Na dovolenou do ciziny s kartou, nebo s hotovostí?

Praha – Před cestou do zahraničí si řada Čechů pokládá otázku, zda si vzít veškeré peníze, které plánují na dovolené utratit, v hotovosti, nebo raději spoléhat na platební kartu. Co je vlastně výhodnější? Odpověď závisí na nákladech spojených s výměnou peněz. Odborníci se ale vesměs shodují, že velmi dobře vychází varianta platit kartou přímo u obchodníka. Za takovou platbu totiž obvykle banky neúčtují žádné poplatky na rozdíl třeba od výběru hotovosti z bankomatu.

Zvláště v Evropě jsou už ty tam doby, kdy jste na bankomat sotvakde narazili. Ve větších městech ho najdete takřka na každém rohu a pomalu se už začínají tyto přístroje vkrádat i do větších vesnic. Platební terminály u obchodníků jsou už taky běžnou záležitostí, a tak není třeba vozit s sebou veškeré finance třeba na čtrnáctidenní dovolenou v hotovosti a pak zdlouhavě přemýšlet, kam vlastně peníze schováte, aby nepadly za oběť zlodějům.

Kromě bezpečnostních otázek ale vstupují do hry také například bankovní poplatky a kurz, ve kterém se nám podaří peníze vyměnit. Ten má podle odborníků na výhodnosti transakce největší podíl. „Rozlišují se dva typy kurzů – devizový a valutový. Devizový kurz platí pro bezhotovostní transakce (platba kartou, výběr z bankomatu) a valutový kurz pro operace v hotovosti (směnárny),“ vysvětlil analytik společnosti Conseq Investment Management David Kufa. „Teoreticky by měl být pro klienta devizový (bezhotovostní) kurz výhodnější jak pro nákup, tak pro prodej cizí měny,“ dodal. Vysvětlení je podle něj jednoduché: pro banku jsou bezhotovostní operace levnější, snižují totiž riziko krádeže nebo přijetí padělku, a tak si je může dovolit nabízet levněji.

David Kufa

„Obecně je nejvýhodnější variantou platit bezhotovostně kartou všude, kde to jde, a hotovost používat spíše při menších platbách.“

Vždy ale platí, že by se klient měl před cestou do zahraničí podívat, jaké kurzy nabízí jeho banka, a porovnat ho se směnárnami ve svém okolí. Žádné pravidlo totiž neplatí stoprocentně, a tak se může stát, že narazíte na směnárnu, kde vás výměna vyjde mnohem výhodněji než platba kartou v zahraničí. „Některé menší banky kompenzují jinak nízké poplatky horším kurzem pro výměnu peněz svých klientů při platbách kartou v zahraničí a naopak existují směnárny, u kterých lze cizí měnu pořídit v hotovosti levněji než u bank v bezhotovostním styku. Záleží proto na správném výběru banky či směnárny,“ vysvětlil Kufa.

Výběr z bankomaatu
Zdroj: ČT24/Getty Images

Platba u obchodníka většinou zdarma

Rozhodujeme-li se mezi platbou kartou a výběrem z bankomatu, obvykle klienta vyjde levněji platba kartou přímo u obchodníka. U většiny bank je totiž tato transakce zdarma. Banka strhne ekvivalent částky zaplacené v cizí měně z účtu v korunách podle aktuálního kurzu. Za výběr z bankomatu si naopak banky účtují poplatky, a to obvykle ne zrovna malé. Poplatek má obvykle fixní částku, k té pak banky přidávají procento z vybrané částky.

Neplatí to ovšem paušálně. Například klienti mBank vyberou z bankomatu částku od 2 500 korun výše zcela zdarma. Klienti České spořitelny pak vybírají v cizině za 6 korun, pokud sáhnou po bankomatu skupiny Erste. Výběr z bankomatu jiné finanční instituce je už ovšem vyjde na 125 korun.

Výše poplatků za výběr z bankomatů v zahraničí
Zdroj: ČT24

Bezpečnostní zásady při používání platební karty

I když odborníci považují cestování s platební kartou obvykle za bezpečnější než s hotovostí, zároveň připomínají bezpečnostní zásady, které je při platbě kartou třeba dodržovat. Pojďme si zrekapitulovat alespoň ty nejzásadnější.

  1. Nenechávejte platební kartu bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu.
  2. Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut nebo lodí. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.
  3. Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo recepčního v hotelu, aby vám s kartou zmizel z dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě.
  4. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když neproběhnou. Pokud tedy z terminálu nevyjede žádné potvrzení, může to být znamením, že jde o podezřelou transakci.
  5. Vždy je třeba zkontrolovat, zda karta, kterou vám vrátil obchodník nebo personál hotelu či restaurace, je doopravdy vaše.
  6. Uschovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a ihned po návratu z dovolené je srovnejte s údaji na bankovním výpise.
  7. Při výběru z bankomatu si nejprve prohlédněte otvor, do kterého vkládáte kartu. Pokud vypadá nestandardně, zvolte raději jiný bankomat.
  8. V případě ztráty nebo krádeže karty oznamte událost okamžitě vaší bance a kartu ihned zablokujte. Kartu je vhodné zablokovat i v případě, že vám ji zpět nevydal bankomat.