Turecko jako most mezi evropským a islámským světem

Ankara - Turecko se řadí mezi země s největším počtem nehod, kde platí podobné dopravní předpisy jako u nás. Nebezpečí hrozí zejména chodcům. Pro vstup do Turecka je nutný cestovní pas a v případě cesty automobilem je také nezbytný mezinárodní řidičský průkaz. V povinné výbavě každého auta musí být dva výstražné trojúhelníky a hasicí přístroj. V Turecku se platí mýtné i při použití mostu přes Bospor. Doporučuje se cestovat s uzavřeným zdravotním pojištěním, protože se platí za veškerá ošetření. Turisté směřují zejména na Tureckou riviéru za koupáním a stále více se cestuje i do Istanbulu. Turci jsou velmi hrdým národem s bohatou historií. Ze země se nesmí vyvážet umělecké předměty a starožitnosti.

Dovolenou v Turecku zvolí každoročně více než sto tisíc Čechů. Politicky sice země míří do Evropské unie, cestovatele ale láká především svojí atmosférou orientu. U většiny návštěvníků vítězí Turecká riviéra, někteří z nich ale také projevují zájem o poznávací zájezdy. Stále více cestovatelů upřednostňuje výlety lodí na nedaleké ostrovy v Egejském moři.

„Stále více našich návštěvníků směřuje na takzvané prodloužené víkendy do Istanbulu,“ řekl marketingový ředitel cestovní kanceláře Čedok Tomáš Brejcha. Právě Istanbul bude v příštím roce evropským hlavním městem kultury. Turisté zde mohou obdivovat perské, byzantské a antické památky, mešity i visutý most pře Bospor. Milovníci historie mohou zamířit do Efesu nebo na místo starověké Tróje.

Telefonát Evy Filipi (zdroj: ČT24)

Na své si v Turecku přijdou i milovníci golfu

Příznivci aktivní dovolené si přijdou na své v letoviscích, které nabízejí široké možnosti sportovního vyžití. Jedná se především o vodní sporty, na své si ale přijdou i milovníci golfu. Evropané by si neměli nechat ujít návštěvu typického tureckého bazaru s neodmyslitelným smlouváním o ceny. Měli by ochutnat tureckou kávu, čaj a vyzkoušet místní oblíbené lázně.

Turisté, kteří se do Turecka vydají autem, by si měli dávat pozor na parkování. V případě, že nechají stát své auto na místě označeném „Park Yapilmaz“, budou pokutováni a jejich vozidla budou odtažena. Co se týká ubytování v kempech, nejvíce jich je na středomořském pobřeží. Hotelová zařízení zahrnují všechny kategorie, možnost ubytování je i v prázdninové vesnici nebo v motelu.