Odboráři z Lufthansy se nevzdávají - další stávka bude v úterý

Frankfurt nad Mohanem – Palubní personál německé letecké společnosti Lufthansa bude podle agentury Reuters v úterý znovu stávkovat. Provoz na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem byl ochromen kvůli osmihodinové stávce za vyšší mzdy už v pátek. Podrobnosti chystané stávky zatím odboráři neoznámili.

Odboráři ze svazu Ufo stále zvažují, kdy a jak dlouho budou v úterý stávkovat. Jejich mluvčí nicméně upozornil, že protest bude delší než ten páteční a že ho uspořádají na více letištích. Podrobnosti zveřejní šest hodin před začátkem stávky.

Ufo požaduje pro více než 18 tisíc letušek a stevardů zvýšení mezd o pět procent, zatímco aerolinky nabídly 3,5 procenta. Odborářům se také nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu aerolinek, a využívání smluv na dobu určitou.

Lufthansa v sobotu informovala, že ji páteční stávka přišla na miliony eur. Stovky letů na frankfurtském letišti, včetně dvou zpátečních do Prahy, byly zrušeny a tisíce cestujících kvůli tomu měly problémy. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem je největší v Německu.