Slibně rozjetou turistickou sezonu zřejmě zbrzdí prohibice

Praha - Do Česka přijelo od začátku roku podle odhadu hotelů přes 5 milionů zahraničních turistů. Největší zájem je tradičně o Prahu. Sem míří zhruba 65 procent cizinců přijíždějících do Česka. Navštívit přitom chtějí památky, čas ale věnují i nakupování. Za první pololetí utratili v Česku přes 68 miliard korun, tedy téměř o 13 procent víc, než ve stejném období loňského roku. Jenže teď hoteliérům začala slibně rozjetou sezonu kazit prohibice.

Většina turistů, kteří přijíždějí do Prahy, tu stráví 2 až 3 dny. První dva chodí po památkách, další den nakupují. Nejraději v Pařížské ulici vyjma tradičního skla a dřevěných suvenýrů je láká i luxusní zboží světových značek. Jenže turisté rádi jezdí do Česka také za alkoholem. Ten tvrdší se teď v Česku už více než týden prodávat nesmí. Hoteliéři se teď obávají, že do Česka zamíří míň cizinců. Prohibice odradí třeba ty, kteří by se v Česku chtěli loučit se svobodou.

I kdyby se podařilo prohibici uvolnit už během příštího týdne, v očích cizinců by Česko mohlo zůstat poškozeno delší dobu. „Jedna věc je zákaz konzumace alkoholu a druhá věc je, jak doznívá mediální obraz prohibice,“ soudí ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška. Praha, která je tahounem cestovního ruchu v Česku, by tak mohla přijít o část zahraničních turistů podobně, jako je už několik let ztrácí třeba Krkonoše.

O Krkonoše ztrácí zájem Němci, Češi tam málo utrácejí

Krkonoše letos hlásí další nepříliš vydařenou sezonu. Tradiční zákazníci – Němci – o nejvyšší české hory vytrvale ztrácí zájem. Čechů sice letos přijelo o něco více, utratili ale méně. „Přijíždí lidé, co od těch slevových portálů čekají první poslední, ale peníze si s sebou na hory nevezmou,“ vysvětlil provozovatel Relaxparku Pec pod Sněžkou Jiří Karlík.

Movité Němce na českých horách navíc nahradili méně movití Poláci. Především se ale zkrátila doba, kterou v Krkonoších rekreanti trávili. Nad týdenními pobyty v posledních letech převažují prodloužené víkendy.

Turistika tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod