Francouze vyhnalo deštivé počasí z kavárenských zahrádek

Paříž – Francouzské kavárny zejí prázdnotou – v zemi, kde jsou obvykle celé léto plné zahrádky, je totiž nejdeštivější červen a zatím i červenec za posledních padesát let. Venkovní místa restauracím přitom přinášejí až třetinu ročního zisku.

Francouzi letos vyměnili dlouhé vysedávání na kavárenských zahrádkách za kina, galerie a muzea – opustili tak letitou kavárenskou tradici, která v zemi fungovala od poloviny 17. století. Z kaváren je vyhnalo nezvykle studené a deštivé počasí. To je horší na severu země, kde kavárníkům klesají tržby o třetinu. V Paříži asi o desetinu. Na pokles tržeb má přitom vliv i špatná ekonomická situace.

„Lidi tolik nechodí do venkovních kaváren. Takoví zákazníci obvykle tvoří 20 až 30 procent obchodů. Takže když byznys upadá, zvlášť v porovnání s minulým rokem, má to na kavárny velký vliv,“ říká Didier Chenet, prezident Unie hotelů, kaváren a restaurací.

Hodnota francouzského kavárenského trhu se odhaduje na 62 miliard dolarů. V následujících letech má ale klesat. Francouzští zákazníci totiž šetřit už začali – jen během pěti let do roku 2010 klesly kavárnám tržby o 4 procenta.

Francouzské kavárny zejí prázdnotou (zdroj: ČT24)