Raději vsedě, panstvo!

Tchaj-pej – Malý krůček pro muže, ale velký krok pro čisté životní prostředí. Tak by se dal shrnout návrh tchajwanského ministra pro ochranu životního prostředí Stephena Shena, který vyzval pány, aby si při močení sedali stejně jako dámy. Opatření má zamezit tomu, aby záchodky páchly v důsledku špatné trefy některých nešiků.

Tchaj-wan tak chce jít ve stopách zemí jako Švédsko či Japonsko, kde údajně muži čím dál tím častěji opouštějí tradiční způsob močení vestoje. Inspekce sice dávají zhruba sto tisícům tchajwanských veřejných záchodků vysoké známky, ale přesto je tu podle úřadu pro ochranu životního prostředí nadále prostor pro zlepšování.

Shen zdůraznil, že to, co navrhuje, už roky sám provozuje, a to jak doma, tak na veřejných toaletách. Jeho návrh podporují i další oficiální činitelé, kteří by tento týden měli vyzvat místní správy, aby na veřejných místech rozvěsily výzvy pro muže, v jaké pozici mají napříště vykonávat potřebu. Zatímco většina žen na sociálních serverech Shenův návrh podporuje, muži spíše míní, že pro ně bude těžké odnaučit se to, na co byli dosud zvyklí.