Newyorčané budou hubnout - zakážou jim sladké nápoje

New York – Newyorská radnice hodlá přitvrdit v boji proti tloustnoucím Američanům. V restauracích, kinech či pouličních stáncích hodlá zakázat prodej velkých nápojů slazených cukrem – konkrétně v lahvích či kelímcích s objemem větším než půl litru. Opatření, které je součástí tažení starosty města Michaela Bloomberga proti obezitě, by se netýkalo nápojů v obchodech s potravinami. Nevztahovalo by se ani na nápoje s umělými sladidly, džusy, mléčné koktejly či alkoholické nápoje. Američané konzumují denně až o 300 kalorií víc než před třiceti lety. Nápojová lobby spoléhá, že se zákazníci vzbouří. Newyorčané jsou ale rozdělení - 45 procent z nich Bloombergovy zdravotní návrhy podporuje, 48 procent se naopak domnívá, že do jejich životního stylu radnici nic není.

Vůbec první takové nařízení ve Spojených státech by ale například zasáhlo všechny restaurace rychlého občerstvení typu McDonald's. Ovlivnilo by také podobu nápojů prodávaných na sportovních stadionech, koncertech či v lahůdkářstvích. „Máme velké problémy s obezitou. Lidé často vybírají z toho, co je k mání. Pokud jsou věci, které nejčastěji kupují, velmi nezdravé, vede to ke zdravotním problémům. Pak je vhodné, aby vláda řekla NE,“ prohlásil Thomas Farley, předseda městského zdravotního výboru.

Michael Bloomberg:

„Obezita je celonárodní problém. Úředníci, mající na starost péči o veřejné zdraví po celých Spojených státech, lomí rukama a stěžují si, že je to hrozné. V New Yorku se rukama nelomí, ale podnikají se příslušné kroky. Myslím, že veřejnost to od starosty očekává.“

Bloombergův návrh ještě musí schválit městská zdravotní rada. Očekává se ale, že její stanovisko bude kladné, protože všechny členy orgánu jmenuje právě starosta. Bloomberg považuje zdraví obyvatel města za jednu ze svých priorit. Zavedl například přísná pravidla proti kouření či zakázal používaní umělých trans tuků v restauracích.

Obezitou či nadváhou v New Yorku trpí více než polovina dospělých. Šéf městského zdravotního výboru Thomas Farley přitom tvrdí, že výrazný podíl na nárůstu obezity v New Yorku v posledních 30 letech mají právě sladké nápoje.

Omezení sladkých nápojů pro Newyorčany (zdroj: ČT24)

Výrobcům sladkých nápojů se Bloombergovy plány nelíbí. Zástupce odborového sdružení uvedl, že pokud se město zaměřuje jen na sladké nápoje, není to spravedlivé. „Nezdravá posedlost zdravotního odboru newyorské radnice sladkými nápoji opět překročila meze,“ uvedl mluvčí výrobců Stefan Friedman. „Je na čase, aby zdravotní odborníci zkusili něco jiného a hledali řešení, která skutečně zastaví obezitu. Svými fanatickými návrhy jen ostatní rozptylují od tvrdé práce, kterou je třeba v tomto ohledu udělat,“ doplnil.

Paul Armstead, obyvatel New Yorku:

„Myslím, že by se každý měl sám rozhodnout, jestli chce kupovat slazené nápoje. Nedomnívám se, že by starosta měl předepisovat, jak by to mělo být.“