Azory – evropská exotika a nejníže položená čajová plantáž světa

Azorské souostroví leží stranou zájmu masové turistiky. Přesto má tato výspa Evropy nacházející se v Atlantském oceánu turistům co nabídnout. Azory vznikly díky bohaté sopečné činnosti na rozmezí dvou litosférických desek. Často bývají považovány za zbytek bájné Atlantidy. Turistům přitom nenabízejí zdaleka jen legendy, ale také velmi specifickou a romanticky vyhlížející architekturu a bohatou flóru. Zejména milovníci čaje určitě ocení, že se na Azorech nachází i nejníže položená čajová plantáž na světě.

Nelíbí-li se vám počasí, za deset minut se změní

Azory mnohé překvapí svým příjemným klimatem. Na ostrovech patřících k Portugalsku není nikdy příliš horko ani příliš chladno. Klima je subtropické, na druhou stranu ale souostroví těží ze své polohy v blízkosti Golfského proudu, díky které ani uprostřed zimy neklesnou teploty pod nulu.

Typickou vlastností podnebí Azor je proměnlivost podmínek počasí. Během jediného dne tak můžete zažít chladné a větrné počasí, horké slunce i přeháňku, a to v jakémkoliv pořadí. Obyvatelé často říkají, že pokud se vám nelíbí současné počasí, nevadí, stačí, když počkáte 10 minut, ono se změní.

Kvůli proměnlivosti počasí se na Azorech zcela jistě neobejdete bez pláštěnky. Prší docela často, a to hlavně v zimě. Tou dobou čekejte jen jeden ze tří dnů bez deště. V létě jsou deště méně četné. Deštivé počasí a mírně teplé klima stojí mimo jiné za tím, že se na ostrově Sao Miguel pěstuje čaj. Jedná se o jediné čajové plantáže v celé Evropě. Navíc se na Azorech čaj pěstuje ve výšce kolem 150 metrů nad mořem, jde tedy o nejníže položené plantáže na světě.

Kytky známé z květináčů dorůstají na Azorech gigantických rozměrů

Azory ovšem oplývají nejen čajem, ale i jinou rozmanitou flórou. Květiny, které v Česku běžně pěstujeme jako dekoraci v květináčích nebo na záhonech, dorůstají v úrodné vulkanické půdě do takřka gigantických rozměrů. Není tak výjimkou, že třeba z ibišků nebo azalek mají na ostrově celé stromové aleje.

Azory se pyšní ojedinělou romantickou architekturou

Láva přitom zdaleka nedává specifický nádech jen azorské flóře, stala se také základním stavebním kamenem zdejší architektury. Domky postavené z černé pórovité lávy s bílými rámy oken dávají vesničkám i městům velmi romantický nádech a jejich krásu ocení zejména milovníci fotografování.

Návštěvníci ostrovů se mohou kochat také malebnou krajinou, kterou zdobí stovky kráterů a nádherná sopečná jezera. Najdete zde termální prameny i horká vřídla. Přinesete-li si hrnec naplněný masem a dalšími vlastními ingrediencemi, místní vám rádi připraví speciální „lávové“ jídlo. Hrnec se na půl dne zakope do země, a když se vyndá, je pokrm připraven. Jídlo pak prý má originální vulkanickou příchuť.

  • Přístav přímo na úbočí sopky zdroj: ČT24
  • Azory umí být i bouřlivé a nehostinné zdroj: ČT24

Koupání spíše jen pro otužilé

Tmavě modré vody kolem ostrova vyloženě lákají na koupání. Ale nedá se říct, že by to tu bylo zrovna pro ty, co mají rádi teplou vodu. V létě se totiž oceán prohřeje obvykle jen na 22 stupňů, pro plavání je to ale teplota téměř ideální. V zimě se vody kolem ostrovů prochladí na 16 stupňů. Pokud ale hledáte místo, kde návštěva pláže je jenom jednou z mnoha dalších dovolenkových aktivit, pak pro vás budou Azory určitě tím pravým místem.

Na ostrovech to často fouká a výjimkou nejsou vysoké vlny, které skýtají ideální podmínky pro windsurfing nebo jachting. A vyplatí se také vyrazit prozkoumat podmořský svět. Na silný vítr nezapomeňte ani při výletech do hor a přibalte větrovku. I když se vám na startu cesty může zdát, že zimou trpět nebudete.

Na cestách (zdroj: ČT24)