Sloní samice z ostravské zoo je opět březí

Ostrava - Slonice Vishesh z ostravské zoologické zahrady je opět březí. Pokud nenastanou žádné komplikace, mělo by se sloní mládě narodit na jaře 2014. Vishesh své první mládě porodila už loni v březnu - šlo o první slůně narozené v Česku. Sameček ale nakonec v květnu zemřel na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. Slůně nemělo kvůli předčasnému narození dostatečnou imunitu. Zoo se tak těšila hlavně ze sloní samičky Rashmi, která se samici Johti narodila loni v dubnu a těší se dobrému zdraví.

Samice Vishesh se spářila se samcem Calvinem na konci dubna. Březost už potvrdily i sledované hladiny hormonů v moči. Samici zatím nebude věnována žádná speciální péče. Pokud vše půjde dobře, mládě by se mělo narodit na jaře 2014. 

Rashmi, která je mladší sestrou Vishesh, se stále daří dobře a prospívá. Podle posledního vážení má samička více než 740 kilogramů. Otec Rashmi a čekatel dalšího potomka - samec Calvin - je teď od stáda oddělen, protože procházel obdobím takzvaného musthu. „V tomto období dochází u samců k hormonální nerovnováze, proto mohou být agresivnější a hůře spolupracují s ošetřovateli. Tak by například mohlo dojít k tomu, že by se Calvina nepodařilo při zavírání do vnitřních ubikací od samic oddělit a hrozilo by, že malá Rashmi zůstane přes noc venku, což není v tomto již chladnějším období žádoucí,“ uvedla zoo.

Rashmi
Zdroj: ČT24/Zoo Ostrava

Právě sloní rodina patří k nejatraktivnějším expozicím v ostravské zoo a Rashmi je miláčkem ošetřovatelů i návštěvníků. V Česku i na Slovensku je navíc jediným dosud odchovaným sloním mládětem.