Nenasytný asijský kapr děsí Ameriku

Chicago – Američtí ekologové upozorňují na hrozbu, která může vážně narušit ekosystém Velkých jezer na hranici Spojených států a Kanady. V jezerech se šíří tzv. asijští kapři. Podle některých biologů hrozí, že zdecimují tamní populaci ryb.

Vědci u jednoho z kanálů vytékajících z Michiganského jezera zjišťovali, jak velká populace asijského kapra ve vodě žije. „Elektrody, které ponoříme do vody, vysílají elektřinu. Rybám způsobí šok a my pak můžeme odebrat vzorky rybí populace,“ přiblížil výzkumnou metodu Levi Solomon z biologické stanice v illioiském městě Havana. Ukázalo se, že asijských kaprů je až 60 procent.

Asijské kapry vysadili Američané v umělých nádržích v Arkansasu koncem 70. let. „Měli pomoct omezit plankton a růst řas v chovných nádržích. Jenže z nich je vyplavily povodně a asijský kapr se dostal do celého říčního systému,“ popsal Solomon rozšíření cizích ryb. „Díky Chicagskému kanálu a dalším spojovacím tokům klepou na bránu Velkých jezer,“ upozornil biolog.

Ryby, které americké vědce tolik znepokojují, jsou až čtyřicetikilové. Za den potom dokážou sníst až osm kilo planktonu nebo řas, které tak už nezbývají jiným rybám. „Pokud se dostanou do Velkých jezer, bude to vážný problém,“ varovala studentka biologie Noelle Blanková.

Přemnožení asijských kaprů ve Velkých jezerech už nebude pohroma pouze pro původní místní ryby, ale také pro rybáře. V rybářství v oblasti se přitom podle Leviho Solomona ročně otočí na sedm miliard dolarů.

Proniknout do Velkých jezer zatím brání asijským kaprům elektrické bariéry. Některé státy ale tvrdí, že je to málo. Proto zažalovaly federální úřady a chtějí, aby spojovací kanály úplně zablokovaly.

Asijský kapr se blíží k Velkým jezerům (zdroj: ČT24)