Koupaliště se rozjela naplno, od loňska většinou nepodražila

Praha - Poprvé v sezoně zažila tuzemská koupaliště opravdový nápor. Do městských bazénů vyrazily tisíce lidí. Čekaly je tam ceny, které se proti loňsku většinou nijak výrazně nezměnily. Jednorázové vstupné stojí nejčastěji do stovky a pivo se prodává zhruba za 30 korun. Řada Čechů přesto dává přednost neplacenému koupání. Za to však někdy mohou zaplatit i životem.

Do pražských Žlutých lázní se dnes kolem poledne přišlo vykoupat na 500 lidí. Odpoledne jich ještě přibylo, a to i přesto, že tento areál nabízí koupání pouze ve Vltavě. Návštěvníci si pochvalují hlavně cenu. Sezonní permanentka vyjde dospělého na pětistovku. Děti a senioři za ni zaplatí polovinu. „Ceny se vůbec nezměnily, už druhým rokem je zachováváme stejné,“ uvedla pracovnice sportovního areálu Žluté lázně Zuzana Uhlíková.

Pražané mohou konečně znovu vyrazit i na Hostivařskou přehradu

Po dvouleté obnově, která v sobě zahrnovala odbahnění i obnovu písečných pláží, mohou v letošní sezoně Pražané opět zavítat na Hostivařskou přehradu. Areál je otevřený denně od 9:00 do 20:00. Ani tady není vstupné nijak přemrštěné. Za celý den dospělý návštěvník zaplatí 60 korun, o víkendu 70.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)

Podobné jako v celé řadě dalších regionů jsou ceny za koupaliště i v Hradci Králové. „Jsme čtyři, zaplatili jsme 320 korun,“ popsal jeden z návštěvníků koupaliště. Stále stejné zůstávají ve většině areálů i ceny občerstvení. Půllitr piva je možné pořídit v průměru za 30 korun, káva vyjde na 40. Na klobásu nebo hamburger stačí padesátikoruna.

Řada Čechů nechce za koupání platit

I když ceny na koupalištích zůstávají v posledních letech beze změny, stále se najde řada lidí, kteří za koupání prostě platit nechtějí. Osvěžení proto hledají v přírodě, ať už v nejrůznějších rybnících, nebo třeba v lomech. Často zavítají i na místa, kde je koupání kvůli velkému riziku přísně zakázáno.

Jednou z takových lokalit je i lom Velká Amerika na Berounsku. Záchranáři sem k vážným úrazům vyjíždějí zhruba 30krát do roka. „Nejčastějšími příčinami úrazů v této oblasti bývá skákání do vody, kdy vyjíždíme k těžkým úrazům zpravidla hlavy, které někdy končí i úmrtím,“ popsal Petr Mach ze záchranné služby Středočeského kraje. Přesto dnes v tomto lomu reportéři ČT napočítali přes 30 lidí. Neodradila je ani hrozba 15 tisícové pokuty, ani vědomí, že mohou koupání zaplatit ještě dráž - vlastním životem.

Vydáno pod