O jackpot 558 milionů dolarů se podělí dva sázející

Washington – Držitelé dvou tiketů se podělí o jackpot 588 milionů dolarů (zhruba 11 miliard korun), o nějž se včera hrálo v americké loterii Powerball. Vítězné sázenky byly zakoupeny v Arizoně a v Missouri. Jackpot loterie Powerball je druhý nejvyšší v americké historii.

Powerball neměl vítěze už dva měsíce a stoupající částka jackpotu vyvolala ve Spojených státech doslova sázkové šílenství. Zájem o loterii ale nebyl jen v USA. Zaměstnanci v ústředí Powerballu ve státě Iowa dostávali podle televizní stanice ABC News telefonické dotazy z celého světa.

„Když je jackpot takto velký, volají lidé z Kanady a Evropy a ptají se, jestli si mohou koupit tiket, že by nám poslali peníze,“ uvedla mluvčí loterie Mary Neubauerová. Zájemce ze světa ale pracovníci Powerballu museli zklamat. Tiket si lze koupit jenom ve Spojených státech.

Vítěznými čísly, která byla tažena ve středu večer, byla čísla 5, 16, 22, 23, 29 a prémiové číslo Powerball 6.

Vyplatit najednou, nebo postupně?

Po zdanění si vítězové rozdělí odhadem 385 milionů dolarů (asi 7,5 miliardy korun), pokud budou chtít částku vyplatit jednorázově. Mohou se ale také rozhodnout nechat si vyplácet 588 milionů dolarů postupně během tří desítek let.

O vůbec největší výhru se ve Spojených státech hrálo letos na jaře. Konkurenční americká loterie Mega Millions měla jackpot 656 milionů dolarů (téměř 13 miliard korun). Tři výherci si nakonec rozdělili jednorázovou výplatu 474 milionů dolarů.