Cestovní kanceláře musí zaplatit náklady při mimořádných událostech

Praha - Cestovní kanceláře musí klientům povinně bezplatně zajistit ubytování, dopravu a další služby v případech, kdy zájezd ovlivní takzvaná vyšší moc, například přírodní pohroma. Vyplývá to ze společného stanoviska, které vydala ministerstva pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu. Prohlášení se týká případů, kdy si klienti musejí neplánovaně prodloužit pobyt. Podobně jako letos na jaře, když byl kvůli sopečnému popelu zastaven na několik dní letecký provoz nad Evropou.

V takových případech musí CK podle českých úřadů zajistit dopravu zpět, nemusí přitom ale využít stejný dopravní prostředek. Pokud ale cestovka zařídí levnější dopravu, musí klientovi proplatit rozdíl, v případě využití dražšího prostředku ale náklady navíc nesmí klientům naúčtovat.

„Není-li možné zajistit náhradní dopravu v původně stanoveném dni odjezdu, potom je cestovní kancelář povinna bezplatně poskytnout náhradní ubytování a stravování až do doby, než zajistí náhradní dopravu zpět,“ píše se v prohlášení.

Cestovky budou platit (zdroj: ČT24)

Klienti můžou chtít i přestěhovat

Stanovisko se týká i případů, kdy kvůli vyšší moci není možné poskytnout velkou část služeb sjednaných v cestovní smlouvě. Cestovní kancelář potom musí na své náklady zajistit, aby zájezd mohl pokračovat. Například rekreanty přestěhuje jinam, kde živly nehrozí. Pokud ale klient takové opatření nepřijme, musí ho cestovka dopravit domů a vrátit příslušnou částku.

Stanovisko ministerstev je ale v rozporu s dřívějšími prohlášeními českých cestovních kanceláří. „Pokud je klient na dovolené a ukončil už čas dovolené, tak cestovní kancelář je povinna se o něj postarat, ale na jeho účet,“ řekl Jan Papež, ředitel odboru vnějších vztahů z Asociace cestovních kanceláří.

Výklad práv klientů je nejednotný i podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury, který to považuje za problém celé Evropy. Jediný výklad tak může dát Evropský soudní dvůr. „Rozhodnutí MMR respektujeme, ale čekáme na právní výklad soudu,“ řekl Okamura.

Podle něj se nyní na úrovni Evropské unie chystá přehodnocení některých nařízení, aby například dlouhá uzavírka nebe nemohla vést ke krachům leteckých společností kvůli vysokým nákladům za uvízlé klienty.