Operace se podařila, pacient zemřel

Hannover - Co začalo jako dobrá zpráva, skončilo nakonec špatně. Německá policie s použitím šikovných rukou a olivového oleje sice osvobodila veverku uvízlou v poklopu kanálu v Isernhagenu u Hannoveru, radost ale netrvala dlouho. Nešťastné zvířátko nakonec uhynulo – zřejmě v důsledku prodělaného stresu.

Hlodavce vykukujícího z kanálu a volajícího o pomoc si všimla jedna z kolemjdoucích a přivolala strážce pořádku. Těm se po několika zprvu neúspěšných pokusech podařilo zvíře osvobodit. Sundali poklop, namazali chlupáče olivovým olejem, přidrželi mu ouška - a hlava vylétla z díry jako po másle. Radost nicméně netrvala dlouho: veverka se odběhla vzpamatovat z šoku na nedalekou zahradu, kde o několik hodin později uhynula. Podle expertů nevydržela prodělaný stres. Byla sice oslabená, žádná další zranění ale neměla.

Zvířátka si zřejmě ve cpaní hlaviček do kanálu libují. Před rokem podobně tragicky skončila veverka, která uvízla v kanále v Hamburku, a před měsícem měli podobnou příhodu v americkém Detroitu. Tam neuvízla v kanálu veverka, ale mýval. Ten měl přece jen více štěstí a vyprošťovací akci přežil.

Vysvobozování veverky v Hamburku v roce 2011: