Do Vietnamu za Bondovou zátokou, koupáním i historií

Vietnam - to je jednoznačně exotická destinace, která stále ještě není zcela zaplněná turisty. Ostatně světu se země otevřela relativně nedávno. I proto tam můžete zažít neobyčejnou dovolenou, která bude plná zajímavých památek, úžasných orientálních vůní nebo tropické přírody. Zkrátka nepřijdou ani milovníci koupání. A pokud si chcete Vietnam vychutnat co možná nejvíce, vyrazte tam právě nyní. V době, kdy vrcholí turistická sezona v Evropě, tedy v období od června do září, totiž Vietnam obvykle sužují vydatné deště.

Vietnam sice leží v tropech, jeho podnebí se ale jednoduše nedá označit jako tropické. Důvod je zřejmý - protáhlý tvar země. Na jihu ji protíná 8. rovnoběžka a sever leží v blízkosti obratníku Raka. Jih Vietnamu je proto tropický, sever už ale zasahuje do subtropického pásma a v zimě není v tamních horách výjimkou ani mráz.

Vietnamské počasí do značné míry určují monzuny. Zimní fouká od severovýchodu, z poměrně prochlazené pevniny Číny. Kvůli tomu je docela studený a na sever země přináší od října do března období nižších teplot. Ty se tou dobou pohybují jen kolem 20 stupňů přes den, a to jsme na úrovni jižního Egypta! V noci bývá 11 až 15 stupňů. V horách, které dosahují až tříkilometrové výšky, není výjimkou ani mírný mráz.

  • Vietnamské hory zdroj: ČT24
  • Vietnamské hory zdroj: ČT24

A právě proto je nejlepší vyrazit do Vietnamu před letním obdobím dešťů, tedy v dubnu nebo v květnu. Tou dobou v zemi nebývá takové dusno, jako třeba v létě, a je to tedy ideální období, pro návštěvy památek i pro to, abyste si dosyta užili třeba i Jihočínské moře. A co vlastně byste neměli ve Vietnamu opominout navštívit?

Hanoj – město mrakodrapů a jezer

Turisty do Vietnamu láká příroda i moderní rušná velkoměsta. Na severu Vietnamu na březích Rudé řeky leží hlavní město Vietnamu – Hanoj. Historie vietnamské metropole sahá do začátku 11. století. Mezi nejvýznamnější památky, které tu mohou lidé navštívit, patří Chrám literatury a buddhistický chrám známý jako Pagoda na jednom sloupu. Obě pocházejí z 11. století. Francouzské koloniální období obohatilo město o honosné stavby hanojské opery, národní banky, prezidentského paláce, hotelu Metropole a katedrály svatého Josefa.

Na cestách (zdroj: ČT24)

Jedinečnou atmosféru Hanoje dnes utváří nejen historické budovy, ale i moderní mrakodrapy. Na Hanoj můžete shlédnout z nejvyšší budovy ve Vietnamu, kterou je mrakodrap Keangnam Hanoi Landmark Tower. Hanoj lze bez nadsázky považovat také za město jezer. V centru města leží jezero Hoan Kiem - Jezero meče - v jehož středu na malém ostrůvku trůní Želví věž.

  • Vietnamské tržiště zdroj: ČT24
  • Na mnohých místech Vietnamu se čas zastavil. zdroj: ČT24

Bondova zátoka a domov ohrožených zvířat

Vietnam je také zemí přírodních krás. Na severu země stojí za návštěvu například Národní park Cuc Phuong, domov kriticky ohrožených druhů gibbonů i další vzácné zvěře. A víte, že přírodní krásy lákají do Vietnamu i filmaře? Zátoka Ha Long, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, se objevila i v bondovce Zítřek nikdy neumírá. Není divu, zátoka je nesmírně fotogenická. Vápencové skály v ní vytvářejí rozličné ostrůvky a jeskyně.

Vietnam láká i milovníky pláží, slunění a koupání. Voda se na koupání hodí po většinu roku. Na severu sice v zimě může klesnout její teplota ke dvacítce, jinak se ale pohybuje celoročně nejčastěji mezi 25 až 30 stupni.