Falešná švédská vnoučata vymámila ze seniorů tři miliony

Stockholm – Přes milion švédských korun (téměř 2,9 milionu českých korun) v hotovosti a ve špercích vylákala ze seniorů dvojice Švédů, která se vydávala za jejich vnuky. Podvodníci působili především na severu a východě země, nyní jsou ve vazbě. „Počínali si velmi mazaně, hráli na slabá místa,“ prohlásil Mikael Hedström ze švédské policie.

Muži podle všeho velmi pečlivě sledovali okolí seniorů, teprve poté se odhodlali k podvodům. „Pokud žena měla vnouče jménem Kristoffer, pak jí zavolali a řekli 'Ahoj babi, tady Kristoffer',“ vysvětlil Hedström. Na podvod řada seniorů přišla až poté, co svým skutečným vnoučatům zavolali, aby se zeptali, kdy hodlají půjčené peníze vrátit.

Prozatím se má za to, že falešní vnuci podvedli až 150 lidí. Byli zadrženi již v březnu, řada seniorů ale podvody hlásí až nyní. Například jistá 98letá žena vyplatila dvojici 40 000 švédských korun (asi 115 000 korun) a poskytla jí šperky za 10 000 švédských korun, protože se domnívala, že si za ně vnuk chce koupit auto.