Rakousko

Rakousko (oficiální název zní Republika Rakousko, německy Republik Österreich) je vnitrozemská federativní republika ležící ve střední Evropě. Skládá se z 9 spolkových zemí. Hraničí s Lichtenštejnskem (délka hranice 35 km) a Švýcarskem (164 km) na západě, s Itálií (430 km) a Slovinskem (330 km) na jihu, s Maďarskem (366 km) a Slovenskem (91 km) na východě a s Českem (466,1 km) a Německem (784 km) na severu. Rakousko je členskou zemí Evropské unie. Největší města jsou Vídeň, Štýrský Hradec, Linec, Salzburg a Innsbruck. Oblíbenými turistickými cíli jsou Vídeň, Salzburg a Innsbruck, a také Zell am See, Grossglocknerská vysokohorská silnice a Kitzbühel.

Rychlá navigace:

Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Clo, dovoz, vývoz
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Internet
Jazyky, dohovoření
Kriminalita
Kuchyně - jídlo a nápoje
Místní doprava a taxi
Nákupy a suvenýry
Oblečení, zavazadla
Opalování
Pláže a koupání
Pošta
Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy
Restaurace, ceny, doporučení
Různé
Spropitné
Svátky
Telefonování + roaming
Tísňová volání
Víza, vstupní formality
Zajímavá místa
Zábava, kultura, sport
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena
Zvyklosti a obyčeje
Více informací

Geografické údaje

Poloha: střední Evropa
Hlavní město: Vídeň - (Wien) 1 616 240 obyvatel
Jazyky: němčina (98 %)
Náboženství: katolíci (78 %), protestanti (5 %)

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna: 1 euro (EUR) = 100 centů
Kurz: 1 euro = cca 25,5 Kč, aktuální kurz najdete v Kurzech měn

Oficiální měnou je v Rakousku je euro, které je výhodnější dovézt již z ČR, protože výše není omezena a rakouské banky a směnárny si za směnu českých korun účtují vysoké poplatky. V bance je většinou třeba předložit pas. Otevírací doba bank je obvykle ve všední dny od 8.30 do 12.00 a od 14.00 do 16.00, v sobotu a neděli je zavřeno. Bankomaty jsou prakticky všude.
Mezinárodními platebními kartami (American Express, Diners Club, MasterCard a Visa) lze platit v obchodech, hotelích, restauracích i půjčovnách aut.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Zatímco na západě Rakouska je klima oceánské, na jihu a východě panonské kontinentální, s vyššími teplotními rozdíly mezi létem a zimou. V horách je klima alpinské, s drsnější zimou. Průměrné letní teploty jsou 16 - 19 °C, s maximy místy až 30 °C. Průměrné zimní teploty jsou -1 až -4 °C, na horách s minimy až -20 °C. Nejteplejší měsíc je červenec, nejchladnější leden. Ve Vídni jsou průměrné letní teploty okolo 20 °C, zimní okolo nuly. Na celém území teploty výrazně klesají se stoupající nadmořskou výškou, s níž přibývá i oblačnosti a dešťových i sněhových srážek. Srážek rovněž přibývá od východu na západ: zatímco u Vídně naprší ročně asi 1200 mm, u Salzburgu 2400 mm a v Alpách včetně sněhových srážek až 3000 mm. Na horách jsou běžné ranní inverze a náhlé změny počasí během dne.

Zpět na navigaci

Ceny

Ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit místně, sezónně i v konkrétních podnicích.

V obchodě
balená voda 1,5 l = od € 0,45
nealko 1,5 l = od € 1,60
pivo (0,5 l/0,3 l) = do € 2,00/1,20
limo = od € 2,00
mléko 1 l = od € 1,00
džus 1 l = € 1,10
chléb 1 bochník = od € 1,50
pečivo (houska) = € 0,35
máslo 250 g = od € 1,60
sýr 100 g = od € 1,60
salám 100 g = od € 1,00
kuře 1 kg = € 4,60
maso kuřecí 1 kg = od € 6,00
maso vepřové 1 kg = od € 6,00
jogurt 1 ks  = od € 0,30 - 0,50
banány/broskve 1 kg = € 1,80/2,80
jahody 1 kg = od € 4,00

Zpět na navigaci

Clo, dovoz, vývoz

Při cestě do Rakouska platí i pro občany Evropské unie některá omezení. Konkrétně čeští občané mohou dovézt maximálně 200 kusů cigaret.
Cestující ze států mimo Evropskou unii mohou bezcelně dovézt zboží pro osobní potřebu, a to včetně přiměřeného množství potravin. Konkrétní limit pro jednu osobu je 1 litr mléka a jiných mlékárenských výrobků, 1 kg vajec, 1 kg masa a masných výrobků, 1 kg konzervovaných živočišných výrobků, 1 kg rybích výrobků nebo ryb, 1 kg včelařských výrobků a maximálně 15 kg ovoce.
Na jednu osobu starší 18 let je bezcelně povolen dovoz 200 ks cigaret nebo 50 ks doutníků, 100 cigár nebo 250 g tabáku, 1 litr alkoholových nápojů nad 22 % nebo 2 litry s obsahem alkoholu do 22 %,  na jednu osobu dále 500 g kávy, 100 g čaje nebo 40 g čajového výtažku, 50 g parfémů nebo 0,25 l toaletní vody a léky pro osobní potřebu cestujícího.
Pro dovoz a vývoz valut nejsou stanovena žádná omezení. Doporučuje se však uschovat doklad (paragon) o zboží zakoupeném v Rakousku pro případ pochybností o způsobu jeho nabytí, který je třeba při případné kontrole předložit.
Spolucestující pes, kočka či jiné zvíře musí mít mezinárodní očkovací průkaz s platným očkováním proti vzteklině (případně adekvátní potvrzení veterináře v angličtině či němčině o tomto očkování) a zvíře musí mít čip nebo tetování.

Zpět na navigaci

Časový posun

Čas je celoročně stejný jako v České republice: Rakousko shodně s ČR zavádí letní čas od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

Napětí v elektrické síti je 220V/50Hz, zásuvky jsou shodné s českými, adaptér není třeba.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

Fotografování a natáčení není omezeno, s výjimkou vojenských objektů a strategických staveb. V interiérech samozřejmě respektujte mezinárodně srozumitelné piktogramy, a pokud není fotografování dovoleno, zákaz respektujte.
Nezapomeňte dostatek filmů, případně nabíječku do videokamery či digitálního fotoaparátu, náhradní baterie a přiměřenou paměťovou kapacitu karet.

Zpět na navigaci

Internet

Internetové kavárny jsou prakticky všude, ceny jsou srovnatelné s cenami v internetových kavárnách v ČR.

Zpět na navigaci

Jazyky, dohovoření

Úředním jazykem je němčina (Alamannisch), od jejíž spisovné formy se odlišuje bavorština (Bairisch), resp. řada dialektů (dolnoalemanský, středněbavorský, dolnobavorský, vorarlberský a vídeňský). Podle zákona o menšinách (1976) se v některých oblastech připouští jako dodatečný úřední jazyk pro styk s úřady i jazyk menšiny, konkrétně chorvatština a slovinština (Štýrsko, Burgenlandsko a Korutany) či maďarština (obce Oberpullendorf, Oberwart, Rotenturm a Unterwart).
V hotelích a turistických informacích se obvykle dorozumíte i anglicky, vzdělanější lidé ovládají zpravidla angličtinu a francouzštinu; cestu k srdci místních si však otevřete použitím němčiny. Rakušané navíc téměř považují za samozřejmost, že Češi německy rozumějí. Proto se může hodit umět německy několik základních slovíček a frází (přibližná výslovnost odlišná od psané formy je v závorce).
Dobrý den/dobrou noc = guten tag (gutn tag)/gute nacht; na shledanou = auf wiedersehen (auf vidrsén); promiňte = verzeihung (frcajung); děkuji pěkně/prosím = danke schön (danke šén)/ bitte; s dovolením = Entschuldigung (entšuldigung); to nevadí = das macht nichts; jak se daří/děkuji, dobře = wie geht´s (ví géts)/danke, gut; šťastnou cestu = glückliche reise (glykliche rajze); kde/proč = wohin/warum; můžete mi prosím pomoci = können Sie mir bitte helfen (kennen zí mir bite helfen); rozumím/nerozumím = ich verstehe/ich verstehe nicht (ich frštée nicht); mluvíte anglicky = sprechen sie Englisch (šprechn zí ingliš).

Zpět na navigaci

Kriminalita

Jako všude v Evropě se doporučuje dávat pozor na kapsáře, vyskytující se zejména ve velkých městech (též kvůli vysokému počtu imigrantů) a na místech s vyšší koncentrací osob (letiště, nádraží, veřejná doprava, obchodní domy, tržiště). Nenoste u sebe větší obnosy peněz a už vůbec ne šperky nebo jiné cennosti. Nikdy nenechávejte své věci a příruční zavazadla bez dozoru, zejména pokud v nich máte doklady a peníze. Volně je neponechávejte ani na hotelovém pokoji - pas, letenky, platební karty a vyšší částky v hotovosti patří do hotelového trezoru a při přesunech do uzamčeného kufru v zavazadlovém prostoru autokaru. Buďte obezřetní při vybírání peněz z bankomatu.
Pokud dojde ke ztrátě, odcizení nebo znehodnocení pasu či občanského průkazu, je třeba získat náhradní cestovní doklad na zastupitelském úřadu. Pro tento případ se doporučuje mít s sebou kvalitní fotokopii cestovního pasu (stránky, kde je fotografie a osobní údaje) nebo občanského průkazu pro urychlení vydání náhradních dokladů. Tuto kopii mějte uloženu odděleně od originálu. Pořiďte si rovněž kopie dokladů o pojištění, kopie či aspoň čísla kreditních karet a telefonní číslo banky pro jejich případné zablokování; to vše vám může pomoci, kdybyste o pas či karty přišli. Pro případ ztráty mobilního telefonu mějte poznamenaná důležitá osobní telefonní čísla. Pokud dojde ke krádeži, nahlaste ji policii; o odcizení dokladů je třeba sepsat protokol.

Zpět na navigaci

Kuchyně - jídlo a nápoje

Rakouská kuchyně je výsledkem splynutí kuchyní italské, maďarské, české, balkánské a německé. Jejím základem je hovězí a telecí maso, často jako guláš nebo s knedlíkem a se zelím, zvěřina a vnitřnosti. Světoznámé jsou zejména vídeňský řízek (zásadně z telecího masa a v trojobalu), vídeňský guláš, vídeňská roštěná nebo skopové po štýrsku a svíčková s knedlíkem (bývá kulatý a pouze jeden). V Tyrolsku jsou populární sýry a špekové knedlíky s uzeným masem, kysaným zelím a brambory (tiroler knödel), všeobecně oblíbené je grilované vepřové koleno se strouhanou ředkví a bramboráky, párky a různé klobásy (würstl). Ryby jsou drahé, nicméně vyhlášené jsou smažený kapr nebo kapr na česneku, štika po solnohradsku a pstruh nebo candát s tatarkou. Jídla se dochucují slaninou nebo smaženou cibulkou, koření se jalovcem a skořicí, do salátů se používá dýňový olej (Kürbisöl).
Preferovaná zelenina jsou fazole, květák, rajčata, kukuřice a červená řepa. Ve všech úpravách jsou oblíbené houby. Ze sladkých jídel jsou nejpopulárnější žemlovka, vídeňské tvarohové knedlíky, trhanec, knedlík se šodó a kynuté knedlíky s povidly. Z moučníků je nejznámější Sachrův dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou (Sachertorte), palačinky (Palatschinken) plněné tvarohem a polité čokoládou, jablečný závin s rozinkami a se šlehačkou (Apfelstrudl), piškotový dort s čokoládovou náplní a karamelovou polevou (Dobostorte), bábovka (Gugelhupf), korutanské kornoutky se šlehačkou, linecké koláčky, oříškový dort Esterházy a čokoládové Mozartovy koule, plněné marcipánem a nugátem.
Oblíbené pivo je Budweisser, z rakouských piv se pijí Zipfer, Schwechater či Gässer, všechna sladší než česká. Zillertalské pivo „radler„ je napůl pivo, napůl citrónová limonáda. Oblíbená jsou místní vína (Veltlínské zelené, z červených Frankovka, Zweigeltrebe a Modrý Portugal), na podzim je specialitou „heuriger“ (letošní víno, u nás někdy označované jako svatomartinské) a „sturm", obdoba burčáku. Z nealko vede Almdudler (zázvorová limonáda). Na závěr jídla se podává káva v nespočetných obměnách: Einspänner (klasická vídeňská káva ve skle se šlehačkou), Fiaker (káva ve skle s trochou brandy), Grosser/Kleiner Brauner (velká/malá káva s mlékem), Grosser/Kleiner Schwarzer (velká/malá černá káva), Kaffee verkehrt (bílá káva s velkým podílem mléka), Kaisermelange (káva s vaječným žloutkem a koňakem), Kapuziner (káva se šlehačkou), Mazagran (ledová s rumem a ledem, pije se slámkou), Melange (káva se zpěněným mlékem), Turkischer Kaffee (turecká káva s cukrem, podávaná v mosazné konvičce), Verlängerten Brauner (káva s mlékem naředěná vodou), mocca (černá překapávaná káva), gespritz (mocca s koňakem). Určitě objevíte další varianty. V ceně kávy je automaticky cukr, mléko a sklenka vody.
Rakouskou specialitou jsou bylinkové likéry z horských bylin, z nichž nejznámější je salzburský „šnaps„ ze směsi jeřabin, ostružin, malin a borůvek, případně dalšího lesního ovoce. Likérka Graessel produkuje údajně nejlepší „hořcovou“ na světě. O vánočních trzích se podává punč, často s lesními plody nebo v nealko podobě pro děti.

Vybrané speciality
beinfleisch: prorostlé přední hovězí
bergsteigeressen: koule mletého kořeněného masa s rýží a zeleninovou oblohou
bruckfleisch: dušené vnitřnosti
fiaker goulasch: vídeňský guláš s párkem a vejcem natvrdo, zahuštěný rajčatovým protlakem
fritaten: palačinky nakrájené na proužky
g´hackknödel: bramborové knedlíky s masovou náplní
gulaschsuppe: hustá gulášová polévka s velkými kusy masa
kaiserschmarrn: sladký „trhanec" z těsta, tvarohu, ovocného kompotu, rozinek a švestek
millirahmstrudel: tvarohový závin, podávaný většinou teplý, s vanilkovým krémem
salonbeuschl: plíčky na smetaně
schöberln: slané pečivo s různými přísadami (hrášek, slanina)
spätzle: těstovinové halušky se sýrem a zelím, polité smaženou cibulkou
tafelspitz: kvalitní hovězí vařené v zeleninovém vývaru spolu s morkovými kostmi, podávané s bramborem, zeleninou a jablečným křenem
tiroler dreierlei: tři druhy různě plněných knedlíků
zillertalen krapfen: smažené pirohy, plněné strouhanou mrkví, cibulí a sýrem
zillertaler kaspressknodel: polévka s plackou uvnitř
zillertaler kasspatzl'n: noky se sýrem

Zpět na navigaci

Místní doprava a taxi

Letecká
Vnitrostátní spoje provozují společnosti Austrian Airlines, Tyrolean Airlines, Lauda Air a Rheintalflug. Největší letiště je Wien-Schwechat, další významná letiště mají Graz, Klagenfurt, Linz a Salzburg. Konkrétní informace o letenkách a případných slevách lze získat na letištích a na internetu.

Železniční
Hlavním železničním dopravcem jsou Rakouské státní dráhy (Österreichische Bundesbahnen, ÖBB), které spravují asi 5800 km železničních tratí, připojených na evropskou železniční síť (vlaky Euro City). Spojení vlaky je rychlé a pohodlné, noční vlaky mají lůžkové nebo lehátkové vagony, mezinárodní mají jídelní vůz, vnitrostátní jídelní vůz nebo nabízejí palubní občerstvení s nápoji. Jízdní řády najdete na nádražích a na internetu. Nejvytíženější trať je tzv. Westbahn, spojující Vídeň a Salzburg.
Cestování vlakem po Rakousku je drahé, ale nabízejí se různé slevy, například skupinové, víkendové nebo rodinné. Příkladem jsou slevy cestování v příhraničí (okružní jízdenka vhodná pro cyklisty a turisty, platná na konkrétních tratích), EURegio (slevy ve všech kategoriích vlaků, zejména s kartou In-karta/Rail plus), Wien Spezial (zvýhodněná jízdenka na trase Brno, Břeclav a Vídeň, včetně kombinace s celodenní jízdenkou na vídeňskou MHD), InterRail (buď InterRail Global Pass nebo InterRail One Country Pass, Sport Karta (určená zejména pro turisty a cyklisty) nebo Sommerticket (prázdninová síťová jízdenka pro držitele průkazu In-karta/Rail plus, platná od 1. července do 31. srpna, neplatí pro ozubnicové dráhy). Průběžně se mohou objevit i další slevy.

Turisticky atraktivní železniční tratě:
Achenseebahn. Ozubnicová dráha v Bavorských Alpách v Tyrolsku, přibližně 50 km severovýchodně od Innsbrucku, otevřená roku 1889. Na trati o délce 6,8 km a rozchodu 1000 mm mezi Jenbachem (530 m n.m.) a jezerem Achensee (930 m n.m., konečná stanice Seespitz) jezdí parní vlaky: zastávky jsou Burgeck, Eben a Maurach. Zajímavostí je částečně adhezní a částečně ozubnicový provoz (úsek Jenbach - Eben). Trať je v provozu od května do konce října, denně zde jezdí v hlavní sezoně (červen-září) až sedm párů vlaků.
Arlbergbahn. 198 km dlouhá elektrifikovaná trať mezi Innsbruckem a Bregenzem, s dlouhým tunelem uprostřed vede krásným údolím. Jezdí po ní i zvláštní vyhlídkové vlaky.
Brennerbahn. Železnice z roku 1867 přes Brennerský průsmyk (1372 m n.m.) mezi Stubaiskými a Zillertalskými Alpami vede po trase, kterou využívali již Římané. Spojuje Innsbruck a Bolzano, měří 126 km a je na ní 22 tunelů (včetně šroubovitě zatočených), několik klenutých mostů, nespočet opěrných zdí a náspy, galerie a tunelové podjezdy jako ochrana proti lavinám.
Karwendelbahn. Spojnice měst Innsbruck a Garmisch-Partenkirchen, kdy trať vede několik kilometrů v kuse prakticky po skalní stěně.
Semmeringbahn. Na trati dlouhé 59 km mezi Wiener Neustadt a Mürzzuschlag je řada kliček, mostů a tunýlků.
Schafbergbahn. Ozubnicová trať mezi St.Wolfgang a Schafbergspitze (o rozchodu 1000 mm, 1892), po níž jezdí i parní vlaky.
Schneebergbahn. Ozubnicová trať (o rozchodu 1000 mm, 1896) mezi Puchbergem a Hochschneebergem, po níž jezdí i parní vlaky.
Tauernbahn. Trať na trase Schwarzach-St-Veit - Spittal-Milstättersee překonává hřeben mezi Salzburgem a Villachem. Měří 83 km a je vyhledávaná pro překrásné vyhlídky.
Zillertalbahn: Úzkorozchodná trať (760 mm, 27 km) spojuje Jenbach údolím říčky Ziller s Mayrhofenem.

Lodní
Hlavní vodní tepnou je Dunaj, po němž je možné podniknout i několikadenní plavby. Frekventovaný úsek je např. Vídeň - Bratislava nebo údolí Wachau v Dolním Rakousku. Výletní lodě se plaví rovněž po větších jezerech.

Autobusová
Autobusová síť je významná zejména v lokalitách, kam není možně dojet vlakem. V provozu je asi 2000 pravidelných linek, autobusy jsou spolehlivé a pohodlné, cenově srovnatelné s vlakem. Po velkých městech jezdí vyhlídkové turistické autokary.

Městská doprava
Vídeň má hustou síť autobusových linek, které jezdí též do okrajových částí města. Některé mají i noční provoz, kdy nahrazují metro a tramvaje, které v noci nejezdí. Jízdenka je univerzální pro všechny druhy MHD a kupuje se ve stáncích, u řidiče nebo v automatu. Tramvaje jezdí v historickém centru, pouze některé linky zajíždějí na předměstí. Vozový park je moderní, potkáte však i historické vozy. Rychlé a pohodlné metro má pět linek vedených nad zemí i pod zemí. Jezdí od 5 hodin od ráno do 0:30 v noci, stanice i přestupy jsou dobře značené.
Rakouskou zajímavostí je Dorfbahn Serfaus, „nejkratší metro na světě", vybudované roku 1985 v tyrolské vesnici Serfaus, kdy jednokolejným tunelem dlouhým 1280 metrů jezdí na vzduchovém polštáři jeden vlak o dvou vozech. Zadarmo vozí turisty od záchytného parkoviště k nástupní stanici lanovky, se zastávkami u kostela a banky.

Taxi
Vídeňské taxíky jsou standardně označeny střešním nápisem taxi a s předražováním ani okrádáním se nesetkáte. Taxíky mezi letištěm a centrem jezdí za pevné ceny, za zavazadla se obvykle neplatí. Jízdné se zaokrouhluje nahoru.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Ceny v obchodech jsou o něco vyšší než v České republice, nejlevněji nakoupíte v supermarketech řetězců Billa, Spar, Zielpunkt, Merkur a Hofer, které bývají otevřeny i nonstop.
Otevírací doba běžných obchodů bývá ve všední dny od 9.00 (potraviny od 8.00) do 19.00 hodin, v sobotu do 13.00 hodin, jen výjimečně déle. Ve vídeňské oblasti mají některé větší obchody otevřeno ve čtvrtek do 22.00 a v sobotu až do 17.00 - 18.00. V turistických centrech může být výjimečně otevřeno i v neděli.
Oblíbeným suvenýrem jsou kvalitní potraviny, zejména čokolády, sýry a vína.

Zpět na navigaci

Oblečení, zavazadla

Cestujte nalehko, budete svobodnější! Jedete si užívat, nestěhujete se. Pevný středně velký uzamykatelný kufr opatřete visačkou se svým jménem. Lístek se jménem, adresou a telefonním číslem vložte také dovnitř. Do odbavovaného zavazadla uložte všechny ostré předměty jako kapesní nůž, nůžtičky, pilníček na nehty apod., které nesmíte vzít s sebou do kabiny letadla. Jako příruční se nejlépe osvědčil pevný turistický batůžek na věci, které chcete či potřebujete mít stále u sebe (například léky, které užíváte pravidelně). Neberte si tašky do ruky nebo dokonce kabelky, překážejí a snadno je někde zapomenete.
Oblečení by mělo být příjemné a praktické, do města nemačkavé směsové, do přírody sportovní. Důležité jsou pohodlné boty, zejména na výlety do přírody nejlépe vodovzdorné (kvalitní botasky nebo lehké goretexy), do města stačí sportovní sandály. Přibalte svetr, bundu, kvalitní pláštěnku a deštník, pokrývku hlavy a náhradní dioptrické brýle, pokud je nosíte. Pokud cokoliv zapomenete, není problém to koupit.
Do horských oblastí je samozřejmostí nezbytné vybavení podle druhu sportu a podmínek v místě pobytu. Na horskou túru si vždy vezměte teplé oblečení a ochranu proti dešti, ať je počasí jakékoli; ve vysokých horách je třeba vždy počítat i s jeho prudkým zvratem. Pokud jedete na lyže či snowboard, dejte si své vybavení včetně vázání před odjezdem odborně zkontrolovat.

Zpět na navigaci

Opalování

Na hory a zejména pro lyžování se vybavte kvalitním opalovacím krémem s vysokým ochranným UV faktorem, podle citlivosti vaší pokožky. Důležitý je i lůj na rty a sluneční brýle s UV filtrem.

Zpět na navigaci

Pláže a koupání

Většina nabízených lyžařských středisek je vybavena bazénem. Pokud ano, ověřte si, zda je vstup v ceně lyžařské permanentky.
Vodní parky. K nejoblíbenějším patří Aquapulco v Bad Schallerbach (mj. bazén s vlnobitím, pláží a masážními lavicemi, skluzavky ke kanálu s divokou vodou, Crazy River (109 m dlouhá skluzavka pro nafukovací čluny), strmá skluzavka Kamikadze, krytá skluzavka Blue Hole do venkovního bazénu a další) a Sole Felsen Bad v dolnorakouském Gmündu hned u českých hranic (7 bazénů, solné bazény s vodními masážními lůžky, 65 m dlouhá vodní skluzavka, několik druhů sauny a parní lázeň).
Koupání v teplé vodě nabízejí např. Geinberg Therme v Horním Rakousku (kryté i venkovní bazény, vířivky, vodní masáže, Karibská laguna se slanou vodou, pláž) či Laa an der Thaya nedaleko Brna (krytý i venkovní bazén, termální bazén, 90 m dlouhý tobogán, dětská sekce Pohádkový svět). V údolí Ötztal jsou lázně Aqua Dom Längenfeld s téměř desítkou bazénů s vodou o teplotě 34 -36 °C, čerpanou z hloubky téměř 2 km, s vysokým obsahem síranů, chloridů a sodíku. Atrakcí jsou „gejzír", vířivky, dětský areál a několik typů saun.

Zpět na navigaci

Pošta

Pohlednice stojí 0,50 €, známka do EU 0,55 €. Známky koupíte na poště nebo společně s pohledy.
Poštovní schránky jsou žluté, s červeným pruhem. I v horských centrech je rychlé a spolehlivé odeslání pohledů prostřednictvím hotelové recepce.

Zpět na navigaci

Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy

Pokud pojedete do Rakouska vlastním automobilem, potřebujete národní nebo mezinárodní řidičský průkaz a zelenou kartu. Samozřejmostí by mělo být havarijní pojištění a pojištění proti krádeži. Všechna vozidla musí být označena označením státu registrace a vybavena výstražným trojúhelníkem a lékárničkou, motocyklisté helmou. Automobily musí být od 1. listopadu do 15. dubna povinně vybaveny zimními pneumatikami.
Jízda po dálnici je možná pouze s dálniční známkou s příslušnou dobou platnosti (desetidenní 7,70 € (2009), dvouměsíční a roční, tato známka je povinná i pro jízdu po rychlostních komunikacích. Při jízdu po dálnici musí být v autě reflexní vesta na dosah řidiče pro případ, že by musel vystoupit z vozu. Chybějící vesta znamená pokutu; zakoupíte ji na každé čerpací stanici. Na vysokohorských silnicích a v některých tunelech se platí mýtné.
Národní i mezinárodní autopůjčovny najdete zejména na letištích a v centrech měst. Vyplatí se porovnat několik nabídek, např. firmy Hertz či Avis mívají výhodnější sazby při objednávce předem přes internet. Pouze některé půjčovny nabízejí možnost vrácení vozu i jinde než bylo půjčeno. K zapůjčení vozu je třeba platný občanský průkaz nebo pas.
Pravidla silničního provozu jsou v podstatě shodná jako v České republice, za jejich porušení jsou však mnohem vyšší tresty. Maximální povolená rychlost (pokud není v daném místě značkou stanoveno jinak) je v obci 50km/h, mimo obec 100 km/h (v Tyrolsku a Vorarlbersku 80 km/h) a na dálnici 130 km/h. Za významné porušení rychlosti hrozí nejen vysoká pokuta, ale i odebrání řidičského průkazu. Používání bezpečnostních pásů je povinné, děti mladší 14 let musí sedět připoutány na zadním sedadle a děti menší než 150 cm mohou jet autem výhradně v autosedačce. Řidič za volantem smí mít v krvi maximálně 0,5 promile alkoholu, při větším množství hrozí pokuta, odebrání řidičského průkazu nebo zákaz řízení motorových vozidel na území Rakouska.
Problémem ve městech bývá parkování. Parkovací lístek pro stání ve vyznačených parkovacích zónách lze koupit v automatu nebo nejbližší trafice. Nesprávné parkování je oceněno pokutou, „botičkou" či odtažením vozu.
V případě dopravní nehody se zraněním a zřejmou vyšší materiální škodou je nutné přivolat policii. Pokud je škoda malá, nikdo nebyl zraněn a účastníci nehody se mezi sebou dohodnou, je nutné, aby si vyměnili osobní údaje, údaje k pojistce a vozidlu, a případ poté řeší pojišťovny (pokud v tomto případě přivoláte policii, hradíte poplatek za výjezd, asi 40 €). Doporučujeme v každém případě sepsat mezi účastníky dopravní nehody zprávu o nehodě (Unfallbericht), příslušné formuláře jsou k dispozici i u českých pojišťoven. Při nehodě nebo poruše vozidla lze volat rakouský automotoklub (ÖAMTC) nebo sdružení ARBÖ.

Zpět na navigaci

Restaurace, ceny, doporučení

Prakticky po celém Rakousku můžete ochutnat jak místní speciality, tak jídla mezinárodní či evropské kuchyně. Restaurací je obrovská škála, od malých rodinných podniků, přes mezinárodní řetězce po specializované národní kuchyně (čínská, indická, thajská, mexická) a najíst se můžete v luxusním podniku s obsluhou, ve stylovém prostředí, v rychlém občerstvení i v bufetu na ulici.
Všech přibližně 75 tisíc hospod, restaurací a kaváren se týká zákon o kouření. Každé menší zařízení musí být zřetelně označeno jako kuřácké nebo nekuřácké, ve větším musí být oba prostory od sebe zřetelně odděleny a pokud to není možné, musí být podnik veden pouze jako nekuřácký. Pokuta za kouření v nekuřácké restauraci je až 1000 EUR pro hosta, 10 000 EUR pro provozovatele.
Specialitou Rakouska a zejména Vídně jsou kavárny, v nichž se můžete cítit jako doma a nad šálkem kávy a zdarma nabídnutými novinami a časopisy strávit třeba půldne: do kavárny se chodí běžně na snídani i na obchodní schůzky. Často se nabízí široký sortiment pečiva, zákusků a dortů.
Alespoň jedno „nej": Nejvýše položenou restaurací v Rakousku je Jochdohle (3150 m n.m.) ve Stubaiských Alpách v Tyrolsku, pyšnící se jak rozhledem, tak moderní architekturou.

V restauraci
káva, čaj = od € 2,30
voda/nealko = € 2,70 / 3,50
pivo = od € 3,20
poledni denní menu v běžné restauraci = od € 8,00
jídlo v čínské restauraci = € 5,80
večeře v běžné restauraci (bez nápojů) = € 12.00
Další ceny
městská doprava (1 pásmo) = od € 1,70

Zpět na navigaci

Různé

Název země
České pojmenování Rakousko (Rakúsy, Rakousy) vzniklo zkomolením názvu pohraničního hradu Ratgoz, dnešního Raabs na soutoku Moravské a Německé Dyje, kdy jeho název se rozšířil na označení širšího území. Rakouské pojmenování Österreich (česky „východní říše"), vzniklo ze staroněmeckého Ostarrichi, jak byla za císaře Oty III. v 10. století označována tzv. Východní marka (Marchia orientalis), tehdy nejvýchodnější část jím ovládaného území.

Demografie
Podle sčítání lidu roku 2001 žije v Rakousku 9 % cizinců, tj. téměř 1 milion osob. Převládají mezi nimi Srbové a Černohorci (asi 21 %), Turci (18 %), lidé z Bosny a Hercegoviny (13 %), Němci (10 %) a Chorvaté (8 % ), dále Poláci (3 %), Rumuni, Maďaři, Makedonci, Italové, Slováci a Češi (1 %). Toto procento však není úplně přesné, protože Rakušanů s českými předky je asi milion. Zajímavým etnikem jsou Jenišové (35 tis.), z nichž asi 3500 dosud kočuje, zejména v oblasti Burgenlandska, Mühlviertelu, Waldviertelu, Hausrucku, Totes Gebirge a Seetálských a Fischbašských Alpách.
Přibližně 400 tisíc Rakušanů žije v zahraničí, zejména v Německu.
Průměrná délka života Rakušanů je u žen 82 let a u mužů 76,5 let (2005).

Tipy pro lyžaře
V Rakousku je dle statistik asi 22 tisíc km sjezdovek, 16 tisíc km upravených běžeckých stop, 3500 lanovek a vleků a 8 ledovců pro lyžování. Pro základní orientaci je určen následující přehled.

1) Ledovcové areály umožňující celoroční lyžování
Korutany: Mölltalský ledovec; Salzbursko: Kaprun/Kitzsteinhorn; Štýrsko: Ramsau/Dachsteinský ledovec; Tyrolsko: Kaunertalský ledovec, Neustift/Stubaiský ledovec, Pitztalský ledovec, Sölden/Rettenbašský a Tiefenbašský ledovec, Tux/Hintertuxský ledovec.

2) Areály nabízející noční lyžování na osvětlených sjezdových tratích
Horní Rakousko: Gosau, Hinterstoder, St. Wolfgang; Korutany: Bad Kleinkirchheim, Heiligenblut, Nassfeld (Hermagor); Salzbursko: Flachau, Obertauern, Saalbach-Hinterglemm, Zell am See; Štýrsko: Schladming; Tyrolsko: Innsbruck, Ischgl, Kitzbühel, Sölden, St. Anton/Arlberg; Vorarlbersko: Lech/Zürs.

3) Sjezdovky pro profesionály a velmi zkušené lyžaře
Dolní Rakousko: sjezdovka světového poháru Hischenkogel, Semmering, Steilhang Häsing, Kar, Hochkar; Horní Rakousko: Hösskogel-Abfahrt, Hinterstoder, Krippensteinská sjezdovka v Obertraunu; Korutany: Flattach/Mölltalský ledovec, Falbichl, Carnia; Salzbursko: Gamsleiten 2, Obertauern, Schattberg Nord, Saalbach-Hinterglemm, severní lyžařská trasa ve Sportgasteinu; Štýrsko: sjezdovka Evropského poháru Riesneralm, Donnersbachwald, FIS-sjezdovka v Obdach-Kalchberglift, Steirisches Zirbenland, FIS-sjezdovka Hauser Kaibling, Haus/Ennstal, FIS-sjezdovka Planai, Schladming; Tyrolsko: Hafelekar v Innsbrucku-Seegrube, Streif v Kitzbühelu, Schindelkar, Mattun, Kandahar-Kapall v St. Anton; Vorarlbersko: Kristallabfahrt z Hochjochu, Schruns, Madloch, Zürs/Lech.

4) Sjezdovky a areály pro rodiny s dětmi
Dolní Rakousko: Annaberg, Lackenhof/Ötscher; Horní Rakousko: Grünau-Katschberg, Spital/Phyrn-Wirzealm/Hinterstoder; Korutany: Bad Kleinkirchheim, Innerkrems, Nassfeld, St. Oswald; Salzbursko: Faistenau-Hintersee-Krispl/Gaissau, Neukirchen, Lofer, Russbach; Štýrsko: Grimming/Donnersbachwald/Riesneralm, Knax v Dachstein-Tauern, Mariazell-Hochschwab, Murau, Waldheimat-Mürztal, Mayrhofen, Serfaus-Fiss-Ladis; Vorarlbersko: akce „Montafon vítá rodiny„, Bregenzerwald: akce „Sníh pro děti“, Schoppernau/Au: země dětských zážitků.

5) Areály pro snowboard
Dolní Rakousko: Annaberg, Göstling-Hochkar, Semmering-Hirschenkogel; Horní Rakousko: Hochflicht/Böhmerwald; Korutany: Bad Kleinkirchheim, Gerlitzen Alpe, Heiligenblut, Mölltalský ledovec; Salzbursko: Zell am See/Kaprun, Kitzsteinhorn, Saalbach Hinterglemm, Sportwelt Amadé; Štýrsko: Grimming/Snowvalley Planneralm, Snow Park Riesneralm, Dachstein-Taurský region, Kreischberg, Murauský region, Waldheimat Mürztal/Stuhleck; Tyrolsko: Achenkirch, Ischgl; Vorarlbersko: Boarderland Lech, Damüls, Kleinwalswertal, Montafon.

6) Běžecké stopy
Dolní Rakousko: Bärnkopf-Gutenbrunn, Göstling-Hochkar, Panoramatická trať Wechsel-Semmering; Horní Rakousko: Böhmerwald; Korutany: Bodental, Heiligenblut; Salzbursko: Lungau, Pinzga-Loipe, Saalachtal-Loipen, Maria Alm, Sonnenterrassenloipe, Salcburský svět Amadé, Wellness Loipenpark ve Faistenau; Tyrolsko: „Koasa„-Loipe v St. Johann/Tirol, Achensee, Lienzské Dolomity, Tannheimertal; Vorarlbersko: „Loipe 2000“ na zamrzlé přehradě Sivretta-Stausee a v okolí, Region Bregezerwald.

Wolfgang Amadeus Mozart
Jeden z největších skladatelů klasické hudby a klavírní virtuos (27.1.1756 Salzburg - 5.12.1791 Vídeň) se narodil jako poslední ze sedmi dětí. Do vínku dostal geniální nadání (komponoval již v pěti letech) a fenomenální hudební paměť, celý život se však potýkal s nepřízní osudu. Neustále čelil finančním obtížím a potkala ho řada osobních tragédií. Hodně cestoval po Evropě, mluvil plynně několika světovými jazyky a složil neskutečné množství hudebních děl, mezi nimiž jsou árie, mše a další církevní skladby, dueta, kantáty, komorní skladby a oratoria, skladby pro sólové nástroje i orchestrální díla. Světové proslulosti dosáhly opery Don Giovanni, Figarova svatba a Cosi Fan Tutte. Poslední rozepsané dílo, Rekviem, zůstalo nedokončené: Mozart nečekaně zemřel, zřejmě na infekční onemocnění, a byl pochován na předměstí Vídně do neoznačeného hrobu.

Elfriede Jelinek
Rakouská spisovatelka (20.10.1946. Mürzzuschlag), žijící střídavě ve Vídni a v Mnichově, získala - jako první v Rakousku - roku 2004 Nobelovu cenu za literaturu. V Praze dostala Cenu Franze Kafky. Vzdělání získala v klášterní škole. Matka ji považovala za zázračné dítěte: Elfriede dostávala hodiny klavíru, kytary, flétny a houslí a od 13 let studovala současně gymnázium a konzervatoř. Po psychickém zhroucení začala psát. První úspěšný román byly „Die Liebhaberinnen„ (Milenky, 1975), další dílo, „Burgtheater“ (1983), vyvolalo skandál kvůli tématu nacismu. Rozporuplné reakce vzbudily i další romány „Ausgesperrten„, „Die Klavierspielerin“ (Pianistka), „Lust„ (Chtíč), divadelní hra „Raststätte“ (Motorest) a protivládní texty Das Lebewohl, Ein Heider-Monolog. K posledním dílům patří „Ich liebe Österreich„ (Miluji Rakousko) a libreto k „Lost Highway“ Olgy Neuwirtové (2003).

Zpět na navigaci

Spropitné

Je v Rakousku obvyklé a jeho výše je srovnatelná se spropitným v České republice. Očekáváno je zejména ve službách (hotely, průvodci) a restauracích, přestože v restauracích vyšších kategorií je obsluha již zahrnuta do ceny účtu.

Zpět na navigaci

Svátky

Rakušané slaví rádi. Kromě dále uvedených státních svátků se všeobecně slaví 14. únor (sv. Valentýn), Popeleční středa (pohyblivý), 19. březen (sv. Josef), Květná neděle (pohyblivý), 4. květen (sv. Florián), Den matek (pohyblivý), Nanebevzetí Páně (pohyblivý), Svatodušní svátky (pohyblivý), Tělo Páně (pohyblivý), 14. červen (Den otců), 10. říjen (Kärntner Volksabstimmung), 2. listopad (Památka zesnulých), 11. listopad (sv. Martin), 15. listopad (sv. Leopold), čtyři adventní neděle a 31. prosinec (Silvestr).
Kromě celostátních svátků si každá spolková země připomíná svátky svých patronů, Korutany (sv. Rupert Salcburský), Dolní Rakousko (sv. Jan Kapistránský), Horní Rakousko (sv. Florián), Salcbursko (sv. Mikuláš), Tyrolsko (sv. Severin z Norika a sv. Jan Nepomucký), Vorarlbersko (sv. Gerold).
Celostátní svátky:
1. leden: Nový rok
6. leden: Tři králové
Velikonoce (pohyblivý svátek včetně velikonočního pondělí)
1. květen: Svátek práce
Nanebevstoupení Páně (pohyblivý)
Svatodušní svátky (pohyblivý, pondělí)
Boží tělo (pohyblivý)
15. srpen: Nanebevzetí Panny Marie
26. říjen: Státní svátek Rakouské republiky
1. listopad: Svátek všech svatých
8. prosinec: Zvěstování Panny Marie
25. prosinec: První svátek vánoční
26. prosinec: Druhý svátek vánoční

Zpět na navigaci

Telefonování + roaming

Čeští operátoři Telefonica O2, T-Mobile i Vodafone mají v Rakousku partnera, aktuální ceny sdělí váš poskytovatel služeb.
Na všech pobočkách Čedoku lze zakoupit předplacenou telefonní kartu „X".

Zpět na navigaci

Tísňová volání

Integrovaný záchranný systém: 112
Záchranná služba: 144
Policie: 133
Hasiči: 122
Poruchy vozidel: ÖAMTC 120, ARBÖ (Autoklub) 123
Čedok (Parkring 12, Wien): 5132509, 5120199, 5124372
pohotovostní služba Čedoku: +420 724 626 775

Zpět na navigaci

Víza, vstupní formality

Občan ČR může cestovat do Rakouska na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu, který je vybaven strojově čitelnou zónou a který nemá oddělenou vyznačenou část (t.j. odstřižený roh). Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu na území Rakouska.
Děti zapsané v platném cestovním pasu rodiče mohou cestovat s tímto rodičem bez vlastního cestovního dokladu, jinak musí být vybaveny vlastním cestovním pasem, protože občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje s občanským průkazem společně s dítětem mladším 15 let, nestačí, že je dítě zapsáno v jeho občanském průkazu.
V případě ztráty cestovního dokladu je nutné se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Ten pak slouží k jednorázově cestě do ČR.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Vídeň
Rakouská metropole (1,8 mil. obyv., UNESCO 2001) leží na Dunaji, obklopená zalesněnými kopci a vinicemi, s historií sahající k Římanům, kteří zde založili vojenský tábor Vindobona (1. stol.n.l.). Městský status získala roku 1137; v 15. století zažila okupaci Maďary a v 16. - 17. století Turky. Současná podoba je převážně z doby císaře Franze Josefa. Vídeň je zároveň samostatnou spolkovou zemí (415 km2) a jedním ze sídel OSN. Administrativně se dělí na 23 částí (Bezirk).
Hlavní památkou je Stephansdom, gotická katedrála sv. Štěpána z roku 1359 (půdorys 107 x 39 m, cenné interiéry, 137 m vysoká Jižní věž z roku 1435, na niž vede 343 schodů, 61 m vysoká nedokončená Severní věž z roku 1579, s dvacetitunovým zvonem Pummerin a s terasou na niž vede výtah. Na střechu dómu bylo použito 230 tisíc glazovaných tašek. Pro turisty jsou přístupné i katakomby. Na náměstí Stephansplatz se nachází rovněž Dómské a diecézní muzeum. V centru zaujme i postmoderní skleněný dům Haas Haus (1987 - 1990), luxusní obchodní dům s restaurací na střeše, a nejrušnější pěší zóna Kärntner Strasse, s hotelem Sacher se slavnou kavárnou. Na pěší zóně Graben (Příkopy) se nachází barokní morový sloup Nejsvětější Trojice (1693, se sochou císaře Leopolda), Josefova a Leopoldova kašna (1804) a kostel sv. Petra, na náměstí Neuer Markt kašna Donnerbrunnen a Kapucínský kostel s hrobkou habsburských panovníků (Kapuzinergruft).
Zámek Hofburg (1279), kdysi sídlo Habsburků, je úředním sídlem rakouského prezidenta, částečně přístupný veřejnosti (Klenotnice, Muzeum císařovny Sisi, císařské soukromé komnaty). Cenné památky jsou zámek Belvedere (Dolní a Horní zámek, oranžérie a zahrady), Uměleckohistorické muzeum a Přírodovědecké muzeum, kostel sv. Michala (12. stol.) a Looshaus (1911) na Michalském náměstí, paláce Starhemberský, Dietrichsteinský, Mollard-Claryovský, Ferstelův a Daun-Kinských.  V řadě kostelů (mj. Minoritů, Panny Marie na břehu, Dominikánský a Jezuitský kostel) vyniká barokní Karlskirche (1737, měděná kupole 72 m výšky, dva 33 m vysoké sloupy s reliéfy ze života sv. Karla Boromejského) na náměstí Karlsplatz, kde se nachází rovněž park s pomníky mj. Johanna Brahmse a Josefa Ressela, novorenesanční Künstlerhaus (Dům umělců) a dva secesní pavilony (1901), původně stanice vídeňské městské dráhy, dnes kavárna a vstup do metra na křižovatce tří linek. Na náměstí Maria Theresien Platz stojí působivý pomník Marie Terezie (1887, s jezdeckými sochami čtyř vojevůdců). Parlament je monumentální novoklasicistní budova (1884) s řadou mramorových soch a reliéfů: prohlídka je možná s průvodcem. Kašně před parlamentem dominuje řecká bohyně Pallas Athéna jako symbol moudrosti, další sochy symbolizují Dunaj, Inn, Vltavu a Labe, čtyři řeky tehdejšího císařství. Rathaus, vídeňská radnice (1883, 20 tis. m2, 1575 místností, 2035 oken), v novogotickém stylu, stojí na náměstí Rathausplatz. V zimě se před ní odehrávají slavné vánoční trhy a „Eistraum", kdy je prostor před radnicí i s přilehlými parky proměněn v umělé kluziště. Většina významných staveb (parlament, radnice, divadlo, univerzita, Hofburg, Státní opera, Městský park, novogotický Votivkirche - postavený jako poděkování Bohu za neúspěšný atentát na císaře Franze Josefa - a další památky leží na Ringstrasse, 4 km dlouhé a 57 metrů široké ulici,  obepínající historické centrum.
Z novější architektury vyniká komplex obytných domů Hundertwasserhaus (1979 - 1986) architekta Friedensreicha Hundertwassera. Centrem zábavy je rozlehlý přírodní park Prater, s obřím ruským kolem. Pohled na město nabízí také televizní věž Donauturm (252 m, s otáčivou restaurací ve výšce 160 m). Nejznámější galerií je Albertina (1781) vedle Hofburgu, zabírající původní palác hraběte Sylva-Tarouca, klášter Augustiniánů z 15. a 16. století, klasicistní přístavbu a podzemní prostory. Cenné sbírky (od roku 1768) obsahují přes 45 tisíc obrazů, 35 tisíc knih, 25 tisíc architektonických plánů a modelů a nespočet grafik. V roce 1999 byla založena sbírka fotografií; pořádají se zde tematické výstavy.
Donau - City je nejmodernější část Vídně, oddělená od historické části Dunajem a ostrovem Donauinsel. Stavět se začala v roce 1970 a tvoří ji převážně výškové budovy (mj. Mischek,  Saturn, Tech Gate nebo Andromeda). Je zde sídlo OSN přezdívané „UNO City" (též Vienna International Center, 1973-1979, architekt Johann Staber, komplex budov o výškách 54 - 120 m) a moderní kongresové a veletržní centrum Austria Center Vienna (1987). Komplex budov navazuje na Donaupark (1964) s věží Donauturm.
Dalším magnetem je císařský zámek Schönbrunn (UNESCO), který v rokokovém slohu nechala upravit císařovna Marie Terezie; z celkem 1441 místností je zpřístupněno 45. V rozlehlých zahradách jsou cenné kašny, klasicistní kolonáda, palmový a kaktusový skleník, sluneční hodiny, bludiště (Irrgarten) a ZOO, první na světě. Grinzing je malebná okrajová čtvrť Vídně, s vinicemi a vinnými šenky (heurigery) na svazích zalesněného kopce Kahlenberg (484 m n.m.), na vrcholu s hotelem, restaurací, barokním kostelem sv. Josefa a výhledem na Vídeň. Ještě lepší vyhlídka je z  pěšky dostupné rozhledny Stephanienwarte, nebo z nedalekého Leopoldsbergu (425 m n.m.), s kostelem sv. Leopolda.

Achensee
Největší jezero Tyrolska je smaragdově zelené a pro nápadně úzký tvar (10 km x 1 km) nazývané „tyrolským fjordem". Je vyhledáváno pro surfing, kitesurfing, potápění (viditelnost do 10 m), koupání (teplota vody až 22 oC) a plachtění. Letní výletní plavby pořádá společnost Achenseeschiffahrt. Okolní hory jsou ideální pro turistiku, cykloturistiku i paragliding; lanovka z Maurachu vede na Rofan, lanovka z Pertisau na Karwendel.

Attersee
Největší alpské jezero Rakouska leží v Solné komoře, měří 20 x 4 km a je hluboké 171 m. Protože v zimě nezamrzá a viditelnost je do hloubky 20 metrů, je ideální pro výcvik potápění. Další aktivity jsou jachting, surfing, vodní lyžování, rybaření, parasailing. Po jezeře plují lodě, okolí nabízí trasy pro turistiku i cykloturistiku. V nabídce je i horolezectví, jezdectví, golf a tenis.

Arlbergpass
Arlberský průsmyk (1800 m n.m.), spojující Vorarlberg a Tyrolsko, je centrem světoznámé exkluzivní lyžařské oblasti, se středisky Lech a Zürs, kde sníh leží spolehlivě od listopadu do května; upravených sjezdovek je 260 km. Probíhá tudy rozvodí mezi Rýnem a Dunajem a klimatický předěl. Arlberská silnice byla postavena za vlády Josefa II., Arlberský železniční tunel byl otevřen roku 1884. Na tyrolsko-švýcarském pomezí leží údolí Brandnertal. Zejména v létě láká překrásná příroda, tenisové kurty, koupaliště a atraktivní turistické programy včetně autobusu zdarma.

Bad Aussee
Štýrské lázeňské letovisko téměř v geografickém středu Rakouska, bylo již ve 12. století centrem těžby soli, což dokládá zachovaný solný špitál a kostelík sv. Ducha (Sandling, nejvýnosnější rakouský solný důl, leží u nedalekého jezera Altausee). Zajímavosti jsou vlastivědné muzeum, ruční výroba potisků na látky dle tradičních vzorů a most Mercedes-Brücke (2005).

Bad Gastein
Radioaktivní lázně v údolí Gasteinertal na úpatí Graukogelu v pohoří Vysoké Taury mají 17 léčivých pramenů obsahujících radon, účinný při léčení revmatu a poruch krevního oběhu, přičemž k léčbě se využívají i někdejší štoly. Památky jsou farní kostel (19. stol.), kostel sv. Mikuláše (15. stol.) a místní muzeum těžby zlata, nicméně turisty přitahuje zejména mohutný stometrový gasteinský vodopád přímo v centru města. V okolí jsou lyžařská střediska s téměř 200 km sjezdovek, v létě se provozuje paragliding, horolezectví, alpinismus, lov a rybolov.

Bad Ischl
Bývalá letní rezidence císaře Františka Josefa I., postavená ve stylu biedermeieru, leží v centru Solné komory, asi 20 km jižně od jezer Attersee a Traunsee. Pobývali zde mj. hudební skladatelé Strauss, Lehár, Brahms a další, dnes se tu každoročně odehrává operetní festival. Zajímavosti jsou císařská vila, park a promenáda.

Bad Kleinkirchheim
Vysokohorské lázeňské město v srdci Korutan, které nabízí kombinaci alpského lyžování a koupání v termálních lázních Römerbad, nacházejících se pár metrů od vleků a sjezdovek. Řada hotelů nabízí termální bazény, sauny, římské lázně i komplexní relaxační centra. Zázemím na severu je národní park Nockberge.

Bartholomäberg
Oblíbené turistické středisko (1000 m.n.m.) leží ve Vorarlbersku, poblíž švýcarských hranic. Je nejstarším osídleným místem v údolí Montafon, tradiční oblasti rudného dolování. Památkou je kostel s vyřezávaným oltářem a kazatelnou.

Bodensee (Bodamské jezero)
Druhé největší alpské jezero (14 x 63 km, hloubka 254 m, 396 m n.m.) je ledovcového původu a leží na hranici Německa, Švýcarska a Rakouska, přičemž v Rakousku je největším jezerem. Protéká jím řeka Rýn a v zimě nezamrzá. Na východním břehu leží Bregenz, hlavní město Vorarlberska. Po břehu jezera vede místní železnice a cyklostezka, do hor vyvezou návštěvníky lanovky, po jezeře jezdí vyhlídkové lodě. Na německé straně stojí za návštěvu ostrovy Mainau, pozoruhodný svou zahradní úpravou, a Reichenau (UNESCO), města Konstanz (Kostnice) a Friedrichshafen (muzeum vzducholodí). Jezerní voda s teplotou okolo 20 oC nabízí koupání pro otužilce.
Brand
Obec ve Vorarlbersku (700 obyv., 1010 m n.m.) v lyžařské oblasti Brandnertal na rakousko-švýcarsko-lichtenštejnském trojmezí pod vrcholem Schesaplana (2965 m n.m.), propojená kyvadlovou autobusovou dopravou s obcí Bürserberg. Okolí nabízí 400 km značených turistických cest a 100 km cyklostezek, sjezdovky jsou lehké až středně náročné, vhodné pro rodiny s dětmi, běžeckých stop je 36 km. Je zde i snowpark, sáňkařská dráha, dětské vleky a lyžařská škola. Z Brandu vychází vyhlídková silnice do výšky 1565 m.n.m. k Schattenlagant, odtud vede lanovka k jezeru Lünersee (1970 m.n.m.).

Bregenz
Hlavní město Vorarlberska (28 tis. obyv.) na břehu Bodamského jezera, po němž plují vyhlídkové lodě. Zajímavosti jsou Zemské muzeum, neoklasicistní divadlo (1838), prosklený Dům umění (Kunstmuseum Bregenz), barokní kaple sv. Jana Nepomuckého,  radnice (1685), Jezerní kaple sv. Jiří a sv. Hilaria (15. stol.), neogotický kostel Srdce Ježíšova, zbytky opevnění (13. stol.), věž Martinsturm (1602) s cibulovitou střechou, Muzeem vojenské historie a kaplí sv. Martina (14. stol.). Unikátem je největší jeviště světa na vodě (Seebühne).

Dachstein
Horský masiv (900 km2, Hoher Dachstein 2995 m n.m.) na hranici Horního Rakouska, Štýrska a Salzburska, zpřístupněný dvěma lanovkami a dálkovou alpskou trasou „Via Alpina". Pozoruhodný systém Dachsteinských ledových jeskyní je lokalitou UNESCO. Dachsteinská Mamutí jeskyně (1360 m n.m., dosud zjištěná délka 50 km, hloubka 1,2 km) je nazvaná dle délky prostor; prohlídková trasa je dlouhá 1 km (1,5 hod). Koppenbrullerská jeskyně (1458 m n.m.) se pyšní krasovou vyvěračkou a mocností ledu 25 metrů, prohlídková trasa měří 1 km. Za návštěvu stojí Dachsteinské jeskynní muzeum.

Embach
Vesnička (1013 m n.m.) na konci horského údolí Rauris je východiskem pro vysokohorskou turistiku i cykloturistiku do chráněné oblasti Vysokých Taur (Hohe Tauern), mohutného pohoří na hranicích mezi Tyrolskem, Korutany a Salzburskem, s nejvyšší horou Rakouska Grossglockner (3798 m.n.m.), k mnohým alpským jezerům a ke Krimmelským vodopádům.

Gmunden
Městečko (15 tis. obyv., 430 m n.m.) na Traunském jezeře v Horním Rakousku je vstupní bránou do oblasti Solné komory. Má cenné středověké centrum, radnici se zvonkohrou a farní kostel. Sloužívalo jako překladiště soli z dolů v Hallstattu a vedla sem odbočka koněspřežky České Budějovice - Linec - Gmunden (19. stol). Vodní zámek Ort, spojený s pevninou 123 m dlouhým dřevěným mostem, je dějištěm „Zámeckého adventu".

Gosau
Jedno z nekrásnějších míst Solnohradska (2 tis. obyv., 780 m n.m.), pod dolomitickým hřebenem Gosaukamm, je východiskem do horského masívu Dachstein. V 19. století patřilo k oblíbeným výletním místům císařské rodiny, když pobývala v Bad Ischl. Dnes přitahuje lyžaře a turisty. Jezera Vorderer Gosausee (933 m n.m., 69 m hloubka) a Hinterer Gosauseee jsou propojena zpevněnou cestou. Od jezera Vorderer Gosausee vede kabinová lanovka Gosaukammbahn k chatě Gablonzer Hütte (1475 m n.m.). Od jezera Hinterer Gosausee vede turistická stezka k horské chatě Adamekhütte (2196 m n.m.) s pokračováním na vrchol Hoher Dachstein (2995 m n.m.). V jezerech žijí okouni, štiky a střevle.

Grossglockner
Masív Grossglockneru leží v národním parku Hohe Tauren (Vysoké Taury), s vrcholy Grossglockner (3798 m n.m.) a Grossvenediger (3674 m n.m.). Mezi strmými stěnami se nachází 169 ledovců (největší Pasterzenkees, 19,5 km2) a několik ledovcových řek. Žijí zde kamzíci, svišti, kozorozi, supi i orli, převládajícími dřevinami jsou limba a modřín. Napříč chráněným územím vede placená Grossglocknerhochalpenstrasse, nejznámější rakouská vysokohorská silnice z let 1930-1935, o délce 48 km, 13% stoupání a s převýšením 1700 metrů. Nejvyššího bodu dosahuje v průsmyku Grossglockner (2505 m n.m.). Z vyhlídek jsou nejznámější Fuschentorl, výšina Františka Josefa a Edelweissspitze (2503 m n.m.).

Grundlsee
Jezero (4,22 km2, 5,7 km x 1 km, hloubka 64 m) obklopené lesy leží ve Štýrsku nedaleko lázeňského městečka Bad Aussee, pod jižními srázy pohoří Totes Gebirge. Žijí v něm štiky, siveni, tloušti, okouni, střevle a další. Jeho voda je prakticky pitná a proto je zde zakázána plavba lodí se spalovacími motory (vyhlídkové plavby zajišťují pouze lodě Rudolf a Traun). Jezero je vyhledávané potápěči, teplota vody v létě dosahuje 18 - 25 °C. Na západě jezera leží soutěska Zimitztal se stejnojmenným vodopádem. Naučná stezka vede k jezeru Toplitzsee (přírodní rezervace).

Hallstatt
Turistické letovisko (900 obyv., 510 m n.m., UNESCO) Solné komory se nachází na břehu Hallstattského jezera pod masivem Sarsteinu. Keltské pohřebiště a nálezy z nejstarší doby železné daly jméno celé epoše („Halštatská kultura", 700 - 400 př.n.l.), kdy už tehdy se zde těžila sůl. Obec tvoří prakticky jediná ulice s domy natěsnanými na sebe a částečně postavenými na kůlech zapuštěných v jezeře, některé vzájemně propojené úzkou cestičkou nad střechami domů. Silnice sem byla postavena teprve roku 1890 po odstřelu skal. Zajímavostmi jsou muzeum, katolický kostel Nanebevzetí Panny Marie s gotickým oltářem, hřbitovem a kostnicí (16. stol.), halštatské pohřebiště a rozlehlé jeskynní systémy (Obří a Mamutí jeskyně). K zpřístupněným důlním štolám (835 m n.m.) vede lanovka Salzbergbahn. Solný důl je nejstarší na světě: do podzemí jezdí miniaturní vláček a do jednotlivých pater sklouznete po dřevěných skluzavkách (v ochranném oděvu zapůjčeném na místě).

Heiligenblut
Celoroční turistické letovisko (1200 obyv., 1300 m n.m.) a poutní místo je klíčem k průsmyku Grossglockner. Každoročně se tu pořádá běh do vrchu Grossglockner Berglauf. Památkou je kostel, založený v 15. století mnichy z Admontu, s hrobkou sv. Brikcia a cenným oltářem.

Hochosterwitz
Nejkrásnější hrad v Rakousku, ležící v Korutanech východně od St. Veit, je jedním z nejvýznamnějších v Evropě. Původní hrad z 9. století, postavený na 160 metrů vysoké vápencové skále, byl v 16. století zásadně přebudován na obranu proti Turkům. Na příkré přístupové cestě, částečně vysekané do skály a dlouhé 700 metrů, bylo nutné projít celkem 14 branami, z nichž každá měla odlišný obranný mechanismus; snad proto nebyl nikdy dobyt. Dnešní podoba pochází převážně ze 16. století a hrad je dodnes majetkem potomků George Freiherra (1534-87) von Khevenhüller, který ho tehdy koupil. Některé partie hradu (sbírky, zbrojnice, kaple s freskami, nádvoří se studnou) jsou od velikonoc do konce října přístupné veřejnosti. Model hradu v měřítku 1:25 najdeme v expozici Minimundus v nedalekém Klagenfurtu.

Innsbruck
Tyrolská metropole (120 tis. obyv.) v údolí řeky Inn uprostřed Alp, byla dějištěm zimních Olympijských her v letech 1964 a 1976. Zajímavosti jsou Vítězný oblouk (1765), palác Fugger-Taxisů a barokní Altes Landhaus, Anenský sloup (1703, připomínka osvobození Tyrolska od bavorské invaze), Městská věž (vyhlídka) a Goldenes Dachl (Zlatá střecha, symbol města s Olympijským muzeem), gotická radnice s rokokovou fasádou a katedrála sv. Jakuba s freskami. Významný je zámek Hofburg s kostelem Hofkirche (16. stol., náhrobek císaře Maxmiliána I.) a renesanční zámek Ambras. Na vyhlídku Hafelekarspitze (2334 m n.m.) v pohoří Karwendel vede kabinová lanovka a do Stubaiského údolí jezdí tramvaj (1 hod).  Vyplatí se zakoupení Innsbruck Card (kombinace jízdenek na městskou dopravu včetně lanovek a vstupenek do památek).

Jenbach
Tyrolské městečko (7 tis. obyv.), odkud k překrásnému jezeru Achensee (délka 9,5 km) ve vápencovém pohoří Rofan (350 km2, Hochiss 2299 m n.m.) jezdí Achenseebahn, nejstarší dodnes provozovaná úzchorozchodná ozubnicová parní trať na světě (1889). Vzdálenost 6,7 km (ozubnice na úseku 3,5 km, max. stoupání 160 ‰) mezi Jenbachem a jižním břehem jezera (stanice Seespitz) zvládnou historické lokomotivy za 45 minut. Červené otevřené vagóny umožňují nezapomenutelné výhledy do kraje, na konečné je možné přestoupit na loď a plavit se po jezeře. Parní vlaky jezdí od května do konce října.

Klagenfurt
Hlavní město Korutan (90 tis. obyv.) leží na břehu jezera Wörthersee nedaleko hranic se Slovinskem. Zajímavosti jsou náměstí Neuer Platz s Dračí kašnou a pomníkem císařovny Marie Terezie, náměstí Alter Platz se starou radnicí a sloupem Nejsvětější Trojice, kostel sv. Jiljí a katedrála sv. Petra a Pavla. Atrakcí je rozlehlý Europa Park se „Světem v malém" (Minimundus), kde jsou miniatury 140 staveb z pěti kontinentů v měřítku 1:25, včetně trojrozměrných prezentací jejich interiérů nebo pohyblivých modelů.

Krimmelské vodopády
Nacházejí se v národním parku Vysoké Taury a výškou 380 m v celkem třech stupních jsou nejvyšší v Evropě a páté nejvyšší na světě. Jsou přírodní památkou pod zvláštní ochranou rady Evropy a ročně přitáhnou několik set tisíc návštěvníků, kteří shlédnou i expozici „Zázračný svět vody" u vchodu do areálu. Vodopády lze obdivovat zespoda ze Salzašského údolí, ale zdatnější návštěvníci stoupají po upravené stezce k jednotlivým vyhlídkám na kaskády. Výstup (celkem 2 hod) končí u hostince Krimmler Tauernhaus, kde vodopády začínají na konci údolí Krimmel Achental. Sestup se doporučuje stejnou cestou. Zákaz vjezdu do oblasti vodopádů platí i pro kola.

Kreuzenstein
Zrekonstruovaný středověký hrad mezi městy Korneuburg a Stockerau patří k nejimpozantnějším v Rakousku. Vlastníky hradu byli též Rudolf I. Habsburský (1278) a Niklas Graf von Salm (1525), který se vyznamenal při obraně Vídně proti Turkům. Původní hrad byl zničen roku 1645 během třicetileté války švédskými vojsky, ale na konci 17. století zdědila zříceniny rodina Wilczek, v jejímž majetku je dodnes a která se postarala o jeho znovuvzkříšení do původní slávy, včetně každého detailu. Zasloužil se o to především hrabě Johann Nepomuk Wilczek (1837, Vídeň), který začal obnovou krypty a kaple (1874), který se přičinil i o dnešní rytířskou podobu hradu, jehož exteriéry i interiéry nás zavedou do středověké minulosti. Prohlídka s průvodcem trvá přibližně hodinu.

Landeck
Historické město Landeck (8 tis. obyv., 811 m n.m.), obklopené horami, se pyšní měšťanskými domy zdobenými freskami a stejnojmenným zámkem ze 13. století (dnes vlastivědné muzeum). Dominantou jsou zříceniny hradu Schrofenstein nad řekou Inn, na níž se provozuje rafting. V nabídce je i cykloturistika a paragliding z hory Venet, jejíž vrchol poskytuje jedinečnou vyhlídku.

Lech am Arlberg
Prominentní horské městečko (1700 obyv., 1400 m n.m.) plné hotelů (kam jezdí i nizozemská královská rodina) leží ve stejnojmenném údolí pod Arlberskými Alpami. Největší památkou je Bílý dům (1356), kteří postavili Walserové, zakladatelé města. Na začátku 20. století ho jako ideální lokalitu pro zimní sportování objevil průkopník lyžování Viktor Sohm. Roubenky se přeměnily na penziony a na vrcholy byla postavena první kabinová lanovka v Rakousku. Turistickou atrakcí se stalo původní stavení Josepha Schnabeho v Oberlechu (1817 m n.m.), v němž se nabízí „hořcová„ dle zděděné receptury (jablečný mošt s výtažkem z kořenů hořce). Cílem poutí je kostelík sv. Amálie, patronky horalů, k němuž vede i lanovka. Překrásné okolí protíná 250 kilometrů turistických tras, oblíbené jsou „Geologická“ a „Botanická" (rozkvetlými alpskými loukami z Alpines Schlegelkopfu do Petersbodenu, cestu může zkrátit ekologický vláček z Lechu do Schlegelkopfu). Arlberské odpočinkové centrum nabízí přírodní vyhřívané koupaliště, vodní skluzavky, atrakce pro děti a kurty. Lyžaře čeká 260 km sjezdovek ve výškách 1450 - 2450 m n.m., 60 tratí pro snowboardisty, 25 okruhů pro běžkaře a 84 kabinových lanovek a vleků, k dispozici jsou i haly na tenis a squash.

Linz
Významné průmyslové centrum  (Linec, 190 tis. obyv.) je od roku 1490 metropolí Horního Rakouska. Oblíbili si ho mj. Friedrich III., Johannes Kepler, Wolfgang Mozart, spisovatel Adalbert Stifter a skladatel Anton Bruckner. Most Nibelungů vede přes Dunaj k náměstí Hauptplatz (220 x 60 m), obklopenému domy s  barokními a rokokovými fasádami. Nejvýznamnější památky jsou novogotická bazilika Navštívení Panny Marie (Neuer Dom, 130 m x 60 m -  největší rakouský kostel, pozoruhodné vitráže, věž 134 m), barokní Starý dóm (jezuitský kostel sv. Ignáce), Stará radnice (16. stol.) s muzeem Linz Genesis, barokní sloup Nejsvětější Trojice (1723), kostel minoritů (1236), renesanční Landhaus (sídlo zemského sněmu a zemské vlády) s bronzovou kašnou Planetenbrunnen, Linecký zámek s muzeem a kostel sv. Martina (8. stol.), nejstarší v Rakousku. Městu dominuje kopec Pöstlingberg (537 m n.m.) s barokním poutním kostelem Sedmibolestné Panny Marie; na vyhlídku vede nejstrmější adhezívní (neozubená) dráha na světě.

Lünersee
Tyrkysově zbarvené jezero (nadm. výška 1970 m, 2 x 1,2 km, hloubka 139 m) je nazýváno klenotem mimořádně členitého pohoří Rätikon (900 km2, 14 horských skupin), které se rozkládá na území Rakouska, Švýcarska a Lichtenštejnska; s nejvyšším vrcholem Schesaplana (2962 m n.m.) na rakousko-švýcarské hranici. V pohoří je 18 zajištěných cest (ferrat), z nichž nejtěžší je Sportklettersteig Alpin live Brand Lünersee obtížnosti E. K jezeru vede kabinková lanovka Lünerseebahn z Brand-Schattenlagant (1568 m n.m. - 1983 m n.m.).

Mondsee
Česky Měsíční jezero (14,2 km2, 481 m n.m.) v pohoří Salzkammergutberge v Horním Rakousku má skutečně půlměsícový tvar o délce 16,5 km a šířce 2,3 km. Maximální hloubka je 68 m. Dominuje mu Dračí stěna (Drächenwand), se zajištěnou cestou (ferratou). Jezero napájejí řeky Fuschler Ache a Zeller Ache, odvodňuje ho Seeache, která pokračuje do jezera Attersee. Jezerní voda je čistá a teplá, v létě až 27 °C. V jezeře žijí štiky, pstruzi, úhoři a kapři. Centry turistického ruchu jsou rázovitá městečka Sankt Lorenz a Mondsee (poutní chrám, hotel z bývalého kláštera, tři muzea, jezerní promenáda).

Nauders
Tyrolská obec pod průsmykem Reschenpass, nedaleko hranic s Itálií a Švýcarskem, v zimě  propojená skibusy s italskými středisky Schoeneben (20 km sjezdovek) a Haider Alm (15 km sjezdovek). Na konci Nauders je nástupní stanice lanovky k restauraci Bergkastel (2200 m n.m.), odkud vedou další vleky včetně dětských a lanovky (mj. na vrchol Zirm, 2600 m n.m.) a je zde areál pro snowboardisty. Pro běžkaře je připraveno 80 km upravených stop: běžecký okruh Reschen-Rundloipe (1500 m n.m.) vede do jižního Tyrolska a Engadiner Loipe do švýcarského Scuolu. Další atrakce jsou krytý bazén se saunou, squash, bowling a fitness.

Oberndorf bei Salzburg
Městečko proslavila píseň Tichá noc (Stalle Nacht, Heilige Nacht), která zde zazněla poprvé o vánocích 1818 v kostele, na jehož místě dnes stojí kaple. Autorem textu je kněz Joseph Mohr, autorem hudby místní učitel a varhaník Franz  Xaver Gruber. Písni, která byla přeložena do více než 300 jazyků, je věnována část místního muzea. Dnes je kaple místem zejména zimních poutí, jedna trasa k ní vede od muzea Franze Xavera Grubera v Arnsdorfu (60 - 90 minut), druhá směřuje od ní k poutnímu kostelíku Maria Bühel (45 - 60 minut).

Obertraun
Obec (800 obyv., 520 m n.m.). v Solné komoře při ústí říčky Koppentraun do jezera Hallstättersee nabízí pláže s možností koupání, přístup na masívy Sarstein a Dachstein a vynikající lyžování (11 km dlouhá sjezdovka Krippenstein, okruhy pro běžkaře, trasy pro chůzi na sněžnicích, skialpinismus a free ride, samozřejmě mimo lavinové svahy). Lanovka Dachsteinseilbahn vede od spodní stanice (608 m n.m.) ke stanici Schönbergalm (1350 m n.m.), z níž jsou přístupné jeskyně Mammuthöhle a Eishöhle a kde je přestup na lanovku k horskému hotelu Krippenstein (2109 m n.m.) na okraji tzv. Dachsteinské plošiny, kde se za dobrého počasí otevírá panoramatický pohled na další štíty a vrchol Hoher Dachstein (2995 m n.m.). Novou atrakcí je 30 minut vzdálená  vyhlídková terasa na Pionierkreuz zvaná „5 fingers", podle pěti plošin v podobě roztažené ruky přečnívajících nad 400 metrů hlubokou propast. Z Krippensteinu vede lanovka na Gjaidalm (1791 m n.m.), na který jezdí z Obertraunu též dvoukabinková lanovka Gjaidbahn, se stanicí na Krippenbrunnu (1568 m n.m.): horní stanice je u kasáren Oberfeld (1830 m n.m.). Západně odtud se v dolině Gosau rozkládá lyžařské středisko Dachstein West, s oblastí Obertraun propojené lanovkami a vleky.

Salzburg
Hlavní město Solnohradska (150 tis. obyv., UNESCO 1997) leží nedaleko hranic s Německem na obou březích řeky Salzach, v místě bývalé římské osady Iuvavum. Dominantou města je pevnost Hohensalzburg (11. stol., pozemní lanovka), kdysi útočiště salcburských arcibiskupů, s věžemi Hasenturm a Schwefelturm, skladištěm soli a studnou ze 16. století. Nad pevností leží benediktinský klášter Nonnberg (8. stol.). Další památky jsou raně barokní salcburský dóm pro až 10 tisíc věřících (17. stol., výška kopule 75 m), pozdně románská klášterní bazilika sv. Petra (7. stol., založená sv. Rupertem), mramorová kašna Pferdeschwemme (1695), barokní kostel Kollegienkirche, arcibiskupské sídlo Rezidenz (galerie) a kostel Nejsvětější Trojice (1694). Turisty přitahuje rodný dům W.A. Mozarta (Getreidegasse 9), dnes jeho muzeum. Zemská vláda sídlí v zámku Mirabell (1606), obklopeném zahradami. Nejlepší vyhlídku na město nabízí kopec Kapuzinerberg, s klášterem a kostelem (1602). Letohrádek Hellbrunn (17. stol.) proslavily manýristické vodní hry. Rupertinum schraňuje sbírku moderního umění a fotografií.

Samnaun
Členité pohoří o rozloze 550 km2 zasahující na území Rakouska (Tyrolsko) a Švýcarska (Graubünden) tvoří geologický předěl mezi Severními vápencovými Alpami a Centrálními krystalickými Alpami. Dělí se na Severní hřeben, centrální část a jižní část s nejvyšším vrcholem Muttler (3294 m  n.m., Švýcarsko): v Rakousku je nejvyšší Hexenkopf (3035 m), v hřebeni západně od řeky Inn. Obří lyžařský areál Silvretta Arena Samnaun/Ischgl (obce Compatsch, Laret, Plan, Ravaisch a Dorf s dvoupatrovou kabinovou lanovkou  o kapacitě kabiny 180 osob) je nejmodernější ve Švýcarsku; jeho specialitou je nejen propojení sjezdovek na obou stranách státní hranice, ale i bezcelní zóna. K dispozici je 235 km sjezdovek (1900 - 2700 m n.m.), asi 40 lanovek a vleků, tratě pro snowboarding i carving, běžecké trasy a vycházkové trasy, sáňkařská dráha, kluziště, curling a sáně tažené koňmi.

Silvretta
Pohoří o rozloze 900 km2 s více než 50 třítisícovkami, 120 menšími ledovci a více než 300 pojmenovanými vrcholy se rozprostírá na území Rakouska a Švýcarska, s nejvyšším bodem Piz Linard (3411 m n.m., Švýcarsko). Jsou zde dvě chráněná území: Silvretta-Vereina (1983, 14 tis. ha) a převážně rakouská Piz Arina v pohoří Samnaun (1983, 5 tis. ha). Severní hranici vymezuje vysokohorská silnice Silvretta Hochalpenstrasse, vedoucí údolími Montafon a Paznautal. Centrální oblast Silvretty od sebe odděluje Tyrolsko a Vorarlbersko. Přehrada Silvrettasee (2000 m n.m.) byla postavena na rozvodí mezi Innem a Rýnem: lze ji za dvě hodiny obejít nebo vyzkoušet vyhlídkovou plavbu. Oblast je protkána sítí turistických cest: na rakouské straně se nacházejí chaty Wiesbadener Hütte (2443 m n.m.), Jamtalhütte (2165 m n.m.), Madlener Haus (poblíž sedla Bielerhöhe), Saarbrücker Hütte a Tübinger Hütte. Výstup na vrcholy usnadňují lanovky, v zimě doplněné lyžařskými vleky a skibusy. Oblíbeným cílem skialpinistů jsou vrcholy Pitz Buin, Jamjoch Spitze a Dreilander Spitze.

St. George in Attergau
Rekreační obec (540 m n.m., 4 tis. obyv.) v Horním Rakousku, asi 50 km od Salzburgu a 4 km od jezera Attersee. Památky jsou farní kostel sv. Jiří (14. stol.), s věží s cibulovitou bání (18. stol.), zříceniny hradu Kogl (13. stol.) a zámek Kogl (18. stol.) s alejí.

St. Gilgen
Turistické letovisko (546 m n.m., 3 tis. obyv.) v širokém údolí na západním konci jezera Wolfgangsee. Nachází se zde Mozartova bronzová socha, protože se zde (v domě vedle radnice) narodila Mozartova matka, Anna Maria Pertl (1720). V létě je expozice věnovaná Mozartovi přístupna návštěvníkům. Turisty přitahuje i koupání v jezeře, procházka po jeho severním břehu (případně až k poutnímu kostelíku na Falkensteinwand a odtud do St. Wolfgang) a lanovka na Zwölferhorn (1522 m n.m.), na niž v zimě navazují lyžařské vleky.

St. Johann
Turistické centrum (660 m n.m.) v tyrolském údolí  Leukental, mezi hřebeny „Wilder Kaiser„ a „Kitzbüheler Horn“ v oblasti Kitzbühel. Soutokem říček Kitzbühler Ache, Fieberbrunner Ache a Reither Ache tu vzniká Tiroler Ache, odtékající do Bavorska. Oblast byla osídlena již Kelty (4. stol. př.n.l.), kteří zde těžili měděnou rudu. Jméno dal obci katolický kostel sv. Jana Křtitele (8. stol.). Roku 1540 byly na kopci Rerobichl u Oberndorfu otevřeny doly na stříbrnou a měděnou rudu: důl „Heilig-Geist-Schacht" (Svatého Ducha, 780 m) byl v 17. století nejhlubší na světě; ale dolovalo jen do 18. století. Roku 1875 dorazila železnice a roku 1927 byly Oberndorf a St. Johann formálně odděleny. Zajímavosti jsou alpské muzeum (Oberhofenweg), farní kostel sv. Jiří, kaple sv. Antonína a kostel sv. Mikuláše ve Weitau. Dále je zde krytý i venkovní bazén, sauna, tenis, cyklostezky a turistické trasy, jízdárna, v zimě 60 km běžeckých stop, sjezdovky, lanovky, vleky a skokanský můstek.

St. Wolfgang
Lyžařské středisko u jezera Wolfgangsee má 9 vleků, 18 sjezdovek o celkové délce 10 km a převýšení 710 metrů a 40 km běžeckých stop. Nejbližší železniční stanice je Bad Ischl. Atrakcí je možnost výjezdu jednou z posledních parních zubaček, Schafbergbahn (1893), na nejkrásnější vyhlídku Solnohradska, vápencovou horu Schafberg (1783 m n.m.). Úzkokolejná trať o rozchodu 1000 mm a délce 5,85 km, má převýšení 1200 metrů. Na vrcholu s panoramatickým rozhledem stojí turistická chata Schafbergspitze Hütte (1862).

Traunkirchen
Letovisko (422 m n.m., 1,8 tis. obyv.) s bývalým benediktinským ženským klášterem. Raně barokní farní kostel má neobvyklou kazatelnu ve tvaru rybářského člunu, s rybami a postavami připomínajícími zázrak s lovením ryb podle evangelia (1753). Vedle stojí kaple sv. Michala (17. stol.) a nad vesnicí kostelík sv. Jana (1609).

Traunsee
Jezero v Solné komoře mezi masivem Traunstein (1691 m n.m.) a pohořím Höllengebirge (1592 m n.m.) nazývali Římané nazývali Lacus Felix, Šťastné jezero. Největší město u jezera je Gmunden. Místní aktivity jsou potápění, vodní lyžování, windsurfing a koupání (teplota vody v létě je však do 20 °C). Atrakcí jsou kolesový parník Gisela a parník Žofie, s prvním lopatkovým kolem na světě (1839). Na vrchol Feuerkogel v Höllengebirge vede lanovka z Oberlangbathu (část obce Ebensee). V roce 2005 bylo na dně jezera objeveno letadlo typu P-47 Thunderbolt, sestřelené 8. května 1945. V okolí se po staletí vyrábí keramika.

Treffling a jezero Millstättersee
Městečko Treffling v Korutanech, asi 25 km severozápadně od Villachu, má překrásné okolí. Kulturní zábavu nabízejí hudební týdny, divadelní festivaly a přehlídky umění. Památky jsou benediktinský klášter Millstatt (1070, cenná křížová cesta) a renesanční zámek Porcia ve Spittalu. Vyhlídková silnice „Malta-Hochalmstrasse" vede podél vodopádů k 200 metrů vysoké hrázi přehrady Kölnbreinsperre, zájemci mohou shlédnout informační filmy. V širším okolí se nacházejí národní parky Nockberge (16 km) a Vysoké Taury (69 km), Julské Alpy (57 km), Triglav (59 km) a hrad Höchosterwitz (71 km).

Villach
Lázeňské město (58 tis. obyv., 500 m n.m.) na soutoku řek Drávy a Gail v jižním Rakousku je druhé největší ve spolkové zemi Korutany. Obklopeno jezery Ossiacher See, Faaker See a Gailtalskými a Karavanskými Alpami je centrem turistiky a zimních sportů; další jezera v okolí jsou Silbersee, Vassacher See, Magdalensee a St. Leonharder See. Zajímavosti jsou náměstí s rekonstruovanými budovami, kostel sv. Jakuba (vyhlídka z věže, 300 schodů), muzeum, zbytky opevnění a termální lázně Warmbad (6 pramenů, 40 milionů litrů 29 °C teplé vody s obsahem kalcia a magnézia, příznivě působící na pohybový aparát, krevní oběh a dýchací cesty). Návštěvníky láká cyklostezka a přírodní park Dobratsch, na své si přijdou i horolezci a lyžaři (převýšení většinou uměle zasněžovaných sjezdovek 800 metrů). Je zde sedačková lanovka, sedm vleků, několik sjezdovek FIS, areál pro snowboarding, 35 km upravených běžeckých tratí; k dispozici je i bazén, sauna, fitness a bowling.

Wattens
Město na řece Inn, 7 km od Hallu, proslulo díky firmě Swarovski a její expozici „Kristallwelten" (Křišťálové světy), přitahující ročně milión návštěvníků z celého světa. Zakladatelem firmy byl Daniel Swarovski, brusič skla, narozený roku 1862 v Jiřetíně pod Bukovou v Jizerských horách. O třicet let později vynalezl elektrickou brusku a ideální podmínky pro její uplatnění našel ve Wattens v Tyrolsku, kde byl dostatek vodní energie z alpských toků. Firmou vyrobené lustry zdobí Versailles i Kreml a šperky nosí celebrity z celého světa. Stejný úspěch mají i dalekohledy a další optické přístroje. Významnou místní firmou je Wattenspapier (1559), produkující cigaretové papírky, vyvážené do 90 zemí světa.

Wolfgangsee
Jezero (délka 10 km, max. hloubka 114 m, místní název Abersee) uprostřed Solné komory má na jižním břehu klasickou placenou pláž a je tak ideální pro koupání. Jméno je odvozeno od řezenského biskupa Wolfganga, stejně jako název městečka St. Wolfgang, jež je významným poutním místem.

Zpět na navigaci

Zábava, kultura, sport

Do Rakouska můžete vyrazit kdykoliv, stále se něco děje. K významným událostem patří mj. v lednu Mozartův týden v Salzburgu, v únoru masopustní průvody po celé zemi a velikonoční festival v Salzburgu, v březnu až květnu Bregenzské jaro, na přelomu května a června Narcisové slavnosti v Ausserlandu, divadelní Vídeňský festival, Svatodušní koncerty v Salzburgu a lidová veselice „Svět na vsi„ v Bad Kleinkirchheim, během celého léta Dolnorakouské divadelní léto, Kulturní dny v Neubergu, Zámecké hry v Kobersdorfu, „Hry na nádvoří“ ve Friesachu, Bregenzský festival, Salzburský festival a další, v srpnu Festival staré hudby v Innsbrucku, Mezinárodní jazzový festival Saalfelden, Mezinárodní festival komorní hudby Austria (Horn, klášter Altenburg a zámek Breiteneich) a Chopinův festival, v září Mezinárodní folkový festival v Mistelbachu a Mezinárodní Haydnovy dny v Eisenstadtu, v říjnu v několika městech Mezinárodní dny chrámové hudby, v říjnu Salzburské kulturní dny.
V prosinci se konají adventní koncerty a trhy s vánočním zbožím, doprovázené vůní punče. Konají se prakticky v každém větším místě, zejména ve Vídni a zemských hlavních městech, vyhlášený je například Zámecký advent na jezeře Traunsee (kromě vlastních trhů výstava stovek betlémů, ukázky práce sklářů, řezbářů, pekařů, kovářů, košíkářů a dalších řemeslníků).

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Velvyslanectví Rakouské republiky
Viktora Huga 10
151 15 Praha 5 - Smíchov
tel.: 257 090 511
fax: 257 316 045
www.bmeia.gv.at/prag
provozní hodiny úřadu: po - pá 08.30 - 16.30
konzulární oddělení
Drtinova 4, 151 15  Praha 5 - Smíchov
tel.: 257 316 048, 257 090 542
fax: 257 316 045
provozní hodiny úřadu: po - pá 09.00 - 12.00
Velvyslanectví ČR v Rakousku
Botschaft der Tschechischen Republik
Penzingerstr. 11 - 13
A-1140 Wien
tel.: 00431/89958-0, 89958-999, sekretariát 89958170, KO-89958148
fax: 00431/8941200,
KO-89958159
e-mail: vienna@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/vienna
provozní hodiny úřadu: po - pá 08.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
úřední hodiny pro veřejnost: po - pá 08.30 - 10.30
Honorární konzuláty (HK)
HK Linec (působnost pro spolkovou zemi Horní Rakousko)
adresa: Europaplatz 1a, 4021 Linz
tel.: 0732/6596/2060
fax  0732/6596/3111
HK Klagenfurt (působnost pro spolkovou zemi Korutany)
adresa: Pierlstr.33/I, 9020 Klagenfurt
tel.: 0463/57480
fax: 0463/55365
HK Salzburg (působnost pro spolkovou zemi Salcbursko)
adresa: Bergerbräuhofstr.27, 5021 Salzburg
tel.: 0662/879624
fax  0662/8898030
HK Graz (působnost pro spolkovou zemi Štýrsko)
adresa: Bahnhofgürtel 59, 8020 Graz
tel.: 0316/6070/200
fax : 0316/6070/202
HK Innsbruck (působnost pro spolkové země Tyrolsko a Vorarlbersko)
Adresa: Hotel Grauer Bär, Universitätsstrasse 7, 6020 Innsbruck
tel.: 0664/1419288
fax: 0512/574535
e-mail: innsbruck@konzulat.at

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

V případě úrazu má občan České republiky v Rakousku nárok na bezplatné nutné a neodkladné ošetření (v hotovosti se za ošetření platí pouze v soukromých zdravotních zařízeních a klinikách). Přednostně je třeba obrátit se na smluvního lékaře nebo nemocnici vaší pojišťovny a předložit platný doklad totožnosti a „Evropský průkaz zdravotního pojištění„. V místě ošetření musí pacient vyplnit „Prohlášení pacienta pojištěného v členském státu EU“. Veškeré podklady o ošetření postupuje smluvní lékař místně příslušné okresní zdravotní pojišťovně (Gebietskrankenkasse), která následně uplatňuje nároky na finanční vyrovnání u příslušných zdravotních pojišťoven v ČR. V Rakousku je povinná spoluúčast při úhradě, konkrétně se to týká platby léků a nákladů na hospitalizaci.
V případě nejasností při ošetření je možné se obrátit na Vídeňskou územní zdravotní pojišťovnu, která je sběrnou pojišťovnou pro občany z ČR. Adresa: Wiener Gebietskrankenkasse (WGKK) - Vídeňská územní zdravotní pojišťovna, Wienerbergstrasse 15-19, A - 1100 Wien, tel.: (+43 1) 60122-0, fax: (+43 1) 60246-13, e-mail: office@wgkk.sozvers.at
V každém případě, když budete v Rakousku ošetřeni, doporučujeme nechat si vystavit lékařskou zprávu s diagnózou a uschovat veškeré originály účtů, receptů a dalších případných dokladů (např. rtg snímků) pro pozdější jednání s pojišťovnami.
Dále se doporučuje uzavřít rovněž pojištění pro cesty a pobyt, které by pokrylo případnou repatriaci zraněného, nemocného či zemřelého.
Klienti Čedoku jsou pojištěni u České pojišťovny, rozsah pojištění si ověřte při zakoupení zájezdu.
Lékárny
Lékárny jsou v každém větším městě, informace o otevírací době a přehled o pohotovostní službě jsou uvedeny ve výloze. Řada lékáren má otevřeno nonstop. Léky se platí v hotovosti, proto si nezapomeňte vzít v dostatečném množství léky, které pravidelně užíváte, nejlépe v originálním balení.
Příruční lékárnička by měla obsahovat léky proti horečce (Anopyrin, Paralen, Acylpyrin), analgetika (Brufen, Korylan), léky na zastavení průjmu (Ercefuryl, Imodium, Reasec, Carbosorb), na střevní dezinfekci (Endiaron, Endiform, Mexaform), případně antibiotika předepsaná lékařem, antihistaminika na zklidnění při poštípání (Dithiaden, Fenistil), oční kapky (Ophtalmoseptonex), mast proti kožním mykózám (Canesten), mast na hnisající rány (Framykoin), mast na otoky (Ketazon, Yellon), obyčejné i pružné obinadlo, několik náplastí s polštářkem i bez, vodě odolnou náplast, Panthenol na spáleniny, malý dezinfekční sprej (Septonex, Jodisol), nerozbitný teploměr, nůžtičky, jehlu, pinzetu, jelení lůj a šátek.
Voda z vodovodu je všude pitná.

Zpět na navigaci

Zvyklosti a obyčeje

Rakušané jsou sebevědomí, věcní a zpravidla příjemní a otevření. Zvyk používání a respektování titulů je tradiční, ale mladší generace už na nich tolik netrvá. K zákonům a právním normám, úřadům, institucím a ochráncům pořádku mají vyšší respekt než je u nás.
V naprosté většině jsou katolíci a na prvních příčkách žebříčku hodnot jsou domov, rodina a práce. Jsou dobří hostitelé a umějí vytvořit příjemné prostředí, nicméně neohlášené návštěvy jsou nevhodné. Dochvilnost je samozřejmá.
Milují kulturu: kulturní vzdělání, rozhled a zájmy patří ke společenským povinnostem a návštěvy divadel, muzeí, výstav a vernisáží jsou samozřejmostí. Jsou pyšní na historii své země, přičemž citlivou otázkou je role Rakouska během 2. světové války.
Jsou zvyklí žít a jednat s cizinci. Většina z nich se domnívá, že každý Čech rozumí německy, ale naštěstí zejména vysokoškoláci hovoří minimálně i anglicky. Rakušané žijící v pohraničních oblastech s Českou republikou rozumí běžně česky.

Zpět na navigaci

Více informací

Zeměpis, geografické poměry
Rakousko (83 871 km2) má se sousedními státy hranice dlouhé celkem 2562 km (z toho Česká republika 362 km, Německo 784 km, Maďarsko 366 km, Itálie 430 km, Lichtenštejnsko 35 km, Slovensko 91 km, Slovinsko 330 km a Švýcarsko 164 km). Většina území je hornatá: nejznámější pohoří jsou Tyrolské Střední Alpy, Vysoké a Nízké Taury, Severní a Jižní vápencové Alpy a Vídeňský les. Nejnižším bodem je Hedwighof u Neziderského jezera (Neusiedler See, 115 m n.m.), nejvyšším Grossglockner (3798 m n.m., Vysoké Taury) s ledovcem Pasterze (30 km2); ledovce celkově zaujímají 600 km2. Nejvíce třítisícových vrcholů mají Ötztalské Alpy (např. Wildspitze  3774 m n.m., Weisskugel 3738 m n.m.) a Vysoké Taury (Grossvenediger 3666 m n.m., Grosses Wiesbachhorn 3564 m n.m.). Význam alpských průsmyků (zejména Brennerského a Semmeringu) pro dopravu napříč Alpami, poklesl díky výstavbě četných tunelů.
Vedle Panonské nížiny jsou důležité i nížina v údolí Dunaje a Vídeňské pánev. Hlavní řeky jsou Dunaj, Inn, Dráva a Salzach. Rakouskem prochází rozvodí mezi Černým mořem (Dunaj) a Severním mořem (Rýn). Jezer je přes 600, většinou ledovcového původu. Největší je Neziderské (přičemž 30 % jeho plochy leží v Maďarsku), další známá jsou Attersee, Mondsee, Traunsee, Bodamské (společné s Německem a Švýcarskem), Wolfgangsee a jezera v Korutanech.

Fauna a flora, ochrana přírody, národní parky
Veškerá chráněná území vyhlašuje Státní úřad ochrany přírody. Kategorie ochrany přírody jsou Nationalparks (národní parky, 7), Europachutzgebiete (chráněná území evropského významu, 111), Naturschutzgebiete (přírodní rezervace, 403), Landschaftsschutzgebiete (chráněné krajinné oblasti, 248), Natur-Landschaftsschutzgebiete (přírodní chráněné krajinné oblasti, 4), Naturparks (přírodní parky, 45), Geschützte Landschaftsteile (chráněné krajinné prvky, 334) a Sonstige Schützgebiete / Naturdenkmale (zvláštní rezervace, dříve přírodní památky, 46). Národní parky na území Rakouska jsou:
NP Hohe Tauern (1981, 1836 km2) na území Solnohradska, Korutan a Tyrolska byl vyhlášen jako první. Chrání nejvyšší horu Rakouska Grossglockner (3798 m), dalších 265 třítisícovek a Krimmelské vodopády (380 m) pod průsmykem Gerlospass, nejvyšší v Evropě. Oblast je bohatá na ledovce, s největším Pasterze (24 km2).
NP Gesäuse (2002, 111 km2) v severním Štýrsku chrání vápencové Ennstalské Alpy  (Hochtor (2370 m n.m.) a skalnaté údolí řeky Enns. Cílem ochrany jsou lesy a botanické endemity. Vyskytuje se tu 50 druhů orchidejí.
NP Thayatal (Údolí Dyje, 1999, 13 km2) navazuje na NP Podyjí (1991, 63 km2) v České republice, který zahrnul nejcennější oblasti bývalé CHKO Podyjí (207 - 536 m n.m.). Cílem ochrany po obou stranách státní hranice je 40 km dlouhé hluboké údolí Dyje s meandry, kamenná a balvanitá moře a na české straně stepní vřesoviště, lužní lesy a doubravy (84 % území je zalesněno). Díky tomu, že bylo hraničním pásmem, je údolí neobydlené a prakticky nedotčené.
NP Oberösterreichische Kalkalpen (1997, 209 km2) v Horním Rakousku chrání hluboké lesy pohoří Reichraminger Hintergebirge a Sengsengebirge, kde dosud žijí medvědi a dalších 30 druhů savců.
NP Donau-Auen (1996, 93 km2). V Dolním Rakousku a u Vídně. Chrání lužní lesy podél Dunaje mezi Vídní a Bratislavou, v délce 36 km toku.
NP Neusiedler See - Seewinkel (1993, 91 km2) leží 70 km od Vídně a přesahuje do maďarského NP Fertő-Hanság. Chrání stepní krajinu u Neziderského jezera, pobřežní močály a rákosiny i vodní ekosystémy. Jsou zde nejvyšší průměrné teploty a nejnižší objem srážek V Rakousku. Od roku 2001 je lokalitou UNESCO.
NP Nockberge (1987, 184 km2) v Korutanech. Zahrnuje Gurktalské Alpy s nejvyšší horou Grosser Rosenock (2440 m n.m.). Převládajícím typem krajiny jsou horské louky a pastviny. s pasoucími se ovcemi, krávami nebo koňmi. Placená vysokohorská silnička s panoramatickými výhledy slouží jako naučná stezka.

Hospodářství, přírodní rizika a ekonomika
Nerostné bohatství představuje ropa, uhlí, železná ruda, zinek, antimon, magnezit, mastek, grafit, sůl, vodní energie a dřevo. Orná půda zaujímá pouhých 16,5 % území. Problémem životního prostředí jsou půdní eroze, nadměrné používání hnojiv a pesticidů v zemědělství a imise v průmyslových oblastech a na tranzitních dálnicích mezi jižní a severní Evropou. Území ohrožují zemní sesuvy a v horách sněhové laviny.
Hrubý národní produkt na hlavu je 39 200 USD (2008), na čemž se podílí  zemědělství a lesnictví 2 %, průmysl 31 % a služby 67 %. Hlavní průmyslová odvětví jsou potravinářství, strojírenství, chemie, dopravní prostředky, elektronika. Významný podíl má turistika. Míra inflace je 3,7 % (2008).
Exportují se stroje a strojní zařízení, automobily a jejich komponenty, chemikálie, dřevo a dřevařské výrobky, papír a lepenka, komunikační zařízení a potraviny. Více než 67 % energie je z vodních elektráren, 29 % se získává spalováním uhlí. Rakousko nemá jadernou elektrárnu (elektrárna Zwentendorf, dokončená 1978, nebyla spuštěna) a této formě získávání energie se brání.

Státní zřízení, administrativní uspořádání
Rakousko je federativní republika skládající se z devíti spolkových zemí (Bundesländer). Jsou to Burgenland (Burgendlandsko, hlavní město Eisenstadt), Kärnten (Korutany, Klagenfurt), Niederösterreich (Dolní Rakousko, St. Pölten), Oberösterreich (Horní Rakousko, Linz), Salzburg (Solnohradsko, Salzburg), Steiermark (Štýrsko, Graz), Tirol (Tyrolsko, Innsbruck), Vorarlberg (Vorarlsbersko, Bregenz) a Wien (hlavní město Vídeň). V čele federace stojí prezident volený přímou volbou na 6 let, maximálně na dvě volební období (od roku 2004 Heinz Fischer), který jmenuje federální vládu. Rakousko je členskou zemí EU.
Zákonodárnou moc má dvoukomorové Národní shromáždění (Bundesversammlung), skládající se z federálního senátu (Bundesrat, 62  senátorů volených na 6 let, z jednotlivých zemí 3 až 12 podle počtu obyvatel) a národního shromáždění (Nationalrat, 183 poslanců volených na 5 let přímou volbou).
Spolkové země se dělí na 84 okresů a 15 statutárních měst: okresy se dělí na obce, města a městyse. Zajímavostí jsou exklávy a enklávy. Funkční enklávou Německa je například  údolí Kleinwalsertal, administrativně náležející rakouskému Vorarlbersku, nicméně po silnici dostupné pouze z Německa. Obdobná německá enkláva je v Tyrolsku, kdy do rakouské obce Jungholz se lze dostat pouze přes Německo.

Historie v datech
8 tis. př. n. l.: Doložené osídlení od středního paleolitu; nález zmrzlé mumie „Ötziho" na hranicích s Itálií spadá do mladší doby kamenné, 4 tisíciletí př.n.l.
3. - 1. stol. př.n.l.:  Doba bronzová. Vznik obchodních center a opevnění v místech těžby nerostných surovin, například v okolí Hallstattu (těžba soli: starší doba železná označována jako „doba halštatská"). V mladší době železné se na východě usídlují Keltové, na západě Rétové.
15. př.n.l.: Území obsazují Římané. Císař Claudius (41 - 54 n. l.) zřizuje provincii Regnum Noricum.
5. stol.: Zánik Římské říše (v souvislosti se „stěhováním národů").
788: Karel Veliký zřizuje tzv. Avarskou marku.
955: Ota I. poráží Maďary v bitvě u Lechu, čímž prakticky ovládl území dnešního Rakouska.
976: Vyhlášeno Markrabství rakouské pod vládou Leopolda I. Babenberského. Název Ostarrichi („Říšská východní marka", Österreich) doložen v historických dokumentech poprvé v roce 996.
1156: Babenbergové dostávají od císaře Fridricha I. Barbarossy „ Privilegium minus„, jímž je  „Východní marka“ povýšena z markrabství na vévodství. Vídeň se stává sídelním městem, jímž zůstala - kromě doby vlády Rudolfa II. - dodnes.
1246: Vymření Babenbergů po meči (Fridrich II. Bojovný padl v bitvě na Litavě ve válce s Uhry); vláda českého krále Přemysla Otakara II.
1276: Rudolf I. Habsburský donutil Přemysla Otakara II. vzdát se rakouských zemí.
1282: Římský král Rudolf I. Habsburský udělil Rakousy v léno svým synům; společně se  Štýrskem, Korutany, Kraňskem a Tyrolskem byly nadále označovány jako „dědičné habsburské země".
1365: Po smrti Rudolfa IV převzali vládu a zemi rozdělili jeho bratři Albrecht III. (Alpské země) a Leopold III. (Podunají).
1493: Císař Maxmilián I. rakouské země opět sjednocuje.
1526: Ferdinand I. se stává zároveň českým a uherským králem.
1529: Turci poprvé neúspěšně obléhají Vídeň.
1683: Turci podruhé neúspěšně obléhají Vídeň.
1740: Na trůn nastupuje Marie Terezie. Vede řadu válek o své právo na trůn a celistvost říše.
1780: Po smrti Marie Terezie nastupuje na trůn její syn Josef II. Zavádí pronikavé reformy, mimo jiné ruší robotu a zaručuje náboženskou svobodu (1781).
1804: Habsburská monarchie prohlášena Rakouským císařstvím.
1805: Po několika bitvách obsazuje Rakousko Napoleon. Územní ztráta části Tyrolska.
1848: Po revoluci je kancléř Metternich přinucen k abdikaci: na trůn nastupuje osmnáctiletý František Josef I. (vládne pak až do roku 1916).
1867: Rakousko-Uherské vyrovnání, dualistická koncepce státu - Rakousko-Uhersko.
1914: Dne 28.6. zavražděn následník trůnu František Ferdinand d´Este v Sarajevu.
1914 - 1918: První světová válka. Rakousko-Uhersko prohrálo, Habsburkové byli sesazeni a habsburská říše zanikla. Na původním území vznikly nástupnické státy Rakousko, Československo, Maďarsko a Království Slovinců, Chorvatů a Srbů, další části území se staly součástí Polska, Rumunska a Itálie.
1918: 12. listopadu vyhlášena Rakouská republika.
1938: Rakousko obsazeno Hitlerem a anektováno Německem.
1945: Rakousko obsazeno vítěznými spojenci a rozděleno na čtyři zóny.
1955: Oficiální ukončení okupace a uznání nezávislosti Rakouska. Vyhlášení neutrality Rakouska bylo podmínkou ke stažení sovětských vojsk. Rakousko bylo přijato do OSN.
1995: Rakousko se stává členem Evropské unie.
2002: Vstup do Eurozóny.

Zpět na navigaci