Poddoupovsko, kraj baroka i červených polí

Valeč – Podhůří Doupovských hor kousek od průmyslových měst českého severozápadu asi není prvním místem, kam by člověka napadlo vyrazit na výlet. To by ale byla škoda, protože tu najdete jak architektonické skvosty, tak i příjemnou zvlněnou krajinu ideální třeba pro cyklisty. Jen pár kilometrů dělí dva zámky, Valeč, obklopenou barokním městečkem, a Krásný dvůr s jedním z nejpěknějších anglických parků v Čechách.

Valeč – baroko na každém kroku

Dominantou městečka Valeč je zámek zasazený v barokní zahradě, kterou zdobí sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie. Sochy se do parku vrátily před pár lety a dodnes se jich zachovalo 27, ve Valči tak je, hned po východočeském Kuksu, největší galerie Braunových soch pod širým nebem. Krom soch a vzácných stromů je park plný i drobných staveb, nejzajímavější z nich je asi ocelo-litinový skleník s vysokou kopulí a podélnou lodí. V interiéru zámku, dnes částečně přístupném, se nachází Braunův sál s barokní štukovou výzdobou.

Rozhodně se ale vyplatí sejít i do „podzámčí“, na barokní náměstí s kostelem Narození svatého Jana Křtitele s hranolovou věží s dřevěnou nástavbou zvonice a ochozem věžníka. Náměstí, které kromě kostela zdobí i barokní a klasicistní domy a Mariánský sloup, obklopují uličky s tradičními roubenými a hrázděnými domy. Hned u vchodu do parku pak je druhý z valečských kostelů, barokní kostel Nejsvětější trojice s mohutnou kopulí od Giovanniho Rossy, ke kostelu patří i nově opravený dům s krásnou šindelovou střechou, který kdysi patřil zámeckým kaplanům.

  • Valeč autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24
  • Zámek Krásný Dvůr autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24

Krásný Krásný Dvůr

I v Krásném Dvoře zamíří většina návštěvníků nejdříve do zámku a zámeckého parku. Dnešní barokní podobu zámku, který patřil rodu Černínů, vytvořil architekt František Maxmilián Kaňka. Ten při přestavbě na počátku 18. století zakomponoval zámek do okolní krajiny a položil tak základ jednoho z největších a nejvýznamnějších parků v Čechách. Park začal v Krásném Dvoře budovat o pár desítek let později Jan Rudolf Černín a šlo o vůbec první český park anglického typu, přírodně krajinářský park založený na přirozeném tvaru krajiny a oživený řadou romantických staveb, které zkrášlují volné plochy nebo ukončují různé průhledy parkových partií. V parku tak stojí obelisk, novogotická rozhledna, Panův templ nebo Čínský pavilon.

Krásný dvůr potěší milovníky filmu i novodobé historie. Ti první si zámek možná budou pamatovat z filmu Jiřího Menzela Konec starých časů, který tu slavný režisér natočil v roce 1989 podle románu Vladislava Vančury. Ty druhé zase zaujme fakt, že za druhé světové války na zámku nějakou dobu žil Joachim von Ribbentrop.

  • Náměstí ve Valči autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24
  • Zámek Krásný Dvůr autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24

Kam v okolí

Poddoupovsko rozhodně není jen Valeč a Krásný Dvůr, třeba v nedalekém Lubenci vzniká muzeum vitráží, městečko Maštov zase zaujme svou architekturou. Jen o pár kilometrů dál pak je Nechranická přehrada a historická města Kadaň, Klášterec nad Ohří a Chomutov.

Přestože Valeč leží v Plzeňském a Krásný Dvůr v Ústeckém kraji, oba zámky spojuje příslušnost k poddoupovskému regionu. Kraj pod Doupovskými horami, hned za hranicemi dodnes využívaného vojenského cvičiště NATO, není zrovna hustě osídlený, o to lépe se tu ale zachovala nedotčená příroda. Léta mlčení o tomto kraji naopak příliš nepomohla místním památkám, i ty se ale teď probouzí a s nimi i zájem turistů, cyklistů a dalších výletníků. Těm se snaží vyjít vstříc i místní, kteří se starají třeba o železnici spojující místní památky, postupně vznikají i služby jako ubytování, restaurace nebo třeba koupaliště. A přestože tu na každém kroku nenajdete naleštěnou kavárnu, vyplatí se pod Doupovské hory vyrazit, ostatně, kde jinde si člověk může užívat klidu v liduprázdném parku mezi Braunovými sochami.

Na zámku ve Valči stále probíhá rekonstrukce, je ale možné si prohlédnout některé již opravené části interiérů, podívat se můžete i do nedávno obnoveného kostela Nejsvětější Trojice.

Zámek Krásný Dvůr, který spravuje Národní památkový ústav, je návštěvníkům přístupný.

Po celý rok se pak můžete podívat do obou parků, ten v Krásném Dvoře je volně přístupný, Valečský zámecký park je pak otevřený od úsvitu do soumraku, vstupné je dobrovolné.