Nová bunda dává blinkr, pomůže tak zlepšit bezpečnost cyklistů

Liberec - Technická univerzita v Liberci představila novinku pro cyklisty. Speciální signalizační bunda s nositelnou elektrotechnikou by měla ukazovat změny směru jízdy i brzdění. Pro milovníky cyklistiky znamená novinka velký posun. V budoucnu by totiž při změně směru jízdy nemuseli používat paže. Celý systém se skládá z vysílače, ovladače na řídítkách a přijímače, který je integrován do zadní kapsy bundy.

Sama bunda se skládá ze dvou modulů, z nichž jeden je umístěn přímo na kole, druhý pak v bundě. „Fungují oba bezdrátově. Na kole máme umístěný vysílač, který má na sobě ovladač. Cyklista pak může při změně směru jízdy stisknout tlačítko a na bundě se rozsvítí ukazatel změny směru jízdy,“ upřesnil výrobce vnitřní části bundy Milan Baxa. V samotné bundě je přijímač, který cyklista ovládá a který je propojen se světelným systémem. Ten je do bundy plně integrován.

Ročně na českých silnicích při dopravních nehodách zemře až 70 cyklistů. Právě odborníci na Katedře oděvnictví v Liberci se rozhodli pomocí nové bundy tento trend alespoň částečně zvrátit. „Katedra oděvnictví se dlouhodobě zabývá 'chytrými oděvy'. Toto je příspěvek k tomu, aby byl cyklista lépe vidět a byl bezpečnější,“ podotkl vedoucí Katedry oděvnictví Technické univerzity v Liberci Antonín Havelka. Bunda je ve své podstatě univerzální a je možné ji použít i pro další účastníky silničního provozu.

Bunda by měla být dostupná široké veřejnosti

Signalizační bunda se může bez větších problémů dávat do pračky. „Systém je navržen a koncipován tak, aby snesl běžné zacházení a běžnou údržbu,“ uvedl Baxa. Dodává ale, že bunda bude teprve oficiálně představena a její cena proto ještě nebyla stanovena. „Náš záměr je ten, aby se takové výrobky dostaly do nejširší veřejnosti,“ uzavřel.

Vstup Lady Kolovratové (zdroj: ČT24)