Kaprunská tragédie areál nepoložila, na ledovci je plno

Kaprun - Před více než jedenácti lety obletěla svět děsivá zpráva. V rakouském Kaprunu zahynulo toho dne 155 lidí, převážně turistů, kteří se vydali tunelovou dráhou na oblíbený ledovec Kitzsteinhorn. Městečko Kaprun si tragédii připomíná památníkem věnovaný jejím obětem, turismus ale ožil, tunel nahradily kabinkové lanovky a místní lidé se snaží na osudný den nemyslet. Ledovec Kitzsteinhorn navíc má co nabídnout - na své si tu přijdou začátečníci na modrých sjezdovkách, ale i ti zkušenější na sjezdovkách červených. Ve výšce tři tisíce metrů se sice často mění počasí, pokud se ovšem vydaří, lyžařům nebo snowboardistům nabídne nezapomenutelné výhledy na ostatní vrcholy a prašan, jakému žádný milovník zimních sportů neodolá. Dobrodružnější povahy mohou vyzkoušet sjet část kopce free ride stylem. Kaprun nebo blízké středisko v Zell am See má navíc pro Čechy, kteří nechtějí trávit dovolenou v českých horách, výhodu relativně snadné dostupnosti.

Od Prahy je Kaprun vzdálen zhruba něco přes 460 kilometrů, tedy pouhých pět až šest hodin jízdy autem - podle počtu zastávek. Obec se nachází ve spolkové zemi Salcbursko v okrese Zell am See. Trasa vede po dálnici přes Salzburg do Bischofshofenu, dále po hlavní silnici do Zell am See a nakonec do Kaprunu. 

V samotném Kaprunu je možné se ubytovat v hotelech všech kategorií, od luxusních až po ty levnější. České cestovní kanceláře ale nejčastěji nabízejí pobyt v Maishofenu, a to většinou i s polopenzí. Maishofen je klidná menší vesnička vzdálená od Kaprunu zhruba 20 minut jízdy. Cestovky přepravu do areálu většinou zařídí zdarma. Další možnost, kde složit hlavu, představuje třeba Piesendorf nebo lyžaři velmi oblíbené Zell am See.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

Kitzsteinhorn nabízí celkem 40 kilometrů sjezdovek

Areál Kitzsteinhorn - Kaprun se nachází ve výšce 900 až 3029 metrů nad mořem. Lyžaři se mohou nechat vyvézt celkem jedenácti vleky. Areál nabízí devatenáct kilometrů jízdy po červených sjezdovkách a 21 kilometrů lehkých modrých sjezdovek. Kitzsteinhorn mohou navštívit i běžkaři, kteří mají k dispozici několik kilometrů běžeckých tratí.

Lyžování v Kaprunu představuje za dobrého počasí velký zážitek. Středisko Kitzsteinhorn – Kaprun sice nenabízí stovky kilometrů sjezdovek, na druhou stranu je ve vyšších polohách sníh téměř pořád. Cesta z obce Kaprun do nejvyššího bodu ve výšce tři tisíce metrů trvá několik desítek minut. První úsek lanovky se z mezistanice nedá sjet na lyžích dolů – taková možnost se nabízí až v úseku druhém, kde kolem Gletchermühle a Krefelder Hütte vede červená sjezdovka. Tam je rovněž možné se občerstvit polévkou s játrovými knedlíčky, jablečným štrúdlem či jinou rakouskou pochutinou. Ski mapy areálu jsou dostupné všude možně na internetu. 

Komu nedělají problém výšky, neměl by vynechat nejvyšší bod přímo pod špicí Kitzsteinhornu, který splní veškerá očekávání fotografů na nezapomenutelné výhledy, vyplatí se tento třetí a konečný úsek lanovky alespoň jednou absolvovat. Na Kitzsteinhornu jsou dvě lehké modré sjezdovky, jež při ranním prašanu doslova berou dech (na zimní mapě označeny jako číslo 4) a jedna sjezdovka červená, která by unesla i označení černá (na mapě číslo 5). Tento „červenočerný svah“ představuje při dobré úpravě rolbami velký zážitek, a to hlavně pro zkušenější lyžaře – je ale nutné dávat pozor na namrzlé plochy vznikající v úzkých místech. 

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

Dá se říci, že zbytek kaprunského lyžařského areálu představuje lehký nadprůměr, co se lyžařských možností týče. Některé sjezdovky jsou celkem úzké a v mlze musí člověk dávat dobrý pozor, aby vyjel různé zatáčky. Přeplněnost areálu závisí na sezoně – nejlepší je vyhnout se době, kdy mají prázdniny samotní Rakušané. Nejkvalitnější sníh je samozřejmě po ránu, a proto se vyplatí si přivstat. Při špatném počasí lyžaři volí raději Zell am See, které je umístěno v nižších polohách.

Ceny v Rakousku nejsou z nejnižších, pokud ale lyžaři vyrazí na ledovec mimo hlavní sezonu, pak celkem znatelně ušetří. Jednodenní lístek v areálu Kitzsteinhorn – Kaprun stojí v hlavní sezoně 43 eur pro dospělé, 21 eur pro děti narozené mezi lety 1996 až 2005 a 32 eur pro mladistvé narozené mezi lety 1995 až 1997. Kdo si chce zajezdit už před vánočními svátky v období od 26. listopadu do 24. prosince, ušetří za lístek zhruba dvě až čtyři eura. Platí také, že děti narozené po roce 2006 mají lyžování zdarma – ovšem pouze v doprovodu rodičů.

Týdenní skipas pro dospělé? Zaplatíte 230 eur

Turisté nejčastěji volí variantu společného skipasu pro areál Zell am See i Kaprun, kde v případě dvoudenního skipasu pro dospělé utratí 83 eur, za dítě 41 eur a za mladistvého 62 eur. V předvánočním období i v tomto případě lidé ušetří zhruba čtyři až devět eur. Pokud se lyžaři rozhodnou navštívit střediska v takzvaném zvýhodněném období od 8. do 21. ledna a pak opět v rozmezí 17. až 31. března, zaplatí od pětidenního skipasu dál i přes deset eur méně. Oblíbený týdenní skipas stojí v hlavní sezoně 230 eur pro dospělé, 115 pro děti a 174 eur pro mladistvé. Střediska nabízí rovněž flexibilní lístky „5 in 7 days“, a to za 204 eur pro dospělé v hlavní sezoně.

Turistické zajímavosti: 

  • lyžařské středisko Kitzsteinhorn
  • přehradní jezero Mooserboden náležící do komplexu kaprunské vodní elektrárny
  • kaprunský hrad
  • soutěska Sigmund-Thun-Klamm - hloubka 32 metrů, délka 320 metrů
  • lázeňský komplex Tauren Spa otevřený v roce 2010, druhý největší komplex svého druhu v Rakousku

Zdroj: Wikipedie

Jedenáctý listopad roku 2000 se stal pro Kaprun osudným. Tunelové lanovky ten den využili začátečníci, zkušení lyžaři i rodiny s dětmi. Tragédie, při níž zahynulo 155 lidí, nezasáhla jen Rakousko, ale zprávy o ní obletěly celý svět - smrt našlo v tunelu mnoho zahraničních turistů. Rakouský soud přesto nakonec osvobodil všechny obviněné z nedbalosti a tragédie tak nemá viníka, na něhož by pozůstalí mohli ukázat prstem.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

A jak jedna z největších rakouských tragédii probíhala?

Kouř zpozorovali cestující již krátce po nástupu do vozu, neměli ale spojení s řidičem. Uprostřed hory se následně lanovka zastavila a lidé začali v panice prchat ven. Velká část z nich se ovšem dýmem udusila, jelikož zamířila po schodišti směrem vzhůru a tunel fungoval v principu jako kamna. Jednou z obětí se stala i česká instruktorka.

Příčinou nehody byla podle znalců porucha horkovzdušného topení v zadní kabině řidiče. Spotřebič, jenž nebyl určen k použití v dopravních prostředcích, se přehřál a zapálil olej z hydraulického systému. Tunel i samotná lanovka měly tolik bezpečnostních nedostatků, že lanovou dráhu na Kitzsteinhorn zřízenou v sedmdesátých letech nahradily kabinkové lanovky, odkud si turisté mohou prohlédnout, kudy pozemní lanovka vedla.

  • Tragédie v Kaprunu zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3005/300426.jpg
  • Poškozená lanovka z Kaprunu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2095/209411.jpg
  • Tragédie v Kaprunu zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3005/300425.jpg
  • Lanovka v Kaprunu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2095/209407.jpg

Obětem tragédie v Kaprunu byl postaven a věnován padesátimetrový památník nacházející se v blízkosti spodní stanice lanovky Panoramabahn, který nahradil původní provizorní památník. Přečíst si na něm lidé mohou jména obětí.

  • Kitzsteinhorn zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3025/302428.jpg
  • Kitzsteinhorn zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3025/302433.jpg
  • Kitzsteinhorn zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3025/302425.jpg
  • Kitzsteinhorn zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3025/302424.jpg