zelených banánů s cibulí na olivovém oleji, podávané se sýrem a šunkou zpravidla k snídani nebo večeři. Obdobou španělské paelly je locrio, s využitím zdejších surovin.
Jako moučník jsou časté smažené banány polité karamelem a sypané strouhaným kokosem, „arroz con leche„ (rýžový pudink), karamelový krém „dulce de leche“, dochucený kokosem, vanilkou, kakaem a ovocem, mangový koláč, „dulce de coco„ (sladká kokosová pasta) nebo „flan“ podobný pudinku. Běžné ovoce jsou ananas, banán, meloun, mango, papája a citrusy (grepy, limetky a pomeranče), anona (guanábana), mučenka (granadilla), jagua, lahvovník (chirimoya), zapota (mamey) a limoncillo, vyhlížející jako hroznové víno. Ovoce se nabízí čerstvé, zavařené i kandované.
Z nealkoholických nápojů jsou vynikající stoprocentní ovocné džusy (jugo), šťávy (licuado, např. citrónová, tamarindová nebo „mabí„, z kůry jedné liány), punče a mléko z kokosových ořechů. „Refrescos“ je nealko v plechovkách, „batidas„ ovocné mléčné koktejly, z ledové tříště, mléka a ovocné šťávy. Led do nápojů by měl být „bezpečný“ v hotelích a restauracích vyšší kategorie. Místní pivo Presidente se prodává v plechovkách i lahvích, další značky jsou Quisqueya a Bohemia a též slabší Brahma. Národním nápojem je dominikánský rum. Bílý rum (blanco) je základem koktejlů Piňa Colada, Cuba libre, Coco Loco a Mojito, samotný se pije zlatý rum (amarillo) a tmavý rum (aňejo), podávaný s ledem jako originální whisky, která je drahá, stejně jako dovážená vína. Pije se rovněž daiquiri (rum s citrónovou šťávou) a rumový punč (v každém baru originál). Dominikánskou specialitou je „Mama Juana", z rumu, červeného vína a medu s přísadou stromové kůry a bylinek, chutí podobná portskému, která má mít afrodiziakální účinky. Silně aromatická místní káva se podává s mlékem a třtinovým cukrem (guarapa).

Vybrané speciality:
asopao: rizoto
callaloo: polévka z listů tara s masem nebo korýši
casabe con ajo: chléb z kasavy s česnekem
cazuela de mariscos: mořské plody (čerstvé, nebo dušené s rajčaty, česnekem a kořením)
cocoyuka: kokosový koláč s ovocem
empanadas, empanaditas de catibía: taštičky z maniokové mouky
fritos maduros/platanitos: smažené banány/smažené zelené banány
frituras de batata: smažené sladké brambory
chicharrones de pollo: smažené kuřecí kousky
chivo asado/guisado: pečené/dušené kozí (nebo jehněčí) maso
locrío de cerdo: rýže s vepřovým masem
longanzias: kořeněné pálivé klobásky
mofongo: pikantní směs masa a banánů
morcilla: tmavá tlačenka
pastelitos, pastelones: mletým masem plněné taštičky (pirohy)
pescado con coco: ryba v kokosovém mléce
platanitos/tostones: tenké/tlusté smažené plátky banánů
pollo al carbón: pečené kuře
quipes: slané lívance plněné masem
rosqueticos: smažené kroužky z kukuřičného těsta
sancocho de siete carnes: polévka ze sedmi druhů masa (mj. kuřecí, vepřové, kůzlečí a uzené)
yaniqueque: smažené pečivo z pšeničné mouky v různé úpravě

Zpět na navigaci

Místní doprava a taxi

Letecká. Z mezinárodních letišť jsou největší Las Américas v Santo Domingo, dále Cibao International v Santiagu, Gregorio Luperón v Puerto Plata, La Romana a Punta Cana. Let z Evropy trvá přibližně 12 hodin. Pravidelné vnitrostátní spoje létají mezi Santo Domingo, Santiago, Samaná, Punta Cana a Puerta Plata, které nabízejí zejména místní letecké společnosti Air Santo Domingo, Aero Domca, Lan Dominicana a ALM Antillana.
Na letišti Las Américas najdeme banku, půjčovnu aut, duty-free shopy a stánky se suvenýry. Spojení s městem zajišťují sběrné taxi (colectivo), autobusy nebo taxíky (30 minut jízdy).

Železniční. Na ostrově je přibližně 1600 km železnic, z toho však pouze 375 km v normálním rozchodu 1435 mm. Pro běžný provoz se používá 104 km patřících státu, vše ostatní jsou soukromé dráhy cukrovarnických společností, přepravující dělníky a cukrovou třtinu na plantážích.Technickou zajímavostí úzkokolejek je jejich trojí různý rozchod.

Lodní. Ostrov se pyšní jedenácti velkými námořními přístavy a zcela moderním kontejnerovým terminálem Caucedo Peninsula poblíž Santo Domingo; dalšími přístavy jsou Santo Domingo, Barahona, La Romana, Manzanillo, Puerto Plata, San Pedro de Macoris, Isla Catalina, Boca Chica, Caucedo, Puerto Plata a Rio Haina. Četné lodní linky a trajekty spojují hlavní ostrov s menšími ostrůvky. Oblíbené jsou vyhlídkové plavby na pozorování velryb.

Autobusová. V Dominikánské republice funguje hustá síť autobusů. Dálkové trasy provozují společnosti Caribe Tours Emely Coaches, Omni Coach, Terra Bus a Metro Tours, jejichž vozy jsou vybaveny toaletou, klimatizací a videem. Jezdí dle jízdního řádu několikrát denně a jízdenky se kupují na autobusových nádražích. Levnější dopravci jsou méně spolehliví a nemohou konkurovat zejména servisem. Zatímco v Santo Domingu a v Santiagu je autobusových nádraží několik, v menších městech je křižovatkou všech linek jedno centrální nádraží.
Řada společností (Terrabús, Expreso Macoris, Express Bus) jezdí po celém ostrově, často však se starými vozy ve špatném stavu, pouze některé jsou naopak nové s klimatizací; všechny jsou většinou velmi levné. Veškerý provoz autobusů končí nejpozději kolem sedmé večer. Na expresní linky je třeba rezervace jízdenky.

Městská doprava. Dopravu v hlavním městě zajišťuje státní společnost OMSA pomocí autobusů a vždy přeplněných minibusů (jízdenka = ida stojí 3 pesos a je nepřestupná). Na hůře dostupná místa jezdí několik soukromých společností (jízdenka za 5 pesos). V roce 2009 byla zprovozněna první linka metra. Na trase dlouhé 14 km má celkem 16 stanic, které jsou pojmenovány po významných osobnostech.

Taxi. Taxíky se vyplatí, pokud jede více osob na špatně dostupné místo. Jsou nejbezpečnějším způsobem cestování v noci; určitě se zeptejte řidiče na číslo jeho taxi a zapište si jej. Jízdné je pevné pro danou vzdálenost, bývá vyvěšeno na stanovištích taxi nebo u hotelů a nesmlouvá se o něm. Taxikáři se většinou umějí domluvit anglicky, nelze se však na to spoléhat. V hlavním městě jezdí asi 7000 taxíků, jsou pískově béžové barvy a přezdívá se jim „Carro de Conchos". Stojí na každém rohu, ale doporučuje se objednat je přes hotel nebo dispečink, kde vám současně sdělí cenu. Také z restaurace vám na požádání taxík přivolají. Cenu si zásadně ověřte nebo dohodněte předem, pro hrubou orientaci počítejte s částkou 1 USD za kilometr jízdy, při kratší jízdě je cena za km pochopitelně vyšší. Taxi od dveří hotelu je o poznání dražší, než z běžného stanoviště.

Caros Publicos. Veřejné taxíky - levný typ soukromého taxi, mají svou trasu, vyznačenou na dveřích nebo na střeše, a oficiální registrační číslo (visí na zrcátku nebo sluneční cloně) s fotkou řidiče. Nemají vyznačené zastávky a zastaví, kdekoli na ně někdo zamává. Vyjíždějí zpravidla, až když jsou všechna sedadla obsazená. Jsou levné, cena za jízdu do 10 km stojí asi 25 DOP. Když stojíte na kraji silnice a mají místo, zatroubí. Nedoporučuje se však používat je v noci.

Guaguas. Ekonomický dopravní prostředek pro místní. Sběrné mikrobusy, většinou japonské, s řidičem a průvodčím, který vykřikuje názvy míst, kam vozidlo míří nebo kterými projíždí. Jedou po pravidelných trasách, ale nemají „oficiální" zastávky a staví na mávnutí, pokud nejsou úplně plné. Velká zavazadla se dávají na střechu. Jezdí v intervalu od dvou minut do půl hodiny. Jsou velmi levné, za běžnou jízdu zaplatíte podle vzdálenosti 20 až 50 DOP. Přesto si cenu domluvte předem a připravte si drobné, průvodčí obvykle nedává nazpět.

Motoconchos. Soukromé motorky, které vás svezou na zadním sedadle. Pravděpodobně si vás všimnou první, zatroubí na vás a vezmou vás přímo do cíle. Řidič vám však nenabídne helmu a někteří jezdí dost riskantně. Cesta několika kilometrů uvnitř města stojí 20 až 30 DOP, za tmy dvojnásobek. I pro ně si připravte drobné.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Dominikánská republika je rájem pro nakupování. Oblíbené suvenýry a dárky jsou dominikánský rum (značky Brugal Siglo de Oro, Barceló Imperial, Bermúdez Aniversario), proslulé ručně vyráběné doutníky a cigára (Leon Jimenes, Aurora, Habanera) a káva (značky Santo Domingo, Cafe Santiago), kterou však koupíte v obchodě levněji, než v prodejně suvenýrů. Oblíbené jsou též marmelády a džemy, keramické figurky s tropickými náměty, hrací skříňky merengue ve tvaru domečků, textilie a domorodé rukodělné výrobky z kůže, slámy a dřeva, proutěné košíky, šperky z mušlí, kamínků, perleti a perel, brože z originálních zlatých mincí z vraku lodi Conception potopené 1664 a naivistické obrázky, malby a dřevořezby z barevného dřeva stromu guayacán. Typickým suvenýrem je jantar, v barvě od světle žluté po jasně červenou, a dokonce i modrý, který se těží v horách Puerto Plata, běžně s bublinkami vzduchu nebo s částečkami hmyzu či rostlin (nedejte se napálit od pouličních prodejců: pravý jantar plave ve slané vodě a jeho třením vzniká statická elektřina, nejlepší je se předem poučit v muzeu Mundo de Ambar, Svět jantaru, v Santo Domingo, které má též prodejnu). Pěknou vzpomínkou je i CD nebo DVD s tradiční hudbou merengue.
Typickým novodobým suvenýrem jsou Munecas Limé, panenky z pálené hlíny nebo keramické, znázorňující ženu v tradičním oblečení. Unikátní suvenýr představují šperky z polodrahokamu larimar, který se mimo Dominikánskou republiku nevyskytuje. Naopak šperky z červeného a černého korálu, případně z želvích krunýřů byste měli ignorovat, protože se jedná o zákonem chráněné živočišné druhy. S těmito výrobky zakazuje obchodování dohoda CITES, jíž jsou jak Dominikánská, tak i Česká republika vázány.
Obchody mívají polední pauzu, ale prodejny se suvenýry bývají otevřené od 9.00 do 20.00, v turistických oblastech i déle. Supermarkety jsou otevřeny od 8.00 do 22.00. „Colmado" jsou rodinné obchůdky s nabídkou základních potravin. Na tržištích se běžně smlouvá, největším tržištěm je Mercado Modelo v Santo Domingo.

Zpět na navigaci

Oblečení, zavazadla

Cestujte nalehko, budete svobodnější! Jedete si užívat, nestěhujete se. Pevný středně velký uzamykatelný kufr opatřete visačkou se svým jménem. Lístek se jménem, adresou a telefonním číslem vložte také dovnitř. Do odbavovaného zavazadla uložte všechny ostré předměty jako kapesní nůž, nůžtičky, pilníček na nehty apod., které nesmíte vzít s sebou do kabiny letadla. Jako příruční se nejlépe osvědčil pevný turistický batůžek na věci, které chcete či potřebujete mít stále u sebe (toaletní potřeby a léky, které užíváte pravidelně). Neberte si tašky do ruky nebo dokonce kabelky, překážejí a snadno je někde zapomenete.
Oblečení by mělo být vzdušné, příjemné a praktické, nejlépe bavlněné nebo směsové, raději nemačkavé. Přes den si vystačíte s plavkami, minišaty, krátkými kalhotami, halenami a tričky, ale na večeři ve 4* hotelové restauraci je vyžadováno formální oblečení: dámy lehké společenské šaty nebo halenku a delší sukni, pánové dlouhé kalhoty a košile s dlouhým rukávem: v 5* hotelích je společenský oděv podmínkou. Na výlety postačí pevné sandály s profilovanou podrážkou a nezapomeňte na boty do vody.
Pokud půjdete do kostela, ramena a kolena musí být zahalená: nevhodné jsou šaty na ramínka, minisukně, krátké šortky, hluboké výstřihy a tílka. U místních byste vzbudili pohoršení a nemusíte být dovnitř vpuštěni. Ani pro běžné chození po ulici se nedoporučuje, aby ženy nosily minišortky a muži aby chodili s odhalenou hrudí. Koupání bez plavek je zakázáno.
Hodit se může i svetr na večer, deštník, opalovací krém s vyšším faktorem, plavky, boty do vody a náhradní dioptrické brýle, pokud je nosíte. Přes den využijete láhev na pití, večer účinný repelent proti komárům.

Zpět na navigaci

Opalování

Na ostrově je nutná zvýšená ochrana proti slunci, které je zde mnohem intenzivnější, než v Evropě. Rozhodně se vybavte opalovacími krémy s co nejvyšším ochranným faktorem, samozřejmě dle typu vaší pokožky, a nechoďte na přímé slunce mezi 11. a 15. hodinou, kdy je nejprudší. Opaluje nejen přímé slunce, ale také odraz jeho záření od bílých pláží a vody, takže pod slunečníkem, nebo při plavání ve vodě se rovněž opálíte. Pozor dejte zejména na nekrytá záda při šnorchlování, klidně plavte v tričku. Pokud se přesto spálíte, pomůže pěna Panthenol nebo bílý jogurt.
Nezbytné jsou kvalitní sluneční brýle s UV filtrem a pokrývka hlavy (klobouk nebo šátek). Opalování nahoře bez není oficiálně povoleno, ale většinou je tolerováno; řiďte se citem pro místní situaci.

Zpět na navigaci

Pláže a koupání

Pobřeží je rozmanité, od lagun s mangrove po písečné či kamenité pláže. Obecně platí, že pro neplavce je vhodnější karibské pobřeží.
Turistická letoviska jsou situována u nejlepších písčitých pláží, které se pozvolna svažují do moře a patří k nejkrásnějším v Karibiku. Jsou to například pláže na východě ostrova v Punta Cana: Playa de Arena Gorda, Playa Bavaro (se stovkami kokosových palem), Playa Ubero Alto, Playa Macao, Playa de El Cortecito, Playa Cabeza de Toro, Cabo Engano, Punta Cana a Juanillo. Stejně bělostné a překrásné jsou i pláže na ostrůvcích Saona a Catalin. Na severním pobřeží vynikají pláže Cabarete, jež je centrem windsurfingu, El Encuentrio kitesurfingu a Playa Caletón, jedna z nejkrásnějších široko daleko, vhodná pro i děti a ideální pro potápění v křišťálové vodě. Mělké moře obklopuje velmi pěknou pláž Playa Diamante, též vhodnou pro děti.
Hotelové pláže jsou pečlivě udržované a hlídané, vybavené lehátky a slunečníky zdarma. Nabízejí se na nich šlapadla, jízda na banánu, plavba na plachetnici, plážový volejbal nebo projížďky na koni a další atrakce. Veřejné pláže se s hotelovými nedají zejména co do čistoty srovnávat.
Koupání v moři je bezpečné a bez velkých vln díky pobřežním korálovým útesům, které jsou navíc svým druhovým bohatstvím ryb, hub a korálů vděčným cílem potápěčů. U pobřeží se nevyskytují žahavé medúzy ani žraloci, ale nepříjemné může být šlápnutí na drobného kraba nebo mořského ježka. Zejména za odlivu se doporučují boty do vody.
Teplota vody během roku kolísá od 26 - 27 °C v lednu až březnu, přes 28 °C v červenci, listopadu a prosinci, po 29 °C po zbývající měsíce roku.

Zpět na navigaci

Pošta

Poštovní známky prodávají i hotelové recepce, známka na pohled do EU stojí 40 DOP. Otvírací doba pošt je ve všední dny 8.00 - 17.30. Nejjednodušší a spolehlivé je odeslání pohledů prostřednictvím hotelové recepce. Pošta je pomalá, pohled do ČR jde i 3 týdny.

Zpět na navigaci

Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy

Půjčoven osobních automobilů, motocyklů a kol je v každém turistickém středisku několik (Avis, Budget, Hertz, Dollar, McAuto a další), doporučuje se sjednat si pronájem prostřednictvím hotelové recepce. Podmínkou zapůjčení auta je mezinárodní řidičský průkaz, kreditní karta a věk minimálně 21, zpravidla však až 25 let. Orientační cena za pronájem auta je od 25 USD/den v nejnižší třídě plus pojištění (obvykle od 10 USD/den), vícedenní zapůjčení vyjde levněji. Zajímejte se podrobně o podmínky pojištění a pečlivě si prohlédněte auto, zda není poškozeno. Plné pojištění je „el seguro a todo riesgo". Většinou se vyžaduje platba kreditní kartou nebo složení zálohy, která se vyplácí proti navrácení nepoškozeného vozidla. Pronajmout lze i skútr (od 25 USD/den), nebo pro jízdu na venkov auto s náhonem na čtyři kola. Přesvědčte se, že auto má rezervní kolo a zvedák.
Jezdit autem v Dominikánské republice rozhodně není pro slabší povahy. Místní řidiči jezdí jako o život a s pravidly si hlavu nelámou, značení je nedostatečné a podrobné mapy neexistují. Většina nezpevněných silnic je ve špatném stavu, takže řízení vyžaduje maximální pozornost. Po silnicích se pohybují lidé i zvířata. Běžné jsou nepříjemně vysoké a neoznačené zpomalovací retardéry (el muro, doslova „zeď), příčné odvodňovací kanály a vojenské kontroly. Jezdí se teoreticky vpravo, na křižovatkách a při předjíždění platí právo silnějšího (motorka prohrává). Nejvyšší povolená rychlost v obci je 40 km/hod, před městem 60 km/hod a na silnicích I. třídy 80 km/hod, což však místní ignorují, stejně jako semafory. Jezdí na plný plyn, troubí při jakékoli příležitosti a sabotují povinné bezpečnostní pásy i motocyklové přilby. Je riskantní jezdit po setmění. Pokud nejste zkušení řidiči, doporučuje se pronájem vozu i s řidičem.
Hlavní silnice je čtyřproudová placená dálnice, spojující dvě největší města země, Santo Domingo a Santiago de los Cabaleros. Celková délka silnic činí téměř 20 tisíc kilometrů, z toho však sotva polovina má zpevněný povrch. Na výpadovkách ze Santo Domingo se při vjezdu a výjezdu vybírá mýtné. Benzínové stanice jsou s obsluhou, platí se v hotovosti i kreditní kartou. Jen výjimečně mají nepřetržitý provoz. Palivo = combustible, benzín = gasolina, nafta = gasoil, bezolovnatý = sin plomo.

Zpět na navigaci

Restaurace, ceny, doporučení

Hotely vyšších cenových kategorií mají obvykle několik bufetových restaurací s mezinárodní kuchyní, restauraci a la carte s obsluhou, případně pizzerii či barbecue na hotelové pláži, a několik barů včetně baru na bazénu.
V programech all inclusive bývá snídaně od 7.00 do 11.00 hodin, s výběrem deseti až dvaceti druhů jídel a čerstvého ovoce. Obědy (obvykle od 12.00 do 15.30) i večeře (obvykle od 17.00 do 21.00) jsou nabízeny formou bufetu, přičemž jídla se obměňují, a postupně ochutnáte speciality různých kuchyní. Luxusnější hotely nabízejí během dne občerstvení průběžně. V programech all inclusive jsou zahrnuty alkoholické a nealkoholické nápoje. Do restaurací a la carte je zejména na večeři nutné formální oblečení.
Pokud zamíříte do restaurace mimo hotel, vybírejte podle čistoty a počtu hostů. „Restaurante-Criollo„ jsou obvykle malé rodinné podniky (comedores), nabízející místní kuchyni za přiměřené ceny. „Plato del día“ je nabídka dne, často už od 2 USD. „Freidurias„ jsou stánky s fritovanými těstovinami a zeleninou (např. maniok, vařené banány), „dulcerias“ se specializují na sladká domácí jídla. Nejoblíbenějším nápojem místních jsou rum a přeslazené „cafecito", silná káva v šálku velikosti náprstku.
V pouličních stáncích dostanete místní speciality: chimichurris, grilovaná kořeněná směs vepřového masa, většinou podávaná jako hamburger; vaječné omelety; plněné taštičky; koblihy „yaniqueques„ (zkomoleno od „Johnny Cakes“). Bary a diskotéky (discoteca) bývají otevřeny do půlnoci, maximálně do 1 hodiny, v pátek a v sobotu do 2 hodin.

V restauraci:
nealko = 50 DOP
pivo Presidente 0,3 l = DOP 100
pivo Bohemia 0,3 l = DOP 60
alkoholické nápoje = od DOP 100
hlavní jídlo = od DOP 350
menu = od DOP 700

Zpět na navigaci

Různé

Zeměpis, geografické poměry
Dominikánská republika (48 730 km2) zaujímá východní dvě třetiny ostrova Hispaniola v karibském souostroví Velké Antily; západní třetina patří republice Haiti. Hranice s Haiti měří 360 km, délka pobřeží je 1288 km, z toho 400 km jsou písčité pláže. Sever omývá Atlantický oceán, jih Karibské moře. Na západ leží Kuba a Jamajka, na východ Portoriko, na severu Bahamy a ostrovy Turks a Caicos. Dominikánské republice patří též ostrovy Saona (109 km2), La Catalina (10 km2) a La Catalinita (1 km2) a několik dalších drobných ostrůvků.
Ostrov je geomorfologicky pestrý, jsou zde hory, pahorkatiny i vápencové homole „mogoty". Nejnižším bodem je slaná proláklina Lago Enriquillo (- 44 m n.m.), nejvyšším vrcholem Pico Duarte (3175 m n.m.) v pohoří Cordillera Central, které přesahuje na území Haiti jako Massif du Nord. Od severního horstva Cordillera Septentrional (nejvyšší bod Diego de Ocampo, 1229 m n.m.) jej odděluje rozlehlé údolí Cibao (6500 km2), které přechází na východě v tropický les. Na jihozápadě leží pohoří Sierra de Neiba (Neiba 2279 m n.m.) a Sierra de Baoruco (Lama del Toro 2367 m n.m.), na východě Cordillera Oriental.
Nejvyšší hora Karibiku, Pico Duarte (3178 m n.m.), na hranicích národních parků Armando Bermúdez a José del Carmen Ramírez, je dostupná s místním průvodcem, který zajistí výbavu na přenocování a nosiče nákladu (muly). Výstup po trase dlouhé 45 km trvá s přenocováním dva dny, potřebujete dobré boty a teplé oblečení, noční teploty klesají k nule. Na vrcholu je Duartova busta, nejlepší rozhled je odtud v listopadu a březnu.

Fauna a flora, ochrana přírody, národní parky
Dominikánská republika má bohatou faunu i flóru, zejména díky mořským ekosystémům a faktu, že lesy a pralesy pokrývají dosud téměř třetinu rozlohy země. Najdeme zde celkem 74 chráněných území a přírodních památek, které v součtu zahrnují čtvrtinu státního území. Z toho je 14 národních parků (11 pozemních a 3 mořské) a dále 9 vědeckých rezervací. Vegetace, v níž odborníci napočítali přes 5600 druhů rostlin, z nichž více než třetina se považuje za endemity, zahrnuje mj. suché tropické pralesy, subtropické vlhké pralesy, horské borové lesy, křoviny i kaktusové polopouště. Pobřeží dominují kokosové a královské palmy. Žijí zde krokodýli, leguáni, několik druhů želv a přes sto druhů ptáků. Do zálivu Samaná připlouvají velryby, zejména keporkaci (Megaptera noaeangliae), rodit mláďata. Do rezervací a národních parků (Parque National, PN) se platí vstupné a vstup není dovolen bez místního průvodce. Nejznámější chráněná území jsou:

PN Armando Bermúdez (1956, 766 km2) a jeho jižní rozšíření, Parque National José del Carmen Ramíres (1958, 764 km2) pokrývají centrum ostrova a smyslem jejich vyhlášení bylo zastavit kácení subtropických horských a mlžných lesů. Zahrnují čtyři nejvyšší vrcholy Antil: Pico Duarte (3175 m n.m.), La Pellon (3087 m n.m.), La Rucilla (3049 m n.m.) a Pico Yaque (2760 m n.m.), které lákají vysokohorské turisty i horolezce. Turisty oblíbené je rovněž údolí Valle del Tetero (1500 m n.m.), se skalními kresbami. Pramení zde několik řek, na Yaque del Sur, San Juan a Mijo se nabízí rafting. Rostou zde desítky druhů dřevin a z fauny se vyskytují stovky druhů ptáků, 47 druhů obojživelníků a několik druhů savců. Parkem vede několik tras hlídaných rangery. K ubytování slouží jednoduché chaty a desítka kempů.

PN Isla Cabritos (24 km2) leží na poloostrově Barouco, asi 2 km od města La Descubierta. Chrání ostrov Cabritos (12 km x 2,5 km), ve slaném jezeře Lago Enriquillo (- 44 m n.m.), které bylo od moře odděleno říčními nánosy Río Yaque del Sur. Ve vegetaci převládají díky nízkým srážkám a vysokým teplotám kaktusy, návštěvníky však lákají početní krokodýli, leguáni a množství ptáků. Po jezeře plují loďky, vstup na ostrov je zpoplatněn.

PN Cuevas de Bourbón o de El Pornier, nedaleko města San Cristóbal, je významnou speleologickou lokalitou, kdy přes 50 jeskyní je vzájemně propojených chodbami, vyzdobenými tisíci slovními symboly a stovkami maleb lidí, zvířat i situací ze života původních Indiánů Taínů. Jeskyně byly využívány pro různé obřady a malby jsou starší než 1000 let. Pokud se do jeskyní vydáte, není to možné bez odpovídajícího vybavení a místního průvodce.

PN Del Este (1975, 430 km2) zaujímá ploché vápencové území mezi Bayahibe a  Boca de Yuma, včetně ostrova Saona (původně Andamanay). Chráněny jsou zde různé typy lesa (s výskytem mj. mahagonu, stromovitých kapradin a orchidejí), jeskyně se skalními malbami původních Indiánů Taíno, korálové pobřeží a několik krásných pláží. Východní pobřeží je skalnaté, s útesy spadajícími do moře, v zálivu Calderas mangrove a laguny s brakickou vodou, vyhledávané vodními ptáky (112 druhů). Na ostrově Saona (25 km x 5 km), porostlém kokosovými palmami, jsou osady Mano Juan a Punta Gorda, celkem asi 200 obyvatel. Turistické lokality jsou jeskyně Cutabamaná, Laguna Los Flamencos a Laguna Canto de Playa. V lednu a únoru proplouvají okolo velryby, běžní jsou delfíni, kapustňáci a želvy. Do parku jsou dva vstupy, v Bayahibe a Boca del Yuma.

PN Los Haitises u zálivu Bahía de Samaná chrání mangrove a bažiny a mezi městy Sabana de la Mar a Sánchez vápencové stolové hory mogoty, zarostlé (díky až 2000 mm srážkám ročně) tropickým lesem s bambusy, kapradinami a broméliemi. Oblíbená je plavba loďkami podél členitého pobřeží s mangrove, k jeskyním s malbami Indiánů Taínů, kteří v nich údajně našli poslední útočiště před španělskými dobyvateli. Nejznámější jsou Cueva de Willy, Cueva de la Arena, Cueva de la Linea, Cueva del Ferrocarril a Cueva de San Gabriel, všechny dostupné pouze lodí. Mangrove jsou útočištěm ptáků a vzácného dráčka létavého (Draco volans z čeledi agamovitých). Výhodnější je zúčastnit se organizovaného výletu, pro individuální vstup je třeba povolení. Vodopád El Limón je národní památka (1996).

PN El Choco (76 km2) chrání laguny Cabarete a Goleta na severním pobřeží. Má dva vstupy a jeho největším pokladem jsou četné jeskyně.

PN Jaragua (1374 km2) je největší v zemi. Zahrnuje jižní část poloostrova Baoruco a neobydlené ostrovy Isla Beata a Isla Alto Velo s leguány a zimovištěm početné kolonie plameňáků na jezeře Laguna de Oviedo. Kromě výskytu 130 druhů ptáků jsou zde krásné pláže (hnízdiště čtyř druhů mořských želv) a jeskyně s malbami původních Indiánů Taínů. Vegetace je subtropická, hojné jsou křoviny a kaktusy. Turistické stezky zde nejsou.

PN Monte Cristi (530 km2) leží na severozápadním pobřeží u hranic s Haiti, 20 km od stejnojmenného města. Chrání pobřežní laguny se želvami, bažiny a mangrove, subtropické suché lesy a vápencovou náhorní rovinu El Morro (237 m n.m.). Vyhledávané jsou Playa El Morro a pláže sedmi malých písečných ostrůvků Cayos Siete Hermanos (Arenas, Ratas, Tercero, Monte Grande, Monte Chico, Tororú a Isla Cabrita s majákem). Úzká silnice vede z Monte Christi do haitského města Dajabon.

PN Valle Nuevo. Horská oblast ve výšce kolem 2200 m n.m. je zarostlá především borovými lesy a je známá četnými endemity. Leží zde rovněž geografický střed ostrova, od roku 1956 označený pyramidou.

PN Sierra de Baoruco (800 km2) leží na stejnojmenném poloostrově a zahrnuje vápencové pohoří, zdvihající se až do výše 2000 m n.m. Díky rozsahu výšek a srážkám až 2500 mm ročně je zde velmi rozmanitá vegetace, od kaktusů po borové lesy. Unikátní je zastoupení orchidejí (160 druhů včetně endemitů) a na 50 druhů ptáků. Parkem vedou dvě silničky se zajímavými výhledy, obě z obce Pedernales. Značené stezky zde nejsou.

PN Submarino La Caleta (1984, 10 km2), mořský národní park 22 km jihovýchodně od Santo Domingo, chrání korály a korálové ryby. Patří mezi nejvyhledávanější potápěči, vyskytují se zde chobotnice, murény, úhoři a záplava barevných tropických ryb. Obvyklá hloubka je 10-50 metrů, maximální 180 metrů. Pro zvýšení atraktivity zde byla záměrně potopena loď Hickory.

PN Ruinas de la Isabela. Na místě asi 45 km od Puerto Plata jsou k vidění obrysy původních staveb první osady založené Kryštofem Kolumbem v Novém světě, poté, co zde přistál 29. května 1493 při své druhé plavbě, kdy ho doprovázelo 1500 mužů na 17 lodích. Je zde malé muzeum.
Vědecká rezervace Laguna Rincón. Sladkovodní ornitologická rezervace, (Laguna Cabral, 47 km2), severně od Barahony, určená pro výzkum sladkovodních želv. Po zaplacení vstupného lze při plavbě lodičkou pozorovat želvy a ptáky. Nedaleko jezera se nachází místo zvané „Polo Magnetico" (magnetický pól); pokud zde položíte na vozovku míček, kutálí se - sám od sebe - do kopce(!).

Vědecká rezervace Loma Isabel de Torres (15 km2), nedaleko Puerto Plata chrání vrcholovou partii hory Pico Isabel de Torres (800 m n.m.), se sochou Ježíše Krista, k níž vede silnice a lanovka. V areálu je botanická zahrada a pevnost.

Hospodářství, přírodní rizika a ekonomika
Ekonomika je postavena na těžbě surovin, zemědělství, stavebnictví, průmyslových volných zónách, telekomunikacích a turistickém průmyslu. Těží se azbest, bauxit, chrom, měď, feroniklové rudy, zinek, platina, ropa, stříbro, uhlí a zlato, dále sůl, sádrovec, vápenec, mramor a žula. Jsou zde ložiska ropy, chybí zemní plyn.
Exportují se rudy, stříbro a zlato, cukr, kakao a káva, kokosové ořechy, rum, tabák a maso, dovážejí se potraviny, ropa, bavlna a látky, chemikálie a léky. V posledních letech roste podíl služeb v oblasti turistiky a volných obchodních zón.
Hrubý národní produkt na obyvatele v přepočtu kupní síly je 8800 USD, na čemž se podílí zemědělství 12 %, průmysl 24 % a služby 64 %. Uváděná roční inflace je 6 %, pod hranicí chudoby žijí dvě pětiny obyvatel.
Ze čtyř miliónů zaměstnaných obyvatel pracuje asi 15 % v zemědělství, 22 % v průmyslu a 63 % ve službách. Oficiální nezaměstnanost činí 16 %. Problémem je nedostatek vody (čerpadla hlubokých studní pohání vítr), elektrické energie (92 % se získává spalováním uhlí), odlesnění a půdní eroze, poškozování korálových útesů a z přírodních rizik hurikány.

Zemědělství
Vnitrozemí, zejména podhůří, je ideální pro pěstování tropických i subtropických plodin. Pětina území je vhodná pro chov dobytka (skot, prasata a kozy). Při pobřeží jsou rýžová pole a kokosové palmy, v nížinách citrusové sady a plantáže cukrové třtiny, bavlny a tabáku, ve vyšších polohách se pěstuje avokádo, banány, guava, jahody, káva, kakao, mango, papája a různé druhy zeleniny, pro domácí spotřebu fazole, kukuřice, maniok a hrách.

Průmysl
Nejvýznamnější odvětvím je těžební průmysl, kdy nerosty těží přes tři desítky soukromých i státních společností (těžba zlata). Dále se zde vyrábějí stavební hmoty a rozvíjí se průmysl potravinářský (tabák, cukr, rum), textilní, kožedělný, výroba obuvi, elektronický, chemický, šperkařský, výroba lékařských nástrojů a dopravní.

Historie v datech
6 tis. př.n.l.: První doložené osídlení: Ciboneyové přišli pravděpodobně z Floridy a později byli podmaněni taínskými kmeny.
850: Taínové se živí především zemědělstvím.
1492: Dne 5. prosince Kryštof Kolumbus (Cristóbal Colón) objevil ostrov při první plavbě do Indie. Pojmenoval ho Hispaniola a založil osadu La Isabela, která byla později zničena Taíny.
1496: Bartoloměj, guvernér a bratr Kryštofa Kolumba zakládá dnešní Santo Domingo.
1503: Začíná zotročování Indiánů. Společně s epidemiemi přináší prudké snížení jejich počtu. V roce 1519 jich z původních 100 tisíc na ostrově zbyly 3 tisíce.
1511: První otroci, dovezení z Afriky.
1519 - 1548: Taínové společně s černými otroky se brání Španělům se zbraní v ruce.
1586: Pirát Francis Drake vypálil Santo Domingo, následují další pirátské útoky. Západní část ostrova obsadili Francouzi.
1682: Ostrov je rozdělen mezi Francii na západě a Španělsko na východě.
1697: Dohoda z Rijswijku stanovuje hranici mezi francouzskou a španělskou částí.
1801 - 1809: Hlavní město je střídavě ovládáno Haiti, Francií, Británií a nakonec Španělskem.
1.1.1804: Haiti prohlášeno svobodnou republikou.
1822 - 1843: Zemi je okupována Republikou Haiti.
1833: Juan Pablo Duarte zakládá tajný spolek La Trinitaria pro boj proti okupaci.
1844: Dne 27. února je vyhlášena nezávislá Dominikánská republika.
1861: Nové připojení ke Španělsku pod hrozbou státního bankrotu a nového ohrožení z Haiti.
1865: Válka za obnovení republiky končí vyhnáním Španělů a obnovením nezávislosti.
1905: Intervence USA, které se snaží obnovit finanční stabilitu země a zabránit vlivu Německa.
1916 - 1924: Spojené státy nastolují vojenskou vládu. Guerillová válka.
1930 - 1961: Prezidentem - diktátorem se stává až do své smrti Rafael Leonidas Trujillo Molina, jenž dal povraždit tisíce Haiťanů.
1962: Levicový prezident Juan Bosch. Po jeho svržení vojenským převratem nastal chaos.
1965: Vojenská intervence USA uprostřed občanské války, která začala téhož roku.
1966 - 1996: Diktatura prezidenta Joaquina Balaguera, zemi sužuje inflace a korupce.
1996: Demokratické volby, prezidentem Leonel Fernandez Reyna.
2000: Prezidentem zvolen Hipólito Mejía, hospodářská situace země se prudce zhoršuje.
2004: Prezidentem znovu Leonel Fernandez Reyna. Ozdravení hospodářství i politického života.

Státní zřízení, administrativní uspořádání
Dominikánská republika má v čele prezidenta (Leonel Fernandez Reyna, od roku 2004), který je zároveň předsedou vlády a jmenuje její členy. Je volen všeobecným hlasováním na čtyřleté funkční období, maximálně dvakrát po sobě. Zákonodárnou moc má dvoukomorový parlament (Congreso Nacional), který se skládá ze Senátu (32 senátorů) a poslanecké sněmovny (178 poslanců), všichni volení na 4 roky. Ústava, platná od roku 1966, byla novelizována v roce 2002. Největším problémem je drogový obchod mezi Evropou a Amerikou a praní špinavých peněz.
Administrativně se Dominikánská republika dělí na 31 provincií a 1 distrikt (Distrito Nacional). Provincie jsou Azua, Bahoruco, Barahona, Dajabon, Duarte, El Seibo, Elias Pina, Espaillat, Hato Mayor, Independencia, La Altagracia, La Romana, La Vega, Maria Trinidad Sanchez, Monsenor Nouel, Monte Cristi, Monte Plata, Pedernales, Peravia, Puerto Plata, Salcedo, Samana, San Cristobal, San Jose de Ocoa, San Juan, San Pedro de Macoris, Sanchez Ramirez, Santiago, Santiago Rodriguez, Santo Domingo a Valverde.

Demografie
Dominikánská republika má 9,5 milionů obyvatel, z čehož 73 % jsou kreolové, míšenci bělochů a černochů, s příměsí indiánské krve původních obyvatel, 16 % jsou běloši a 11 % černoši. Původní obyvatelé, Indiáni kmene Taíno, byli vyhubeni brzy poté, co se zde usadili Španělé. Asi milión Dominikánců žije v zahraničí, zejména v USA. Většina z nich podporuje své příbuzné.
Asi třetina obyvatel je mladších 14 let, pouze 6 % je starších 65 let: průměrný věk je 25 let. Očekávaná délka dožití je 74 let. Jednu žena má v průměru tři děti. Převládá katolické náboženství (95 % obyvatel), ale přežívá i „vodú dominicano„ (vúdú), které je synkretickou směsí afrických a evropských náboženství. „Lúas“ byli bůžkové afrických otroků, „botánicas" jsou stánky s náboženským zbožím pro šamanské obřady. Celková gramotnost je oficiálně 87 %, reálně je nepochybně nižší. Osmiletá školní docházka je povinná, ale její nedodržování není trestné, takže hodně dětí do školy nechodí. Zletilost je od 18 let, případně bez ohledu na věk od okamžiku sňatku. Příslušníci ozbrojených sil a národní policie nesmějí volit.

Juan Pablo Duarte y Diez
Zakladatel Dominikánské republiky, nazývaný též „Otec národa" (* 26. 1. 1813 Santo Domingo, + 15. 7. 1876 Caracas). Jako syn z bohaté rodiny mohl vystudovat v Evropě. Po návratu do vlasti v roce 1838, okupované v té době frankofonní Haitskou republikou, byl situací šokován a založil tajné hnutí odporu proti okupantům, La Trinitaria (Trojice, podle struktury), později přeskupené a přejmenované na La Filantrópica. V roce 1843 byl přinucen haitským režimem k emigraci, ale hnutí, které vedl, vyhlásilo nezávislost Dominikánské republiky v únoru 1844. Duarte se vrátil z exilu v březnu 1844, ale jako idealista se ze všech nabídnutých funkcí brzy stáhnul, přestože mohl být i prezidentem. Zemřel v Caracasu ve Venezuele. Je autorem dominikánské vlajky a byla po něm pojmenována nejvyšší hora Dominikánské republiky i celého Karibiku, Pico Duarte. Jeho narozeniny 26. ledna jsou státním svátkem.

Merengue
Merengue je živá hudba a zároveň národní párový tanec, který vznikl v 19. století spontánním smísením afrických a evropských tanečních prvků. Typické je kroužení pánví a doprovodná hudba obvykle čtyř muzikantů. Základní nástroje jsou dvoustranný buben, xylofon, místní bicí nástroj „güira" a kytara. Později se přidal saxofon, trubka a basová kytara, někdy též pozoun a tuba, případně akordeon. Konkrétní složení skupiny záleží pouze na tom, jak se hudebníci sejdou. Tato hudba i tanec vyjadřují radost ze života a jsou od Dominikánské republiky neodmyslitelné. Lidé jsou chudí, ale umějí žít naplno, merengue zní od rána do večera. Pokud hotel pořádá kurzy tance merengue, neváhejte. Protikladem merengue je sentimentální bachanta. Mladší generace miluje regeton, smyslný tanec, jež vznikl spojením reggae a latinských rytmů.

Larimar
Modrozelenému minerálu, vyskytujícímu se pouze v Dominikánské republice, se přezdívá „Delfíní kámen„. Od roku 1974 se těží u vesničky Baoruco v provincii Barahona. Je to poměrně vzácný minerál vázaný na sopečné horniny, tvořený převážně pektolitem (trojklonný silikát sodíku a vápníku), který tvoří buď bílé jehlicovité krystaly uspořádané paprsčitě, nebo vzácně světle zelené sloupcovité krystaly. Modrá barva je způsobena příměsí minerálů mědi. Název larimar vznikl spojením Lari (zdrobnělina jména Larisa, jak se jmenovala dcera klenotníka Miguela Mendeze, který první použil kámen pro šperky) a „mar“ (moře), dle jeho barvy. Kámen se stal národním pokladem: z ostrova ho proto můžete odvézt jenom zpracovaný jako šperk či jiný suvenýr, vývoz v surovém stavu není legální.

Zpět na navigaci

Spropitné

Spropitné se očekává zejména ve službách: nosiči zavazadel obvykle 1 USD za zavazadlo, pokojská 1 USD za den (pokud jste spokojeni). Místní průvodce a řidiče odměňujte dle jejich snahy a vaší spokojenosti. Taxikářům se dává obvykle 5 - 10 % z ceny. Slušností je dát do kasičky několik drobných při odchodu z kostela.
Darhé restaurace zahrnují spropitné 10 % do celkového účtu; tuto částku však nedostává obsluhující personál. Pokud jste byli spokojeni, číšník nebo servírka spropitné ve výši 5 - 10 % určitě uvítají.

Zpět na navigaci

Svátky

Většina svátků je náboženských, kdy každá vesnice slaví svátek svého patrona (fiestas patronales). Celostátním svátkem je velikonoční týden (Semana Santa) a svátek Všech Svatých (Dia de los Todos Santos) 1. listopadu. Nejoblíbenější světské svátky jsou únorový a srpnový karneval, nejbujařejší v Santo Domingo, s alegorickým průvodem. Festivaly merengue jsou v metropoli v červenci, v Sosúa v září a v Puerto Plata v říjnu. Největší ohňostroj se pořádá na Silvestra v Santo Domingo, celostátní pouť směřuje 21. ledna do katedrály v Higüey, která je zasvěcena patronce země, Virgen de la Altagracia.

Státními svátky (dias feriados) jsou:
1. leden: Aňo nuevo (Nový rok)
6. leden: Dia de los Santo Reyes (Tři králové)
21. leden: Dia de la Virgen de la Altagracia (Den Milostiplné Panny Marie, patronky země)
26. leden: Dia de Duarte (Den Juana Pabla Duarta)
27. únor: Dia de la Independencia (Den nezávislosti, 1844)
poslední víkend v únoru: karneval (tradičně konec masopustu)
pohyblivý, březen - duben: Viernes Santo (Velký Pátek)
1. květen: Dia de Trabajo (Svátek práce)
pohyblivý: Dia del Corpus Cristi (Boží Tělo)
16. srpen: Dia de la Restauración (Den obnovení republiky)
24. září: Dia de la Virgen de las Mercedes (Den Milostivé Panny)
6. listopad: Dia de la Constitución (Den Ústavy)
25. prosinec: Dia de Navidad (Vánoce)

Zpět na navigaci

Telefonování + roaming

Všichni tři čeští operátoři mobilních telefonů mají v Dominikánské republice roaming; na aktuální ceny hovorů a SMS se informujte u svého operátora. Je třeba mít třípásmový mobil. Při delším pobytu se vyplatí koupit místní kartu „Orange".
Telefonovat lze rovněž z kanceláří Codetelu (08.00 - 22.00), kanceláří Tricomu (09.00 - 17.00) nebo telefonních budek těchto společností. Telefonní karty stojí 25, 45, 95 nebo 145 DOP. Volání z budky do České republiky stojí asi 10 DOP za minutu, telefonování z hotelu je výrazně dražší. Mezinárodní předvolba do Dominikánské republiky je +1809, předvolba z Dominikánské republiky do mezinárodní sítě je 0011.

Zpět na navigaci

Tísňová volání

integrovaný záchranný systém: 911
pohotovostní služba Čedoku: +420 724 626 775

Zpět na navigaci

Víza, vstupní formality

Čeští občané nepotřebují ke vstupu na dobu nepřesahující 90 dnů víza. Pas musí být platný ještě 6 měsíců po předpokládaném odjezdu ze země. Po příletu je na letišti nutné vyplnit vstupní turistickou kartu (Tarjeta de Turismo, povinný poplatek přibližně 10 USD). Jeden díl karty musíte předložit při odjezdu ze země, jinak si musíte koupit novou. Imigrační úředník se může zeptat na účel cesty a předpokládanou dobu trvání pobytu. Při odletu se platí odletová taxa ve výši 20 USD, je dobré mít částku přesně. Placení v pesos je nevýhodné. Potvrzení o zaplacení musíte ukázat při odbavení nebo při nástupu do letadla.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Santo Domingo
Hlavní město je čtyřmi mosty přes řeku Ozama rozděleno na bohatou západní a chudou východní část. Turisticky zajímavé jsou přístav, námořní základna a historické koloniální jádro, Zona Colonial (součást světového dědictví UNESCO), jejíž osu tvoří pěší a nákupní zóna El Conde s hlavním náměstím Parc Colón se sochou Kryštofa Kolumba s Indiány u nohou. Santo Domingo představuje nejstarší město v Novém světě, s metropolitní katedrálou (Santa María de Encarnación, Primada de América z roku 1498, v níž byly původně uloženy ostatky Kryštofa Kolumba), soudem (Audiencia Real) i univerzitou. Guvernérský palác Alcazar de Colón (1510-1514) byl sídlem španělské koruny v Novém Světě. Z pevnosti Ozama (1503-07) je vyhlídka na moře i dvojité hradby města, které roku 1586 vyplenil pirát Francis Drake překvapivým výpadem z vnitrozemí. Památky jsou domy ze 16. a 17. století, Pantéon National (původně jezuitský kostel, dnes hrobka vlastenců), zříceniny kláštera sv. Františka (Monasterio de San Francisco, 16. stol.), neoklasicistní prezidentský palác (Palacio Presidencial, 19. stol.) a budovy senátu a Kongresu. Dalšími zajímavostmi jsou loděnice Las Atarazanas s muzeem lodních vraků, Museo del Hombre Dominicano (zaměřené na historii), botanická zahrada Jardín Botanico Nacional, vilová čtvrť Gazcue („Nové město" s parkem Nezávislosti, mramorovým pomníkem národních hrdinů a Oltářem vlasti) a Kolumbův maják (El Faro a Colón) z roku 1992, postavený k 500. výročí objevení ostrova a celé Ameriky, sedmipatrová budova ve tvaru kříže, která hostí několik muzeí a jsou zde uloženy Kolumbovy ostatky. Laserové paprsky kreslí na noční obloze nepřehlédnutelný kříž. Největší atrakcí je karneval a festival merengue.

Aguas Blancas
Nejvyšší vodopád na ostrově (85 m) nedaleko městečka Constanza, ve vědecké přírodní rezervaci Valle Nuevo, ve výši 2200 m n.m., s ledovou vodou.

Baní
Městečko uprostřed plantáží cukrové třtiny, centrum provincie Peravie, hodinu jízdy od Santo Domingo. V 30 km vzdálených Las Salinas se těží sůl a v Las Calderas je pláž a písečné duny, nejvyšší v Karibiku, chráněné jako národní přírodní památka.

Bayahibe
V původně rybářské vesnici v jihovýchodním cípu ostrova bylo vystavěno několik hotelů. Je východiskem do národního parku del Este, zahrnujícího též ostrovy Saona, Catalina a Catalinita. Pláže jsou posety milióny mušlí. V jeskyních na pevnině jsou zachovány taínské kresby a skalní rytiny.

Barahona
Město založené roku 1802 jako přístav pro vývoz mahagonového dřeva, tři hodiny jízdy západně od Santo Domingo. Mezinárodní letiště. U nedaleké vesnice Las Filipinas se těží nerost larimar pro výrobu šperků a suvenýrů. Místo je východiskem do krásného přírodního okolí, včetně národních parků Jaragua, Isla Cabritos a Sierra de Bahoruco. Pláže patří k nejkrásnějším v Dominikánské republice.

Cabarete
Původní rybářská osada, vzdálená jen 20 minut od mezinárodního letiště Puerto Plata, je díky přírodním poměrům centrem windsurfingu, kde se odehrávají i mezinárodní závody Zajímavá je i únorová soutěž ve stavbě hradů z písku. Na pláži El Encuentro se provozuje kitesurfing.

Cabral
Asi 15 km jižně od města leží místo označované jako „Polo magnético" (magnetický pól), kde dochází k zajímavému optickému klamu: silnice vypadá, jako by stoupala, takže na ni položený míček se zdánlivě kutálí do kopce.

Casa de Campo
Luxusní letovisko v jihovýchodní části ostrova poblíž La Romana (mezinárodní letiště) s vilami a restauracemi má sportovní přístav, tři golfová hřiště a tenisové kurty. V nabídce je i pólo a drezúra koní. Zajímavostí je replika vesnice Altos de Chavón, vystavěná v italském slohu 16. století nad stejnojmennou úžinou, s kostelem San Estanislao z roku 1979, kterému věnoval urnu s popelem sv. Stanislava papež Jan Pavel II. V amfiteátru pro pět tisíc diváků se konají koncerty.

Constanza
Město (80 tis.obyv.) v horském údolí Valle Nuevo, se stejnojmenným národním parkem. Pěstuje se zde česnek, cibule, květák, zelí, brambory i jahody, ve sklenících rajčata a květiny. Nedaleko najdeme osmdesátimetrový vodopád Aguas Blancas, nejvyšší v Karibiku.

Higüey
Město v podhůří Východních Kordilér, asi hodinu cesty z Bávaro, proslavila nejvýznamnější dominikánská církevní památka a nejmodernější stavba v zemi, bazilika zasvěcená patronce země Nuestra Seňora de la Altagracia. Stavba symbolizuje sepjaté ruce a její zvonice se 45 zvony je největší na západní polokouli. Byla postavena na místě staršího kostela z roku 1572 na místě, kde se ve větvích pomerančovníku zjevila Panna Marie. Pouť se koná 21. ledna a jejím symbolem jsou pomeranče.

Jarabacoa
Oblíbené centrum adrenalinových sportů leží v horské oblasti na soutoku několika řek. Vyzkoušet můžete rafting, canyoning i tubing. Cílem turistů jsou Jimeonské vodopády, Salto de Jimeona (40 m).

La Catalina
Neobydlený korálový ostrůvek (9,6 km2) vzdálený 2 km od jihovýchodního pobřeží poblíž La Romana, zarostlý kokosovými palmami, s písečnými dunami, mangrove a útesy, sloužil často za úkryt pirátům. Dnes je vyhledáván potápěči pro bohatý podmořský život.

Lago Enriquillo
Slané bezodtokové jezero Enriquillo (asi 260 km2), pojmenované dle taínského bojovníka za svobodu, leží v riftovém údolí Valle de Neiba. Je nejnižším bodem Karibiku (- 44 m n.m.). Jeho rozloha se stále zmenšuje a salinita vzrůstá; díky silnému výparu je třikrát slanější než moře, s kterým bylo v geologické minulosti spojeno, což dokazují mj. schránky prehistorických mořských živočichů. Není vhodné pro koupání, neboť je domovem nejen plameňáků a leguánů, ale i 500 krokodýlů. Atrakcí je ostrov Cabritos (národní park) se stejnojmennou jeskyní se zachovanými kresbami původních Indiánů. Lze sem doplout lodí a užít si překrásný výhled. Dva menší ostrůvky se jmenují Barbarita a Islita. Celá oblast patří k nejteplejším a nejsušším v zemi.
Enriquillo (Henriquillo) byl taínský náčelník, který se úspěšně postavil Evropanům. Utekl z kláštera San Francisco a pokusil se ujmout vlády nad územím svého kmene. Po 13 let se se svými lidmi skrýval v horách okolo jezera Enriquillo a úspěšně odrážel trestné výpravy Španělů. Zmocněnec španělského krále s ním nakonec uzavřel mírovou smlouvu. Enriquillo se stal vůdcem indiánské rezervace, jeho lid však nakonec zahubily neštovice.

Monte Cristi
Pobřežní městečko proslulé těžbou soli, je obklopené z jedné strany kaktusy, z druhé mangrovy, chráněnými v národním parku Monte Cristi (včetně ostrůvků Cayos Siete Hermanos, Sedmi bratří). Na vrcholu tabulové hory je uctívána Virgen de la Altagracia.

Poloostrov Samaná
Původní ostrov postupně spojily s pevninou náplavy. Návštěvníky přitahují pláže a možnost pozorování velryb. Každoročně sem z chladnějších vod Atlantiku připlouvají kytovci dlouhoploutví (keporkak, Megaptera novaeangliae), aby se v teplém Karibiku pářili či porodili mláďata. Jsou přísně chráněni, takže počet lodí a čas, který mohou v blízkosti velryb strávit, je přísně regulován. Větší loď je překvapivě lepší než malá, mj. protože o velrybách se od odborníků na velké lodi dozvíte mnohem více. Ostrov Cayo Levantado je přezdíván „Bacardi" podle reklamy na rum. Najdete zde opravdový botanický ráj. Nejlepší pláže jsou na severním pobřeží poloostrova, například Playa Bonita a Playa Cosón.

Puerto Plata
Rušný přístav, založený roku 1502 na severním pobřeží ostrova, s mezinárodním letištěm, býval půvabným viktoriánským městečkem. Dominuje mu Loma Isabel de Torres (793 m n.m.), kam turisty vyveze visutá lanovka k osmimetrové soše Ježíše Krista (Cristo Retendor), inspirované originálem z Rio de Janeiro; další atrakcí je botanická zahrada (13 ha).
Okolí města se nazývá Jantarové pobřeží. Zajímavosti jsou pevnost Fortaleza de San Felipe, dnes malé muzeum s mnoha artefakty, dále Muzeum jantaru v Calle Duarte, jedna z nejlepších jantarových sbírek na světě, palírny rumu (Brugal Rum Factory, vstup volný, možnost ochutnávky) a železný maják z roku 1879. V okolí je 11 km pláží; na město navazující Playa de Long Beach, na západ od města Playa de Guarapito a Playa Cofresí. Západně od města leží turistický resort Playa Dorada s nedalekým aquaparkem „Columbus Water Park". V Confresí najdeme delfinárium, v horách se těží jantar. Z přístavu jsou od listopadu do března pořádány výpravy za pozorováním velryb. Čtvrthodinu jízdy západně z centra se nalézá Ocean World Park se suchozemskými i mořskými živočichy.

San Cristóbal
Rodiště diktátora Trujilla. Co zbylo z jeho majetku z pobořeného „Mahagonového" domu lze shlédnout v muzeu na zámku El Castillo del Cerro.

Santiago de los Caballeros
Druhé největší město země (700 tis. obyv.) s letištěm Cibao International se pyšní prosklenými budovami a moderními nákupními centry. Zajímavostí je neoklasicistní katedrála Jakuba Apoštola (Catedral de Santiago Apóstol, 19. stol.) s hrobkami národních hrdinů, dále veřejnosti nepřístupná pevnost San Luís a neobvyklý památník Monumento a los Héroes de la Restauración, od něhož je pěkný rozhled. Do manufaktury na výrobu doutníků León Jiménez se organizují exkurze. Dalšími zajímavostmi jsou muzeum tabáku (Museo del Tabaco) a národopisné muzeum (Museo Folklórico Tomás Morel).

Santo Cerro (Svatá hora)
Poutní místo severně od La Vega, kde roku 1495 Taínové pod vedením náčelníka Guarionexe povstali proti Španělům. Turisty přitahuje neokoloniální kostel Virgen de las Mercedes (na místě, kde se Panna Marie zjevila, aby Španěly před útokem varovala) a zříceniny františkánského kostela a pevnosti Fortaleza Nuestra Seňora de la Concepción (1495).

Doporučené výlety:

1) Santo Domingo a jeskyně Tres Ojos
Výlet začíná návštěvou krasových jeskyní Tres Ojos, s jezírky s bohatou florou i faunou (mj. želvy a krokodýli), poté vás v Zoně Colonial čekají nejstarší historické památky Nového světa. Projdete se po nejstarší ulici Ameriky Calle de las Damas, uvidíte Kolumbův dům, Národní Panteon, první katedrálu Ameriky a další zajímavosti. Zážitkem je oběd v dominikánské restauraci Los Conucos, kde se mnohdy tančí už v poledne. Navštívíte muzeum jantaru a tržiště se suvenýry, kde můžete výhodně nakoupit dárky. Další atrakcí je návštěva mořského akvária, kde lze z podmořského tunelu pozorovat mořskou faunu Karibiku, včetně vzácných dugongů („manatí„) z řádu sirény, přezdívaných „mořské panny“.

2) Safari - život domorodců, flóra a fauna
Z otevřeného trucku budete mít možnost seznámit se zblízka se životem obyvatel na dominikánském venkově. Navštívíte plantáž cukrové třtiny a dozvíte se, jak se zpracovává. Uvidíte, jak roste mnoho dalších tropických plodin, ať už je to mango, banány, ananas , kakao či káva. Nahlédnete do typického domku vesničanů a budete si moci zakoupit čerstvě zpracovanou čokoládu, kávu, lesní med a další. Také uvidíte, jak se vyrábějí doutníky. Poté se vydáte přes hory do vnitrozemské džungle, kde vás na ranči čeká typický oběd. Nezapomeňte plavky, cestou je zastávka na koupání ve vodopádech nebo na pusté pláži.

3) Ostrov Catalina - šnorchlování a potápění
Výlet začíná na jižním pobřeží v přístavu La Romana, odkud se poplavíte na jachtě k ostrovu Catalina: výbava na šnorchlování vám bude zapůjčena na lodi. Zakotvíte nad nejkrásnějšími korálovými útesy Dominikánské republiky a vychutnáte si plavání mezi hejny barevných rybek. Poté vás čeká oběd na grilu na ostrově a odpočinek ve stínu palem, nebo opět šnorchlování podél korálů. Návrat do hotelu zpestří návštěva velkého obchodu se suvenýry. Nabídka pro potápěče: za příplatek se nabízí možnost dvou ponorů.

4) Ostrov Saona - perla Karibiku, lenošení a koupání
Po nalodění v Bayahibe se vydáte na rychlém člunu podél pobřeží národního parku Del Este až k ostrovu Saona. Cestou vás čeká koupání v překrásné azurové zátoce, kde můžete při vodních hrátkách v mělké laguně pozorovat barevné mořské hvězdice. Na ostrově vás čekají jedny z nejkrásnějších pláží Karibiku, typický dominikánský oběd formou bufetu a poté asi 2 hodiny lenošení a koupání. Jedna plavba se zpravidla absolvuje katamaránem.

5) Řeka Chavon, ostrovy Catalinita a Saona
Výlet začíná plavbou po řece Chavon, kdy se proplouvá krajinou s tropickou vegetací a skalními útesy až do jejího ústí do moře. Tady kapitán přidá obrátky a pokračuje po moři až na písečný ostrůvek, pláž uprostřed moře, kde je přestávka na koupání a focení. Odtud je to jen kousek na ostrov Catalinita, kde při procházce můžete obdivovat mangrove, pelikány a spousty mušlí. Odtud se pokračuje na ostrov Saona, kde nás čekají jedny z nejkrásnějších pláží Karibiku a oběd s odpočinkem. Na zpáteční cestě je zastávka v přírodním bazénu s mořskými hvězdicemi a na korálových útesech, kde můžete šnorchlovat mezi hejny ryb. Zapůjčení výbavy na šnorchlování je v ceně výletu.

6) Los Haitises
Tento výlet vás zavede do nádherné přírody národního parku Los Haitises. Po transferu do městečka Sabana de la Mar přesednete na motorový člun, který se proplete mangrovými lagunami do zátoky Samana. Budete proplouvat kolem ostrůvků, obležených spoustou ptactva, zejména pelikánů a volavek. Navštívíte jeskyně s malbami původních Indiánů Taínů a poobědváte na ranči v podhůří Cordillera Oriental. Na zpáteční cestě si prohlédnete vesnický domek se zahradou, kde uvidíte, jak se pěstují typické dominikánské plodiny, např. cukrová třtina, grepy, kakao a káva, které můžete i ochutnat.

7) Manati Park
Rozlehlá zoologická a botanická zahrada (300 tis. m2, denně 9.00 - 18.00 hod) v oblasti Bávaro - Punta Cana. Kromě možnosti spatřit ohrožené druhy savců, ptáků i ryb je lákadlem krmení krokodýlů a supů a vystoupení delfínů a lachtanů. Největší atrakcí je možnost zaplavat si individuálně společně s delfíny, za příplatek asi 65 USD/7-10 min. V taínské vesnici se během dne odehrává několik indiánských tanečních show a večer se v areálu konají představení andaluské jezdecké školy (taneční čísla speciálně cvičených koní).

Zpět na navigaci

Zábava, kultura, sport

Většina hotelů pořádá sportovní a animační programy (aerobik, vodní aerobik, soutěže pro děti i dospělé), večer taneční zábavy s živou hudbou, barbecue a diskotéky, několik hotelů má i kasino. Programy a aktivity se mohou lišit, takže pokud některý druh zábavy či sportu preferujete, čtěte pozorně konkrétní nabídky. Kromě obvykle několika bazénů se slunečníky a lehátky nabízejí hotely dětský koutek či dětský klub, stolní tenis, minigolf, petanque, tenisové kurty, vodní pólo, salon krásy, fitness a saunu. Některé mají karaoke bar, jiné lákají na výuku latinskoamerických tanců, výlety na kolech nebo na katamaránu, lukostřelbu, střelbu, či lekce šnorchlování a potápění v bazénu. Na plážích se nejčastěji nabízí plážový volejbal, šlapadla, jízda na banánu, kajak, windsurfing a vodní skútry. Potápěčské centrum (většinou za příplatek) umožní obdivovat podmořský život korálových útesů ostrovů Catalia a Saona a vraky dvou lodí v národním parku Santo Domingo.
Zábavu mimo hotel nabízí noční kluby, kabarety, bary, diskotéky a kasina ve městech. V Santo Domingo jsou centrem nočního života pobřežní bulváry Malecón, Avenida del Puerto a kulturní středisko Guácara Taína, kde se na diskotéku vejde najednou až 2000 lidí a v deseti kinosálech promítají americké filmy. Sosúa nabízí aquapark Columbus Water Park. Proslulý je únorový karneval, nejlepší karneval je v La Vega, každou únorovou neděli odpoledne v centru města, a v Santo Domingo
V Dominikánské republice najdeme nejvíce golfových hřišť v Karibiku;  golf patří k nejvyhledávanějším dominikánským atrakcím a díky počasí se dá hrát po celý rok. Hřiště jsou většinou bezprostředně u hotelů, v nádherném prostředí a výborné kvality. Pro hráče všech úrovní je vhodné např. Las Laguna Country Club Golf Course, osmnáctijamkové hřiště s jezírkem (6800 yardů, Par 72), 15 minut od Santa Dominga, v kopcích s nádherným výhledem. Stejně oblíbené je osmnáctijamkové Los Marlins Golf Course (6396 yardů, Par 72) na jihovýchodním pobřeží v hotelovém areálu letoviska Juan Dolio. Na obou je k dispozici putting green, driving range a golfová akademie: orientační cena green fee je 1600 Kč. Pro náročné je určeno osmnáctijamkové Golf de Bávaro (6710 yardů, Par 72) obklopené palmami, v hotelovém komplexu Barcelo u stejnojmenné pláže. Jsou zde jezírka, tropická vegetace a občasný vítr od moře. Orientační cena green fee je 1500 Kč.
Zatímco místní preferují baseball, zdatným návštěvníkům se nabízí zejména cyklistika, windsurfing a kitesurfing (zejména ve středisku Cabarete), na řekách Yaque del Norte a Jimenoa také jízda na kajaku, rafting, canyoning (zdolávání skalních soutěsek s peřejemi a vodopády) a tubing (sjíždění řek na traktorových duších). V nabídce jsou i vyjížďky na koni, čtyřkolky a výlet do divočiny na korbě terénního nákladního vozu. Výzvou je výstup na nejvyšší vrchol Karibiku, Pico Duarte, možný výhradně s místním průvodcem. Renomovaná potápěčská centra nabízejí ponory pod dohledem zkušeného potápěče i k podmořským jeskyním.

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Zastoupení České republiky v Dominikánské republice
Velvyslanectví, do jehož působnosti Dominikánská republika spadá, se nachází v Caracasu, hlavním městě Venezuely. (Do jeho působnosti patří rovněž Surinam, Guyana, Trinidad a Tobago, Jamajka, Dominikánská republika, Haiti, Barbados, Grenada, Dominika, Antigua a Barbuda, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincent a Grenadiny.)
Embajada de la Republica Checa
Calle Los Cedros, Quinta Isabel, Country Club de Caracas, Apartado 61.981
Caracas 1060-A
telefon: 0058/212/2611746, 2618528
fax: 0058/212/2663987
e-mail: caracas@embassy.mzv.cz
Provozní hodiny po - pá 07.45 - 16.15, hodiny pro veřejnost po, st, pá 08.30 - 12.00
Honorární konzulát ČR v Dominikánské republice:
Consolado Honorario de la Republica Checa
Calle Bolívar No. 830, La Esperilla, Apartado Postal 3673
Santo Domingo, Republica Dominicana
telefon: 001-809-685 6900, 221 5602
fax: 001-809-221 5607
email: santodomingo@honorary.mzv.cz
provozní hodiny po - pá 08.00 - 12.00, 14.00 - 17.00
Zastoupení Dominikánské republiky pro ČR
Příslušné velvyslanectví je v Bruselu:
Embassy of the Dominican Republic
Av. Louse 130, Brussels, 1050
Belgium
tel +322-3464935
fax +322-3465152
embajadombxl@gmail.com
http://www.domrep.org/
Generální konzulát Dominikánské republiky
Na Poříčí 1041/12, 110 00 Praha 1
tel 224 872 132
fax 224 872 134
e-mail consuladodominicanoprg@gmail.com

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

Dominikánská republika nemá s Českou republikou žádnou smlouvu týkající se lékařské péče, nezapomeňte proto na řádné pojištění léčebných výloh. Většina lékařů požaduje platbu předem. Úroveň jednotlivých zařízení se může velmi lišit. Státní nemocnice (General Hospital) jsou bezplatné, ale hygienické podmínky a vybavení nejsou srovnatelné s českými. Proto se doporučuje vyhledat soukromého lékaře nebo soukromou nemocnici, samozřejmě po předchozí konzultaci s asistenční službou pojišťovny, s níž jste uzavřeli komplexní cestovní zdravotní pojištění (pokud byste nebyli pojištěni, hrozí, že požadované ošetření bude odmítnuto). Při menších potížích kontaktujte hotelovou recepci: lepší hotely mívají vlastního lékaře. Při nehodě ihned volejte velvyslanectví. Všechny poplatky za ošetření a léky se hradí na místě v hotovosti, soukromé kliniky si účtují denní sazbu. Všechny ceny jsou vyšší než v České republice. Pro možnost refundace výdajů související s ošetřením i pobytem v nemocnici uhrazených na místě je nezbytné nechat si vystavit lékařskou zprávu s diagnózou a uschovat veškeré originály účtů, receptů a dalších případných dokladů (např. rtg snímků) pro pozdější jednání s pojišťovnami. Následná úhrada je možná jen v případě, že k ošetření došlo ve smluvním zdravotnickém zařízení pojišťovny. Součástí zájezdu u CK Čedok je pojištění u České pojišťovny, jehož rozsah a podmínky se dozvíte při koupi zájezdu.
Očkování. Nevyžaduje se žádné povinné očkování. Doporučuje se ochrana proti malárii a očkování proti žloutence typu A a B, tyfu a tetanu. V některých oblastech je rizikem horečka dengue, v některých sladkých stojatých vodách se vyskytuje leptospiróza. Možná zdravotní rizika konzultujte před cestou s hygienickou stanicí a vaším lékařem. Riziko malárie není velké, avšak přesto za soumraku používejte repelent a oblečením (dlouhé kalhoty a rukávy, ponožky) se chraňte před poštípáním moskyty.
Základní hygienická pravidla: Voda z vodovodu se nedoporučuje ani pro čištění zubů. Nutné je kupovat balenou vodu a denně jí vypít i několik litrů. Ledu do nápojů se vyvarujte, veškerou zeleninu a ovoce před jídlem důkladně omyjte pitnou vodou nebo oloupejte. Nehlaďte volně pobíhající zvířata, mohla by mít vzteklinu. V krajině nelze vyloučit možnost uštknutí jedovatými hady, pavouky a štíry: v těchto případech vždy vyhledejte lékaře. Nejčastějším zdravotním problémem je spálení sluncem (quemadura de sol) a dehydratace.
Lékárny jsou ve větších městech a turistických letoviscích, většinou otevřené po celý den. Léky (a toaletní potřeby) jsou drahé, proto si nezapomeňte vzít v dostatečném množství léky, které pravidelně užíváte, nejlépe v originálním balení. Farmacia de guardia je lékárna s pohotovostní službou.
Příruční lékárnička by měla obsahovat léky proti horečce (Anopyrin, Paralen, Acylpyrin), analgetika (Brufen, Korylan), léky na zastavení průjmu (Ercefuryl, Imodium, Reasec, Carbosorb), na střevní dezinfekci (Endiaron, Endiform, Mexaform), případně antibiotika předepsaná lékařem, antihistaminika na zklidnění při poštípání (Dithiaden, Fenistil), oční kapky (Ophtalmoseptonex), mast proti kožním mykózám (Canesten), mast na hnisající rány (Framykoin), mast na otoky (Ketazon, Yellon), obyčejné i pružné obinadlo, několik náplastí s polštářkem i bez, vodě odolnou náplast, Panthenol na spáleniny, malý dezinfekční sprej (Septonex, Jodisol), nerozbitný teploměr, nůžtičky, jehlu, pinzetu, jelení lůj a šátek.

Zpět na navigaci

Zvyklosti a obyčeje

Dominikánci jsou otevření, temperamentní, bezstarostní a veselí. Milují noční život, každý večer se někde tančí a oslavuje. Záleží jim na dobrém oblečení; do společnosti se vždy obléknou do toho nejlepšího, co mají.
Jsou slušní, ochotní a rozvážní. Čas není jejich pánem, a přijít na návštěvu přesně v dohodnutou hodinu je faux-paux. Pro cizince bývá těžké pochopit „styl maňana„, který je projev místní kultury. Možná čekáte déle na vyřízení objednávky v baru, nebo autobus nepřijíždí celou věčnost. Když se ale rozhlédnete, nikoho to nerozčiluje. Fráze „no hay problema“ (žádný problém) a „tomalo suave" (to je v pohodě) se nikde neužívá častěji, než v Dominikánské republice. Lidé jsou navíc velmi přívětiví a ochotní druhému pomoci.
Na ostrově lze vnímat rasové odlišnosti: čím je kůže světlejší, tím vyšší je postavení na společenském žebříčku. Nejhůře si stojí černí přistěhovalci z Haiti, kteří dřou na plantážích kávy a cukrové třtiny. Národním sportem a součástí národní kultury jsou baseball (místně „béisbol") a domino.

Zpět na navigaci

Autor: Čedok