Ve Španělsku může být největším problémem jazyk

Madrid – Do Španělska cestují Češi většinou letadlem, občas se ale objeví někdo, kdo se rozhodne vyrazit za Pyreneje autem. Ve Španělsku může řidiče překvapit mimo jiné rychlostní omezení na dálnici, které je o deset kilometrů nižší než ve většině evropských zemí – 120 km/h. Neposlušní řidiči se musí obávat také velmi tvrdých postihů, policisté vybírají na místě pokuty až do výše 302 eur. Za nejvážnější přestupky jako je jízda pod vlivem alkoholu se udělují až 600eurové pokuty. Jelikož je Španělsko členskou zemí Evropské unie, stačí pro vycestování mít k dispozici občanský průkaz.

Jedním z výrazných problémů, na které lidé narazí i v turisticky nejvytíženějších místech Španělska, je neznalost cizích jazyků. Anglicky často neumí ani obsluha restaurací v turistických letoviscích. Bez anglického překladu jsou často také internetové stránky. Lidé, kteří chtějí kombinovat způsoby dopravy a například letět do Španělska a na místě si půjčit auto, tak mohou mít bez znalosti španělštiny problém nalézt vhodnou půjčovnu.

Vezměte si dost peněz

Ve Španělsku platí většina běžných evropských pravidel. Řidiči by si měli uvědomit, že při vystoupení z vozidla na vozovku na sobě musí mít reflexní vestu. Zároveň je vhodné mít k dispozici dostatek peněz na zaplacení případné pokuty. Pokud cizí řidič hotovost nemá, musí uvést kontakt na španělskou osobu nebo organizaci, která zaplacení pokuty garantuje – jinak přijde o řidičský průkaz.

Hotovost naopak není potřeba pro platbu mýtného na dálnicích, protože v mýtnicích je možné použít platební karty. Velmi složitý je systém parkování ve městech, zejména v Madridu. Parkovací disky jsou k dispozici například na radnicích nebo v hotelech. Za špatné parkování hrozí odtažení vozidla nebo nasazení botičky.

Ani vlaky a autobusy neumějí anglicky

Španělsko má rozvinutý systém veřejné hromadné dopravy. Páteří železniční sítě jsou vysokorychlostní tratě, po kterých jezdí vlaky AVE a AVANT. Problematické může být cestování po vedlejších tratích – například po známých vyhlídkových pyrenejský tratích do Pobla de Segur a Canfrancu jezdí pouze dva páry spojů denně. Po Španělsku je možné cestovat bez problémů také autobusem, informace o jednotlivých spojích ale není možné nalézt na jediném webu.

Cestování autobusem i vlakem po Španělsku omezuje zmíněná jazyková ortodoxie. Španělské železnice RENFE mají na svém webu pouze minimum informací v angličtině, autobusoví dopravci jsou často věrni pouze svému jazyku.

  • Španělsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/986/98561.jpg
  • Španělský rychlovlak Avant autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/548/54772.jpg