ČR i EU dělají pořádek v hotelových hvězdičkách, zatím ale jen dobrovolně

Praha – Česko od příštího roku zavádí jednotné evropské označování hotelovými hvězdičkami v rámci klasifikace Hotelstars Union. Zároveň tento systém získává i jednotnou podobu pro všechny země, které se ho účastní. Pro hoteliéry ale stále zůstává dobrovolným. Řada z nich se k němu připojit nehodlá. Vadí jim totiž vysoká cena za získání certifikátu.

Klasifikace, tedy označení kategorie a třídy, musí mít v Česku povinně všechna ubytovací zařízení. Certifikace, tedy ověření, je ale jen dobrovolná, stejně jako certifikace Hotelstars Union. Přesto už se do ní zapojilo asi 2 500 hotelů.

Hotely certifikované Hotelstars Union nyní ponesou v Česku i zahraničí jednotné označení, které má usnadnit orientaci. Poprvé se objevilo na začátku července na mnichovském hotelu ibis München City West. „Nové znaky zajistí pro hosty větší transparentnost, protože logo unie Hotelstars Union s hvězdičkami prozrazuje, co a kdo se za těmito hvězdičkami skrývá,“ uvedl jednatel Německého hotelového svazu Markus Luthe. Součástí jednotného značení by měl být i společný marketing pro všechny zúčastněné země.

Jednotná klasifikace může znamenat výhodu

Podle odborníků může znamenat zapojení do jednotné klasifikace a certifikace pro hoteliéry výhodu. „Systém Hotelstars Union jim dává do rukou marketingový nástroj k tomu rozlišení se od těch ostatních, třeba i nepoctivých,“ zdůraznila generální sekretářka Asociace hotelů a restaurací Klára Zachariášová.

To potvrzují i někteří hoteliéři. „Je pro nás důležité, abychom byli transparentní pro hosta, aby host měl jistotu, že jsme si sami nevymysleli, že máme nějakou úroveň, ale že je to nějaká obecně garantovaná certifikace, že takoví jsme,“ uvedl generální ředitel Adria Hotel Praha Karel Doubek.

I přes změny se ale budou moci turisté i nadále setkat s hotely, které hvězdičky užívají po svém. „Někteří podnikatelé si dávají počty hvězdiček podle svých obchodních strategií, uvážení a potom fakticky se stává, že služby, které zákazník očekává ve čtyř hvězdičkách, tomu neodpovídají,“ upozornila Zachariášová.

Podle některých hoteliérů je certifikát předražený

Podle hoteliérů, kteří jednotnou klasifikaci nevyužívají, jen ale důvod jinde než v nepoctivosti. Klasifikace Hotelstars Union je pro ně zkrátka drahá. Minimální cena činí 2 tisíce korun a stoupá s počtem pokojů. „Členský příspěvek je v našem případě nějakých 18 700 korun, což mi přijde přehnané a nenabízí to odpovídající protihodnotu,“ podotkl ředitel Hotelu Green Garden Daniel Gallas.

Dana Daňová z Centrály cestovního ruchu Zlínského kraje:

„Vícehvězdičkové hotely jsou hodně vyhledávány. Kdo má na to, aby jel na dovolenou, rád si za ni připlatí.“

Česko se připojilo k systému certifikace kvality hotelů Hotelstars Union v roce 2010. Kvalita hotelů, které se rozhodnou klasifikaci využívat, se pravidelně kontroluje. Recertifikace probíhá každé tři roky, v Česku se bude příští rok týkat asi 250 zařízení.

Do Hotelstars Union se dosud zapojilo 11 evropských zemí a další účast zvažují. Nejvíce, přes 8 tisíc ubytovacích zařízení, se do systému zapojilo v Německu, Rakousko má necelé 4 tisíce certifikovaných hotelů.

Význam hvězdiček se stírá například v Egyptě

Obzvláště velký pozor si ale turisté musejí dávat ani ne tak při výběru hotelů v Evropě, jako spíše v exotických zemích, například v Egyptě. Tam je kvalita hotelů při srovnatelném počtu hvězdiček obvykle v porovnání s evropskými zeměmi nižší. Turisté by tak podle odborníků měli raději zainvestovat do dražšího zařízení.