Páření bylo úspěšné, gorila Moja je březí

Madrid/Praha - První gorila narozená v Česku, sedmiletá Moja, čeká mládě. Březost gorily, která loni odcestovala do španělského parku Cabárceno, ukázaly testy. Uvedl to Mojin bývalý chovatel Marek Ždánský. Potomka by měla přivést na svět v březnu. V pražské zoo čeká mládě také Mojina matka Kijivu.

První spekulace o Mojině březosti se objevily krátce po zprávě o smrti jejího bratra Tatua, který se v létě při hře s lany nešťastně oběsil. Tehdy však zahrada zprávu dementovala s tím, že v očekávání je jen matka Moji - Kijivu. Moja se ve Španělsku začala s partnerem Nikym pářit letos na jaře.

Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v České republice. Narodila se v pražské zoo 13. prosince 2004, je potomkem samce Richarda a samice Kijivu. Dlouho nebylo známo její pohlaví, s jistotou ho určil až rozbor DNA, který provedla specializovaná laboratoř v lednu 2006. Jméno Moja znamená ve svahilštině „první“.

V přírodním parku Cabárceno žije od 29. listopadu 2011. Když se pro Moju vybíral nový domov, volba padla na Cabárceno z několika důvodů - jde o kvalitní zoo, ve které žije harmonická skupina goril se samcem, který pochází z přírody. Ve Španělsku je navíc klima příhodné k tomu, aby gorily mohly trávit více času venku.

Samec Niky je raritou mezi gorilami

Mojin šestadvacetiletý partner Niky se narodil ve volné přírodě. Z chovatelského hlediska je vzácností, protože není příbuzným žádné gorily žijící v evropských zoologických zahradách. Do Španělska se dostal ilegálně zhruba ve dvou letech a vyrůstal v cirkuse. Pak se přestěhoval na farmu. V šesti letech ho majitelé věnovali zoo v Madridu. Niky se neuměl chovat jako gorila a ostatní členové tlupy kromě náhradní matky Nadii ho napadali. Nakonec se ale stal dokonce vůdcem tlupy.

Gorily nížinné jsou březí obvykle 251 až 295 dní. Rodí většinou jednoho potomka, o kterého se starají až do věku tří let. Gorilí samice pohlavně dospívají v pátém až sedmém roce věku, samci v devátém až desátém roce.

Vydáno pod