Naháči to v San Francisku nebudou mít lehké

San Francisco - San Francisco si zřejmě došlápne na nahotu v ulicích, kterou dosud toleruje. Navrhuje to městský radní Scott Wiener, podle něhož je situace v tomto ohledu neudržitelná. Nejvíce mu vadí hlavní náměstí v tradičně homosexuální čtvrti Castro, kde se naháči pravidelně setkávají. Zejména během posledního roku tu podle něj skupina několika mužů skoro každé odpoledne vytváří „improvizovanou nudistickou kolonii“.

Nudisté jsou ve městě turistickou atrakcí a turisté se s nimi rádi fotí. I to ale Wienerovi vadí, prohlašuje, že jeho čtvrť není zoo. Wiener kvůli tomu obdržel stížnosti od obyvatel i firem, stoupenci městského nudismu se ale bouří. Podle nich by šlo o zásah do jejich svobod. „Dneska se zaměří na nahé lidi, příští týden třeba na transvestity a další týden na lidi, co se oblékají do kůže,“ míní zase Mitch Hightower, který provozuje exhibicionistickou webovou stránku a každý rok ve městě organizuje setkání nudistů. „Podle mne jde o útok na svobodu,“ řekl listu The Wall Street Journal šestašedesátiletý George Davis, když si na náměstí ve čtvrti Castro tento týden četl knihu oblečený jen do klobouku a slunečních brýlí.

Kalifornské zákony již nyní zakazují „obscénní“ chování, a naháče by tak podle názoru některých obyvatel San Franciska bylo možné postihovat již nyní. Některá kalifornská města ale mají vyhlášky, které nahotu zakazují výslovně. San Franscisco by se k nimi mohlo přidat. Již nyní zakazuje nahotu ve veřejných parcích. Wiener pak loni prosadil, že nudisté musejí zakrývat židle a lavičky na veřejných místech, než si na ně sednou. Nyní chce zakázat nahotu na veřejných prostranstvích, chodnících a v hromadné dopravě. Zároveň by ale nadále toleroval nahé lidi třeba na tradičním Folsomském pouličním festivalu, kde se setkávají příznivci sadomasochismu a fetišisté.