Neznámý Ir po 80 letech konečně dočetl

Navan (Irsko) – Do knihovny v irském Navanu se po 80 letech vrátila vypůjčená knížka. Pokutu ale neznámý čtenář těžko zaplatí – pokoutně totiž čtivo hodil do schránky na dopisy. Dohledat se také nedá, protože knihovna má výpůjční záznamy až od roku 1994, kdy je začala vést v počítači. Knížku si někdo půjčil už v roce 1932.

Čtenáře zřejmě po letech začalo tížit svědomí. Šlo totiž o ilustrovaný záznam ze 31. Mezinárodního eucharistického kongresu, který se v roce 1932 konal v Dublinu, a příští měsíc hostí irská metropole 50. Mezinárodní eucharistický kongres. Vrácená knížka je v dobrém stavu a knihovna ji vystavila, protože o ni mají čtenáři velký zájem.

Knihovník Ciaran Mangan vypočítal, že podle sazebníku pokut v roce 1932, kdy si čtenář knížku vypůjčil, by měl nyní zaplatit 4 160 eur (přes 107 000 korun). O peníze mu ale nejde, je rád, že je svazek po desítkách let zpátky. „Šlo o knihu, která byla vypůjčená prakticky od okamžiku, kdy vyšla a kdy byla v roce 1932 zařazena do fondu knihovny,“ vysvětlil Mangan. S neznámým čtenářem by chtěl udělat dohodu. „Jako dobří křesťané jsme se rozhodli pokutu tomu člověku odpustit, pokud se tu objeví a přizná, že to byl on, kdo svazek vrátil,“ vzkázal knihovník.

Vydáno pod