Češi na letošní zimě šetřili, kupovali kratší lyžařské zájezdy

Praha - Čeští turisté během uplynulé lyžařské sezony vyjížděli na kratší dovolenou než dřív. Nejběžnější byl tří až čtyřdenní zájezd na prodloužený víkend. Nejoblíbenější zahraniční destinací byla Itálie a sousední Rakousko, české hory naopak z hlediska prodaných zájezdů propadly.

Zájezdy na prodloužený víkend si letos vybralo 55 procent klientů směřujících do Alp, uvedl produktový manažer cestovní agentury Dovolená.cz Petr Pěcha. Předstihly tak v oblibě dříve nejběžnější týdenní pobyty. Zkracování délky zájezdu zaznamenala například i cestovní kancelář Firo-tour.

Nedostatek sněhu i vysoká cena srazily zájem o české hory

Prodaných zájezdů do českých hor letos podle statistik agentury Zájezdy.cz meziročně ubylo o téměř 40 procent. „Velký vliv na tento pokles mělo letošní nepříznivé počasí, kdy horská střediska sužoval až do Vánoc nedostatek sněhu,“ uvedla obchodní manažerka společnosti Zájezdy.cz Kateřina Komedová.

Podle ní zájem o zimní dovolenou na českých horách snižuje také skutečnost, že se cenově blíží zahraničním lyžařským zájezdům. Přitom alpská střediska nabízejí daleko větší kvalitu a možnosti lyžování, dodala Komedová. Průměrná cena tuzemských lyžařských zájezdů nabízených agenturou na uplynulou zimní sezonu vzrostla o 15 procent na 3 699 korun na osobu. Proti Rakousku s průměrnou cenou 4 900 korun za zájezd tak není rozdíl nijak velký.

Češi si stále častěji objednávají zájezdy se stravováním

Kvalita sjezdových tratí v lyžařských areálech už není podle Komedové jediným měřítkem pro českého turistu, který se ještě před několika lety dokázal velice uskrovnit. Roste tak zájem o zájezdy se stravováním a podíl polopenzí na celkovém počtu prodaných zájezdů vystoupal na 60 procent.

Lyžování
Zdroj: Pavel Kosek/ISIFA

Podle Daniela Plovajka zastupujícího CK New-Dama je rovněž možné pozorovat nárůst požadavků na vedlejší služby, například rezidence s bazénem, saunou či menším wellnes. Ubytování si hosté více než dřív vybírají v centrech horských městeček, kde můžou vyrazit na procházku, do obchůdků či restaurací.