Šály, vlajky a vuvuzely do Osvětimi nepatří

Osvětim - Vedení muzea v jihopolské Osvětimi zpřísňuje před blížícím se mistrovstvím Evropy ve fotbale pravidla pro návštěvníky. Nebudou do něho smět nosit třeba fanouškovské šály, vlajky nebo plakáty, zakázány budou píšťalky a vuvuzely. Na místa, která jsou symbolem nacistických zvěrstev v okupované Evropě, nebudou lidé smět z bezpečnostních důvodů chodit ani s batohy.

V souvislosti s novým omezením vedení muzea v někdejším nacistickém vyhlazovacím táboře žádá skupiny návštěvníků z Izraele, kteří často přijíždějí se státními vlajkami, aby nová pravidla také respektovali.

Andrzej Kacoryk, šéf návštěvnického oddělení muzea v Osvětimi:

„Charakter tohoto místa od nás vyžaduje jistou míru zamyšlení, ticha a soustředění se na jeho historii.“

Osvětim si pojede prohlédnout několik týmů účastnících se fotbalového šampionátu, který pořádá Polsko společně s Ukrajinou od 8. června. Podle informací polských médií to mají v plánu Němci, Nizozemci, Italové a Angličané. Půjde o soukromé návštěvy bez přítomnosti médií.

V bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi během druhé světové války zahynulo 1,1 milionu lidí. Většinou šlo o Židy, mezi oběťmi ale byli i Poláci, Romové nebo sovětští váleční zajatci.

Vydáno pod