Kyrgyzům chutná káva z amerických rukou

Kyrgyzstán - Země čajových tradicí pomalu otevírá dveře novému, až doteď ne úplně oblíbenému a dostupnému nápoji - kávě. Nový zvyk tu podporuje Američan, který zde jednoduše založil kavárnu i s pražírnou. O zákazníky rozhodně nouzi nemá.

Malou kavárnu v americkém stylu na jaře otevřel přistěhovalec z Kalifornie. „Díval jsem se kolem sebe. A říkal si, co tady vlastně chybí. Kafe! Ano, chyběla mi moje oblíbená káva. Pár takových míst tu sice bylo, ale nic takového západního,“ říká Brad Brenneman, majitel kavárny a pražírny.

O zákazníky není nouze

Na western-style kávu sem chodí hlavně mladí. Mnoho Středoasijců v posledních letech cestuje. A když se pak vrátí domů, chybí jim to, co na cestách poznali – například romantické malé kavárny. Navíc dobře pražená káva není v Biškeku prakticky k dostání.

„Chodím sem velmi často. Studoval jsem ve Spojených státech a tady mám pocit, jako bych se tam vracel,“ tvrdí zákazník Zhanibek Manalbayev.

Úroveň Kyrgyzů se zlepšuje jen pomalu. V zemi i dvacet let po rozpadu Sovětského svazu pokračuje silná politická a ekonomická nestabilita.

Země čajových tradicí si zvyká i na kávu (zdroj: ČT24)