Kefír za volant nepatří

Moskva – Ruský hlavní hygienik Gennadij Oniščenko varoval řidiče před konzumací kefíru. Podle něj totiž obsahuje alkohol, který za volant nepatří. Podle expertů obsahuje průmyslově vyráběný kefír méně než jedno procento alkoholu a opít se jím je prakticky nemožné.

„Milovníci kefíru si musejí vybrat - buď oblíbený nápoj, nebo řízení vozu. Že tím upíráme práva konzumentů tohoto nápoje? Když ale začnou zabíjet naše děti, naše občany - co pak?“ vzkázal hlavní hygienik čtenářům ruských médií. Sám Oniščenko přitom v mimořádně teplém létě roku 2010 doporučoval spoluobčanům kefír jako optimální nápoj pro osvěžení, jemuž by měli Rusové dát přednost před slazenými nápoji importovanými ze Západu. 

V Rusku ročně na silnicích umírá kolem 28 tisíc lidí, což je počet srovnatelný s Evropskou unií. Tam ale žije trojnásobný počet obyvatel a jezdí šestinásobný počet aut. 

Není to přitom poprvé, co si hlavní hygienik svými výroky vysloužil mediální pozornost. Krátce po válce s Gruzií v roce 2008 zakázal dovoz gruzínských vín a minerálních vod s tím, že mohou poškodit zdraví konzumentů. Stejný osud potkal ukrajinské sýry v době, kdy se Moskva a Kyjev dohadovaly o ceně zemního plynu.   

Když letos v létě zněla ze zámoří tvrdá kritika Kremlu za způsob, jakým nakládá s politickými oponenty, rozmlouval Oniščenko Rusům americké hamburgery - nejsou prý pro žaludky „našinců“ vhodné. Účastníky masových demonstrací proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem zas v zimě varoval, že jejich pobyt v ulicích může vyvolat epidemii respiračních chorob.