Na Šumavě zve turisty do přírody projekt Zaparkuj a jdi dál

Horní Vltavice (Prachaticko) - V Národním parku Šumava (NP) začalo v těchto dnech sloužit 18 nově vybavených záchytných parkovišť, z nichž každé má kapacitu zhruba deset míst. Turisté z nich mohou podnikat krátké pěší a cyklistické výlety do okolí. U některých jsou i autobusové zastávky Zelených autobusů, a návštěvníci tak mají možnost využít jejich přepravy do vzdálenějších míst. Malá parkoviště jsou vybavena informačními tabulemi, na internetu i v infocentrech jsou k dispozici mapy s jejich umístěním i brožury projektu Zaparkuj a jdi dál, uvedl ředitel NP a CHKO Šumava František Krejčí.

Podle Krejčího je to v Česku zatím unikátní projekt. Bude součástí uceleného systému návštěvnické infrastruktury, který zlepší komfort pro turisty. Loni správa spustila projekt Přenocuj a jdi, kterým správci parku zvou návštěvníky k přenocování v přírodě mimo autokempy. Nový projekt Zaparkuj a jdi dál zve především rodiny s dětmi na krátké výlety do okolí parkovišť. Malá parkoviště se svojí omezenou kapacitou pouze doplňují základní parkovací plochy v obcích, které řeší hlavní nabídku parkování na území Národního parku Šumava.

„Zčásti jsme využili záchytných parkovišť, která byla postavena před zhruba deseti roky, vybavili jsme je novou infrastrukturou a připravujeme dalších 15 parkovišť, která přibudou ke stávajícím 18. Každé má své pojmenování, které odpovídá nějaké atraktivní lokalitě v jeho blízkosti,“ uvedl Krejčí. Nyní si bude možné výlet naplánovat třeba i u počítače. Na webu je mapa s jejich umístěním.

Lidé se nemusí držet cest značených Klubem českých turistů ani tras doporučených správou národního parku. Z parkovišť je přístupných až 60 tras s různou, spíše vyšší náročností.

S novým projektem přichází správa NP a CHKO na vrcholu sezony, která podle ředitele bude z hlediska návštěvnosti letos několikanásobně vyšší než v uplynulých dvou až třech letech. Jenom Národní park Šumava za rok podle odhadů správců navštíví na 800 000 lidí.