Malta - Evropská výspa s příchutí Afriky

Malý, ale strategicky položený ostrovní stát mezi Evropou a Afrikou, který je velký zhruba jako půlka Prahy, nabízí svým návštěvníkům bohatou historii i přírodní zajímavosti. K dnešnímu suverénnímu státu, který vstoupil do EU ve stejném roce jako Česko, vedla dlouhá cesta – ostrov byl ovládán Féničany, Kartágem, Římem a v neposlední řadě Velkou Británií. Samostatnou republiku vyhlásila Malta až v roce 1974, dodnes je ale členem Commonwealthu. Minulost spojenou s Velkou Británií připomínají i typické červené telefonní budky nebo poštovní schránky. Místní sice přítomnost britských vojáků na svém území nenesli příliš dobře, nemohou však historii upřít jedno pozitivum – Malťané jsou odmala vychováváni dvojjazyčně. Angličtina je zde spolu s maltštinou úředním jazykem. Maltu každoročně navštíví daleko víc turistů, než je počet jejích obyvatel. Kromě toho je i oblíbenou lokací pro filmaře.

Malta se rozkládá na třech ostrovech. Největší je Malta, následuje Gozo a Comino, které je obydleno především během turistické sezony. Malta a Gozo jsou diametrálně odlišné – pro Maltu je typická městská zástavba (která ale pořád připomíná svými stejnobarevně „žlutými“ domy spíše Afriku než evropská betonová sídliště), Gozo je daleko více zelené. Říká se, že kdo si chce užít zábavu a nakupování, míří na Maltu, kdo chce nerušeně relaxovat, zvolí si Gozo. Dopravu mezi ostrovy zajišťuje trajekt, takže se můžete pohodlně přesunout i v autě.  

Pro návštěvníky Malty je také trochu matoucí, že se na tak malé rozloze nachází řada měst. V hustěji osídlených oblastech na severu jsou jejich hranice neznatelné. To, že jste v jiném městě, nezřídka poznáte až třeba podle jména autobusové zastávky.

Azure Window
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová

Co všechno musíte vidět:

Valletta

Hlavní město typické svými rovnými ulicemi a mnoha kostely (Malťané jsou velmi věřící, 98 procent z nich je římskokatolického vyznání), z nichž největší je katedrála Sv. Jana, kde se můžete pokochat nástěnou malbou Stětí svatého Jana z dílny Caravaggia, barokního malíře, kteří na Maltě žil. Barokní kostel byl postaven v letech 1573 -1578 a byl hlavní katedrálou johanitů. Bylo tady pochováno více než 400 rytířů a jejich umělecky zdobené náhrobky najdete na mramorové podlaze v hlavní lodi katedrály. Za návštěvu rovněž stojí místní zahrady, které nabízejí nezapomenutelný výhled.

Mdina

Historické hlavní město, nacházející se v centru Malty. Je obehnané silnými hradbami. Při procházce úzkými uličkami máte pocit, že se zde zastavil čas. Trvale zde žije jen několik set obyvatel. Místní i turisté říkají Mdině Tiché město, což platí doslova. Až na výjimky je zde zakázána automobilová doprava. Z městských hradeb je nádherný výhled na velké území Malty včetně současného hlavního města Valletty.

Gozo

Gozo je opředeno řadou mýtů. Nejznámější z nich praví, že na tomto ostrově věznila nymfa Kalypsó dlouhých sedm let Odyssea, když se vracel z Trójské války. Ráz ostrova, který má jen 67 kilometrů čtverečních, je vesnický a jednoduchý. Pěstují se zde rajčata, melouny, víno, fíky či pomeranče. Západní pobřeží je pokryto skalními útesy a jeden z nich, Azure Window - Azurové okno, je jakýmsi symbolem Malty, často zobrazovaným na pohlednicích a upomínkových předmětech. Bez problémů se sem dostanete autobusem. Za návštěvu stojí i hlavní města Goza se starobylou pevností a katakombami. Původně se jmenovalo Rabat, na konci 19. století ale bylo přejmenováno na počest královny Viktorie na Victorii. Gozo se také může pochlubit několika plážemi, z nichž hojně navštěvovaná je ta v Ramla Bay s nevšedním rudým pískem. Zde se nachází i ona bájná jeskyně, kde žila Kalypsó.

Comino

Má necelé tři kilometry čtvereční. Ostrov je spojen lodní dopravou jak s Maltou, tak s Gozem. Díky tomu, že zde dohromady nikdo nežije, je popisován jako oáza kliu, pravda je ale taková, že v sezoně sem míří jedna loď s turisty za druhou. Největší atrakcí je Blue Lagoon – Modrá laguna s azurovou vodou.

Marsaxlokk

Rybářský přístav, kde se každou neděli, pokud je hezké počasí, koná trh pod širým nebem. Můžete si zde koupit třeba oblečení, vybavení do domácnosti, zvířata, boty, tretky, kosmetiku, ale hlavně čerstvé ryby. Kromě toho zde můžete vidět nespočet luzzu – tradiční maltské čluny používané zejména na rybolov, které září všemi barvami. Na přídi mají pár očí, které mají chránit rybáře před pohromami. 

Sliema

Centrum turistického ruchu, obchodů světoznámých značek a nočního života. Pobřežní promenáda slouží jak turistům, tak lidem, kteří si chtějí zaběhat.

Blue Grotto

Jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů na jihu ostrova. Je to soustava mořských jeskyní s neskutečně modrou vodou, způsobenou světlem a minerálními látkami obsažených v horninách. Lodičky s průvodcem vyrážejí na projížďku každou chvíli. Podle pověstí byla jeskyně v minulosti útočištěm nymf, které vábily námořníky svým zpěvem.

Popey Village

Vesnička čítající 19 domů byla postavena v 80. letech jako kulisa pro natáčení filmu o udatném Pepku námořníkovi. Dělníci ji vybudovali za 7 měsíců - a stojí dodnes.

Tipy na dopravu:

Vzhledem ke své rozloze Malta nedisponuje ničím takovým, jako je metro nebo železnice, ale pouze autobusy. Místní je ale nepovažují za příliš spolehlivé a dávají přednost cestování autem. Není výjimkou, že rodina má hned několik, byť malých a starých aut (na silnicích je k vidění i česká škodovka – od té nejstarší 120 přes favorita i nejnovější superb). Díky tomu, že ale každý jezdí autem, na silnicích jsou často zácpy a autobusy tak včas ani přijet nemohou. S pomocí několika přestupů ale můžete projet celý ostrov. Centrální přestupní stanicí je autobusové nádraží ve Vallettě. Malťané zavedli současný systém teprve nedávno, takže ještě nemají vychytané všechny mouchy – může se vám tak stát, že čekáte na linku, která mezitím byla zrušena, nebo že přijede autobus s vaším číslem, ale řidič ho vzápětí změní na úplně jiné a jízdní řády na zastávkách také nejsou samozřejmostí… Řidiči vám ale většinou ochotně poradí. Vyplatí se koupit si jízdenku na celý den za 2,6 eur, případně na více dnů. Někdy je čekání delší, ale nakonec vždy nějaký autobus přijede. Důležité je také na řidiče zamávat, aby zastavil. Pokud nemá člověk trpělivost, může si pronajmout auto nebo se dopravit taxíkem.

Malťané nemají žádné zásoby pitné vody. Voda, kterou používají doma, je odsolená mořská voda. Přestože se ve všech průvodcích píše, že můžete bez obav pít vodu z kohoutku, místní lidé pijí balenou a je lepší se podle toho zařídit. Za dvoulitrovou vodu dáte zhruba 70 centů.

Popey Village
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová

Pláže

I když je Malta obklopena vodou kolem dokola, všude se koupat nedá. Řada pláží je kamenitých. Hlavní přímořská letoviska a velké písečné pláže jsou na severu Malty, mezi nejoblíbenější patří například Golden Bay. Díky průzračné vodě je Malta také rájem pro potápěče.

Počasí

Maltu můžete navštívit bez obav po celý rok, nicméně pro Evropana bude klima asi nejpříjemnější na jaře a na podzim. Typická léta na Maltě jsou suchá s vyššími teplotami, nicméně vykoupat v moři se můžete bez obav třeba i v listopadu – teplota voda je lehce přes dvacet stupňů.

Co ochutnat

Místní pivo Cisk a pastizzi – malé listové taštičky plněné nejčastěji sýrem se prodávají na každém rohu.