Mexické turistické destinace lákají gay páry

Cancún - Homosexuální turistika představuje stále výnosnější byznys. Jen letos by měla tato menšina do cestovního ruchu podle odhadů přinést přes 160 miliard dolarů. Turistické destinace se proto předhánějí v nabídce služeb pro homosexuální páry. Ty teď nejčastěji míří do mexického Cancúnu.

Nejznámější turistickou destinaci Mexika vyhledávají hlavně zamilované páry a novomanželé pro své líbánky. Teď se ale Cancún stal i nejvyhledávanějším cílem homosexuálních párů. „Cancún je moc pěkné místo, kde si můžete vychutnat sami sebe. Pro gay komunitu je to překrásná destinace,“ potrvrdil Alfredo Herrera, gay turista z Veracruzu.

Tzv. růžová turistika je podle specialistů v oblasti cestovního ruchu ve světě stále vítanější. Podle odhadů totiž homosexuální turisté utratí v letošním roce celkem až 165 miliard dolarů. Velká část z toho míří právě sem do Mexika. Zdejší úřady a místní hoteliéři si proto gay a lesbické páry předchází. Aby se homosexuálové cítili v Mexiku co nejlíp, nabízejí jim někteří hoteliéři i speciální gay resorty. „Spousta gayů se ve smíšených hotelech může cítit trochu nepohodlně. Takže si myslím, že zdejší gay resorty jsou jedním z hlavních důvodů, proč Mexiko přitahuje tolik homosexuálů,“ vysvětluje Dean Stockinger, gay turista z Basildonu.

Současné oblíbenosti nahrávají i další faktory. Ředitel cestovního ruchu pro region Benito Juarez, Maximo Garcia Rocha, řekl: „Tady v Cancúnu teď umožňujeme homosexuální sňatky. Neděláme jim publicitu, ale naše homosexuální turisty vítáme s otevřenou náručí. Důkazem je to, že už jsme tu oddali dva gay páry.“ Homosexuální sňatky jsou ale trnem v oku zdejším náboženským komunitám. Především pak stoupencům římsko-katolické církve. Většina Mexičanů, zhruba 80 %, jsou totiž katolíci.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)