Egypt je absolutní klid a pohoda

Praha – Je tomu více než týden, co ministerstvo zahraničí varovalo před cestami do Egypta. Češi tam ale stále odlétají natěšení, ba co víc, vracejí se spokojení. Češi z Egypta strach nemají a zkušenosti navrátivších se turistů to jen potvrzují. Ministerstvo zahraničí ale zatím na svém varování trvá a dodává, že to je dlouhodobé varování.

Absolutní klid a pohoda - tak hodnotí svoji dovolenou po návratu většina turistů, kteří navštívili v těchto dnes Egypt. Zprávy o neklidu nehlásí za poslední dva týdny ani diplomaté. Přesto ministerstvo na svém varování trvá. „To varování na severní Sinaj bylo z důvodu možného terorismu, to není něco, co bychom mohli zaznamenat během týdne, to je varování, které je dlouhodobé,“ upřesňuje varování ministerstva zahraničí jeho mluvčí Vít Kolář. 

Zkušenost turistů je ale zatím dobrá, a tak si cestovní kanceláře zatím mohly oddechnout. Po zveřejněném varování totiž podle nich žádné masivní rušení zájezdů do Egypta nenastalo. Měli jsme několik jednotlivých případů, kdy jsme na přání klientů měnili letovisko v Egyptě, popisuje mluvčí Exim Tours Stanislav Zíma.

Ministerstvo nicméně po dohodě s Asociací cestovních kanceláří ČR a Asociací českých cestovních kanceláří a agentur doporučuje klientům cestovních kanceláří, kteří se nacházejí v Egyptě, dbát za všech okolností doporučení vedoucích svých zájezdů. Ministerstvo také připomíná občanům, kteří hodlají cestovat do Egypta, možnost registrace v systému DROZD, který je k dispozici na webové stránce www.mzv.cz v kapitole Cestujeme.  

Ministerstvo zahraničí kromě Egypta varuje i před riziky cest do dalších zemí. Nejvyšší stupeň varování, podle kterého by měli bezodkladně všichni Češi opustit zemi, dnes vyhlásilo pro Sýrii. Určité riziko lze čekat také v Libanonu – především v Tripolisu a některých příhraničních oblastech země. S problémy musí počítat i ti, kteří cestují do severní Itálie, kterou před nedávnem zasáhlo zemětřesení. V Tunisku musí zase turisté počítat se zákazem nočního vycházení, který platí i pro oblíbené turistické destinace Sús a Monastir. Pozor by si měli dávat turisté také v Řecku. Nepokoje v souvislosti s nedělními volbami hrozí hlavně v Aténách.

Češi jsou po návratu z egyptské dovolené nadšení (zdroj: ČT24)