Do luxusního hotelu v Rakousku nesmí děti

Achenkirch - Luxusní hotel v Rakousku láká svoje zákazníky zaručeným klidem a tichem. Do budovy je totiž zakázán vstup dětem. Zákazníci požadují ty nejlepší služby a očekávají nejen skvělou kuchyni, ale také odpočinek od každodenního shonu. Tyrolský Posthotel v Achenkirchu proto sáhl k jednoduchému řešení - ubytování poskytuje pouze hostům starším čtrnácti let. Rakouské právo si s tím ale neví rady. Jde o diskriminaci, nebo ne?

Dětský řev v restauraci nebo zběsilý dupot malých nožiček v pokojích v Posthotelu v Achenkirchu neuslyšíte. Na roční zkušební dobu se totiž brány hotelu dětem úplně zavřely. 

„Přišli jsme sice o několik hostů, ale jiní sem zase jezdí víc. Myslíme, že budoucnost pro nás vypadá dobře a že jsme na správné cestě,“ myslí si manažer hotelu Karl Reiter. A přidávají se i sami hosté. „Děti sice potřebují mít možnost vypustit páru, ale hosté v takovémto hotelu vyžadují klid na odpočinek,“ říká návštěvnice hotelu. 

Jenže ne každý s tím souhlasí. Někdo tento krok dokonce označuje za diskriminaci. Rakouské právo tak ale úplně neví, jak se k nastalé situaci postavit. Místní úřady se vyhýbají tomu, aby zákaz označily za diskriminaci. Navíc připouští, že je sporné, jestli je lázeňský hotel pro děti to pravé místo.

Pokud se ale takové opatření osvědčí, mohou do budoucna třeba vzniknout hotely jen pro páry, nebo naopak jen pro nezadané nebo třeba zase výhradně pro golfisty. Je už jen otázkou, jak daleko si turistický ruch troufne zajít.

Rakousko: dětem vstup zakázán (zdroj: ČT24)